ENSLAVED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
[V]
mistrz forumowej ceremonii

Re: ENSLAVED, czyli progresywne Wikingi z Haugesund

07-10-2010, 18:10

Ihasan pisze:co Wy się tego OPETH tak czepiliście?
wg mnie dla "Blackwater Park" (włącznie!) słucha się się bardzo przyjemnie, lubię sobie wrócić do tych krążków i nie mam do tego zespołu żandego uprzedzenia.
Opeth zostal skatalogowany jako ;

hmmm...

pomocne tagi: mlodziez ,zielone kostki,romantyczne spacery,naszywki na zielonych kostkach,etc,sluchanie Opeth zdecydowanie passe hehehe

oczywiscie jest to obraz troche przejaskrawiony ,ale cos w tym jest,zwlaszcza biorac pod uwage ich ostatnie ,bardzo slabe plyty,gdzie zarzynaja wypracowana niegdys formule na amen,tylko kiedys to wszystko mialo rece i nogi,a teraz wkrada sie banal i tandeta.

Trzy pierwsze plyty uwielbiam po dzis dzien;zwlaszcza trojeczke,pózniej juz coraz gorzej,wspomniany i najbardziej chyba popularny Blackwater Park ma swoje momenty ale jako calosc jest juz za slodki,zbyt rozlazly,no,dla mnie przynajmniej..

Tak jeszcze odbiegajac od tematu,Akerfeldt jest totalnym pokurwiencem jesli chodzi o kolekcjonowanie starych winyli,widzialem jego kolekcje i musze przyznac ,ze sa to imponujace zbiory,glownie stary rock/psychodela etc, bardzo szerokie spektrum zainteresowan,nic dziwnego,ze pisze/pisal o wiele lepsza muzyke niz kolesie z Enslaved,którzy pewnie mieliby problem z identyfikacja 1/10 tych zbiorów :wink:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

07-10-2010, 18:22

[V] pisze:
Ihasan pisze:co Wy się tego OPETH tak czepiliście?
wg mnie dla "Blackwater Park" (włącznie!) słucha się się bardzo przyjemnie, lubię sobie wrócić do tych krążków i nie mam do tego zespołu żandego uprzedzenia.
Opeth zostal skatalogowany jako ;

hmmm...

pomocne tagi: mlodziez ,zielone kostki,romantyczne spacery,naszywki na zielonych kostkach,etc,sluchanie Opeth zdecydowanie passe hehehe

oczywiscie jest to obraz troche przejaskrawiony ,ale cos w tym jest,zwlaszcza biorac pod uwage ich ostatnie ,bardzo slabe plyty,gdzie zarzynaja wypracowana niegdys formule na amen,tylko kiedys to wszystko mialo rece i nogi,a teraz wkrada sie banal i tandeta.
Wszystko prawda, to była generalnie fajna kapela, ale tylko wtedy gdy jeszcze grała death metal z progresywnym zacięciem i zgniłym, jesiennym klimatem. Potem to już niestety coś na kształt nieudolnego prog rocka przeplatanego brutalniejszymi momentami.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

07-10-2010, 18:22

no ja akurat najbardziej lubię "Morningrise". Słucham ich od samego początku i nigdy to nie była jakaś dla mnie szczególna kapela, ale nie mam nic przeciwko by sobie odpalić któryś z krążków i przesłuchać go sobie.
[V] pisze:pomocne tagi: mlodziez ,zielone kostki,romantyczne spacery,naszywki na zielonych kostkach,etc,sluchanie Opeth zdecydowanie passe hehehe
heheheheh to ja chyba stary jestem, bo się z tym nie spotkałem ;)
a może też dlatego, że od paru ładnych lat mało prasy czytam. Jakoś zawsze brakuje mi czasu, a przeważnie jest tak że wolę coś innego poczytać.
[V] pisze:Trzy pierwsze plyty uwielbiam po dzis dzien;zwlaszcza trojeczke,pózniej juz coraz gorzej,wspomniany i najbardziej chyba popularny Blackwater Park ma swoje momenty ale jako calosc jest juz za slodki,zbyt rozlazly,no,dla mnie przynajmniej.

.. aż sobie chyba go zarzucę, bo nie słuchałem tego krążka z dwa/trzy lata, ale z tego co pamiętam jedynym minusem dla mnie była jego długość, reszta była ok. Jak mam faze na smęcenie, zawsze z chęcią odpalam Opeth ;)
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
[V]

07-10-2010, 18:31

ale tu nie o prase chodzi,nie mów ,ze przespales moment w którym naprawde stali sie popularnym zespolem,przyciagneli do siebie mnóstwo mlodych sluchaczy i zaczeli grac koncerty w spodku jako suport dla Korn :wink:
pamietam jak na koncert we wroclawiu w 1999 roku,gdy pzyjechali razem z Katatonia,przyszlo jakies 150 osób :lol:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

07-10-2010, 18:35

Też nic nie słyszałem by Opeth był jakiś młodzieżowy czy na romantyczne spacery:)
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
[V]

07-10-2010, 18:42

Herne the Hunter pisze:Też nic nie słyszałem by Opeth był jakiś młodzieżowy czy na romantyczne spacery:)
http://opeth.com/index.php/fandesigns/list

:wink:
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

07-10-2010, 19:22

[V] pisze:ale tu nie o prase chodzi,nie mów ,ze przespales moment w którym naprawde stali sie popularnym zespolem,przyciagneli do siebie mnóstwo mlodych sluchaczy i zaczeli grac koncerty w spodku jako suport dla Korn :wink:
autentycznie musiałem przespać;
[V] pisze:pamietam jak na koncert we wroclawiu w 1999 roku,gdy pzyjechali razem z Katatonia,przyszlo jakies 150 osób :lol:
Bardzo fajny był ten koncert, w starym "Kolorze" jeszcze pamiętam grali. Fajna sala na mniejsze koncerty, z pół roku później na Anathemie pamiętam nie można było palce wcisnąć :wink:
nie mów, że tez byłeś?? :wink:
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

07-10-2010, 19:24

[V] pisze:
Herne the Hunter pisze:Też nic nie słyszałem by Opeth był jakiś młodzieżowy czy na romantyczne spacery:)
http://opeth.com/index.php/fandesigns/list

:wink:
Hehehe, dobre, bardzo evil:), no cóż ja ich poznałem gdzieś tak etapie Still Life, czyli w okolicach 1999. Jeszcze żadnego logo na pół jezdni im nie wyjebałem, groźnej naszywki na brzuchu nie noszę, tudzież do plecaka nie pakuję zielonej trawy :). Mają pecha. A swoją drogą ja lubię ich smęty szczególnie podane w taki sposób jak na My Arms Your Hearse i Blackwater Park. W nowszych rzeczach też widzę dźwięki dla siebie i myślę, że ogólnie nie ma co narzekać na kierunek ich rozwoju.
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
Awatar użytkownika
Skaut

07-10-2010, 21:09

kregozmyk pisze:
Drone pisze:Bronią tej płyty tylko dlatego, że wydana została pod szyldem ENSLAVED - w innym wypadku nikt by się nie przyznał tutaj, że mu się to podoba. Ta płyta jest po prostu żenująco infantylna i głupia.
Nie zgodzę się, że jest na niej nadmiar plastiku. IX Equilibiurm jest równie plastikowa
:?: :?:
Coś tam było! Człowiek!
Maria Konopnicka

08-10-2010, 01:17

zupełnie nie rozumiem co ma niby mieć wspólnego IX Equilibiurm z ostatnią płytą Enslaved....
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

08-10-2010, 01:37

[V] -zajebisty avatar !!! ;)....a Opeth nigdy nie zaskarbil mego serca,owszem grali raz lepiej raz gorzej,aczkolwiek nigdy zebym kleknal,a nowej Enslaved nie slyszalem jeszcze,wiec bez komentarza w tej kwesti..lecz faktem jest,ze od Ruun ( najlepsza) jada w dol (mimo iz lubie Vertebrae)
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

08-10-2010, 01:44

Ostatnia plyty Enslaved ktora mi w 100% weszly to Blodhemn, Mardraum, Below... i Isa. Potem juz nic.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

08-10-2010, 02:28

IRONMIL pisze:zupełnie nie rozumiem co ma niby mieć wspólnego IX Equilibiurm z ostatnią płytą Enslaved....
To proste, nie ma nic wspólnego:)
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

08-10-2010, 09:45

[V] pisze:pamietam jak na koncert we wroclawiu w 1999 roku,gdy pzyjechali razem z Katatonia,przyszlo jakies 150 osób :lol:
Ihasan pisze:Bardzo fajny był ten koncert, w starym "Kolorze" jeszcze pamiętam grali. Fajna sala na mniejsze koncerty, z pół roku później na Anathemie pamiętam nie można było palce wcisnąć :wink:
nie mów, że tez byłeś?? :wink:
Te udane skądinąd koncerty były w 2000 roku tak na marginesie ;)
Co do Opeth mam podobnie odczucia jak kilku przedmówców: trzy pierwsze płyty robiły kiedyś na mnie duże wrażenie, ale nie słuchałem tych materiałów od wielu lat.
[V]

08-10-2010, 10:08

tak,chyba jednak 2000, Opeth promowal wtedy Still Life,Katatonia -Tonight's Decision,koncert we Wroclawiu byl bardzo fajny,Katatonia zabrzmiala bardzo ciezko,Anders darl ryja do starych utworów az milo a gdy na scene wkroczyl Opeth bylo jeszcze lepiej,zwlaszcza przy Demon of the Fall i Forest Of October,eh,to juz dziesiec lat :wink:
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

08-10-2010, 10:19

Dokładnie. To był jeden z lepszych koncertów na jakich byłem w tamtym okresie. Pamiętam, że obydwie kapele zabrzmiały zawodowo, co jak na Proximę (bo ja oczywiście byłem w Warszawie) było niemal cudem w tamtych czasach. Wrażenie robiły wokale Akerfeldta - bezproblemowe i perfekcyjne przechodzenie z growlu w czysty śpiew...
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

08-10-2010, 11:07

Major pisze:Dokładnie. To był jeden z lepszych koncertów na jakich byłem w tamtym okresie. Pamiętam, że obydwie kapele zabrzmiały zawodowo, co jak na Proximę (bo ja oczywiście byłem w Warszawie) było niemal cudem w tamtych czasach. Wrażenie robiły wokale Akerfeldta - bezproblemowe i perfekcyjne przechodzenie z growlu w czysty śpiew...
a już myślałem, że do Wrockaw darłeś :wink:
ale fakt faktem, koncercik był bardzo dobry.
[V] pisze:tak,chyba jednak 2000, Opeth promowal wtedy Still Life,Katatonia -Tonight's Decision,koncert we Wroclawiu byl bardzo fajny,Katatonia zabrzmiala bardzo ciezko,Anders darl ryja do starych utworów az milo a gdy na scene wkroczyl Opeth bylo jeszcze lepiej,zwlaszcza przy Demon of the Fall i Forest Of October,eh,to juz dziesiec lat
chyba z dwa numery zagrali z "Dance of Decembers ..." co pamiętam wywołało wielki entuzjazm.
Black Magic Mushrooms

[V]

08-10-2010, 14:19

Ihasan pisze:
Major pisze:Dokładnie. To był jeden z lepszych koncertów na jakich byłem w tamtym okresie. Pamiętam, że obydwie kapele zabrzmiały zawodowo, co jak na Proximę (bo ja oczywiście byłem w Warszawie) było niemal cudem w tamtych czasach. Wrażenie robiły wokale Akerfeldta - bezproblemowe i perfekcyjne przechodzenie z growlu w czysty śpiew...
a już myślałem, że do Wrockaw darłeś :wink:
ale fakt faktem, koncercik był bardzo dobry.
[V] pisze:tak,chyba jednak 2000, Opeth promowal wtedy Still Life,Katatonia -Tonight's Decision,koncert we Wroclawiu byl bardzo fajny,Katatonia zabrzmiala bardzo ciezko,Anders darl ryja do starych utworów az milo a gdy na scene wkroczyl Opeth bylo jeszcze lepiej,zwlaszcza przy Demon of the Fall i Forest Of October,eh,to juz dziesiec lat
chyba z dwa numery zagrali z "Dance of Decembers ..." co pamiętam wywołało wielki entuzjazm.
mialem koszulke z wizerunkiem sepa z przodu i logiem masterful z tylu,w jednej rece mialem piec piw,a dookola siebie kilka pieknych kobiet,a Ty? :lol:
trzeba sie kiedys piwka napic we wrocku hehe :wink:
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-10-2010, 12:22

Tak sobie właśnie słucham Monumension i naszła mnie taka refleksja, że zmiana wytwórni na Indie Recordings to nie był przypadek :lol:.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

03-12-2010, 13:18

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=150283

Profesjonalnie sfilmowany fragment koncertu. Muszę przyznać, że kompletnie straciłem kontakt z ich twórczością mniej więcej dekadę temu. Z ostatnich siedmiu płyt posiadam jedynie "Monumension". Piszę "posiadam", a nie "znam", bo choć stoi na półce od jakiegoś czasu do tej pory prześlizgnęła się tylko przez odtwarzacz. Tym większe jest moje zaskoczenie. Bardzo ciekawie i odważnie rozwinęli swój styl. To co słyszę podoba mi się niezmiernie. Nie wiem jak wypadają nowe nagrania całościowo, ale to brzmi bardzo intrygująco.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
ODPOWIEDZ