ASPHYX VS. ENTOMBED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

Death...the Brutal Way VS. Serpent Saints - The Ten Amendments

ASPHYX - Death...the Brutal Way
50
60%
ENTOMBED - Serpent Saints - The Ten Amendments
34
40%

Liczba głosów: 84
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: ASPHYX VS. ENTOMBED

18-12-2011, 22:11

@Skaut, empir
"Trzeba" albo "musisz" to tak ograniczające słowa, że pałam do nich wybitną nienawiścią ;) Spokojnie, ilość "klasycznych" płyt których nie znam a ktore "trzeba" znac jest o wiele, wiele większa więc nie róbmy z tego offtopu na mój temat. Dowiedziałem się czego chciałem się dowiedzieć i dziękuje bardzo.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Maria Konopnicka

longinus696 pisze:Gdyby Entombed grał kanciasty death metal i był w swoim gatunku zespołem tej samej klasy co Kreator, to bym się zgodził.
Po prostu nie da się postawić znaku równości między Kreatorem a Entombed, jako zespołami zajmującymi to samo miejsce w swoich gatunkach.
Ja uważam, że to właśnie zespół tej samej klasy w swoim gatunku, co Kreator w swoim. Obydwa zespoły bardzo ważne i inspirujące dla wielu kapel, obydwa eksperymentowały i odchodziły od swojego pierwotnego stylu, obydwa próbowały powrócić do grania, które sprawiło, że zyskali sławę. Obydwu się do końca nie udało. Ani jedna ani druga nie rozwala na koncertach tak jak robiła to przed laty. To punkty zbieżne, które dostrzegam. Wiadomo, że grają całkiem inną muzykę - tu Ci przyznam rację.
longinus696 pisze:A że oba zespoły należą do jakiejś tam "trójki", to trochę kiepskie wytłumaczenie. Zwłaszcza, że Entombed zawsze odstawał od Grave i Unleashed, w pozytywnym sensie, bo ich muzyka zmieniała się z czasem i wychodziła ponad tę niszę.
Podobnie jak Kreator odstawał od Sodom i Destruction, bo "bo ich muzyka zmieniała się z czasem i wychodziła ponad tę niszę."
longinus696 pisze:Myślę, że są gdzieś tam, trochę ukryte, skrobiące sobie coś na uboczu, marniutkie, niedożywione...
Takich naśladowców Entombed też nie brakuje.
longinus696 pisze:Po prostu ta muzyka to pieśń przeszłości, bez szans na ożywcze mutacje. Nie uważasz?
Może i tak, ale ja potrafię się nią jeszcze cieszyć i ożywczych mutacji szukam po prostu gdzie indziej.
longinus696 pisze:Nie znam klasyków jazzu...
No tak, pewnie to sobie wpisałeś w kalendarzu na 2015. :)))
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Alsvartr pisze:
empir pisze:A ja się kurwa dziwię takim pytaniom. Można nie znać wielu płyt, ale żeby nie znać płyt Entombed to ja tego nie rozumiem. Marsz do całej dyskografii! Toż to ikona szwedzkiego death metalu, toż to filar death metalu.
Ja nie poznaję płyt "bo trzeba" albo dlatego żebym mógł zabrylować przed kimś na forum internetowym. Poznaję je jak mam ochotę.
Ale Rosomaka sobie sprawdź. ;)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

18-12-2011, 22:12

Alsvartr pisze:
empir pisze:A ja się kurwa dziwię takim pytaniom. Można nie znać wielu płyt, ale żeby nie znać płyt Entombed to ja tego nie rozumiem. Marsz do całej dyskografii! Toż to ikona szwedzkiego death metalu, toż to filar death metalu.
Ja nie poznaję płyt "bo trzeba" albo dlatego żebym mógł zabrylować przed kimś na forum internetowym. Poznaję je jak mam ochotę.
A poza tym jak słyszę, że ktoś nie zna całej dyskografii Entombed, a wali konia nad 3 ligowym fiipińskim black metalem to... no kurwa.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

18-12-2011, 22:13

Nie znam żadnego black metalowego zespołu z Filipin. Poza tym nie rozumiem z czym masz problem i dlaczego Cię to irytuje, ale ok, zostawiam już temat. ;)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Maria Konopnicka

18-12-2011, 22:14

longinus696 pisze:Entombed ma przynajmniej 3 ZAJEBISTE albumy na koncie, reszta to bardzo dobre i jeden dobry. Kreator ma tak naprawdę jeden lub dwa bardzo dobre. Reszty mi się nie chce słuchać.
Nie mówię już o tym jak wyglądają te dwa zespoły wobec siebie aktualnie. Kreator nie istnieje, a Entombed dalej wycina energetyczną muzę na poziomie.
Eee, to tylko Twoja subiektywna ocena. Nie przekonałeś mnie.
Myślałem, że odsłonisz przede mną jakieś karty z historii death metalu, których nie znam. :)
Ostatnio zmieniony 18-12-2011, 22:15 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

18-12-2011, 22:15

Alsvartr pisze:@Skaut, empir
"Trzeba" albo "musisz" to tak ograniczające słowa, że pałam do nich wybitną nienawiścią. ;) Spokojnie, ilość "klasycznych" płyt których nie znam, a które "trzeba" znać jest o wiele, wiele większa, więc nie róbmy z tego offtopu na mój temat. Dowiedziałem się czego chciałem się dowiedzieć i dziękuje bardzo.
Spoko, luz. ;)
Alsvartr pisze:Nie znam żadnego black metalowego zespołu z Filipin. Poza tym nie rozumiem z czym masz problem i dlaczego Cie to irytuje, ale ok, zostawiam już temat. ;)
Oj tam. Nie chciałbym abyś przegapił kilka wybitnych płyt. A te Filipiny to tak jakoś. ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

18-12-2011, 22:15

Marian, miałeś skończyć pisać na forum...
Maria Konopnicka

18-12-2011, 22:18

Riven pisze:Poza tym jest np. taka petarda jak Uprising - cios potezny jak malo co. Posluchaj sobie Say it in slugs! Juz otwierajacy riff miazdzy:

Tylko kurwa glosno, na pelnej pizdzie.

UGH
Fajny, ale jedzie trochę krótkimi spodenkami i białymi podkolanówkami. :)
Mort
rasowy masterfulowicz

18-12-2011, 22:19

mainstreamem i webstreamem;)
I AM MORBID
535

18-12-2011, 22:20

@Mistrz

Widzę Mistrzu, że nasze elementarze w podstawówce, pisał ten sam osobnik.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Alsvartr pisze:
Sorry, ale ich TRZEBA poznac, tylko ze z zupelnie innego powodu: to ZAJEBISTA muzyka. Nic innego nie wchodzi w gre. Wez no nie badz takim anarchista i napierdalaj Entombed. ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Generalnie z Entombed (w sensie z zaakceptowaniem ich oczywistego geniuszu) mają problem ludzie, którzy wolą heavy metalowe żaboty od punkowej rewolty. Krórko mówiąc: PEDAŁY.
Mort
rasowy masterfulowicz

18-12-2011, 22:22

twoja_stara_trotzky pisze:krórko mówiąc:
Ale to pedalskie. ;)
I AM MORBID
Maria Konopnicka

18-12-2011, 22:22

twoja_stara_trotzky pisze:Porównanie idealne. Sama motoryka, budowa riffów, nawiązania do h/c i punk rocka - wszystko to łączy Entombed ze Slayerem. Morbid Angel to zupełnie inna bajka.
Kreator ROTFL.
Ale ja nie o strukturze muzyki lecz o pozycji na scenie... btw. gdzie Entombed do Slayera. :)))
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

18-12-2011, 22:25

Oczywiście, że daleko Entombed do Slayera, tak, jak daleko całemu death metalowi do Slayera.
Entombed jest dla death metalu tym, czym Slayer dla metalu w ogóle - nie koniecznie najlepiej sprzedającym się zespołem, ale z pewnością najlepszym. :D
Maria Konopnicka

18-12-2011, 22:26

twoja_stara_trotzky pisze:Marian, miałeś skończyć pisać na forum...
Miałem, ale piszę, zakładam tematy i zobacz jakie emocje, jak postów przybywa... Jak za starych dobrych czasów. :)
Mort
rasowy masterfulowicz

18-12-2011, 22:27

tak gra najlepszy wg. trotzkiego zespol death metalowy:

:)
I AM MORBID
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

18-12-2011, 22:31

Maria Konopnicka pisze:
longinus696 pisze:Gdyby Entombed grał kanciasty death metal i był w swoim gatunku zespołem tej samej klasy co Kreator, to bym się zgodził. Po prostu nie da się postawić znaku równości między Kreatorem a Entombed, jako zespołami zajmującymi to samo miejsce w swoich gatunkach.
Ja uważam, że to właśnie zespół tej samej klasy w swoim gatunku, co Kreator w swoim. Obydwa zespoły bardzo ważne i inspirujące dla wielu kapel, obydwa eksperymentowały i odchodziły od swojego pierwotnego stylu, obydwa próbowały powrócić do grania, które sprawiło, że zyskali sławę. Obydwu się do końca to nie udało. Ani jedna ani druga nie rozwala na koncertach tak jak robiła to przed laty. To punkty zbieżne, które dostrzegam. Wiadomo, że grają całkiem inną muzykę - tu Ci przyznam rację.
Ależ skąd. A nie czujesz tego, że Entombed to coś więcej niż tylko zespół metalowy, że gra muzykę, w pewnym sensie, "światową" - w której znajdziesz punk, metal, hardcore, rock 'n roll? Na tej samej zasadzie co Slayer i Metallica - zespoły wielkie i funkcjonujące ponad podziałami. Oczywiście Entombed nigdy do nich nie dołączył, bo może czegoś tam mu zabrakło, ale dla mnie jest on znacznie bliżej tej kategorii wagowej niż Niemiaszki.
Kurde, naprawdę nie wiem jak Ci to wytłumaczyć. Kreator to ważny i inspirujący zespół, taki fajny, do gorzałki i do pogowania, ale to ciągle zespół "tylko" metalowy i to wpisany w konkretną, bardzo wąską, niszę.
Maria Konopnicka pisze:
longinus696 pisze:A że oba zespoły należą do jakiejś tam "trójki", to trochę kiepskie wytłumaczenie. Zwłaszcza, że Entombed zawsze odstawał od Grave i Unleashed, w pozytywnym sensie, bo ich muzyka zmieniała się z czasem i wychodziła ponad tę niszę.
Podobnie jak Kreator odstawał od Sodom i Destruction, bo "bo ich muzyka zmieniała się z czasem i wychodziła ponad tę niszę."
Aaaa tam... Niby racja, ale z tego wszystkiego liczy się tylko "Renewal".
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

18-12-2011, 22:31

Mort pisze:tak gra najlepszy wg. trotzkiego zespol death metalowy:

:)
Niezly numer, ale dlaczego nie zapodales tego: ?
Wiem dlaczego. Ten numer pierwszym riffem kasuje cala dyskografie takiego Cannibal Corpse. ;)
this is a land of wolves now
ODPOWIEDZ