Faith No More (Temat nie przeznaczony dla Ortodoksów i innej

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: Faith No More (Temat nie przeznaczony dla Ortodoksów i i

14-07-2015, 22:00

Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki. Zresztą nie zamierzam wchodzić w głębsze polemiki na ten temat: czas doskonale zweryfikuje, kto miał w tym względzie rację.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

14-07-2015, 22:21

Drone pisze:Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki. Zresztą nie zamierzam wchodzić w głębsze polemiki na ten temat: czas doskonale zweryfikuje, kto miał w tym względzie rację.
King For A Day, Fool For A Lifetime poznałem jeszcze będąc w liceum i od razu ten album mnie zachwycił. Zresztą ten zachwyt nie opuścił mnie do dnia dzisiejszego (nota bene to mój ulubiony album Faith No More i jeden z najbardziej ukochanych w ogóle). Odpowiednio doceniłem także o dwa lata późniejszy Album Of The Year. A zatem "argument metrykalny" nie jest do końca trafiony. W przypadku Sol Invictus entuzjazmu niestety nie ma (a słuchałem tej płyty ok. dziesięć razy w całości, od początku do końca, nie licząc - jakże rozczarowujących - odsłuchów singli przed oficjalną premierą albumu). Mam uzasadnione obawy, że się już nie pojawi.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Drone

14-07-2015, 22:27

I nie słyszysz, że ten nowy album to połączenie - oczywiście odpowiednio stonowanej - przebojowości "Angel Dust" z wyrafinowaniem "Album Of The Year"?
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

14-07-2015, 22:35

Jedyne co słyszę, to profesjonalnie zamaskowane bezfazie twórców. Jeszcze raz powtórzę; 3,5/5.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

14-07-2015, 22:39

No właśnie wg. mnie tej przebojowości na Sol Invictus nie ma prawie w ogóle. I to jest problem. Tej płyty nie chce się - przynajmniej dla mnie - słuchać, skoro są zajebiste i przy okazji wpadające w ucho trzy poprzednie albumy. Hitem na miarę tego zespołu jest tu tylko Superhero, niestety.
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

14-07-2015, 22:42

Deathhammer66 pisze:No właśnie wg. mnie tej przebojowości na Sol Invictus nie ma prawie w ogóle. I to jest problem. Tej płyty nie chce się - przynajmniej dla mnie - słuchać, skoro są zajebiste i przy okazji wpadające w ucho trzy poprzednie albumy. Hitem na miarę tego zespołu jest tu tylko Superhero, niestety.
Przecież tu jest hit na hicie. To trzeba być głuchym albo pogrążobym w ciężkiej depresji żeby tego nie słyszeć.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

14-07-2015, 22:52

ramonoth pisze:
Deathhammer66 pisze:No właśnie wg. mnie tej przebojowości na Sol Invictus nie ma prawie w ogóle. I to jest problem. Tej płyty nie chce się - przynajmniej dla mnie - słuchać, skoro są zajebiste i przy okazji wpadające w ucho trzy poprzednie albumy. Hitem na miarę tego zespołu jest tu tylko Superhero, niestety.
Przecież tu jest hit na hicie. To trzeba być głuchym albo pogrążobym w ciężkiej depresji żeby tego nie słyszeć.
Olśniłeś mnie! To mój stan emocjonalny jest kluczem do odbioru Sol Invictus ;) Albo też te "hity" występują pod postacią palimpsestu. Widocznie mój stan psychiczny nie pozwala mi na dokopanie się do tej właściwej warstwy.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

14-07-2015, 23:01

Nie, po prostu głuchy jesteś.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

14-07-2015, 23:13

ramonoth pisze:Nie, po prostu głuchy jesteś.
Co mówiłeś? Musisz głośniej, bo nic nie słyszę ;).
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

14-07-2015, 23:21

Wreszcie ktoś bez bólu dupy :)
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

14-07-2015, 23:25

:).
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

14-07-2015, 23:52

ramonoth pisze:
Otóż to!!! ;)
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

17-07-2015, 15:04

Drone pisze:Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki.
Tak, sedno.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

17-07-2015, 15:10

Triceratops pisze:
Drone pisze:Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki.
Tak, sedno.
Nic dodać, nic ująć.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

17-07-2015, 15:16

No to zaczęło się. TWA* metodą "kopiuj-wklej" utwierdza się w jedynie słusznym poglądzie na Sol Invictus (po raz wtóry mówię; 3,5/5) ;) . Przy okazji kurczowo trzymając się zupełnie nieadekwatnego co do mojej skromnej osoby "argumentu metrykalnego".

* - Towarzystwo Wzajemnej Adoracji
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

23-07-2015, 17:44

Mojżemy założyć TWA-bis. Mnie się też Sol Invictus nie podoba, a argument metrykalny do mnie nie przemawia, bom już stary. I głuchy - dodadzą złośliwcy.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

23-07-2015, 18:01

Niewykluczone, że ten materiał zyskuje w wykonaniu na żywo, bo Patton - o czym przecież napomknąłem - wokalnie jest w świetnej formie. Clue problemu to raczej przeciętne jak na ich możliwości melodie. Może rzeczywiście mnogość projektów w jakich Mike uczestniczył na przestrzeni ostatnich lat spowodowała zmęczenie. Trudno powiedzieć. W moim odczuciu nawet ostatni album Tomahawk Odd Fellows (jeśli już jesteśmy przy zespołach /projektach najbardziej stylistycznie zbliżonych do Faith No More) jest bardziej udany od Sol Invictus. Blamażu nie ma, jest po prostu średnio.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Skaut

23-07-2015, 18:04

ramonoth pisze:
Triceratops pisze:
Tak, sedno.
Nic dodać, nic ująć.
można dodać, że płyta jak na tak krótki czas trwania jest naprawdę zajebiście zróżnicowana. Poza tym, plus pińcset do powyższego.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

23-07-2015, 18:35

Wszystkie płyty Faith No More raczej do homogenicznych nie należały (a King For A Day... to już w ogóle absolutne mistrzostwo eklektyzmu), więc dlaczego nagle najnowsza miałaby być na jedno kopyto? Mnie raczej rozchodzi się o to, że Sol Invictus nie ma tej temperatury oraz że brak jej elementu zaskoczenia. No a przede wszystkim (monotematyczność mode on ;) ) nie ma na niej olśniewających melodii (porównajcie sobie single Motherfucker i Superhero z np. takim Stripsearch lub Last Cup Of Sorrow z albumu przedostatniego - żeby zostać przy płytach nagranych w identycznym składzie). Taki drobny szkopuł...
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Drone

23-07-2015, 20:07

Precz z melodiami!
ODPOWIEDZ