Faith No More (Temat nie przeznaczony dla Ortodoksów i innej
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Faith No More (Temat nie przeznaczony dla Ortodoksów i i
Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki. Zresztą nie zamierzam wchodzić w głębsze polemiki na ten temat: czas doskonale zweryfikuje, kto miał w tym względzie rację.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
King For A Day, Fool For A Lifetime poznałem jeszcze będąc w liceum i od razu ten album mnie zachwycił. Zresztą ten zachwyt nie opuścił mnie do dnia dzisiejszego (nota bene to mój ulubiony album Faith No More i jeden z najbardziej ukochanych w ogóle). Odpowiednio doceniłem także o dwa lata późniejszy Album Of The Year. A zatem "argument metrykalny" nie jest do końca trafiony. W przypadku Sol Invictus entuzjazmu niestety nie ma (a słuchałem tej płyty ok. dziesięć razy w całości, od początku do końca, nie licząc - jakże rozczarowujących - odsłuchów singli przed oficjalną premierą albumu). Mam uzasadnione obawy, że się już nie pojawi.Drone pisze:Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki. Zresztą nie zamierzam wchodzić w głębsze polemiki na ten temat: czas doskonale zweryfikuje, kto miał w tym względzie rację.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- Drone
I nie słyszysz, że ten nowy album to połączenie - oczywiście odpowiednio stonowanej - przebojowości "Angel Dust" z wyrafinowaniem "Album Of The Year"?
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Jedyne co słyszę, to profesjonalnie zamaskowane bezfazie twórców. Jeszcze raz powtórzę; 3,5/5.
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- Deathhammer66
- w mackach Zła
No właśnie wg. mnie tej przebojowości na Sol Invictus nie ma prawie w ogóle. I to jest problem. Tej płyty nie chce się - przynajmniej dla mnie - słuchać, skoro są zajebiste i przy okazji wpadające w ucho trzy poprzednie albumy. Hitem na miarę tego zespołu jest tu tylko Superhero, niestety.
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
Przecież tu jest hit na hicie. To trzeba być głuchym albo pogrążobym w ciężkiej depresji żeby tego nie słyszeć.Deathhammer66 pisze:No właśnie wg. mnie tej przebojowości na Sol Invictus nie ma prawie w ogóle. I to jest problem. Tej płyty nie chce się - przynajmniej dla mnie - słuchać, skoro są zajebiste i przy okazji wpadające w ucho trzy poprzednie albumy. Hitem na miarę tego zespołu jest tu tylko Superhero, niestety.
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Olśniłeś mnie! To mój stan emocjonalny jest kluczem do odbioru Sol Invictus ;) Albo też te "hity" występują pod postacią palimpsestu. Widocznie mój stan psychiczny nie pozwala mi na dokopanie się do tej właściwej warstwy.ramonoth pisze:Przecież tu jest hit na hicie. To trzeba być głuchym albo pogrążobym w ciężkiej depresji żeby tego nie słyszeć.Deathhammer66 pisze:No właśnie wg. mnie tej przebojowości na Sol Invictus nie ma prawie w ogóle. I to jest problem. Tej płyty nie chce się - przynajmniej dla mnie - słuchać, skoro są zajebiste i przy okazji wpadające w ucho trzy poprzednie albumy. Hitem na miarę tego zespołu jest tu tylko Superhero, niestety.
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
Nie, po prostu głuchy jesteś.
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Co mówiłeś? Musisz głośniej, bo nic nie słyszę ;).ramonoth pisze:Nie, po prostu głuchy jesteś.
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
Wreszcie ktoś bez bólu dupy :)
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
:).
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- harvestman
- weteran forumowych bitew
Otóż to!!! ;)ramonoth pisze:Przecież tu jest hit na hicie. To trzeba być głuchym albo pogrążobym w ciężkiej depresji żeby tego nie słyszeć.Deathhammer66 pisze:No właśnie wg. mnie tej przebojowości na Sol Invictus nie ma prawie w ogóle. I to jest problem. Tej płyty nie chce się - przynajmniej dla mnie - słuchać, skoro są zajebiste i przy okazji wpadające w ucho trzy poprzednie albumy. Hitem na miarę tego zespołu jest tu tylko Superhero, niestety.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Tak, sedno.Drone pisze:Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki.
woodpecker from space
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
Nic dodać, nic ująć.Triceratops pisze:Tak, sedno.Drone pisze:Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki.
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
No to zaczęło się. TWA* metodą "kopiuj-wklej" utwierdza się w jedynie słusznym poglądzie na Sol Invictus (po raz wtóry mówię; 3,5/5) ;) . Przy okazji kurczowo trzymając się zupełnie nieadekwatnego co do mojej skromnej osoby "argumentu metrykalnego".
* - Towarzystwo Wzajemnej Adoracji
* - Towarzystwo Wzajemnej Adoracji
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- moonfire
- zahartowany metalizator
Mojżemy założyć TWA-bis. Mnie się też Sol Invictus nie podoba, a argument metrykalny do mnie nie przemawia, bom już stary. I głuchy - dodadzą złośliwcy.
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Niewykluczone, że ten materiał zyskuje w wykonaniu na żywo, bo Patton - o czym przecież napomknąłem - wokalnie jest w świetnej formie. Clue problemu to raczej przeciętne jak na ich możliwości melodie. Może rzeczywiście mnogość projektów w jakich Mike uczestniczył na przestrzeni ostatnich lat spowodowała zmęczenie. Trudno powiedzieć. W moim odczuciu nawet ostatni album Tomahawk Odd Fellows (jeśli już jesteśmy przy zespołach /projektach najbardziej stylistycznie zbliżonych do Faith No More) jest bardziej udany od Sol Invictus. Blamażu nie ma, jest po prostu średnio.
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- Skaut
można dodać, że płyta jak na tak krótki czas trwania jest naprawdę zajebiście zróżnicowana. Poza tym, plus pińcset do powyższego.ramonoth pisze:Nic dodać, nic ująć.Triceratops pisze:Tak, sedno.Drone pisze:Skwituję to krótko: krytykujący nie rozumieją tej płyty prawdopodobnie z przyczyn metrykalnych. To jest bardzo dojrzała płyta, wymagająca dojrzałego odbiorcy, którego nie interesują łatwe rozwiązania i efektowne fajerwerki.
Coś tam było! Człowiek!
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Wszystkie płyty Faith No More raczej do homogenicznych nie należały (a King For A Day... to już w ogóle absolutne mistrzostwo eklektyzmu), więc dlaczego nagle najnowsza miałaby być na jedno kopyto? Mnie raczej rozchodzi się o to, że Sol Invictus nie ma tej temperatury oraz że brak jej elementu zaskoczenia. No a przede wszystkim (monotematyczność mode on ;) ) nie ma na niej olśniewających melodii (porównajcie sobie single Motherfucker i Superhero z np. takim Stripsearch lub Last Cup Of Sorrow z albumu przedostatniego - żeby zostać przy płytach nagranych w identycznym składzie). Taki drobny szkopuł...
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- Drone
Precz z melodiami!