OPETH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: OPETH
Wreszcie kupiłem sobie parę dni temu CD i kurwa, Opeth po raz pierwszy w życiu mną pozamiatał. Zaczyna się przepięknym "Heritage" zagranym na pianinie przez Joakima Svalberga, później znany wszystkim "The Devil's Orchard", którego początkowy riff przywodzi na myśl Led Zeppelin. Lekkie i delikatne "I Feel The Dark" nie może się nie podobać żadnej kobiecie :-). Dalsza jazda to klimaty lat 70 przeplatane z kontrastami do których Opeth przyzwyczaił nas poprzednio. "Haxprocess" i końcówka "Folklore" to wyraźne odniesienia do Pink Floydów, a flet w "Famine" gniecie jajca. :-) Na dzień dzisiejszy w skali szkolnej dałbym tej płycie 5/6. Słucha się jej po prostu wyśmienicie, a co mnie jeszcze w niej urzekło, to to, że Akerfeld wreszcie pozbył się jakiegoś takiego gównianego gotyckiego nadęcia, które miałem wrażenie, wcześniej cechowało jego twórczość. "Heritage" jest płytą strasznie wyluzowaną, wręcz sprawia wrażenie na wpół improwizowanej. Dla mnie bomba! :-)
all the monsters will break your heart
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Właśnie moim zdaniem tego luzu momentami mogłoby być jeszcze więcej. A tak mamy krążek, który ani nie sprawia wrażenia jakoś świetnie napisanego, ani wystarczająco improwizowanego - ot, snuje się całkiem przyjemnie, ale trochę bez celu. ;)nicram pisze:"Heritage" jest płytą strasznie wyluzowaną, wręcz sprawia wrażenie na wpół improwizowanej. Dla mnie bomba! :-)
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Wujek Lucyferiusz
- postuje jak opętany!
Wielki zawód.
Jeśli jest to dziedzictwo, to na pewno nie opetowskie. Jeśli ukłon, to garbaty. Nastrojowe rzeczy nie nastrajają a progresywne zagrywki śmierdzą nieprzemyśleniem. To ja już wolę Porcupine Tree. Jedynie perkusja ze swoim jazzowym luzem intryguje.
Jednym słowem wszystko co najgorsze w Deliverance i Watershed upchnięte na jednej płycie z prog-rockową inspiracją.
Jeśli jest to dziedzictwo, to na pewno nie opetowskie. Jeśli ukłon, to garbaty. Nastrojowe rzeczy nie nastrajają a progresywne zagrywki śmierdzą nieprzemyśleniem. To ja już wolę Porcupine Tree. Jedynie perkusja ze swoim jazzowym luzem intryguje.
Jednym słowem wszystko co najgorsze w Deliverance i Watershed upchnięte na jednej płycie z prog-rockową inspiracją.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów
t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Kel'Thuz - młot na parchów
t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Nie sposób się z tym nie zgodzić. Z tą tylko różnicą, że mnie się nie podoba. Bo poza formą nic tu nie ma, niestety. Brakuje mi jakiejś myśli przewodniej, odgórnego zamysłu, czegoś co by sprawiło, że fascynacja latami 70-tymi nie jest tylko ograniczona do stosowania tamtych składników bez tamtej pasji; jest to ładnie odegrane, ale natchnienia nie stwierdzono, ogólnie to:mad pisze:Celem chyba jest forma. Natchnienia jakby tu mniej, ale klocki są ładnie poukładane. Mnie się podoba. I to nawet bardzo.
0ms pisze: (...) potencjalu tutaj nie stwierdzono (...), bo tez same nawiazania (slabe) nie wystarcza - tutaj trzeba cos troche pokombinowac, bo w ten sposob pitolic 30, 40 lat po fakcie to zaden wyczyn (...)
The madness and the damage done.
- Shamrock
- zaczyna szaleć
bardzo ładnie sobie płynie ten nowy album. Kurde, niby taki misz-masz lat 70tych dość chaotyczny, ale stylowo to zostało zrobione i bardzo fajnie się tego słucha po prostu. Ma swój specyficzny nastrój ta płyta i flow, jest taka właśnie wyluzowana bardzo. No i brzmi zajebiście po prostu. Można dać na repeat i słuchać cały dzień.
- Sgt. Barnes
Mam wersje 5.1 Heritage i to dopiero BRZMI.
Generalnie, zastanawiam się jaki Mikael obierze kierunek na następnym albumie. W sumie płyta się sprzedała na tyle przyzwoicie, ze pewnie pójdzie dalej w tym kierunku. I zamiast lat 70-tych, zacznie czerpać ze skarbnicy muzycznej lat 60-tych. A może 40-tych "-)
Generalnie, zastanawiam się jaki Mikael obierze kierunek na następnym albumie. W sumie płyta się sprzedała na tyle przyzwoicie, ze pewnie pójdzie dalej w tym kierunku. I zamiast lat 70-tych, zacznie czerpać ze skarbnicy muzycznej lat 60-tych. A może 40-tych "-)
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
Odświeżałem dziś dwójkę oraz trójkę i na tej pierwszej natknąłem się na taki bonus. Taki Opeth to ja rozumiem:)
http://www.youtube.com/watch?v=07KAG5bVLco
Następny post w tym temacie przewiduję najwcześniej za dwa lata :D
http://www.youtube.com/watch?v=07KAG5bVLco
Następny post w tym temacie przewiduję najwcześniej za dwa lata :D
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
dla jedyną płytą do zaorania jest wlaśnie Damnation :P reszta przyzwoicie ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
OPETH
O i parę postów się pojawiło. Przecież kto nie słyszał Opeth przed 98. Wiadomo, że sweterkowość trochę dziś zniecheca, ale do niektórych materiałów można wracać od czasu do czasu. Chociaż koleżanka Dipsychia twierdzi, że to zawsze był girlie band ;)
- Sgt. Barnes
Nowy album prawdopodobnie w czerwcu tego roku.
http://loudwire.com/opeth-hope-11th-studio-album-june/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://loudwire.com/opeth-hope-11th-studio-album-june/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.