ANTIGAMA "Zeroland"

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Baton
weteran forumowych bitew

Re: ANTIGAMA

28-11-2013, 18:35

Tarpaulin pisze:
ramonoth pisze:W styczniu w Lublinie. Kurwa, tak!
Fajowo, pewnie bedzie max 50 osób, ale tak czy inaczej bdb news
Tym lepiej, nie bęðzie trzeba się tłoczyć. O ile nie umrę to się wybieram.

Z tej okazji sięgnąłem kontrolnie do "Meteor" no i sam nie wiem, za mało ANTIGAMY w ANTIGAMIE. Kocham NAPALM DEATH (i słuchać), ale ANTIGAMA jest fajna z uwagi na poryty, schizofreniczno-matematyczny klimat, którego tu jakoś brak. Może nie całkiem, bo są dobre momenty, ale całościowo jestem wstępnie zawiedziony.
Z drugiej strony, to mimo wszystko porządna porcja solidnego napierdolu, więc słucha się miło
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

29-11-2013, 20:26

Sedno.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Baton
weteran forumowych bitew

29-11-2013, 22:11

A w ogóle to "Turbulence" to jest przerażający numer, ta klawiszowa solówka rodem z mokrych snów Ricka Wakemana jest nie do słuchania.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

03-12-2013, 17:03

Baton pisze: Z tej okazji sięgnąłem kontrolnie do "Meteor" no i sam nie wiem, za mało ANTIGAMY w ANTIGAMIE. Kocham NAPALM DEATH (i słuchać), ale ANTIGAMA jest fajna z uwagi na poryty, schizofreniczno-matematyczny klimat, którego tu jakoś brak. Może nie całkiem, bo są dobre momenty, ale całościowo jestem wstępnie zawiedziony.
Z drugiej strony, to mimo wszystko porządna porcja solidnego napierdolu, więc słucha się miło

Nie dramatyzujmy aż tak, "Meteor" nie jest kalką dokonań ekipy Barneya i spółki, w muzyce Antigamy wciąż słychać że to jest właśnie ten zespół, wciąż jest tam klimat ich nagrań, to wciąż dobry kawał muzyki, którego miło się słucha. Tym razem inspiracje są bardziej oczywiste i lepiej słyszalne, ale to inspiracje a nie ślepe naśladownictwo. Mnie ten materiał niszczy za każdym razem jak tylko go włożę do odtwarzacza, chętnie zobaczę ich znowu na żywo jak tylko będą występować gdzieś w pobliżu.
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

03-12-2013, 17:06

Baton pisze:
Tarpaulin pisze:
ramonoth pisze:W styczniu w Lublinie. Kurwa, tak!
Fajowo, pewnie bedzie max 50 osób, ale tak czy inaczej bdb news
Tym lepiej, nie bęðzie trzeba się tłoczyć. O ile nie umrę to się wybieram.
Data wstępnie pasuje, także ja również z radością się zamelduję.
Grrrówno!
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

03-12-2013, 17:10

Nasum pisze:Mnie ten materiał niszczy za każdym razem jak tylko go włożę do odtwarzacza, chętnie zobaczę ich znowu na żywo jak tylko będą występować gdzieś w pobliżu.
Śmigaj do Lublina, jak widać dobrych kilka osób z forum się wybiera :)
Baton
weteran forumowych bitew

03-12-2013, 21:22

Nasum pisze: Nie dramatyzujmy aż tak, "Meteor" nie jest kalką dokonań ekipy Barneya i spółki, w muzyce Antigamy wciąż słychać że to jest właśnie ten zespół, wciąż jest tam klimat ich nagrań, to wciąż dobry kawał muzyki, którego miło się słucha. Tym razem inspiracje są bardziej oczywiste i lepiej słyszalne, ale to inspiracje a nie ślepe naśladownictwo.
Nie jest to kalka Anglików, to pełna zgoda rzecz jasna, ale czysto subiektywnie inspiracje są jednak zbyt wyraźne, ducha ANTIGAMY jest tu dla mnie trochę za mało. Płyta jest jednakowoż fajna, po nieco większej liczbie odsłuchów zgodzę się, że wchodzi bardzo dobrze. A może po prostu brakowało mi podobnej muzyki ostatnimi czasy.
Nasum

05-12-2013, 14:35

Wchodzi ten album bardzo dobrze, jak na polskie standardy to naprawdę kupa świetnego hałasu, można być dumnym że powstał nad Wisłą. Mi tam inspiracje Napalm nie przeszkadzają, jak dla mnie jest tam duch Antigamy podany w nowy sposób, wszystko cacy, jeśli chodzi o polskie podwórko zdecydowana czołówka tego roku.
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

06-12-2013, 12:51

Do lubelskiej imprezy, poza wcześniej ogłoszonymi Rape on Mind, dołącza Deivos.
Awatar użytkownika
dr Kill
postuje jak opętany!

06-12-2013, 16:53

Obecność w Lublinie obowiązkowa! Liczę na ciężki wpierdol.
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

06-12-2013, 18:49

Wesolutko będzie :)
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

06-12-2013, 20:51

Będzie się łatwo zlokalizować, na sali będzie 15 osób z czego 10 to masterfulowicze ;)
Grrrówno!
Tarpaulin
w mackach Zła

06-12-2013, 23:29

Hehe ;)
Awatar użytkownika
Louis_Cyphre
rozkręca się

06-12-2013, 23:42

ramonoth pisze:Do lubelskiej imprezy, poza wcześniej ogłoszonymi Rape on Mind, dołącza Deivos.
z kim na garach?
Close to a world below
Baton
weteran forumowych bitew

07-01-2014, 13:53

Odświeżyłem sobie dzisiaj po kolei cała dyskografię ANTIGAMY (tzn pełne albumy w liczbie sześciu plus epa, splitów nie posiadam i nie chce mi się w nich babrać szczerze mówiąc) i nasuneła mi się taka garść refleksji:

1. Charakterystycznym wyznacznikiem stylu ANTIGAMY jest/był cięzki, schizofreniczny klimat, osiągany między innymi przez wysokie "utechnicznienie" muzyki. Pod tym kątem to jedna z bardziej oryginalnych znanych mi kapel w gatunku, który, jak by nie było, jest bardzo hermetyczny i w jego ramach naprawdę cięzko zrobić coś co ma jakiekolwiek znamiona indywidualności. ANTIGAMIE udało się ten problem przeskoczyć - za to brawa.

2. Stuprocentowa, esencjalna ANTIGAMA to pierwsze trzy produkcje - IMUB, Discomfort, Zeroland. We wszystkich trzech przypadkach jest to cięzki, psychodeliczny grind którego lepiej nie słuchac bez słusznej dawki haloperidolu w podorędziu, na wypadek gdyby dawka schizu okazała się zbyt duża. Aktualnie najbardziej faworyzowałbym Zeroland, bo jest najzwięźlejszy i najbardziej treściwy. Żadnych zbędnych dźwięków, nawet ten dziwny numer na koncu pasuje do koncepcji albumu. Wciskamy "repeat" i niech leci cały dzień!

3. Resonance to zasadniczo dobra płyta, ale brakuje jej zwięzłości poprzedniczek. Są fajne momenty i nawet bardzo fajne, ale jakby to trochę skondensować to nic by się nie stało złego. Album jest też bardzo przyjazny dla słuchacza (to nowość) i razem z Zeroland lub Discomfort dobrze się nadaje na wstep do dyskografii.

4. Warning to dla odmiany najsłabsza ANTIGAMA. Album klonuje strukturę poprzedniczki i jest w pewnym względzie jej gorszą kopią. WIększość numerów jest raczej słaba i nieinteresująca, brakuje pazura i pomimo mocnego zawijasa technicznego, nie ma już psychiatryka. To źle. Ponadto płytę kładą dosyć przeciętne wokale i zupełnie asłuchalna, sucha i płaska produkcja.

5. Stop The Chaos i Meteor to powrót do formy, ale też zwiastun "nowej" ANTIGAMY - mniej schizofrenicznej, bardziej nastawionej na wykurw i grzanie naprzód. Meteor zasadniczo brzmi jak coś, co mogła by nagrać grupa nagrzybionych kosmitów z księzyców Jowisza, którzy usłyszeli Smear Campaign i teraz też chcą grać jak NAPALM DEATH. Jest prościej, ale też treściwiej - nie ma zapychaczy, numery są zróznicowane, pełne osobliwych, "kosmicznych" smaczków (np. dziwaczne piparapapanie wokalne w Fed By Feeling, albo klawiszowa solówka z Turbulence brzmiąca jakby zajebana z twórczości... YES), ogólnie zorientowane na wysokooktanowy NAPIERDOL. Mam wrażenie, że jest to obecnie znacznie bardziej koncertowa muzyka niż wcześniej i bardzo dużo sobie obiecuję po sobotnim koncercie w Lublinie - materiał z "Meteor" powinien rozkurwić tańcbudę w drobny mak. W sumie jeśli wcześniej miałem pewne wątpliwości, to obecnie się rozwiały - "Meteor" to bardzo dobry album, 8/10. Myślę, że można go spokojnie postawić zaraz za pierwszymi trzema albumami. Najważniejsze, że jest kosmos, to się liczy. No i ogromny plus za powrót starego wokalisty!

6. Mam wrażenie, że główną rolę w kreowaniu schizofrenicznej atmosfery panującej w muzyce ANTIGAMY był Sivy - te wszystkie perkusyjne odpały z Zeroland czy Discomfort automatycznie wymuszają równie wykręcono rytmicznie i melodycznie pracę gitar. Gdy Sivy odszedł, zmienił się rytmiczny rdzeń zespołu i muzyka również mocno zmieniła swój charakter. Póki co jednak wcale nie na gorsze.

7. Im dłużej ich słucham (z osiem czy dziewięć lat już bedzie) tym bardziej doceniam i lubię!!!:-)))
Nasum

07-01-2014, 18:43

Ze wszystkim bym sie prawie zgodził, ale Warning uważam nadal za lepszy krążek niż Resonance. Żeby nie było, lubię wszystkie, Resonance to naprawdę dobra, solidna płyta, ale to na nastepnej jest coś, co przykuwa mnie mocniej do fotela. Obiecałem sobie, że pewnego dnia będę wałkował te dwie płyty na przemian by z czystym sumieniem postawić ostateczną diagnozę - chyba kiedyś trzeba będzie, bo zauważam że Warning jakoś ludziom nie przypadła do gustu.
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

07-01-2014, 18:50

Nasum pisze:ale Warning uważam nadal za lepszy krążek niż Resonance.
+1
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

11-01-2014, 14:46

Baton pisze:splitów nie posiadam i nie chce mi się w nich babrać szczerze mówiąc
Trochę fajnych dźwięków Cie omija w takim razie - te materiały z Deformed i Nyia były spoko. Covery Siekiery też.
Grrrówno!
Baton
weteran forumowych bitew

11-01-2014, 16:55

Covery SIEKIERY znam, są bardzo dobre. Nie wątpię, że jest tam sporo ciekawych rzeczy, ale sama idea splitu mnie jakoś nie podnieca. Kiedyś się pewnie obada w końcu, ale ciśnienia nie mam.

Bardzo dobry ten "Meteor", co prawda nowożytnego NAPALM DEATH jest tu w kutas, to jednak rezultat jest bardzo fajny.
kenediusze
weteran forumowych bitew

12-01-2015, 22:00

Info z pejsbuka:

SELFMADEGOD RECORDS

ANTIGAMA PREPARE TO ENTER STUDIO IN JANUARY 2015

Polish grindcore merchants ANTIGAMA will enter Paweł “Janos” Grabowski's JNS Studio in Warsaw in January 2015 to begin recording the new material since 2013's “Meteor”. The new record entitled “The Insolent” will make another step outside the genre to explore new sound territories. The music will be quite contemporary while still being classic ANTIGAMA. As on “Meteor”, the mastering will be done by Scott Hull of Pig Destroyer/Agoraphobic Nosebleed at his Visceral Sound studio in Bethesda, MD.

As commented by vocalist Łukasz Myszkowski:
"The most exciting is what lies before us so I'm not trying to close any vision. I see it as a form still plastic and I see it as the most interesting. The matter is very thorny and dry and I think this is a good platform to what is going to change in the reception of our music. Every aspect will be regarded separately and it will be a construction of the new sound, not any return."

“The Insolent” will be released late Spring 2015 on SELFMADEGOD RECORDS.

Cóż, zajebisty news, ja mam mokro, bo to zdecydowanie moja ulubiona polska ekipa.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
ODPOWIEDZ