TYPE O NEGATIVE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

Re: Type O Negative

21-04-2010, 22:47

Dobra odowiedź, oparta na posiadaniu w dupie celu i treści Twojego pytania ....

Niestety, nie jestem kawalerem ..... O co się pytałeś ?
Ostatnio zmieniony 21-04-2010, 22:54 przez hedzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

21-04-2010, 22:49

hedzio pisze:
Skaut pisze:
hedzio pisze:
w matematykę się nie wierzy, matematyka to narzędzie do opisywania rzeczywistości, i używam właśnie tego narzędzia, a że mam stos płyt obok ...
to że Ty opisujesz rzeczywistość matematycznie, nie oznacza, że muzycy przy każdym riffie mówią sobie ile ma on trwać.
Człowiek też nie mówi sobie ile ma urosnąć, niemniej jednak rozkład normalny to dobre przybliżenie dla wzrostu człowieka, jego wagi i innych cech mierzalnych.

Jakbyś znał na przykład centralne twierdzenie graniczne, to byś wiedział, że to że muzycy nic między sobą nie ustalają, ani za bardzo nie myślą nad "czasem trwania" i co ile ma trwać, to tym bardziej wspomaga moje stwierdzenia ...
nie bardzo rozumiem jak wzrost człowieka ma się do percepcji tworzenia? Jedno, jak słusznie zauważyłeś, jest wartością mierzalną, drugie nie. Wyjaśnij jeszcze czy powtarzalność riffu w utworze rockowym/metalowym też opisujesz matematyką?
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 22:51

Ja tylko o długości utworu w ramach jednej konwencji muzycznej.
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 22:53

hedzio pisze:Ja tylko o długości utworu w ramach jednej konwencji muzycznej.
no zaraz, bądź konsekwentny w tym co mówisz. Skoro matematyka służy Tobie jako narzędzie do opisywania rzeczywistości, to słuchanie muzyki też powinieneś tak opisywać.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

21-04-2010, 22:56

hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL :D
Obrazek
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 22:56

Nie próbuj udowodnić, że nie mam racji, wyciagając moje stwierdzenia na rejony, o których się nie wypowiadam.
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 22:58

Zenek pisze:hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL :D
wiemy wiemy, już udowodnił swoje betoniarstwo, kiedy rozmawiałem z nim na temat Portishead - Third ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 23:01

Zenek pisze:hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL :D
Zenku, ale ja merytorycznie cały czas.

Ja chętnie usłysze krytykę w stylu: rozkład prawdopodobieństwa opisujący długość utworu dajmy na to heavymetalowego ma zbyt płaski top w przedziale 3.5-5 minut, co obrazuje mój Excel oparty na dyskografiach Judas Priest, Iron Maiden i Manowar, a obok jest Test Kołmogorowa-Smirnowa, z którego wychodzi, że zmienna długość utworu nie ma rozkładu normalnego, więc się "hedziu" z łaski swojej zamknij ...

Ale nic takiego się nie dzieje ...
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

21-04-2010, 23:03

Ze niby "rock" to ma byc okreslenie konwencji muzycznej? Okresl granice tej konwencji.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

Re:

21-04-2010, 23:04

Skaut pisze:
wiemy wiemy, już udowodnił swoje betoniarstwo, kiedy rozmawiałem z nim na temat Portishead - Third ;)
Jakie betoniarstwo? Przecież on "zawsze prawdę..." :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 23:05

Drone pisze:
hedzio pisze:Dobra odowiedź, oparta na posiadaniu w dupie celu i treści Twojego pytania ....

Niestety, nie jestem kawalerem ..... O co się pytałeś ?
Tak jak myślałem - narcystyczny debil :lol:
Widzę, że Osoba specjalizuje się w internetowej psychoanalizie ?

Czy Osoba ma na to papiery ?
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

Re:

21-04-2010, 23:07

Skaut pisze:
I tego betoniarstwa się trzymam ...
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 23:10

hedzio pisze:

Ja chętnie usłysze krytykę w stylu: rozkład prawdopodobieństwa opisujący długość utworu dajmy na to heavymetalowego ma zbyt płaski top w przedziale 3.5-5 minut, co obrazuje mój Excel oparty na dyskografiach Judas Priest, Iron Maiden i Manowar, a obok jest Test Kołmogorowa-Smirnowa, z którego wychodzi, że zmienna długość utworu nie ma rozkładu normalnego, więc się "hedziu" z łaski swojej zamknij ...

a co ma się niby dziać? Twoja gadka o muzyce jest jak "tańczenie o architekturze".
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 23:16

Triceratops pisze:
Ze niby "rock" to ma byc okreslenie konwencji muzycznej? Okresl granice tej konwencji.
To zbyt trudne i nieprzejrzyste, najlepiej byłoby sie ograniczyć do jakiegoś spisu zespołów dokonanego w miarę rzetelnie.

Najprościej przetestować to na jednym podgatunku metalu i jeśli tu nie ma rozkładu normalnego, to odszczekuję co powiedziałem, a co mi tam ...
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

Re:

21-04-2010, 23:20

Skaut pisze:
hedzio pisze:

a co ma się niby dziać? Twoja gadka o muzyce jest jak "tańczenie o architekturze".
mówisz, że nigdy nie robiłeś tego testu?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_Ko%C5 ... a-Smirnowa
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Triceratops

21-04-2010, 23:21

hedzio pisze:
Triceratops pisze:
To zbyt trudne i nieprzejrzyste, najlepiej byłoby sie ograniczyć do jakiegoś spisu zespołów dokonanego w miarę rzetelnie.

Najprościej przetestować to na jednym podgatunku metalu i jeśli tu nie ma rozkładu normalnego, to odszczekuję co powiedziałem, a co mi tam ...
Nie chodzi mi o spis zespolow tylko o kazda muzyke rockowa. Wrzucanie do jednego zbioru np jazzrocka i poprocka aby dokonac uogolnionej analizy i na jej podstawie wyciagnac globalne wnioski w stosunku do wszystkich elementow to jakis dowcip conajmniej. To znaczy ja rozumiem , ze to cale stwierdzenie to klasyczny dowcip ze sprala w srodku ale to mnie akurat ciekawi, na ile masz rozeznanie w gatunkach aby tak twierdzic, bo z tego co tam czytalem w powitalnym poscie to raczej wydaje sie, ze niewielkie.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 23:26

hedzio pisze:
Triceratops pisze:

no to już możesz odszczekać, bo znów musiałbyś założyć z góry czy dany zespół przynależy do podgatunku czy nie.

Generalnie, przypomniał mi się jeden cytat Johna Zorna. Nie pamiętam dokładnie, ale kontekst był taki, że gatunki to narzędzia, które tylko uprzedmiotawiają i komercjalizują wizję artysty. Krótko pisząc, pierdolisz bzdury hedzio ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 23:32

Triceratops pisze: Nie chodzi mi o spis zespolow tylko o kazda muzyke rockowa. Wrzucanie do jednego zbioru np jazzrocka i poprocka aby dokonac uogolnionej analizy i na jej podstawie wyciagnac globalne wnioski w stosunku do wszystkich elementow to jakis dowcip conajmniej. To znaczy ja rozumiem , ze to cale stwierdzenie to klasyczny dowcip ze sprala w srodku ale to mnie akurat ciekawi, na ile masz rozeznanie w gatunkach aby tak twierdzic, bo z tego co tam czytalem w powitalnym poscie to raczej wydaje sie, ze niewielkie.
ok, przypomnę co napisałem (i to w kontekście Type 0 Negative, nie zapominajmy)

"Myślę, że obracając się w okolicach muzyki rockowo-metalowej .... to przedział wynosi 2 do 6 minut.

Wyrazistość dla krótszych utworów jest niewielka, bo skończą się zanim się zaczną,
natomiast utwór dłuższy albo
1) powtarza coś, co już było, a więc przynudza, tracąc wyrazistość, albo
2) wprowadza nowe elementy, co również prowadzi do zatracenia ekspresji przekazu.

Wyrazistość - jak zgaduję - najlepiej wychodzi utworom około 4 minutowym...."

Więc nie wrzucajmy tu poprocka i jazzrocka , czy innych monstrów z utworami po 25 minut .... psują mi rozkład prawdopodobieństwa ...
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-04-2010, 00:01

Nie no, Panowie. Ja bym sobie odpuścił rozmowę z osobą, która do tak ulotnej dziedziny, jak muzyka podchodzi z obliczeniami matematycznymi. Pomijając już fakt, że długość utworu jest kwestią zupełnie przypadkową, zaś średnia trwania waha się w zależności od podgatunku i konwencji (np. grindcore - krótkie petardy poniżej 2 min., prog-rock - rozbudowane kompozycje sięgające powiedzmy 18-20 min.), to jeszcze hedzio próbował błysnąć tezą mówiącą, że krótkie utwory są mało wyraziste, zupełnie jakby tożsamość utworu wynikała z czasu jego trwania. Rozumiem, że tym sposobem dyskografia DNA, czy taki debiut Wire to rzeczy mało wyraziste i należy je sobie odpuścić.

Proponuję jeszcze komisyjnie ustalić co do sekundy, od kiedy zaczyna się wyrazistość utworu, a tym samym jego obiektywna wartość estetyczna. Oczywiście ustalmy to na podstawie dolnego przedziału średniej historycznej trwania utworów w szeroko pojętym rocku :lol: :lol:

Błazenadę należy kwitować milczeniem, co niniejszym zalecam.

EOT
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Triceratops

22-04-2010, 10:37

hedzio pisze:
Triceratops pisze: Nie chodzi mi o spis zespolow tylko o kazda muzyke rockowa. Wrzucanie do jednego zbioru np jazzrocka i poprocka aby dokonac uogolnionej analizy i na jej podstawie wyciagnac globalne wnioski w stosunku do wszystkich elementow to jakis dowcip conajmniej. To znaczy ja rozumiem , ze to cale stwierdzenie to klasyczny dowcip ze sprala w srodku ale to mnie akurat ciekawi, na ile masz rozeznanie w gatunkach aby tak twierdzic, bo z tego co tam czytalem w powitalnym poscie to raczej wydaje sie, ze niewielkie.
ok, przypomnę co napisałem (i to w kontekście Type 0 Negative, nie zapominajmy)

"Myślę, że obracając się w okolicach muzyki rockowo-metalowej .... to przedział wynosi 2 do 6 minut.

Wyrazistość dla krótszych utworów jest niewielka, bo skończą się zanim się zaczną,
natomiast utwór dłuższy albo
1) powtarza coś, co już było, a więc przynudza, tracąc wyrazistość, albo
2) wprowadza nowe elementy, co również prowadzi do zatracenia ekspresji przekazu.

Wyrazistość - jak zgaduję - najlepiej wychodzi utworom około 4 minutowym...."

Więc nie wrzucajmy tu poprocka i jazzrocka , czy innych monstrów z utworami po 25 minut .... psują mi rozkład prawdopodobieństwa ...
No ok, ale najpierw wspomnales "okolice muzyki rockowo-metalowej" a rozklad zrobiles dla samej rockowej a to roznica jest jednak, to drugie to szersze pojecie, gdzie jest i jazzrock i pop, w pierwszym niekoniecznie.
woodpecker from space
ODPOWIEDZ