TYPE O NEGATIVE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- hedzio
- starszy świeżak
Re: Type O Negative
Dobra odowiedź, oparta na posiadaniu w dupie celu i treści Twojego pytania ....
Niestety, nie jestem kawalerem ..... O co się pytałeś ?
Ostatnio zmieniony 21-04-2010, 22:54 przez hedzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zawsze Prawdę...
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
nie bardzo rozumiem jak wzrost człowieka ma się do percepcji tworzenia? Jedno, jak słusznie zauważyłeś, jest wartością mierzalną, drugie nie. Wyjaśnij jeszcze czy powtarzalność riffu w utworze rockowym/metalowym też opisujesz matematyką?hedzio pisze:Człowiek też nie mówi sobie ile ma urosnąć, niemniej jednak rozkład normalny to dobre przybliżenie dla wzrostu człowieka, jego wagi i innych cech mierzalnych.Skaut pisze:to że Ty opisujesz rzeczywistość matematycznie, nie oznacza, że muzycy przy każdym riffie mówią sobie ile ma on trwać.hedzio pisze:
w matematykę się nie wierzy, matematyka to narzędzie do opisywania rzeczywistości, i używam właśnie tego narzędzia, a że mam stos płyt obok ...
Jakbyś znał na przykład centralne twierdzenie graniczne, to byś wiedział, że to że muzycy nic między sobą nie ustalają, ani za bardzo nie myślą nad "czasem trwania" i co ile ma trwać, to tym bardziej wspomaga moje stwierdzenia ...
Coś tam było! Człowiek!
- hedzio
- starszy świeżak
Ja tylko o długości utworu w ramach jednej konwencji muzycznej.
Ja zawsze Prawdę...
- Skaut
- Zenek
- weteran forumowych bitew
hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL 

- hedzio
- starszy świeżak
Nie próbuj udowodnić, że nie mam racji, wyciagając moje stwierdzenia na rejony, o których się nie wypowiadam.
Ja zawsze Prawdę...
- Skaut
- hedzio
- starszy świeżak
Zenku, ale ja merytorycznie cały czas.Zenek pisze:hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL
Ja chętnie usłysze krytykę w stylu: rozkład prawdopodobieństwa opisujący długość utworu dajmy na to heavymetalowego ma zbyt płaski top w przedziale 3.5-5 minut, co obrazuje mój Excel oparty na dyskografiach Judas Priest, Iron Maiden i Manowar, a obok jest Test Kołmogorowa-Smirnowa, z którego wychodzi, że zmienna długość utworu nie ma rozkładu normalnego, więc się "hedziu" z łaski swojej zamknij ...
Ale nic takiego się nie dzieje ...
Ja zawsze Prawdę...
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Ze niby "rock" to ma byc okreslenie konwencji muzycznej? Okresl granice tej konwencji.hedzio pisze:Ja tylko o długości utworu w ramach jednej konwencji muzycznej.
woodpecker from space
- Zenek
- weteran forumowych bitew
Re:
Jakie betoniarstwo? Przecież on "zawsze prawdę..."Skaut pisze:wiemy wiemy, już udowodnił swoje betoniarstwo, kiedy rozmawiałem z nim na temat Portishead - ThirdZenek pisze:hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL

- hedzio
- starszy świeżak
Widzę, że Osoba specjalizuje się w internetowej psychoanalizie ?Drone pisze:Tak jak myślałem - narcystyczny debilhedzio pisze:Dobra odowiedź, oparta na posiadaniu w dupie celu i treści Twojego pytania ....
Czy Osoba ma na to papiery ?
Ja zawsze Prawdę...
- hedzio
- starszy świeżak
Re:
I tego betoniarstwa się trzymam ...Skaut pisze:wiemy wiemy, już udowodnił swoje betoniarstwo, kiedy rozmawiałem z nim na temat Portishead - ThirdZenek pisze:hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL
Ja zawsze Prawdę...
- Skaut
a co ma się niby dziać? Twoja gadka o muzyce jest jak "tańczenie o architekturze".hedzio pisze:Zenku, ale ja merytorycznie cały czas.Zenek pisze:hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL
Ja chętnie usłysze krytykę w stylu: rozkład prawdopodobieństwa opisujący długość utworu dajmy na to heavymetalowego ma zbyt płaski top w przedziale 3.5-5 minut, co obrazuje mój Excel oparty na dyskografiach Judas Priest, Iron Maiden i Manowar, a obok jest Test Kołmogorowa-Smirnowa, z którego wychodzi, że zmienna długość utworu nie ma rozkładu normalnego, więc się "hedziu" z łaski swojej zamknij ...
Coś tam było! Człowiek!
- hedzio
- starszy świeżak
To zbyt trudne i nieprzejrzyste, najlepiej byłoby sie ograniczyć do jakiegoś spisu zespołów dokonanego w miarę rzetelnie.Triceratops pisze:Ze niby "rock" to ma byc okreslenie konwencji muzycznej? Okresl granice tej konwencji.hedzio pisze:Ja tylko o długości utworu w ramach jednej konwencji muzycznej.
Najprościej przetestować to na jednym podgatunku metalu i jeśli tu nie ma rozkładu normalnego, to odszczekuję co powiedziałem, a co mi tam ...
Ja zawsze Prawdę...
- hedzio
- starszy świeżak
Re:
mówisz, że nigdy nie robiłeś tego testu?Skaut pisze:a co ma się niby dziać? Twoja gadka o muzyce jest jak "tańczenie o architekturze".hedzio pisze:Zenku, ale ja merytorycznie cały czas.Zenek pisze:hahahaha a Ci jak nie wiedzą jaki jest headhunter i silą się nie merytoryczną dyskusję ROOTFL
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_Ko%C5 ... a-Smirnowa
Ja zawsze Prawdę...
- Triceratops
Nie chodzi mi o spis zespolow tylko o kazda muzyke rockowa. Wrzucanie do jednego zbioru np jazzrocka i poprocka aby dokonac uogolnionej analizy i na jej podstawie wyciagnac globalne wnioski w stosunku do wszystkich elementow to jakis dowcip conajmniej. To znaczy ja rozumiem , ze to cale stwierdzenie to klasyczny dowcip ze sprala w srodku ale to mnie akurat ciekawi, na ile masz rozeznanie w gatunkach aby tak twierdzic, bo z tego co tam czytalem w powitalnym poscie to raczej wydaje sie, ze niewielkie.hedzio pisze:To zbyt trudne i nieprzejrzyste, najlepiej byłoby sie ograniczyć do jakiegoś spisu zespołów dokonanego w miarę rzetelnie.Triceratops pisze:Ze niby "rock" to ma byc okreslenie konwencji muzycznej? Okresl granice tej konwencji.hedzio pisze:Ja tylko o długości utworu w ramach jednej konwencji muzycznej.
Najprościej przetestować to na jednym podgatunku metalu i jeśli tu nie ma rozkładu normalnego, to odszczekuję co powiedziałem, a co mi tam ...
woodpecker from space
- Skaut
no to już możesz odszczekać, bo znów musiałbyś założyć z góry czy dany zespół przynależy do podgatunku czy nie.hedzio pisze:To zbyt trudne i nieprzejrzyste, najlepiej byłoby sie ograniczyć do jakiegoś spisu zespołów dokonanego w miarę rzetelnie.Triceratops pisze:Ze niby "rock" to ma byc okreslenie konwencji muzycznej? Okresl granice tej konwencji.hedzio pisze:Ja tylko o długości utworu w ramach jednej konwencji muzycznej.
Generalnie, przypomniał mi się jeden cytat Johna Zorna. Nie pamiętam dokładnie, ale kontekst był taki, że gatunki to narzędzia, które tylko uprzedmiotawiają i komercjalizują wizję artysty. Krótko pisząc, pierdolisz bzdury hedzio

Coś tam było! Człowiek!
- hedzio
- starszy świeżak
ok, przypomnę co napisałem (i to w kontekście Type 0 Negative, nie zapominajmy)Triceratops pisze: Nie chodzi mi o spis zespolow tylko o kazda muzyke rockowa. Wrzucanie do jednego zbioru np jazzrocka i poprocka aby dokonac uogolnionej analizy i na jej podstawie wyciagnac globalne wnioski w stosunku do wszystkich elementow to jakis dowcip conajmniej. To znaczy ja rozumiem , ze to cale stwierdzenie to klasyczny dowcip ze sprala w srodku ale to mnie akurat ciekawi, na ile masz rozeznanie w gatunkach aby tak twierdzic, bo z tego co tam czytalem w powitalnym poscie to raczej wydaje sie, ze niewielkie.
"Myślę, że obracając się w okolicach muzyki rockowo-metalowej .... to przedział wynosi 2 do 6 minut.
Wyrazistość dla krótszych utworów jest niewielka, bo skończą się zanim się zaczną,
natomiast utwór dłuższy albo
1) powtarza coś, co już było, a więc przynudza, tracąc wyrazistość, albo
2) wprowadza nowe elementy, co również prowadzi do zatracenia ekspresji przekazu.
Wyrazistość - jak zgaduję - najlepiej wychodzi utworom około 4 minutowym...."
Więc nie wrzucajmy tu poprocka i jazzrocka , czy innych monstrów z utworami po 25 minut .... psują mi rozkład prawdopodobieństwa ...
Ja zawsze Prawdę...
- longinus696
- zahartowany metalizator
Nie no, Panowie. Ja bym sobie odpuścił rozmowę z osobą, która do tak ulotnej dziedziny, jak muzyka podchodzi z obliczeniami matematycznymi. Pomijając już fakt, że długość utworu jest kwestią zupełnie przypadkową, zaś średnia trwania waha się w zależności od podgatunku i konwencji (np. grindcore - krótkie petardy poniżej 2 min., prog-rock - rozbudowane kompozycje sięgające powiedzmy 18-20 min.), to jeszcze hedzio próbował błysnąć tezą mówiącą, że krótkie utwory są mało wyraziste, zupełnie jakby tożsamość utworu wynikała z czasu jego trwania. Rozumiem, że tym sposobem dyskografia DNA, czy taki debiut Wire to rzeczy mało wyraziste i należy je sobie odpuścić.
Proponuję jeszcze komisyjnie ustalić co do sekundy, od kiedy zaczyna się wyrazistość utworu, a tym samym jego obiektywna wartość estetyczna. Oczywiście ustalmy to na podstawie dolnego przedziału średniej historycznej trwania utworów w szeroko pojętym rocku

Błazenadę należy kwitować milczeniem, co niniejszym zalecam.
EOT
Proponuję jeszcze komisyjnie ustalić co do sekundy, od kiedy zaczyna się wyrazistość utworu, a tym samym jego obiektywna wartość estetyczna. Oczywiście ustalmy to na podstawie dolnego przedziału średniej historycznej trwania utworów w szeroko pojętym rocku

Błazenadę należy kwitować milczeniem, co niniejszym zalecam.
EOT
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Triceratops
No ok, ale najpierw wspomnales "okolice muzyki rockowo-metalowej" a rozklad zrobiles dla samej rockowej a to roznica jest jednak, to drugie to szersze pojecie, gdzie jest i jazzrock i pop, w pierwszym niekoniecznie.hedzio pisze:ok, przypomnę co napisałem (i to w kontekście Type 0 Negative, nie zapominajmy)Triceratops pisze: Nie chodzi mi o spis zespolow tylko o kazda muzyke rockowa. Wrzucanie do jednego zbioru np jazzrocka i poprocka aby dokonac uogolnionej analizy i na jej podstawie wyciagnac globalne wnioski w stosunku do wszystkich elementow to jakis dowcip conajmniej. To znaczy ja rozumiem , ze to cale stwierdzenie to klasyczny dowcip ze sprala w srodku ale to mnie akurat ciekawi, na ile masz rozeznanie w gatunkach aby tak twierdzic, bo z tego co tam czytalem w powitalnym poscie to raczej wydaje sie, ze niewielkie.
"Myślę, że obracając się w okolicach muzyki rockowo-metalowej .... to przedział wynosi 2 do 6 minut.
Wyrazistość dla krótszych utworów jest niewielka, bo skończą się zanim się zaczną,
natomiast utwór dłuższy albo
1) powtarza coś, co już było, a więc przynudza, tracąc wyrazistość, albo
2) wprowadza nowe elementy, co również prowadzi do zatracenia ekspresji przekazu.
Wyrazistość - jak zgaduję - najlepiej wychodzi utworom około 4 minutowym...."
Więc nie wrzucajmy tu poprocka i jazzrocka , czy innych monstrów z utworami po 25 minut .... psują mi rozkład prawdopodobieństwa ...
woodpecker from space