DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

09-01-2008, 11:06

pierwszy akapit to jednak zdecydowana przesada, natomiast z drugim po czesci moge sie zgodzic.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

10-01-2008, 23:15

Trzy lata kazał czekać Deathspell Omega na swój kolejny, czwarty już album. Chyba ten okres wyszedł zespołowi na dobre, gdyż zawartość "Fas-Ite, Maledicti, In Ignem Aeternum" bardzo pozytywnie zaskakuje.
Od strony muzycznej, jest to naturalny krok naprzód w stosunku do poprzedniej płyty. Formacja jeszcze odważniej sięgnęła po bardziej ambientowe dźwięki, przez co muzyka jeszcze bardziej kojarzy się z ostatnimi dokonaniami Blut Aus Nord, ale z przeciwnieństwie do swoich rodaków pozostał w tej muzyce dużo pierwiastek agresywnego grania. Da się zauważyć, że muzycy umiejętniej różnicują tempo i dozują emocje - teraz momenty agresywne brzmią agresywnie, spokojne, brzmią spokojnie, a muzyka nie zlewa się w jeden szybki blackowy kocioł. Kolejną rzeczą, która cieszy jest "tylko" 46 minut muzyki zamknięte w 6 utworach, z których 2 są powyżej 10 minut, a 2 nieco poniżej. Pomimo tak długich utworów nie nazwałbym tego jeszcze progresywnym graniem, gdyż mimo wszystko ta muzyka jest bardzo mocno osadzona w black metalu i niestety jeszcze mzuycy nie potrafią ze swoich ambientowych elementów wykreowac takiego nastroju jak robi to właśnie Blut Aus Nord.

Deathspell Omega nagrał naprawdę dobr album, ale mimo wszystko to jest jeszcze druga liga gatunku, a zespół jest zawsze o krok lub dwa za pionierami, którzy przecierają noiwe szlaki w gatunku. Nie można jednak odmówić formacji zapału i konsekwencji - dostaliśmy naprawdę solidny i dobrze zagrany metariał, w którym jednak za mało jest tego czegoś, co zespół powinien dać od siebie.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

10-01-2008, 23:25

skąd to wziąłeś???
jak czytam ze:
"Pomimo tak długich utworów nie nazwałbym tego jeszcze progresywnym graniem"
wyje do księżyca :):):)
45 minut ciszy na płycie to juz progresywne granie a może awangarda ;)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

10-01-2008, 23:26

Adrian696 pisze:skąd to wziąłeś???
jak czytam ze:
"Pomimo tak długich utworów nie nazwałbym tego jeszcze progresywnym graniem"
wyje do księżyca :):):)
45 minut ciszy na płycie to juz progresywne granie a może awangarda ;)
Dark Planet bodajże.

Co za kretynizm :lol:
I dream of colour music,
vomit

10-01-2008, 23:30

mimo wszystko to jest jeszcze druga liga gatunku, a zespół jest zawsze o krok lub dwa za pionierami, którzy przecierają noiwe szlaki w gatunku[/b]. Nie można jednak odmówić formacji zapału i konsekwencji - dostaliśmy naprawdę solidny i dobrze zagrany metariał, w którym jednak za mało jest tego czegoś, co zespół powinien dać od siebie.
Jezusicku co za idiota. Wygląda jak "recęzent" z metal.pl.
Ostatnio zmieniony 10-01-2008, 23:34 przez vomit, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

10-01-2008, 23:33

Riven pisze:Katolik grajacy power metalowe solowki w death metalowym zespole o nazwie "Morderstwo Boga". I jak sie tu nie cieszyc? :))
jest to lepsza prowokacja niż stary pierdziel w przebraniu królika
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

10-01-2008, 23:38

albo przestańcie z tym królikiem - albo napiszmy petycje o zmianę godła ;)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

10-01-2008, 23:40

W koronie czy bez?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

10-01-2008, 23:43

cierniowej, zeby było prowokacyjnie...
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

10-01-2008, 23:51

Wódz_Dziesięć_Niedźwiedzi pisze: "momenty agresywne brzmią agresywnie, spokojne, brzmią spokojnie"
Tytan intelektu. Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

10-01-2008, 23:56

4m pisze:
Wódz_Dziesięć_Niedźwiedzi pisze: "momenty agresywne brzmią agresywnie, spokojne, brzmią spokojnie"
Tytan intelektu. Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne.
Ta matematyka też jest niezła:

"Kolejną rzeczą, która cieszy jest "tylko" 46 minut muzyki zamknięte w 6 utworach, z których 2 są powyżej 10 minut, a 2 nieco poniżej."
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

10-01-2008, 23:59

bo 2 pozostałe maja równo po 10...
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

11-01-2008, 00:12

Drone pisze:
Deathspell Omega nagrał naprawdę dobr album, ale mimo wszystko to jest jeszcze druga liga gatunku, a zespół jest zawsze o krok lub dwa za pionierami, którzy przecierają noiwe szlaki w gatunku. Nie można jednak odmówić formacji zapału i konsekwencji - dostaliśmy naprawdę solidny i dobrze zagrany metariał, w którym jednak za mało jest tego czegoś, co zespół powinien dać od siebie.
Takie opinie trzeba tępić i wyrywać z korzeniami. Przesłuchał płytę dwa razy, słucha pewnie muzyki od lat kilku, nie umie na żadnym instrumencie zagrać dwóch dźwięków, ale za to będzie się mądrzył.

Wysuwam tezę, że ta płyta - choć przełomowa (nr 1 w 2007, a w oddali królik) - to stanowi dopiero przygotowanie przed właściwym uderzeniem. I nie jest tak, że już nie nagrają nic lepszego. Oczekuję czegoś gigantycznego i mogę się założyć o coś więcej niż flaszkę, że spełni się moje proroctwo.

Uważam, że gatunek tkwi (tkwił?) w totalnej stagnacji od czasu wydania Under A Funeral Moon, która to płyta skutecznie ustaliła zresztą kanon tej stagnacji. Wychylano się z lasu tu i ówdzie, zapalano światełko, ale dalej było to to samo i muzycznie, i ideologicznie. I nagle DsO jak zbudzone z głębokiego letargu nie tyle wytyczyło nową drogę, co odsłoniło cały nowy świat.

Te płyty (Fas i następna) to już dziś pomniki w muzyce ekstremalnej.
Zgadzam się, że najlepsze jeszcze przed nami. Oni mają wielki potencjał. Pokazują to każdym krążkiem (od SMRC).

Co do teorii o Under A Funeral Moon i dalej to nieco bym jednak wydłużył ten okres czasu, zaliczając doń Transilvanian Hunger. Co do światełek, to trafne spostrzeżenie.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

11-01-2008, 00:12

kurwa, co za idiota to pisal. nadawolby sie na rockmetal.pl
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

11-01-2008, 00:13

Riven pisze:kurwa, co za idiota to pisal. nadawolby sie na rockmetal.pl
Bardziej na metal.pl ale jak sprawdzałem, to tam na szczęście nikt za recenzowanie DsO się nie zabierał ;)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

11-01-2008, 00:13

Drone pisze: Uważam, że gatunek tkwi (tkwił?) w totalnej stagnacji od czasu wydania Under A Funeral Moon, która to płyta skutecznie ustaliła zresztą kanon tej stagnacji. Wychylano się z lasu tu i ówdzie, zapalano światełko, ale dalej było to to samo i muzycznie, i ideologicznie. I nagle DsO jak zbudzone z głębokiego letargu nie tyle wytyczyło nową drogę, co odsłoniło cały nowy świat.
Po drodze było Mysticum, które wyrwało co się dało i komu i skąd się tylko dało. I zawsze będę tak uważał, bo przed nimi tak nikt nie grał i do dzisiaj nikt w pełni nie gra.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

11-01-2008, 00:30

Drone pisze:
Wódz_Dziesięć_Niedźwiedzi pisze: Co do teorii o Under A Funeral Moon i dalej to nieco bym jednak wydłużył ten okres czasu, zaliczając doń Transilvanian Hunger.
Może i racja... Ja to tak odebrałem, bo pamiętam ogromne rozczarowanie Under A Funeral Moon. Czekałem na A Blaze... II, a tutaj regres (dziś wiadomo, że raczej świadomy). Transylvanian... to już esencja tego regresu, ostateczne przypieczętowanie.
Taaaa. Większego regresu nie dało się zrobić. Chyba właśnie wtedy osiągnęli maksymalny lo-fi.

Myślę że DsO dalej pójdzie w technikę i klimat. Chociaż jakby zrobili podobny krok jak wtedy Darkthrone i uderzyli w lo-fi...Ale z drugiej strony po co, trzeba iść do przodu. Ciekawe, czy jeszcze bardziej w jazz pójdą ;)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

11-01-2008, 00:49

Drone pisze:
Wódz_Dziesięć_Niedźwiedzi pisze: Myślę że DsO dalej pójdzie w technikę i klimat. Chociaż jakby zrobili podobny krok jak wtedy Darkthrone i uderzyli w lo-fi...Ale z drugiej strony po co, trzeba iść do przodu. Ciekawe, czy jeszcze bardziej w jazz pójdą ;)
Na szczęście lo-fi mają już za sobą (Infernal Battles) :D
Tak, też liczę na jazzowe łamańce.

Uważam - jakby to nie brzmiało śmiesznie - że Fas to nie jest zwykła płyta. To wytwór, który powinien być odbierany w kategoriach zjawisk religijnych. DsO jest niesiona tą siłą i dlatego jestem spokojny o następną płytę.
Mówisz, że biorąc pod uwagę podział muzyki jeszcze z czasów antycznych, powinniśmy Fas rozpatrywać jako muzykę rytualno-obrzędową, a nie zwyczajnie rozrywkową? Jestem za.

Bo rzeczywiście, dostaliśmy coś więcej niż "46 minut muzyki zamknięte w 6 utworach, z których 2 są powyżej 10 minut, a 2 nieco poniżej" ;) Dostaliśmy piekielnie perfekcyjny monument, który tak jak mówisz, nie jest jeszcze ostatnim słowem tego zespołu.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

11-01-2008, 03:12

Morph pisze:
Drone pisze: Po drodze było Mysticum, które wyrwało co się dało i komu i skąd się tylko dało. I zawsze będę tak uważał, bo przed nimi tak nikt nie grał i do dzisiaj nikt w pełni nie gra.
Zgadza się, to pionierzy industrialowo-elektronicznego odłamu black metalu. W tym nurcie działało potem Diabolicum, Aborym, a bliżej death - Tristwood.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

11-01-2008, 08:25

I to też będę powtarzał, gdzie z tym Aborym?? Miejsce Aborym jest wśród przeciętniaków.
ODPOWIEDZ