DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
535

Re: DEATHSPELL OMEGA

07-05-2012, 17:34

Okładka zajebista. Leżący pośrodku obcięty (urwany?) fallus i pozy w których zamarły postaci, sugerują, że moment wcześniej miał miejsce tragiczny wypadek. Żniwa, sianokosy - ogólnie prace na roli to zajęcia wymagające rygorystycznego przestrzegania zasad BHP. I o tym będzie ta płyta. Wszak Francja to potęga rolnicza, artyści zaś powinni poruszać tematy ważne, a w tym wypadku zdawać by się mogło ostateczne (nawiązując do zupełnie innego wątku).
byrgh
zahartowany metalizator

07-05-2012, 17:43

:DD 535 w formie
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

08-05-2012, 09:02

535 pisze:Okładka zajebista. Leżący pośrodku obcięty (urwany?) fallus i pozy w których zamarły postaci, sugerują, że moment wcześniej miał miejsce tragiczny wypadek. Żniwa, sianokosy - ogólnie prace na roli to zajęcia wymagające rygorystycznego przestrzegania zasad BHP. I o tym będzie ta płyta. Wszak Francja to potęga rolnicza, artyści zaś powinni poruszać tematy ważne, a w tym wypadku zdawać by się mogło ostateczne (nawiązując do zupełnie innego wątku).
:D Mistrz!
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

08-05-2012, 09:47

535 pisze:Okładka zajebista. Leżący pośrodku obcięty (urwany?) fallus i pozy w których zamarły postaci, sugerują, że moment wcześniej miał miejsce tragiczny wypadek. Żniwa, sianokosy - ogólnie prace na roli to zajęcia wymagające rygorystycznego przestrzegania zasad BHP. I o tym będzie ta płyta. Wszak Francja to potęga rolnicza, artyści zaś powinni poruszać tematy ważne, a w tym wypadku zdawać by się mogło ostateczne (nawiązując do zupełnie innego wątku).
O tym zajsciu ciekawie moglby sie wypowiedziec Mariusz Wedliniarz z Andrzejem Prętem. Z tego co widze to na okladce jest babka dlugopisa i dlugopis/andrzej pret.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
HobGoblin
zaczyna szaleć

08-05-2012, 14:21

Blackult pisze:Here we go round the prickly pear
Prickly pear, prickly pear
Here we go round the prickly pear
At five o'clock in the morning
W sumie, to miałem nic nie pisać, ale kurwa znów w Biedronce promocja, podchmieliłem sobie i mnie palce swędzą. No to napiszę, co tam sobie we łbie uroiłem. Otóż kaktus symbolizuje wytrwałośc i niezłomność. Takie metafory pojawiały się w beduińskiej poezji arabskiej okresu Umajjadów i wcześniejszym ( Al.-Dżahilija, co znaczy "ciemnym" i tak nota bene Muzułmanie określają dziś ateistów ). Ponieważ modernistyczni poeci tacy jak Eliot, Kawafis, Yeats, czy Pound garściami czerpali z tradycji różnych kultur, uważam za uprawnionie podciągnięcie kaktusa jako metafory o pochodzeniu arabskim pod "Wydrążonych Ludzi". Jeśli tak, to zacytowany przez Ciebie fragment wiersza odnosiłby się do kolejnej zwrotki w tłumaczeniu Miłosza brzmiącej:
Pomiędzy ideę
I rzeczywistość
Pomiędzy zamiar
I dokonanie
Pada Cień

I symbolizował ni mniej, ni więcej egzystencjalną kondycję homo postmodernus, jako wyalienowanej od świata, pozbawionej aksjologicznych korzeni "wydmuszki" której heroizm i niezłomność ogranicza się tylko i wyłącznie do bezrozumnego bytowania, symbolizowanego przez ruch okrężny wokół rośliny odsyłającej do prawdziwych wartości. To jest ten cień padający pomiędzy ideę za rzeczywistość. Jeśli tak jest, to stanowczo nie mogę zgodzić się z Twoją interpretacją okładki tej jakże szacownej i zasłużonej dla światowej sceny kapeli. Przykuwają tu uwagę cztery elementy. Człowiek wyskakujący z kaktusa, zrozpaczona kobieta oraz wąż. Człowiek z[/ kaktusa o wzroku szaleńca symbolizuje siłę i moc istoty związanej z prawdziwymi wartościami. Na pierwszym planie zrozpaczona kobieta odwraca się od niego, a pomiędzy, przez kaktusy sunie Szatan w formie z Genezis. Szatan oddziela kobietę od mężczyzny, wywołując w niej przerażenie ( odsyłam do obrazu "Krajobraz z mężczyzną zabitym przez węża" Pousinna ) i uniemożliwiając dostanie się do mężczyzny. Dłoń wyrastająca z kaktusa symbolizuje natomiast gest odcięcia się od Boga. I takim to sposobem dochodzimy do wniosku, że okładka nowego mCD mówi nam o tym, że jesteśmy przez diabła skazani na niemożność osiągnięcia boskości w świecie, w którym odrzuciliśmy Boga, a diabła uczyniliśmy częścią swojego życia.

Jakkolwiek moja interpretacja wydaje mi się zajebista, stoję na stanowisku, że najbardziej przenikliwą i najgłębszą podał jednak użydkownik 535.
Ceterum censeo Mosquam delendam esse.
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

08-05-2012, 15:09

maciek z klanu pisze: Z tego co widze to na okladce jest babka dlugopisa i dlugopis/andrzej pret.
Sądząc po wieku, to chyba nie jest ani darek ani andrzej. Może to ten chłop, któremu długopis kiedyś nasrał do łubianki z malinami? I czemu babka taka smutna?
535

08-05-2012, 15:24

Dlaczego baba i chłop na tym obrazku są załamani? Jakby Wam maszyna rolnicza jedynego żywiciela rodziny poćwiartowała to byście się cieszyli? Dziwne, że nikt nie zwrócił uwagi, że fallus jest czarny. Problem niewolnictwa, szczególnie we Francji, jest cały czas żywy. Black Metal for freedom!!!
Awatar użytkownika
maciek z klanu

08-05-2012, 15:43

Pteroczłek pisze:
maciek z klanu pisze: Z tego co widze to na okladce jest babka dlugopisa i dlugopis/andrzej pret.
Sądząc po wieku, to chyba nie jest ani darek ani andrzej. Może to ten chłop, któremu długopis kiedyś nasrał do łubianki z malinami? I czemu babka taka smutna?
Babka smutna bo przez ta hujowa zime kartofli nie ma i darek robotny nie jest jak kiedys, teraz woli pręty.
Awatar użytkownika
hcpig

11-05-2012, 18:36

Skończy jako model pod facepalm. :/
Yare Yare Daze
nightspiryt

13-05-2012, 21:29

noevdia.com na głównej wyświetla okładkę w trochę innych barwach

przy okazji:
https://plus.google.com/104589919163020974933/about
http://www.firstliarsmethod.com/

drummer Hilihorn (pre-DSO), grafik NED i EAL, admin noevdia.com nagrał fajną rockową płytkę, którą można pobrać za free
Awatar użytkownika
maciek z klanu

14-05-2012, 08:57

vvorldvvithoutshit pisze:noevdia.com na głównej wyświetla okładkę w trochę innych barwach
W nowych kolorach wyglada to duzo lepiej, choc ja dodalbym wiecej czerni.
Awatar użytkownika
COFFIN

14-05-2012, 12:58

A cedeka Teitanblood jak nie było, tak ni ma:/
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

Deathspell Omega “Abrasive Swirling Murk”

21-05-2012, 17:01

http://www.decibelmagazine.com/featured ... ling-murk/

Dzisiaj leci sobie u mnie ambiencik, to nie będę przełączał, ale może ktoś się skusi na streaming.
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

21-05-2012, 17:06

no nie pierdol, ze nie posluchales :))

zajebisty, szorstki, bardziej pod CTK niz parakotleta
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

21-05-2012, 17:09

Nie zamierzam tego słuchać za dnia w białym pomieszczeniu. Przynajmniej nie za pierwszym razem :).

Widzę, żeś dalej negatywnie nastawiony do Paracletus, który dobrym albumem jest.
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

21-05-2012, 17:10

let the fapping begin...
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

21-05-2012, 17:10

w sumie racja. nie ma co pierdolic przed odpaleniem calosci z kompaktu, ale zastanawiam sie, czy im sie ta formula powoli nie wyczerpuje ;] tylko taka hipoteza, mam nadzieje, ze mylna.

edit: ja wiem czy negatywnie - musze sobie odpalic, bo ostatni raz sluchalem niecaly rok temu. moze sie pozmienialo, kto wie, w miedzyczasie polubilem przeciez Suffocation :D. Paracletus to byc moze faktycznie dobra plyta, i wlasnie na tym polega jej problem, po czyms tak zajebistym jak CTK. bardziej odpowiada mi po prostu to chaotyczne, brutalne oblicze DSO.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

21-05-2012, 17:19

Nie podoba mi się ten kawałek, taki trochę przerost formy nad treścią.
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

21-05-2012, 17:20

zajebisty kawałek, zaraz będę słuchał
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

21-05-2012, 17:21

"Paracletus" jest oczywiście znakomitym, ocierającym się o prawdziwy geniusz albumem. Ale początkowo, po pierwszych paru odsłuchach krzywiłem trochę ryja słysząc go. Dopiero jak go włączyłem po jaraniu to załapałem o co chodzi :)

btw. kawałek genialny, ale jeszcze nie słuchałem :D
ODPOWIEDZ