NOCTURNUS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: NOCTURNUS

21-05-2019, 17:16

Triceratops pisze:Ta casio klawisze zajebiste, no i troche mi sie zdaje jest takich klimacikow z 2 pierwszych plyt Sadist, np w 3 kawalku
To po prostu subtelna progresywność tego albumu. Najgorsze jest to, że Browning milczał przez tyle lat, wydając raptem kilka materiałów. Wielka strata dla muzyki.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

21-05-2019, 20:09

Wypowiedzi nastrajaja optymistycznie - doskonale. W weekend poleci i NOCTURNUS, i POSSESSED.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

21-05-2019, 20:15

ło kurwa, ale to dobre jest, tak po staremu, metalowo, abstrakcyjnie, kosmicznie, oderwanie, nastoletni spirit continue....
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

24-05-2019, 09:29

Swego czasu napisałem tu, że powrót na scenę Gorguts z ich znakomitym "Colored Sands" był dla mnie - w temacie death metalu - największym wydawniczym wydarzeniem XXI wieku. Najwyraźniej muszę ten pogląd zweryfikować, gdyż Browning & Co zmontowali album, którego - w temacie powrotów wielkich death metalu - przebić się już chyba nie da ( bo przecież Chuck nie zmartwychwstanie).

'Paradox" to nie tylko podróż sentymentalna w czasy jarania się genialnym, ponadczasowym "The Key", ale też zwykła radość z obcowania z muzyką, której skomponowanie przyszło twórcy w sposób tak naturalny, że aż się to czuje podskórnie. To niesamowite, że Mike Browning po prawie trzydziestu latach od wydania debiutu Nocturnus, wydaje płytę, która mogłaby nosić tytuł "The Key Part II" i nikt nie widziałby w tym niczego zdrożnego. Szok!

Nie mam pytań, jestem autentycznie rozjebany po całości - dla mnie to nie jest zwykły album, to prawdziwe wydarzenie. :)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
nicram

24-05-2019, 09:41

Plagueis pisze:Swego czasu napisałem tu, że powrót na scenę Gorguts z ich znakomitym "Colored Sands" był dla mnie - w temacie death metalu - największym wydawniczym wydarzeniem XXI wieku.
Przyznam, że jestem wstrząśnięty Twoim wyznaniem. Ja jeszcze czuję się rozczarowany tą płytą...:-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

24-05-2019, 09:50

Dla mnie Gorguts to świętość, więc wiesz rozumiesz. :) "Colored Sands" na pewno nie jest czymś na miarę "Obscury", ale to świetny krążek, a sama radocha z powrotu tej kapeli na scenę być może jeszcze bardziej podbiła jego wartość w moich oczach czy tam uszach; stąd takie, a nie inne podejście do tematu.
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

24-05-2019, 11:04

Niesamowity jest ten nowy Nocturnus. Właściwie kolega Plagueis podsumował wszystko, co mam na myśli ;) to jest powrót na miarę Monotheist i nie mówię to pod wpływem hype. Autentycznie jestem gotów postawić to na równi z "The Key".
Awatar użytkownika
smooker
w mackach Zła

24-05-2019, 12:08

Dopiero dziś wysłana do mnie, więc może w poniedziałek dotrze? :/

Obrazek
vicotnick
rasowy masterfulowicz

24-05-2019, 12:13

Mój egzemplarz od blackomp leży i czeka w paczkomacie
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

24-05-2019, 12:26

Deathhammer66 pisze: Autentycznie jestem gotów postawić to na równi z "The Key".
Ja może nie aż tak, ale sam fakt, że "Paradox" nie odbiega znacznie od "The Key" jest czymś niezwykłym. Jedyne, czego mi tutaj trochę brakuje, to te wszystkie gitarowe serpentyny, od których kipiał debiut, a których trochę tu brakuje, ale to jedyny "zarzut" pod adresem "Paradox'. ;)
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

24-05-2019, 13:36

Słucham tego Nocturnus sobie i tak sobie myśle, że w zasadzie "Paradox" jest odzwierciedlenem tego, jak sobie wyobrażałem nową płytę Nocturnus - od kompozycji po brzmienie. Nie chce mówić, że nagrali to, czego się spodziewałem, ale raczej nagrali to czego oczekiwałem i jak sobie to wyobrażałem. Moim zdaniem sprostali zadaniu z nawiązką. Fanem Celtic Frost nie jestem dlatego powiem, że "Paradox" jest jest dla mnie najlepszym comebackiem w historii metalu.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

24-05-2019, 13:51

Plagueis pisze:
Deathhammer66 pisze: Autentycznie jestem gotów postawić to na równi z "The Key".
Ja może nie aż tak, ale sam fakt, że "Paradox" nie odbiega znacznie od "The Key" jest czymś niezwykłym. Jedyne, czego mi tutaj trochę brakuje, to te wszystkie gitarowe serpentyny, od których kipiał debiut, a których trochę tu brakuje, ale to jedyny "zarzut" pod adresem "Paradox'. ;)
Tak. Trochę się już osłuchałem i mogę podtrzymać to co napisałem na podstawie wcześniej udostępnionych numerów. Brzmienie, wokale, kompozycje, klimat - to wszystko jest bardzo dobre i funduje piękną wycieczkę do czasów świetności NOCTURNUS.
Jedynym minusem są gitary. Brakuje mi tu większej ilości konkretnych, jadowitych riffów i bardziej technicznych, wkręcających się w czachę solówek. Goście są solidni, jednak jest to liga niżej jak na debiucie i dwójce. Przez to kompletnie nie rozumiem jak można stawiać "Paradox" na równi z "The Key". Poza tym jak pisałem - płyta jest bardzo dobra, może jeszcze trochę u mnie urośnie, a ja przede wszystkim życzę ekipie dobrych wyników sprzedaży co by mieli dobrą motywację na nagranie kolejnej, może jeszcze lepszej płyty. No i koncert gdzieś u nas chciałbym bardzo.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

24-05-2019, 13:57

Ale tu mocne deklaracje padają. Monotheist ukazał się trzynaście (!) lat temu, od wydania Colored Sands minęło sześć. "Paradox" ma premierę dzisiaj. Czy za pół roku będziecie o nim pamiętać? :+)

Płyta jest bardzo oldschoolowa, ale w dobie gruzu, retrogówien i nieśmiertelnej ultrabrutaltechmasturbacji, brzmi to niesamowicie odświeżająco. Korzenny, archetypiczny death metal, taki jak u zarania - nic więcej, ale i nic mniej. Do dyskografii Nocturnus nic kompletnie nie wnosi, ale co z tego?
A te casio klawisze są żenująco zajebiste.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

24-05-2019, 17:42

Na pewno "Paradox" to plyta lepsza niz 3. Na pewno jest tez lepsza niz 2. I na pewno nie jest lepsza niz debiut. Jednakze na pewno jest imponujaca.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Pacjent

24-05-2019, 18:01

ozob pisze:Na pewno "Paradox" to plyta lepsza niz 3. Na pewno jest tez lepsza niz 2. I na pewno nie jest lepsza niz debiut. Jednakze na pewno jest imponujaca.
Zgadzam się w 100%. Jeśli będzie europejska trasa to musi być jakiś termin w RP. Nawet nie chcę sobie wyobrażać wysłuchania kawałków z "The Key" i "Paradox" na jednym koncercie, bo gdy do niego nie dojdzie będzie mi bardzo smutno.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

24-05-2019, 18:15

noccturnus +dso= top tego roku .
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

24-05-2019, 18:31

Harlequin pisze:"Paradox" jest jest dla mnie najlepszym comebackiem w historii metalu.
Czy metalu, to musiałbym się zastanowić, ale death metalu na pewno. ;)
Block69 pisze:Goście są solidni, jednak jest to liga niżej jak na debiucie i dwójce.
Od strony technicznej bez wątpienia, ale tu nade wszystko liczy się charakter muzyki i jej klimat, a ten jest - jak na Nocturnus przystało - wyjebany w kosmos. ;)
Lord Gorloj pisze:Ale tu mocne deklaracje padają. Monotheist ukazał się trzynaście (!) lat temu, od wydania Colored Sands minęło sześć. "Paradox" ma premierę dzisiaj. Czy za pół roku będziecie o nim pamiętać? :+)
Oczywiście, że tak - wszak to najlepszy come back w historii death metalu. :)
Van Drunen
postuje jak opętany!

24-05-2019, 20:34

smooker pisze:Dopiero dziś wysłana do mnie, więc może w poniedziałek dotrze? :/

Obrazek
Moje egzemplarze Nocturnus i Possessed od blackomp też dziś dopiero wysłane. :/
Pacjent

24-05-2019, 20:44

Jedynym minusem tego wydawnictwa jest digipack.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

24-05-2019, 21:08

Pacjent pisze:Jedynym minusem tego wydawnictwa jest digipack.
nie, nie jest minusem. Ilez mozna kurwa czytac tych utyskiwan na digi? nie chcesz - nie kupuj, proste ;)

btw - nie wiem czy wiecie, ale ci, ktorzy zamawiali bezposrednio z wytworni nie dosc, ze plyte juz maja, to jeszcze z przesylka z Kanady wyszlo taniej niz u polskich sprzedawcow :)
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ