No to odsłuchów po chuju :DMaria Konopnicka pisze:Ja ich debiutu słucham od chwili premiery przynajmniej 3-5 razy w roku,
DARK FUNERAL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Re: DARK FUNERAL
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
- ultravox
- zahartowany metalizator
Weryfikuje, ale przecież nie dla wszystkich w ten sam sposób i w takim samym stopniu. Nigdy nie twierdziłem, że muzyka Dark Funeral to jakieś nie wiadomo co, ale nawet z dzisiejszej perspektywy jest to zespół, którego słuchania nie ma się co wstydzić i którego przynajmniej jedną płytę warto sobie postawić na półce, jeśli ktoś lubi szybki i melodyjny black metal.est pisze:czas weryfikuje niektóre rzeczy. To samo można napisać o Emperor.
Co do Emperor, to wciąż lubię ich muzykę, choć te symfoniczno-progresywne elementy nie brzmią już w moich uszach tak dobrze jak kiedyś. Im wcześniejsze ich nagrania, tym lepsze jak na mój gust. Im więcej "artyzmu" tym gorzej. ;)
- Scaarph
do vobiscum bardzo lubię i tu nie chce mi się szukać dziury w całym. w sumie diabolis interium jakieś tam najtragiczniejsze nie jest, i dam radę przesłuchać bez większych grymasów, ale moje wewnętrzne ucho mówi mi, że po tej płycie przekroczona już została ta granica między metalem a plastikiem i po trójeczce już nic nie słyszałem i w ogóle mnie do tego nie ciągnie. wystarczy mi to, co znam.
-
To miałem na myśli właśnie. :)ultravox pisze:Weryfikuje, ale przecież nie dla wszystkich w ten sam sposób i w takim samym stopniu. Nigdy nie twierdziłem, że muzyka Dark Funeral to jakieś nie wiadomo co, ale nawet z dzisiejszej perspektywy jest to zespół, którego słuchania nie ma sie co wstydzićest pisze:czas weryfikuje niektóre rzeczy. To samo można napisać o Emperor.
Wcześniej napisałeś, że się dziwisz, że niektórzy ludzie tak jeżdżą po nich. Wywnioskowałem więc, że Ty ich cenisz. ;)
Dla mnie nie ma zespołów/muzyki, której słuchania należałoby się wstydzić. To niedorzeczne.
- Herezjarcha
- w mackach Zła
"Secrets" to był dobry album jak na swój czas, i nadal dobrze się prezentuje. Chwytliwy, bardzo szwedzki i z dużą ilością sejtana - takiej muzy nie da się nie lubić. No z czczeniem już trochę gorzej. Później ten zespół to już równia pochyła, więc nawet gdyby zrobili się bardziej religijni jak ich pobratymcy z Marduk to i tak nic by z tego nie wyszło. Nie ten poziom niestety. Zresztą daleko od nurtu teistycznego wcale nie są i nigdy nie byli. No chyba że mamy na myśli wydumane elaboraty DSO. Ten prymitywny satanizm DF był nawet dość oryginalny anno bastardi 1995 kiedy większość towarzystwa przehandlowała widły na wikińskie miecze.
- Anthropophagus
- w mackach Zła
- Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym
Właśnie teraz na scenie brakuje takiego prymitywnego, ordynarnego wręcz ortodoksyjnego satanistycznego straightforward Black Metal'u, wszyscy kurwa w habitach kontemplują, czytają mądre księgi, piją krew z siedmiu kielichów i eksperymentują z geometrią. Dlatego zawsze w cenie będzie granie spod znaku wczesnego Dark Funeral, wczesnego Enthroned, Setherial czy Cirith Gorgor. A ostatni DF jest nie najgorszy, miłe zaskoczenie po zdecydowanie najsłabszym Attera Totus Sanctus.
"Dla mnie to jest naród zesrany a nie naród wybrany".
- Piotr Rybak
- Piotr Rybak
W dodatku gdy Dark Funeral zjeżdżał po równi pochyłej Marduk wciąż nagrywał płyty dobre, a ta ich "religijność" zaczęła się kilka lat później.Herezjarcha pisze:Później ten zespół to już równia pochyła, więc nawet gdyby zrobili się bardziej religijni jak ich pobratymcy z Marduk to i tak nic by z tego nie wyszło.
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
no to myyyykAnthropophagus pisze:Właśnie teraz na scenie brakuje takiego prymitywnego, ordynarnego wręcz ortodoksyjnego satanistycznego straightforward Black Metal'u, wszyscy kurwa w habitach kontemplują, czytają mądre księgi, piją krew z siedmiu kielichów i eksperymentują z geometrią.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
-
My ty pierdu pierdu, a ja nawet nie wiedziałem, ze nasz kolega z forum tam pogrywa
http://www.metal-archives.com/artists/Chaq_Mol/7173
http://www.metal-archives.com/artists/Chaq_Mol/7173
- Gore_Obsessed
ultravox pisze:A ja się trochę dziwię, że ludzie tak dzisiaj jeżdżą po Dark Funeral, pamiętając jakim kultem ten zespół był dla niektórych w latach 90. Może chodzi o to, że nie okazali się poważnymi wyznawcami rogatego i nie poddali się "religijnej" stylizacji jak pochodzący z podobnych rejonów muzycznych Marduk? Tak czy inaczej pierwsze trzy krążki bardzo lubię.
PLUS JEDENScaarph pisze:do vobiscum bardzo lubię i tu nie chce mi się szukać dziury w całym. w sumie diabolis interium jakieś tam najtragiczniejsze nie jest, i dam radę przesłuchać bez większych grymasów, ale moje wewnętrzne ucho mówi mi, że po tej płycie przekroczona już została ta granica między metalem a plastikiem i po trójeczce już nic nie słyszałem i w ogóle mnie do tego nie ciągnie. wystarczy mi to, co znam.
Dla mnie to przyzwoita kapela do trzeciej płyty włącznie. Caligula to bardzo dobry wokalista. Ahriman to dobry kompozytor i gitarzysta. Podoba mi się jego styl gry - dużo dobrych linii melodycznych. Za zestawem perkusyjnym tez nigdy żaden ułomek nie siedział.
"Ineffable King of Darkness", "Open the Gates" - świetne kawałki, a bardzo dobrych im się co najmniej kilka przydarzyło.
Zabawne jak niektórzy forumowicze "dojrzeli" i "przejrzeli" wiele rzeczy w ostatnich latach.
Co do tych (w domyśle) "stu browarów" po koncercie - pamiętam. Chuj ich tam wie... Może chodziło o nich plus kilku osobową ekipę techniczną? A może o browary w rozmiarze "amerykańskim", czyli 1/3 l? A może to nieistotne?
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- Morbid Marcin
- weteran forumowych bitew
W sumie mozna by sie z tym nawet zgodzic, gdyby nie fakt, ze wzialem sobie w podroz plyty 1-6 i tak naprawde roznic miedzy DI a kolejnymi nie ma praktycznie zadnych. problemem moze byc jedynie to, ze po prostu absolutnie nic tam nie zaskakuje. troche to przypomina casus belphegor czy innych kapel tego rodzaju, gdzie kolejne, nagrywane od sztancy plyty, niewiele zmieniaja w zyciu sluchacza poza tym ze sa coraz bardziej wypieszczone w studiu i coraz mniej w nich ducha - chocby udawanej - ale jednak rebelii i spontanicznosci. pewnie tez dochodzi do tego kwestia sentymentu, bo jednak - jak ktos juz slusznie napisal - katowalo sie onegdaj TSOTBA czy VS albo mini. a gdyby tak zaczac z nimi przygode od 4. plyty, to pewnie bysmy nie mieli na polkach ich zadnej plyty. dla mnie po przesluchaniu tych wszytkich krazkow (ostatni do polowy ;-) wniosek jest jeden - kolejna kapela, ktorej plyty sie kupowalo na fali "bo mam poprzednie" :)Scaarph pisze:do vobiscum bardzo lubię i tu nie chce mi się szukać dziury w całym. w sumie diabolis interium jakieś tam najtragiczniejsze nie jest, i dam radę przesłuchać bez większych grymasów, ale moje wewnętrzne ucho mówi mi, że po tej płycie przekroczona już została ta granica między metalem a plastikiem i po trójeczce już nic nie słyszałem i w ogóle mnie do tego nie ciągnie. wystarczy mi to, co znam.
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
Nie wiem co w tym zabawnego. Przecież większość przyznaje, że wczesny DF jest zajebisty. Kiedy wychodziła trzecia płyta szału już nie było. Nie pamiętam żeby się tym ludzie jarali tak jak debiutem, ewentualnie dwójką.Gore_Obsessed pisze:Zabawne jak niektórzy forumowicze "dojrzeli" i "przejrzeli" wiele rzeczy w ostatnich latach.
Ja oceniam to tak, że gdy nagrywali MCD czy debiut to ich przekaz był maksymalnie szczery (nawet jeśli infantylny z dzisiejszego punktu widzenia), a później Dark Funeral stali się po prostu rzemieślnikami - dość sprawnymi, ale prawdziwy ogień, który płonąć wraz z każdym dźwiękiem ich muzyki został zastąpiony przez pokaz fajerwerków.
- Block69
Bardzo dobry koncert dali na Metalmanii 2005. Konkretny młyn sie zrobił i miejscami ciężko było ustać. To jeszcze w przeddzień tego jak założyli plastikowe zbroje.
PENIS METAL
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
plastikowe zbroje to pewien etap dla każdego znanego zespołu black/death po ktorym nic juz nie jest takie same...
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- Herezjarcha
- w mackach Zła
Kiedy wydawali MCD to takiej muzyki było jeszcze mało na rynku a głód straszliwy. Łatwo było błysnąć. Pierwsza płyta też jeszcze wchodziła na rynek który nie był w pełni nasycony. Późniejsze wydawnictwa miały większą (ilościowo) konkurencję.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Zajebisty koncert. Thx za linę i za odkurzenie wspomnień! :-)Block69 pisze:Bardzo dobry koncert dali na Metalmanii 2005. Konkretny młyn sie zrobił i miejscami ciężko było ustać. To jeszcze w przeddzień tego jak założyli plastikowe zbroje.
all the monsters will break your heart
- Blackwinged
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Będzie ktoś ściągał z Century Media reedycję 2013 debiutu na niebieskich 2LP,bo bym ch etnie kupił?
http://www.discogs.com/viewimages?release=4898209
http://www.discogs.com/viewimages?release=4898209
Destroy your life for Noisecore!
- nicram
Pewnie mało prawdopodobne. Uderzaj bezpośrednio do CM, ich sklep działa bardzo dobrze.
all the monsters will break your heart
- manieczki
[youtube][/youtube]
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;