NILE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

Re:

16-09-2009, 11:23

longinus696 pisze: "Ithyphallic" był przynajmniej lepszy od "Annihilation of the Wicked", ale i tak nie sądzę że nagrają coś, co wyniesie ich ponad poletko "nowoczesnego death metalu". Byłbym zachwycony gdyby stworzyli matriał bardziej doomowy, transowy, z większą ilością etnicznych przeszkadzajek (a z drugiej strony żeby nie było to podobne do solowego Sandersa), ale oni chyba jednak wolą powtarzać utarte schematy :(

co do wyzszosci I nad AotW to nie mam przekonania...
a co do reszty to sie zgadzam - tez by mi pasowala taka droga, nawet bardzo...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

Re:

16-09-2009, 12:02

longinus696 pisze: ale i tak nie sądzę że nagrają coś, co wyniesie ich ponad poletko "nowoczesnego death metalu". Byłbym zachwycony gdyby stworzyli matriał bardziej doomowy, transowy, z większą ilością etnicznych przeszkadzajek (a z drugiej strony żeby nie było to podobne do solowego Sandersa
moim zdaniem to ich jedyna szansa, jeśli zrobią jednak coś podobnego, jak na dwóch ostatnich albumach, to olewam ich ciepłym moczem (i pewnie nie tylko ja), gdyż zwyczajnie tego nie zniosę :) bo ilez można mielić jedno i to samo, dokonując jedynie nielicznych, czasem niezauważalnych zmian ?
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Nile

16-09-2009, 12:19

A dla mnie to wszystko to rzadka sraka :lol:
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

Re:

16-09-2009, 12:44

longinus696 pisze: Byłbym zachwycony gdyby stworzyli matriał bardziej doomowy, transowy, z większą ilością etnicznych przeszkadzajek
Niech nawet o tym,kurwa, nie myślą :lol:
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: Re:

16-09-2009, 12:49

AroHien pisze:
longinus696 pisze: Byłbym zachwycony gdyby stworzyli matriał bardziej doomowy, transowy, z większą ilością etnicznych przeszkadzajek
Niech nawet o tym,kurwa, nie myślą :lol:
chyba tylko to skusiło by mnie do sięgnięcia po ich płytę.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

16-09-2009, 12:53

Więc mam nadzieje, że Cię nie skuszą ;-)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

16-09-2009, 13:00

Morph pisze:A dla mnie to wszystko to rzadka sraka :lol:
z grubsza tak, ale na trojce trafiaja sie dobre rodzyny :D
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

16-09-2009, 13:00

luz, wcale się nie pogniewam :)

moje zainteresowanie tym zespołem jakoś z biegiem czasu wygasło zupełnie. jak wyszła jedynka wszyscy trąbili, że cud i w ogóle, to trzeba było sprawdzić i faktycznie, nie najgorsze to było. dwójka też dobra była. trójkę już jakoś tak z rozpędu zahaczyłem, choć najgorsza nie była :) czwórkę pominąłem, ithyphallic kupiłem, żeby obadać jak im się wiedzie, no i stwierdziłem, że to już nie dla mnie chyba. nowej nie wyczekuję i mało mnie ona obchodzi po prostu.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

16-09-2009, 13:01

tylko jedynka i AotW, reszta nudna
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

16-09-2009, 13:03

strasznie dawno tej trojki nie sluchalem, a pamietam, ze tam byly dosc niebanalne momenty. np. 'epicki' Unas, Slayer of the gods czy Whisper in the ear of the dead (o ile nie pomylilem tytulu). poza tym numer otwierajacy to byla niezla miazga. Musze sobie odswiezyc ten album.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

16-09-2009, 13:19

Ithyphallic to moja ulubiona metalowa płyta ostatnich lat, dlatego na nowe wyziewy Amerykanów czekam niecierpliwie. Nie zgadzam się, że zespół powinien zagrać doom albo coś klimatycznego. No nie, zespół ma się dostosowywać do słuchaczy i mody? Ja czekam na porcję zaawansowanego technicznie łojenia, z dobrymi pomysłami i aranżacjami. A jeśli będzie coś więcej, to tylko niespodzianka.
Awatar użytkownika
pogodancer
weteran forumowych bitew

16-09-2009, 13:48

Riven pisze:strasznie dawno tej trojki nie sluchalem, a pamietam, ze tam byly dosc niebanalne momenty. np. 'epicki' Unas, Slayer of the gods czy Whisper in the ear of the dead (o ile nie pomylilem tytulu). poza tym numer otwierajacy to byla niezla miazga. Musze sobie odswiezyc ten album.
+ masakrujący Execration Text i okrutnie gniotący Sarcophagus, jak dla mnie tylko debiut jest lepszy.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

16-09-2009, 15:59

Mol pisze:tylko jedynka i AotW, reszta nudna
E tam. Przede wszystkim pierwsze trzy.
pogodancer pisze:
Riven pisze:strasznie dawno tej trojki nie sluchalem, a pamietam, ze tam byly dosc niebanalne momenty. np. 'epicki' Unas, Slayer of the gods czy Whisper in the ear of the dead (o ile nie pomylilem tytulu). poza tym numer otwierajacy to byla niezla miazga. Musze sobie odswiezyc ten album.
+ masakrujący Execration Text i okrutnie gniotący Sarcophagus, jak dla mnie tylko debiut jest lepszy.
Tak. Uwielbiam jeszcze koszący wszystko riff w drugiej połowie "Kheftiu Asar Butchiu" - ten utwór to wyśmienita petarda. I tak można bez końca wymieniać. Końcówka płyty też jest przecież dobra.
mad pisze:Nie zgadzam się, że zespół powinien zagrać doom albo coś klimatycznego. No nie, zespół ma się dostosowywać do słuchaczy i mody?
No ale właśnie większość fanów oczekuje porcji zaawansowanego technicznie łojenia, z dobrymi pomysłami i aranżacjami. A to już było i ekipa Sandersa nie może wyjść z tego zaklętego kręgu.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

16-09-2009, 18:19

Niech więc zagrają to, na co mają ochotę, byle dobrze.
Swoją drogą nie rozumiem braku zachwytów nad Ithyphallic. Wg mnie to najlepsza płyta Nile. Debiut owszem, dobry, ale trochę chaotyczny, Black... - nie mogę się przekonać. Pozostałe są w porządku: Aotw to zapowiedź Ithyphallic, ale tylko zapowiedź. Kompozycyjnie wygląda o wiele gorzej.
Kurde, nikt się ze mną nie zgodzi?
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

16-09-2009, 18:29

mad pisze: Kurde, nikt się ze mną nie zgodzi?
Nie mimo, że to bardzo dobry album ;) Kilka lepszych jednak im się przytrafiło.

Chociaż akurat wolę Ityphallic od Annihilation... któremu imo brakuje klimatu.
Ostatnio zmieniony 16-09-2009, 18:36 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 1 raz.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

Re:

16-09-2009, 18:35

longinus696 pisze: No ale właśnie większość fanów oczekuje porcji zaawansowanego technicznie łojenia, z dobrymi pomysłami i aranżacjami. A to już było i ekipa Sandersa nie może wyjść z tego zaklętego kręgu.
A na jakiej podstawie uważasz, że wiekszosć tego oczekuje? Patrząc na kilknaście wypowiedzi to chyba tylko ja i Mad tego chcemy. Oczywiście wszyscy wypowiadający się tu są tylko procentam( a może i nie) fanów napędzających tę 'rzeczną machinę' ale twierdzenie , że 'większość tego oczekuje' jest chyba pewnym nadużyciem z Twojej strony.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

16-09-2009, 18:40

Nerwowy pisze:
mad pisze: Kurde, nikt się ze mną nie zgodzi?
Nie mimo, że to bardzo dobry album ;) Kilka lepszych jednak im się przytrafiło
Co prawda to prawda. Po prostu jakość ich płyt jest tak wysoka, że bardzo dobry krążek wcale nie musi być najlepszym...
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

16-09-2009, 19:51

Scaarph pisze:
moje zainteresowanie tym zespołem jakoś z biegiem czasu wygasło zupełnie. jak wyszła jedynka wszyscy trąbili, że cud i w ogóle, to trzeba było sprawdzić i faktycznie, nie najgorsze to było. dwójka też dobra była. trójkę już jakoś tak z rozpędu zahaczyłem, choć najgorsza nie była :) czwórkę pominąłem, ithyphallic kupiłem, żeby obadać jak im się wiedzie, no i stwierdziłem, że to już nie dla mnie chyba. nowej nie wyczekuję i mało mnie ona obchodzi po prostu.
mialem tak samo z ta roznica,ze annihilation mam i mi sie nie podoba, a tego itypalika olalem
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

16-09-2009, 19:55

AroHien pisze:
longinus696 pisze: No ale właśnie większość fanów oczekuje porcji zaawansowanego technicznie łojenia, z dobrymi pomysłami i aranżacjami. A to już było i ekipa Sandersa nie może wyjść z tego zaklętego kręgu.
A na jakiej podstawie uważasz, że wiekszosć tego oczekuje? Patrząc na kilknaście wypowiedzi to chyba tylko ja i Mad tego chcemy.
No, na tym forum to może tylko Ty i Mad... chociaż sądzę, że nie doceniasz reszty, która po prostu nie wypowiedziała swych życzeń wprost. Na przykład Mol lubi głównie debiut i AotW, w dodatku patrząc na jego codzienne playlisty od razu wiadomo, że lubi szybkie i techniczne napierdalanie, więc macie trzeciego kolegę. Długopisyyyyyyyy zapewne też by się dołączył.

A już wychodząc poza to forum i rozglądając się po świecie można powiedzieć, że NILE został zaszufladkowany (albo sam się zaszufladkował) w dość standardowym łojeniu, które ozdabia jedynie swoją egipską melodyką (no i konceptem).
Ten pomysł działał doskonale na jedynce, następnie dwójkę wyróżniał "rytualny" charakter, z kolei trójka była jak jedynka, tylko, że powalała monumentalizmem, a kolejne albumy już nie umiały się wyróżnić...
Teraz żeby przykuć moją uwagę musieliby zrobić eksperyment w stylu "Halls of Amenti" Cephalic Carnage. Oczywiście nie dosłownie, ale rozumiesz o co mi chodzi?
Nerwowy pisze:Chociaż akurat wolę Ityphallic od Annihilation... któremu imo brakuje klimatu.
O to to !
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

Re:

16-09-2009, 20:57

longinus696 pisze:
Teraz żeby przykuć moją uwagę musieliby zrobić eksperyment w stylu "Halls of Amenti" Cephalic Carnage. Oczywiście nie dosłownie, ale rozumiesz o co mi chodzi?
Jasne, że rozumiem. Ja też nie mam nic przeciw eksperymentalnym fragmentom, ale tylko do czasu kiedy są smaczkiem a nie wartościa samą w sobie. Ja po prostu lubie napierdol, rozumiesz o co mi chodzi...
P.s Halls Of Ameti traktuje raczej jako ciekawostkę w dokonaniach tej kapitalnej grupy wiecznie upalonych psycholi.
ODPOWIEDZ