INFERNAL WAR / KRIEGSMASCHINE - TRANSFIGURATIONS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

Re:

19-12-2010, 22:00

Skaut pisze:
Adrian696 pisze:to tak jakby nie znac De Mysteriis Dom Sathanas
podejrzewam, że SIID dla przykładu tego nie zna :lol:
spojrzał na okładkę i styknie - merch tez zarzucił, wiec juz jest ekspertem :lol:
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Maria Konopnicka

Re:

19-12-2010, 22:02

Skaut pisze:
Adrian696 pisze:to tak jakby nie znac De Mysteriis Dom Sathanas
podejrzewam, że SIID dla przykładu tego nie zna :lol:
on słucha tylko prawdziwego black metalu - De Mysteriis Dom Sathanas jest zbyt mainstreamowy
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: INFERNAL WAR / KRIEGSMASCHINE - TRANSFIGURATIONS

19-12-2010, 22:04

Adrian696 pisze:
Morph pisze:A który kawałek jest w tym intro?
najfajniejsza kwestia Piłata

- I nastanie królestwo prawdy?
- Nastanie, hegemonie - z przekonaniem odparł Jeszua.
- Ono nigdy nie nastanie - nieoczekiwanie zaczął krzyczeć Piłat, a krzyczał głosem tak strasznym, że Jeszua aż się cofnął.
Fajnie się musi komponować. No nic, jeszcze parę dni i kładę na tym swe włochate łapska.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

19-12-2010, 22:49

Adrian696 pisze:te chamy to czytały i pewnie nie potrafią zrozumieć jak można TAKIEJ KNIGI nie wciągnąć... to tak jakby nie znac De Mysteriis Dom Sathanas

Czytałem do połowy i zarzuciłem, nie zaciekawiła mnie.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

19-12-2010, 22:51

A ja przeczytałem całą, pamiętam że bardzo mnie zaciekawiła, ale ni chuja nie pamiętam takich szczegółów.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

20-12-2010, 00:05

Takie smaczki zwiekszaja cisnienie na plyte, jak najszybciej musze zapoznac sie z tym splitem. A co do Mistrza i Malgorzaty swietna ksiazka, jedna z najlepszych jakie czytalem, kto nie zna niech mocno tego zaluje!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

20-12-2010, 10:34

E tam mocno żałuje. Ja przeczytałem (2 razy nawet chyba) i stwierdzam, że poza opisami "ostatniego kuszenia" (które są świetne skądinąd) to całość jest z lekka przereklamowana.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

20-12-2010, 10:51

split jest wyjebisty. czesc IW jest ok, ale KSM rozpierdala obiekty. zdecydowanie lepszy material niz ostatnie dso :twisted:
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

20-12-2010, 11:00

Lykantrop pisze:E tam mocno żałuje. Ja przeczytałem (2 razy nawet chyba) i stwierdzam, że poza opisami "ostatniego kuszenia" (które są świetne skądinąd) to całość jest z lekka przereklamowana.
Dla mnie rozdzialy poswiecone radzieckiej rzeczywistosci i wyczynom Volanda w Moskwie byly rownie pasjonujące a w dodatku przezabawne.
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

21-12-2010, 14:19

Spodziewałem się po tym splicie czegoś zupełnie innego - iż zasłuchiwał będę się w IW a K potraktuję jak traktowałem: kiw kiw głową i nic ponadto. Jest zgoła inaczej i raczej się to nie zmieni. Pozwolę sobie wymieniać tytułami, bo krótkie cedeczki nie wstyd rozbierać publicznie ciuszek po ciuszku...

Dwa kawałki Kriegsmaschine robią smaczności - Onward Destrudo: bardzo zgrabna motoryka, jakaś "żywa/niemechaniczna" praca bębnów a gitary czerpią to co dobre z obracanego na tysiąc sposobów blacku. No i dobry cytat przechodzący w pierdolnięcie jest niczym wódka na weselu - zawsze się sprawdza. :lol:

Gethsemane Parano: Postawili na klimat i się udało. Końcowe zawodzenia rysuje przed słuchaczem spalone słońcem skały i wkurwionego, zagubionego człeka. Nie mam zastrzeżeń do obu kawałków, może poza mało urozmaiconym zwieńczeniem wizji z ogrodu oliwnego - siermiężność podjętego rozwiązania pierdzi w uszy.

IW: Słusznie pisaliście Waszmościowie o deathowych odchyłach. Czy pochwala wujek tę drogę? Raczej tak, bo trudno napierdalać w kółko Terrorfront. Szkoda tylko, że mało słyszę tutaj rozmachu z Redesekracji (dojrzewała w moim rankingu jak wino) - wszystko brzmi jakby bardziej przewidywanie i momentami bardzo nielogicznie (choćby urywanie melodii w Primal Degradation - swoją drogą najsłabszym kawałku na płycie).

Vortex nie ratuje sytuacji. Walcowanie i świdrowanie wiosłem by po rozwiązłym przejściu (znów z pauzą, co jest kurwa?!) napierdalać swoim flagowym produktem.

Incipt Chaos zaczyna się bliźniaczym motywem do zakończenia Conflagratora tylko z inaczej rozłożonymi akcentami. Odsłuchałem bez rumieńców. Przez całą ich część czułem się, jakbym oglądał dobrze znany mi film. Niby lubię, ale przewidywalność fabuły irytuje i oko wędruje w stronę przycisku "ff".

Osobiście życzyłbym sobie powrotu do bezkompromisowości i świeżości z C., ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie?

P.S. Bułhakow nie jest łatwym autorem, a M&M łatwą powieścią. Zwłaszcza, gdy czyta się przekład Drawicza (świetny badacz, kiepski tłumacz) - jak ktoś nie czytał, niech koniecznie weźmie tłumaczenie duetu facet+babka (nazwisk nie pomnę).
No i jak kompania Biegiemota i spółki jest za ciężka na początek, można zacząć od Psiego Serca. Tam prześmiewczy styl doktorka od syfilisu jest wyłożony na tacy i pomoże później w wyłapaniu głębiej ukrytych perełek w opowieści o diable zagubionym w piekle.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
wolf

21-12-2010, 17:07

Twój Wujek pisze: P.S. Bułhakow nie jest łatwym autorem, a M&M łatwą powieścią.
M&M jest latwa i przyjemna pozycja dlatego ma tak wielu fanow.Z tego co pamietam swego czasu figurowala na liscie lektur.
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

21-12-2010, 18:07

IRONMIL pisze:Ostatnio kupiłem sobie na rosyjski serial "Mistrz i Małgorzata" na 10 płytach dvd. Niezły klimat ma, świetną muzykę i bardzo wiernie odzwierciedla książkę (którą czytałem chyba ze trzy czy cztery razy:).

polecam :)

Split świetny! :) Na pewno jest to split roku 2010 :)
a dokładniej:

od 5:25
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

21-12-2010, 18:27

to juz nie figuruje..? o tempora o mores...
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

21-12-2010, 18:37

wolf pisze:
Twój Wujek pisze: P.S. Bułhakow nie jest łatwym autorem, a M&M łatwą powieścią.
M&M jest latwa i przyjemna pozycja dlatego ma tak wielu fanow.Z tego co pamietam swego czasu figurowala na liscie lektur.
Nie wiem czy chcesz prowokować, ale muszę odpowiedzieć w 2 punktach:

1) To, że wielu ludziom spodobała się książka, nie obniża jej wartości. M&M może się podobać już w pierwszej warstwie co nie oznacza bynajmniej, że na tym jej głębia się kończy - uwierz - opus magnum Bułhakowa warstw ma wiele (gros z nich ukrytych przed większością czytelniczego tłumu).

2) Nic tak nie krzywdzi autora, jak umieszczenie jego dzieł na liście lektur. Jakim argumentem jest to, że była/jest w rozpisce? Dziady, Folwark Zwierzęcy i Dżuma łapią też minusa, bo są w tym gronie? Kończ waść, wstydu oszczędź... :roll:

Wróćmy do muzyki.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

21-12-2010, 19:34

Sova pisze: a dokładniej:

od 5:25
A dokładniej:

od 1:06
http://www.youtube.com/watch?v=q3eA0IU3hjY

od 0:20
http://www.youtube.com/watch?v=YJwZpErzjp8
maximum walrus yields maximum walrus

:3
wolf

21-12-2010, 19:47

Twój Wujek pisze:
Nie wiem czy chcesz prowokować, ale muszę odpowiedzieć w 2 punktach:

1) To, że wielu ludziom spodobała się książka, nie obniża jej wartości. M&M może się podobać już w pierwszej warstwie co nie oznacza bynajmniej, że na tym jej głębia się kończy - uwierz - opus magnum Bułhakowa warstw ma wiele (gros z nich ukrytych przed większością czytelniczego tłumu).

2) Nic tak nie krzywdzi autora, jak umieszczenie jego dzieł na liście lektur. Jakim argumentem jest to, że była/jest w rozpisce? Dziady, Folwark Zwierzęcy i Dżuma łapią też minusa, bo są w tym gronie? Kończ waść, wstydu oszczędź... :roll:

Wróćmy do muzyki.
ad1.skoro wielu sie spodobalo to mozliwe ,ze jest ciekawa to chyba oczywiste zdziwilo mnie ,ze piszesz o niej jako" nielatwej " w odbiorze ,w sumie kazdy odbiera tekst inaczej.
ad2. krzywdzi? a kto tak powiedzial,jestes ekspertem z dziedziny literatury i znasz autorow lektur,rozmawiales z nimi na temat ich depresji po tym jak dowiedzieli sie ,ze ich ksiazka widnieje w spisie.m&m zostala wytypowana na pewno przez ludzi ktorzy sa w jakims sensie znawcami literatury dlatego wybrali ta a nie inna pozycje.
Twój Wujek pisze: Wróćmy do muzyki.
:!:
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

22-12-2010, 08:23

Przesłuchałem w końcu split i.... Infernal War mnóstwo ok, podoba mi się trochę odmienna formuła grania od tego co serwują chłopaki na płytach. KSM bardzo dobre te dwa numery, niezły patent z intrem, chociaż muszę powiedzieć że jakiejś wielkiej różnicy poziomów o której wspominacie pomiędzy dwoma kapelami nie ma. Bardzo dobra pozycja i trzeba będzie ją nabyć po nowym roku.
Holi
w mackach Zła

22-12-2010, 08:26

wczoraj posłuchałem splitu dość głośno i część IW coraz lepiej wchodzi
haath
zaczyna szaleć

22-12-2010, 08:42

Nie no split jest zajebisty,zupełnie nie rozumiem narzekań na IW-minimateriał bardzo dobry,lepszy od "conflagrator"
Rispekt Maciek za genialne sample.
KSM-dobrze ale tego co zrobili na "A thousand voices" raczej nie dane im będzie przebić.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

22-12-2010, 09:56

Ja czekam na wydanie winylowe, bo na CD to brzmi zdecydowanie slabo
ODPOWIEDZ