KATHARSIS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

Re: KATHARSIS

29-05-2009, 22:01

Drone pisze:
Warcrimer pisze:
Drone pisze:jakieś mdławizny typu TOXIC HOLOCAUST.
Żeś się uczepił tego Toxic Holocaust. Tyle kurewsko wtórnych, odtwórczych, bezwartościowych nieudolnych retro thrashowych gniotów, a Ty kolejny raz określasz w ten sposób Toxic Holocaust. Wcale nie twierdzę, że to jakieś objawienie, ale taki 'Hell On Earth' to kawał zacnego thrashu z wyraźnym punkowym zacięciem. Pewnie można to napisać o wielu kapelach, ale TH naprawdę ma to COŚ i w gruncie rzeczy znacząco odróżnia się od reszty tego typu bezwartościowych kapelek (podobnie jak nieco inny stylistycznie Municipal Waste).
Tak, uczepiłem się. I to dlatego, że stawia się ich jakby na szczycie tej piramidy z retro-thrashem. Mam nawet "Hell On Earth" na cd... Robiłem wiele podejść, dziś też próbowałem. Nie ma w tym mocy, nie ma buntu, wszystko jest do bólu poprawnie gładkie. Koleś niczego nie buduje, ale też niczego nie burzy - uprawia zaledwie ćwiczenia estetyczne. To już TYLKO rozrywka. Tak jak już chyba pisałem, takie DEFLESHED kasuje cały retro-thrash każdym swoim utworem, ale jakoś nie cieszą się popularnością... Dlaczego? Bo gdy oni grali swoje, właśnie mijała moda na death metal, a thrash wydawał się głupawym reliktem. Myślę, że na prawdziwy renesans thrashu trzeba jeszcze poczekać z 10 lat.
kto niby?
i pomijam już to, że cały ten retro-thrash jest zbyt marnym budulcem, aby budować z niego cokolwiek, a już na pewno nie piramidę.
That's what she said !
DCI Hunt

29-05-2009, 22:36

Drone pisze: Tak, uczepiłem się. I to dlatego, że stawia się ich jakby na szczycie tej piramidy z retro-thrashem.
To akurat jestem w stanie zrozumieć (choć to nie piramida tylko, eufemistycznie rzecz ujmując, sterta śmieci), ale Toxic Holocaust niezbyt pasuje do całej tej retro thrashowej gromady 20-latków w białych adidaskach. Zdecydowanie więcej tu punka i generalnie mam wrażenie, że 'attitude' tego projektu też jest zupełnie inny. Nie zamierzam Cię przekonywać, że to nie wiem jak zajebista kapela. 95% tych retro-thrashowych kapelek mnie zwyczajnie nudzi, a Toxic Holocaust wręcz zajebiście mi się podoba i jakoś w ogóle nie kojarzy mi się z tym całym thrashowym pseudo odrodzeniem. Dlatego uważam, że na swój sposób muzyka TH jest nieszablonowa - chamska, prymitywna i mocno punkowa z jednej strony i bardzo dobrze zrealizowana z drugiej. Cała reszta w/w kapel tak nie gra.
Drone pisze: Nie ma w tym mocy, nie ma buntu, wszystko jest do bólu poprawnie gładkie. Koleś niczego nie buduje, ale też niczego nie burzy - uprawia zaledwie ćwiczenia estetyczne. To już TYLKO rozrywka.
Pomijając to, że ja akurat muzyke TH oceniam zupełnie inaczej - to przecież jest muzyka czysto rozrywkowa i niczym innym być sie nie stara.
Drone pisze: takie DEFLESHED kasuje cały retro-thrash każdym swoim utworem, ale jakoś nie cieszą się popularnością... Dlaczego? Bo gdy oni grali swoje, właśnie mijała moda na death metal, a thrash wydawał się głupawym reliktem..
Oczywiście, że kasuje. Tyle, że jak już pisałem, TH nijak się ma do tego trendu.
Drone pisze: Myślę, że na prawdziwy renesans thrashu trzeba jeszcze poczekać z 10 lat.
Ja po prostu myślę, że to teraz to żaden renesans. Renesans będzie jak zaczną powstwać 'Mental Vortexy', 'Dimension Hatrossy' czy choćby 'Release From Agony' 21-go wieku, a nie połuczyny po latach 80-tych ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

29-05-2009, 22:43

a wracając do tematu, to płyta rośnie jak na drożdżach - zajebiste są też te dyskretne nawiązania do De Mysteriis Dom Sathanas :lol:
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

29-05-2009, 23:03

Drone pisze:
Warcrimer pisze:
Drone pisze: Tak, uczepiłem się. I to dlatego, że stawia się ich jakby na szczycie tej piramidy z retro-thrashem.
To akurat jestem w stanie zrozumieć (choć to nie piramida tylko, eufemistycznie rzecz ujmując, sterta śmieci), ale Toxic Holocaust niezbyt pasuje do całej tej retro thrashowej gromady 20-latków w białych adidaskach. Zdecydowanie więcej tu punka i generalnie mam wrażenie, że 'attitude' tego projektu też jest zupełnie inny. Nie zamierzam Cię przekonywać, że to nie wiem jak zajebista kapela. 95% tych retro-thrashowych kapelek mnie zwyczajnie nudzi, a Toxic Holocaust wręcz zajebiście mi się podoba i jakoś w ogóle nie kojarzy mi się z tym całym thrashowym pseudo odrodzeniem. Dlatego uważam, że na swój sposób muzyka TH jest nieszablonowa - chamska, prymitywna i mocno punkowa z jednej strony i bardzo dobrze zrealizowana z drugiej. Cała reszta w/w kapel tak nie gra.
Drone pisze: Nie ma w tym mocy, nie ma buntu, wszystko jest do bólu poprawnie gładkie. Koleś niczego nie buduje, ale też niczego nie burzy - uprawia zaledwie ćwiczenia estetyczne. To już TYLKO rozrywka.
Pomijając to, że ja akurat muzyke TH oceniam zupełnie inaczej - to przecież jest muzyka czysto rozrywkowa i niczym innym być sie nie stara.
Drone pisze: takie DEFLESHED kasuje cały retro-thrash każdym swoim utworem, ale jakoś nie cieszą się popularnością... Dlaczego? Bo gdy oni grali swoje, właśnie mijała moda na death metal, a thrash wydawał się głupawym reliktem..
Oczywiście, że kasuje. Tyle, że jak już pisałem, TH nijak się ma do tego trendu.
Drone pisze: Myślę, że na prawdziwy renesans thrashu trzeba jeszcze poczekać z 10 lat.
Ja po prostu myślę, że to teraz to żaden renesans. Renesans będzie jak zaczną powstwać 'Mental Vortexy', 'Dimension Hatrossy' czy choćby 'Release From Agony' 21-go wieku, a nie połuczyny po latach 80-tych ;)
No to dyplomatycznie podsumowując, zgadzamy się w ocenie zjawiska, natomiast do samego TH podchodzimy z przeciwnych kierunków ;)
to zamiłowanie do brutalnego thrashu wyklucza możliwość zasłuchiwania się w Venom, wczesnym Bathory, Discharge, całym, szwedzkim hardcore wzorowanym na Motorhead etc.?
That's what she said !
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

29-05-2009, 23:10

Drone pisze:
ryszard pisze: to zamiłowanie do brutalnego thrashu wyklucza możliwość zasłuchiwania się w Venom, wczesnym Bathory, Discharge, całym, szwedzkim hardcore wzorowanym na Motorhead etc.?
A czy ja tak napisałem?
co zatem oznacza "podchodzenie z przeciwnych kierunków"?
That's what she said !
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-05-2009, 23:10

Warcrimer pisze: Ja po prostu myślę, że to teraz to żaden renesans. Renesans będzie jak zaczną powstwać 'Mental Vortexy', 'Dimension Hatrossy' czy choćby 'Release From Agony' 21-go wieku, a nie połuczyny po latach 80-tych ;)
one wychodzą, tylko ich nie zauważasz :lol:
to znaczy inaczej, zauważasz, ale nie rozpoznajesz znajomych rysów twarzy :lol:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-05-2009, 23:16

Drone pisze:
To pod koniec pierwszego kawałka, to nawet mocno niedyskretne.
zwróć uwagę na fragment, gdzie to samo, co w tym wskazanym przez ciebie robi wokal - odwla basik :lol:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-05-2009, 23:18

Drone pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:
Warcrimer pisze: Ja po prostu myślę, że to teraz to żaden renesans. Renesans będzie jak zaczną powstwać 'Mental Vortexy', 'Dimension Hatrossy' czy choćby 'Release From Agony' 21-go wieku, a nie połuczyny po latach 80-tych ;)
W tym roku np. CTS.
a w zeszłym np. CTK czy P
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

29-05-2009, 23:19

Drone pisze:
Że ja i Warcrimer tak samo oceniamy w gruncie rzeczy TH, tylko mi się to nie podoba, a jemu tak.
co do oceny to nie jestem tego taki pewien, skoro byłeś w stanie umieścić TH wśród nurtu retro-thrashu, z którym TH nie ma wiele wspólnego.
ciekawi mnie również to, jak mogą się komuś podobać zespoły wymienione przeze mnie wcześniej, a TH już nie. na zasadzie "cenię jedynie oryginał - kopia, nawet bardzo dobra, do niczego się nie nadaje" ?
That's what she said !
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-05-2009, 23:29

Drone pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:a wracając do tematu, to płyta rośnie jak na drożdżach - zajebiste są też te dyskretne nawiązania do De Mysteriis Dom Sathanas :lol:
To pod koniec pierwszego kawałka, to nawet mocno niedyskretne.
a, no i jak nawiązuje sam wokal, a reszta jedzie inną bajką (jakby Darktrone coverowało Celtic Frost coverujący Hawkwind), to to nie brzmi jak Mayhem, tylko dyskretnie nawiązuje do Mayhem :lol:
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

29-05-2009, 23:52

Drone pisze:
Jak to nie ma wiele wspólnego? To co to jest? Akurat wpływy punkowe nie mają tu nic do rzeczy, bo i za czasów formowania się thrashu wpływ DISCHARGE był równie mocny jak VENOM czy MOTORHEAD.
nie ma.
nurt retro-thrash ma jasno określone ramy, w których TH się nie mieści - pisał o tym Warcrimer.
sprawdź sobie może najpierw daty kluczowe dla tego boomu: rok 2004/2005 to okres, w którym stara gwardia zaczyna wydawać nowe albumy (Exodus, Death Angel, Nasty Savage etc.). boom na kapeli w białych adidasach następuję ok. 2007 roku. (debiuty Evile, Bonded by Blood etc.). w 2003 roku, czyli przed wydaniem pełnych albumów przez wracających dziadków, TH miał już na swoim koncie debiutancki album. w 2005, czyli przed głośnymi debiutami młodych, ma już na swoim koncie 2 długograje.
retro-thrash to nurt ŚCIŚLE związany z US thrash metalem, szczególnie z naśladownictwem Exodus, Metallica, Anthrax. w żadnej z kapel, które wypłynęły na tej fali, wpływy punk rocka, hardcore nie są AŻ tak słyszalne jak w TH.

I nie jest moim zdaniem bardzo dobra kopia, bo nie zachowuje ducha oryginału - ten zastąpiony został wręcz przez jego przeciwieństwo, przez czystej wody konformizm obudowany jedynie estetyką buntu :lol:
gdzie masz ten konformizm? rozumiem, że to ten sam konformizm, który opętał np. Aura Noir, zmuszając zespół do nagrania rok temu, najbardziej thrashowej, czerpiącej z tych samych wzorców co TH (uzupełnionej o inne, obce TH elementy), płyty?
That's what she said !
DCI Hunt

30-05-2009, 00:13

Drone pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:
W tym roku np. CTS.
Nie zrozumieliśmy się, miałem na myśli płyty stricte thrashowe, ale mniejsza z tym. Koniec offtopa. Chyba se zaraz ten nowy Katharsis zamówię. Miałem to zrobić w przyszłym miesiącu, ale co tam :mrgreen:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

30-05-2009, 10:09

Sarkofag zawsze był uważany za ołtarz, był odpowiedzialny za przyspieszenie procesu przejścia obumierania ciała (właściwie mięsa). Zawsze był uważany za ołtarz, tym bardziej że ciała w nim się zmieniały.
W przypadku tej ryciny, jest to traktowanie tej świeżo zmarłej dwugłowej królowej jako kamień filozoficzny mający na celu umożliwienie walki z bogiem swiatła. I w efekcie zastapienie go. Przy czym stawał by się tym "czyniącym dobro". Sarcofag miał ten proces przemiany przyspieszyć - tylko tyle w sumie.
Typowy proces sublimacji, z tego co złe w dobre.
Trzecia rzesza zła w czwartą rzeszę - dobrą.

Biorąc jeszcze pod uwagę strukturę muzyczną:
Dwugłowa królowa to trójka Bathory (jest tutaj niemal w całości), sarkofag (naczynie do przemiany) - jedynka Mayhem. Efekt przemiany - czwarta rzesza
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

30-05-2009, 11:30

Ale macie chore kminy :D . Lubie to w tym forum, sam nigdy tak nie zaglebiam bookletu(poza tekstami) co wiecej czesto wydaje mi sie on byc przypadkowy
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

30-05-2009, 11:35

Husar pisze:Ale macie chore kminy :D . Lubie to w tym forum, sam nigdy tak nie zaglebiam bookletu(poza tekstami) co wiecej czesto wydaje mi sie on byc przypadkowy

bo w większości on jest przypadkowy, dlatego taka estyma darzy sie tu zespoły u których nie ma przypadku w żadnym z elementów przekazu...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

30-05-2009, 12:32

Bez kitu...po studiach moze bede wreszcie gotowy zeby sie zmierzyc z DsO :mrgreen: . Katharsis napewno nabede wczesniej no bo to dobre blekmetalowce sa. Oni dla szatana grojo, ale nie tak jak behemot tylko tak naprawde. bez dody
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Awatar użytkownika
klaun
zaczyna szaleć

30-05-2009, 15:22

Husar pisze:Bez kitu...po studiach moze bede wreszcie gotowy zeby sie zmierzyc z DsO :mrgreen: . Katharsis napewno nabede wczesniej no bo to dobre blekmetalowce sa. Oni dla szatana grojo, ale nie tak jak behemot tylko tak naprawde. bez dody
Ale zajebałeś długopisami :mrgreen:
do tematu:
Ciekawe dlaczego to jest MLP i MCD może czymś jeszcze zaskoczą w niedługim czasie.
Mam pytanie jak się ma wydanie Cd do Lp, przydałoby się jakieś foto cd, dzisiaj dopiero rozpakuje mój Lp.
Koulrophobia
Awatar użytkownika
klaun
zaczyna szaleć

31-05-2009, 00:17

Już wiem jak wygląda Lp. Na cultmetal.com można też sobie zobaczyć. Interesuje mnie jak wygląda booklet w wersji cd. Może ktoś dać jakieś foto?
Koulrophobia
Awatar użytkownika
Houwitser
rozkręca się

31-05-2009, 01:16

Czas kupić płytę cieciu :wink: :D
Awatar użytkownika
klaun
zaczyna szaleć

31-05-2009, 15:29