DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: DEATHSPELL OMEGA
Archaiczności chyba? Jeszcze wyjdzie na jaw, że to stare panki są.
- Parasite
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
K.O. ;)est pisze:Archaiczności chyba? Jeszcze wyjdzie na jaw, że to stare panki są.
- Sybir
Asfalt, czepiasz się słówek - z angielskich archaizmów korzystało/korzysta/będzie korzystać wiele zespołów, wyliczać Ci nie będę, bo tu nie przedszkole. Napięcie rzeczone - to już inna kwestia, indywidualne widać podejście do tematu. Pocieszę Cię, ja też nie lubię pompy, ale zawsze mogę ją zignorować ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Skaut
- Morph
- Kontakt:
Niesamowicie wkurwiające to czytanie. Właśnie takie klocki odstręczają mnie od audiobooków.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Sybir
Re:
:D Pamiętam, jak kwiczałem, czytając to po raz pierwszy ;)Skaut pisze:
Lektor trochę drażni, ale co tam, można zignorować ;) Kiedyś to na Radio BIS leciało, z tego co pamiętam.Morph pisze:Niesamowicie wkurwiające to czytanie. Właśnie takie klocki odstręczają mnie od audiobooków.
Ostatnio zmieniony 15-07-2012, 22:47 przez Sybir, łącznie zmieniany 1 raz.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Ło kurwa, ładnie dojebałem z ta anarchicznością, niby tylko pare piw a swoje robi :) Poprawial nie będę, niech będzie dla potomnych :)
Tutaj nie ma kwestii "dystansowania się" od współczesności, bo Aspa i ten drugi chujek nie piszą tych tekstów w swoich językach i nie są one transkrybowane potem przez niezależnych tłumaczy. Proces na 99,9% wygląda tak, że siedzą nad słownikami i pracami pisanymi w Middle/Old English i próbują wyłuskać stamtąd słowa/kwestie, które najbardziej odpowiadają ich konceptowi. No chyba, że mają po doktoracie z literatury angielskiej, a ja o tym nie wiem.
Porównujesz dwójkę metaluchów do jednego z największych myślicieli XX wieku? Na głowę upadłeś?Drone pisze:Wielka sztuka MA PRAWO przemawiać językiem, jaki uzna za stosowny. Nietzschego odsądzano od czci i wiary po wydaniu "Tako rzecze Zaratustra" - używał wielkich słów, przemawiał w archaizujący i jednocześnie "wysoki" sposób. To ma swoje uzasadnienie psychologiczne, przez dzieło przemawiają wieki bądź w innym ujęciu: twórca daje głos procesowi dystansującemu się od współczesności.
Tutaj nie ma kwestii "dystansowania się" od współczesności, bo Aspa i ten drugi chujek nie piszą tych tekstów w swoich językach i nie są one transkrybowane potem przez niezależnych tłumaczy. Proces na 99,9% wygląda tak, że siedzą nad słownikami i pracami pisanymi w Middle/Old English i próbują wyłuskać stamtąd słowa/kwestie, które najbardziej odpowiadają ich konceptowi. No chyba, że mają po doktoracie z literatury angielskiej, a ja o tym nie wiem.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
ale sa tez bardzo dobre audiobooki. fajna opcja do mniej wymagajacych tytulowMorph pisze:Niesamowicie wkurwiające to czytanie. Właśnie takie klocki odstręczają mnie od audiobooków.
Alsvartr> w tym XX wieku to on za duzo nie wymyslil ;]
this is a land of wolves now
- Morph
- Kontakt:
Mniej wymagające to sobie mogę wciągnąć w przerwie na lunch, ale z papieru.
Czas pomyśleć chyba o Kindle - czyta to to normalne PDFy?
Czas pomyśleć chyba o Kindle - czyta to to normalne PDFy?
Give birth to something dead
- Parasite
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Jaki specjalista od Aspów i drugich chujków. ;)Alsvartr pisze:bo Aspa i ten drugi chujek nie piszą tych tekstów w swoich językach i nie są one transkrybowane potem przez niezależnych tłumaczy. Proces na 99,9% wygląda tak, że siedzą nad słownikami i pracami pisanymi w Middle/Old English i próbują wyłuskać stamtąd słowa/kwestie, które najbardziej odpowiadają ich konceptowi. No chyba, że mają po doktoracie z literatury angielskiej, a ja o tym nie wiem.
W ogóle, co to za różnica jak to tworzą? Ważny jest efekt, dzieło.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
@Riven
No niech będzie, tak na dobra sprawe nie znałem dokładnej daty jego śmierci. Przyznaje bez bicia, jebnałem bez sprawdzania a i z pamięcia dat u mnie ciężko. Nonetheless, sens porównania zostaje.
No niech będzie, tak na dobra sprawe nie znałem dokładnej daty jego śmierci. Przyznaje bez bicia, jebnałem bez sprawdzania a i z pamięcia dat u mnie ciężko. Nonetheless, sens porównania zostaje.
Ostatnio zmieniony 15-07-2012, 22:51 przez Alsvartr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Riven
- Kontakt:
@Morph
tak. takie tekstowe to bez problemu, przy czym oczywiscie mniej sprawnie niz ebooki. jakbys mial jakies pytania to przeniesmy sie do tematu o smartfonach co by tu oftopa nie robic.
edit: tylko nie kupuj kindle touch :P
tak. takie tekstowe to bez problemu, przy czym oczywiscie mniej sprawnie niz ebooki. jakbys mial jakies pytania to przeniesmy sie do tematu o smartfonach co by tu oftopa nie robic.
edit: tylko nie kupuj kindle touch :P
Ostatnio zmieniony 15-07-2012, 23:06 przez Riven, łącznie zmieniany 2 razy.
- Drone
Po pierwsze, Nietzsche to wiek dziewiętnasty.Alsvartr pisze:Ło kurwa, ładnie dojebałem z ta anarchicznością, niby tylko pare piw a swoje robi :) Poprawial nie będę, niech będzie dla potomnych :)
Porównujesz dwójkę metaluchów do jednego z największych myślicieli XX wieku? Na głowę upadłeś?Drone pisze:Wielka sztuka MA PRAWO przemawiać językiem, jaki uzna za stosowny. Nietzschego odsądzano od czci i wiary po wydaniu "Tako rzecze Zaratustra" - używał wielkich słów, przemawiał w archaizujący i jednocześnie "wysoki" sposób. To ma swoje uzasadnienie psychologiczne, przez dzieło przemawiają wieki bądź w innym ujęciu: twórca daje głos procesowi dystansującemu się od współczesności.
Tutaj nie ma kwestii "dystansowania się" od współczesności, bo Aspa i ten drugi chujek nie piszą tych tekstów w swoich językach i nie są one transkrybowane potem przez niezależnych tłumaczy. Proces na 99,9% wygląda tak, że siedzą nad słownikami i pracami pisanymi w Middle/Old English i próbują wyłuskać stamtąd słowa/kwestie, które najbardziej odpowiadają ich konceptowi. No chyba, że mają po doktoracie z literatury angielskiej a ja o tym nie wiem.
Po drugie, poczytaj sobie relacje historyczne, co się działo w Bazylei po wydaniu Zaratustry, jakie były reakcje. Też mieli swoich Asfaltów. :)
Po trzecie, porównuję, bo to WIELKI zespół.
Po czwarte, snucie domysłów na czyjś temat to ryzykowna sprawa, bo rzeczywistość może w przykry sposób zweryfikować takie domysły. Daruj sobie zatem mędrkowania, czy siedzą nad słownikami czy nie, naprawdę. :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Skusiłem, wiem, poprawiłem się.Drone pisze:Po pierwsze, Nietzsche to wiek dziewiętnasty.
Nie przemawia to do mnie, bo nadal porównujesz filozofa, który miał niebagatelny wpływ na kulturę światową, do zespołu metalowego, który przy dobrych wiatrach zna paręset tysięcy osób na świecie.Drone pisze:Po drugie, poczytaj sobie relacje historyczne, co się działo w Bazylei po wydaniu Zaratustry, jakie były reakcje. Też mieli swoich Asfaltów. :)
Poza tym ja nie "walczę" tutaj z treścią samą w sobie, ale z formą liryków DsO. Wartości samych tekstów odmawiał im nie będę, bo musiałbym wsiąknąć w to głębiej. Jeży mnie tylko sama, nieadekwatna i przesadzona forma.
- Parasite
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Forma może być przesadzona w zestawieniu z treścią (tak mi się wydaje ;)), sam mówisz, że nie znasz dobrze treści, więc... ;p
Poza tym, ile osób znało Nietzsche'go w momencie, w którym wydał Zaratustrę? Więcej czy mniej niż obecnie DsO? Ale to tak tylko na marginesie. ;)
Poza tym, ile osób znało Nietzsche'go w momencie, w którym wydał Zaratustrę? Więcej czy mniej niż obecnie DsO? Ale to tak tylko na marginesie. ;)
- Drone
@Alsvartr
A wiesz, ile egzemplarzy "Zaratustry" się sprzedało w ciągu 7 lat od wydania? 40 sztuk. Większy limit niż jeden band BM :)
A wiesz, ile egzemplarzy "Zaratustry" się sprzedało w ciągu 7 lat od wydania? 40 sztuk. Większy limit niż jeden band BM :)
- Riven
- Kontakt:
nie no, prosze Was :D zaraz wyjdzie, ze DSO >>> Nietzsche, bo mieli wiecej mp3 w necie niz Fryderyk :D
- Drone
Riven, nie pierdol bez sensu, proszę Cię :)