Perły sprzed lat

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

Re: Perły sprzed lat

14-06-2009, 11:23

panthyme pisze:
Bonny pisze:
nie śmiać się z łysych :evil:
Ale łysiejący też są jak Perły.
no, glaca w słońcu błyszczy jakby kombajn kosił :lol:
Awatar użytkownika
panthyme
w mackach Zła

14-06-2009, 11:37

To tylko lizak, koszulka z Angelcorpse i jesteś ponad wszystko kultowy ;-)
011011000110010101110000011100100110100101100011011011110110010001100101

http://www.myspace.com/bloodfeastpl
http://www.facebook.com/bloodfeastpl
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

15-06-2009, 02:27

Xex - Group:Xex [1980]

Obrazek

Taka mała odskocznia od progresywno-rockowo-metalowych pereł, ale może też się przyjmie.
Zespół pochodzi z New Jersey i powstał w 1978 roku. Nagrał jedną płytę, po czym, z niewyjaśnionych przyczyn, zakończył działalność. Założyciel - Waw Pierogi (dodajmy, że cały rock progresywny w tamtych czasach strasznie go nudził ;) ), wraz ze znajomymi postanowili swoje eksperymenty dźwiękiem zaprezentować szerzej, niźli tylko występując przed kolegami ze szkolnej ławy. Tak zrodził się pomysł nagrania "Group Xex" (także jako antyteza wobec dotychczasowej gitarowej spuścizny), która nawet dziś brzmi dość współcześnie, więc tym bardziej musiała być sporym zaskoczeniem, gdy została wydana prawie 30 lat temu!
Wyobraźcie więc sobie, że przy użyciu zaledwie kilku sampli syntezatora, wraz z automatem perkusyjnym oraz wokalem przepuszczonym przez różnego rodzaju efekty, ta muzyka ma nadal niesamowitą siłę oddziaływania. A co tutaj mamy? Kosmiczne wędrówki, czasem obcych na wyciągnięcie ręki, mnóstwo "przeszkadzajek" spod znaku kina sci-fi klasy "b", a czasem nawet sterylne, odizolowane od społeczeństwa pomieszczenia laboratoryjne. Krótko mówiąc, brzmi to jakby, w ogóle nie było nagrywane na naszej planecie. Ale nie dajcie sie zwieść. To co z początku może wydać się prostackie i irytujące, po kolejnym przesłuchaniu okaże się dość inteligentną farsą. No bo czymże jest tekst o graniu kotem w piłkę nożną, albo opowieść o dzikim życiu katolików, gdzie bycie zakonnicą to świetna zabawa. Na dobrą sprawę wiele się tutaj dzieje i trzeba przyznać, że wplatane odgłosy klaksonu, różnych "blipów", "klików", zgrzytów, laserowych sampli wcale nie jest przypadkowe.
Więc co to za muzyka? Elektroniczny punk? Minimal Wave? Minimal Pop? Industrial? Wystarczy wspomnieć, że korespondowali z Throbbing Gristle, albo że inspiracją był chociażby Andy Warhol, a będziecie już w pełni kupieni ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

27-03-2011, 00:52

odświeżamy ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Re:

27-03-2011, 00:56

So_It_Is_Done pisze:Ostatnio też mnie jakoś zwabiła taka muzyczka, mianowicie The Saffron Sect i Blood Ceremony. Aż sie chce kwacha zeżreć i zaszyć sie w jakiejś chatce w górach. Swoją droga ma ktoś dostęp?

jak perła ;)))))))))))))
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Re:

27-03-2011, 01:02

Skaut pisze:Tak probuje sie z Van Der Graaf Generator - Pawn Hearts.
Jest duszno, jest gesto, jest dobrze, ale i tak brakuje mnie tutaj elektrycznej gitary;) I faktycznie, to przeciwlegly biegun dla Comus. Jednak wole popierdolenie w wersji Wootton'a. Masz trotzky cos z podobnych klimatow do polecenia?

w końcu się wyprałeś?
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Re:

27-03-2011, 01:06

Wysłane przez Maria Konopnicka
Przesłuchałem dzisiaj VAN DER GRAFF GENERATOR - Still Life i wciąż żyję :)
Przez zielony lasy idzie niedźwiadek na patyku niesie zawiniątko, ma w nim dwa kawałki chlebka i słoiczek miodu. Radośnie podskakuje, wącha kwiaty i gania motyle. Wbiega na górkę i gdy wącha kolejny kwiatek, kręci go w nosi i głośno kicha. Bach! Miś stracił równowagę i zwinięty w kulkę turla się z górki i zatrzymuje się tuż przy strumyku. Wpatruje się w wodę i widzi w niej drugiego misia. - Nie zimno ci w tej wodzie ? - pyta się nasz niedźwiadek i wyciąga łapę na przywitanie. Gdy wkłada łapę do strumyka, miś po drugiej stronie zaczyna drżeć, marszczy się wraz lustrem wody i milczy. I gdy robi się już smutno, a kłębiące się chmury zwiastują deszcz, nagle ze strumyka wyskakuje sum – w ręku trzyma mikrofon, ubrany jest w granatowy frak, czerwony golf w paski i czarne pantofle. Przeskakuje po kamykach wystających znad wody i śpiewa “Jestem sum, sumiaste wąsy mum, mieszkam sum i robię plum!”. Miś uśmiecha się do suma, ale w tym momencie przypomina mu się, że zawiniątko z drugim śniadaniem wypadło mu gdzieś jak toczył się z górki. Sum wskakuje do wody, a niedźwiadek powoli wspina się pod górkę – zaczyna padać deszcz, jest smutno i szaro a miś czuje się zmęczony. W połowie drogi zwija się w kłębek i zasypia. Koniec pierwszego kawałka. W takim mniej więcej tonie utrzymana jest ta płyta – ładna, dobre wokale, mające coś z musicalu, melodyjna, słodka – czasami niepokojąca i smutna, ale przeważnie radosna i beztroska. Nie jestem pewien czy nawet gdym miał 30 lat więcej dziś nosiłbym na ramieniu tatuaż z napisem VAN DER GRAFF GENERATOR. Nie jest to muzyka zła, nawet nie żałuję, że kupiłem tą płytę – kto wie może kiedyś jeszcze ją włączę. Nie przypuszczam jednak by komuś kto z jakiś tam względów zalogował się na tym forum mógł pokochać tą kapelę i namazać sobie jej logo na kostce. Trotzky jest najdziwniejszym człowiekiem jakiego w życiu spotkałem (lub nie spotkałem?) – gdyby oczywiście za miarą “dziwności” ludzi przyjąć ich gust muzyczny. Zachwycać się ostatnim Mayhem czy DsO a jednocześnie słuchać rzeczy w stylu VAN DER GRAFF GENERATOR to jak uprawiać kulturystykę i gimnastykę artystyczną, albo startować w MMA o uczęszczać do szkoły baletowej. Wcale bym się nie zdziwił jakby Trotzky był żydowskim skinheadem afroamerykańskiego pochodzenia :)
dzięki bogu, takie klasyki nie poszły się jebać ;))))))))))))))))
535

27-03-2011, 01:09

Co do naprawdę starych to MAHAVISHNU ORCHESTRA, co do młodszych UPSIDEDOWN CROSS - wspaniały "ciąg na bramkę" , świetna zabawa....kocham te grupy...
[V]

27-03-2011, 01:09

Obrazek

;))
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika

Re:

27-03-2011, 12:27

twoja_stara_trotzky pisze:
Wysłane przez absinthe_patriote
Lata 70-te to wręcz kopalnia takich mało znanych a bardzo fajnych rockowych rzeczy...Horse, Amon Duul II(Yeti), Lucifer's Friend, Stray, Gong(Camembert Electrique), Frumpy(2), Buffalo(Volcanic Rock), Soft Machine(Volume One)..i chyba można by tak długo...kiedys próbowałem się z tym zmierzyć, ale zabrakło mi zapału na poszukiwania;)
wymieniasz dobre zespoły, ale złe płyty ;)
w każdym poście przepisał z Tylko Rocka, wielka mi rzecz, a autor właściwy chciał sobie nieco pogonić płyt i/lub sentyment z miejsc spotkania(miejsca odsłuchów) się z płytami.
До свидания Mother Fuckers
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

27-03-2011, 12:54

Juz widze jak w Teraz Rocku o takich zespolach pisza. A temat zajebisty i pisac tu jak najwiecej, najlepiej wstawiac psychodeliczny prog folk z Wielkiej Brytanii;)
Awatar użytkownika

27-03-2011, 13:30

Glene pisze:Juz widze jak w Teraz Rocku o takich zespolach pisza. A temat zajebisty i pisac tu jak najwiecej, najlepiej wstawiac psychodeliczny prog folk z Wielkiej Brytanii;)
napisałem wyraźnie - są to cytaty z Tylko Rocka sprzed kilkunastu lat
До свидания Mother Fuckers
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

27-03-2011, 13:35

Nawet nie wiedzialem, ze byly tam takie rzeczy prezentowane, wiec zwracam honor;)
Agony
postuje jak opętany!

12-09-2011, 20:52

napisałem wyraźnie - są to cytaty z Tylko Rocka sprzed kilkunastu lat

Dokladniej - z 1999 roku. Wtedy to Jacek Leśniewski opublikowal swoja liste 40 ulubionych, nieznanych plyt. To nieladnie tak przepisywac bez podania źrodła:].
Mam prośbe: lista Leśniewskiego byla podawana w dwoch numerach ''Tylko Rocka''. Niestety, ja dysponuje tylko numerem z miejscami 40-21, kolejnego numeru wowczas nie kupilem. Czy ktos moze podac mi jego liste z miejscami 20-1, najlepiej wraz z opisami, ale moze byc bez? To byl czerwcowy albo lipcowy numer.
Z gory dziekuje!
In God We Trust
Nurni Flowenol
zaczyna szaleć

12-09-2011, 21:36

1.Indian Summer-Indian Summer
2.East Of Eden-Mercator Projected
3.Gracious-Gracious
4.Arzachel-Arzachel
5.Atomic Rooster-Death Walks Behind You
6.VDGG-Pawn Hearts
7.Andromeda-Andromeda
8.Rare Bird-As Your Mind Flies By
9.Blodwyn Pig-Ahead Rings Out
10.T.2.-It Il All Work Out In Bloomland
11.Woody Kern-Awful Disclousures Of Maria Monk
12.Steel Mill-Green Eyed God
13.Twenty Sixty Six And Then-Reflections Of The Future
14.Skin Alley-Skin Alley
15.Human Beast-Volume One
16.High Tide-Sea Shanties
17.Museo Rosenbach-Zarathustra
18.Nosferatu-Nosferatu
19.Master's Apprentices-Master's Apprentices
20.Out Of Focus-Wake Up
Agony
postuje jak opętany!

12-09-2011, 21:45

Dzieki! Dlugo tego szukalem.
Dziwi mnie tylko, ze tak wielu ludzi zalicza Van der Graaf Generator do grona zespolow 'malo znanych'. Na Zachodzie VdGG jest zespolem bardzo znanym, wiadomo, ze nie tak, jak te z wielkiej, progresywnej szóstki, ale śmiem twierdzić, ze znacznie bardziej, niz Camel, Atomic Rooster albo Budgie.
In God We Trust
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

12-09-2011, 21:54

ja w garażu znalazłem Perłę sprzed pół roku. dało się wypić.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
Bloodcult

13-09-2011, 00:18

to gratulacje. A może byś napisał kiedyś coś na temat, co ?
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-08-2012, 10:50

użytkowników FB zapraszam do utworzonej wczoraj nowej pralni :D

https://www.facebook.com/SaNaSwieciePly ... ymKlerykom
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

04-08-2012, 10:54

Prawie 80 like'ów w niecałą dobę, będziesz największą po Kasi Tusk i Nergalu gwiazdą Trójmiasta :D.

Może by tak jednak rzadziej, a treściwie, jak w Perłach kiedyś ;)?
Give birth to something dead
Give birth to something old
ODPOWIEDZ