MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: Mgła

24-08-2008, 20:14

A ten tego, właśnie taką próbę sobie przeprowadziłem, bo wydawało mi się, że brzmienie jest przyzwoite to jednak jakieś takie bez czadu i za bardzo w średnicy siedzące. Kawałki przez to były trochę zbyt przebojowe i melodyjne jak na moje poczucie black metalu. Patent polega na tym, że tej płyty nie można słuchać cicho, średnio głośno, głośno czy nawet bardzo głośno. Ona musi być puszczana naprawdę bardzo głośno - z realistycznym natężeniem dźwięku :twisted: Dopiero wtedy wychodzi diabeł i pojawia się groza oraz ciary :twisted: Realistyczny poziom, czyli poziom koncertowy, gdyby ktoś miał wątpliwości. Naprawdę, płyta zachwyca realizmem - bębny są po prostu prawdziwe! Werbel nareszcie wali jak trzeba, a stopa brzmi jak stopa. Nie podrasowana i napompowana basem, ale prawdziwa stopa. Melodie gitarowe przestają być grzeczne i zaczynają kąsać jak szerszenie. Wokal też wychodzi i nie jest już nagrany za cicho czy nieczytelnie. Zupełnie inna płyta, mówię (piszę) Wam :twisted: Jeżeli coś w brzmieniu Wam średnio podchodzi to znak, że za grzecznie jej słuchacie i tyle, a ta muzyka nie chce być grzeczna, hehe :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

24-08-2008, 20:20

Houwitser pisze:Z moich doświadczeń wynika i nie mówię tu tylko o Agonii , że często gościu wysyła płytę z rozjebanym pudełkiem , by póżniej wszystko zwalić na pocztę .

no, jeden na allegro raz zrobił na mnie donos, ze wysłałem mu płytę z pękniętym pudełkiem i że go narażam na koszty:)
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

24-08-2008, 20:23

Maleficio pisze:
Houwitser pisze:Z moich doświadczeń wynika i nie mówię tu tylko o Agonii , że często gościu wysyła płytę z rozjebanym pudełkiem , by póżniej wszystko zwalić na pocztę .

no, jeden na allegro raz zrobił na mnie donos, ze wysłałem mu płytę z pękniętym pudełkiem i że go narażam na koszty:)
hmmm, skoro Cie podjebał to może Krzysiu666??? ;)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
trickster_g
starszy świeżak

25-08-2008, 00:19

Block69 pisze:Słucham se "Grozy" codziennie od 3 dni na zmiane z epkami i jednak nie jest to tak dobre jak poprzednie 3 materiały. Kawałki są dalej chwytliwe i na bardzo dobrym poziomie ale jednak "Groza" nie ma tego czegoś co cechuje poprzednie wydawnictwa których można słuchać non stop.
nie słyszałem jeszcze nowej płyty ale mnie zmartwiłeś bo spodziewałem się czegoś zajebistego... mimo to ciekawy jestem jak wyszło...
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

25-08-2008, 11:10

Heretyk pisze:Co do Agonii, to ostatnio się trochę wkurwiłem, bo nie dość że prawie 2 tygodnie czekałem na paczkę, to niektóre płyty nie były już w folii, a w dodatku ewidentnie używane i obmacane tłustymi paluchami :?

Tez juz raz tak mialem. Dzisiaj wyslalem zamowienie do Agonii i jak cos przyjdzie "zmacane" to wiecej od nich nic nie kupie
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Awatar użytkownika
gezolucifer
rozkręca się

25-08-2008, 11:18

do zainteresowanych zakupem płyty:

Cd Groza - 25 zł + 6 zeta polecony priorytet.
Płyty powinny dojść do mnie za kilka dni.

CtHT ( box 3 cd ) tez będzie dostępny.

drape@interia.pl
H E L L U V A A G I T A T O R
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

25-08-2008, 11:43

po ile ten box??
Awatar użytkownika
Houwitser
rozkręca się

25-08-2008, 15:18

Husar pisze:
Heretyk pisze:Co do Agonii, to ostatnio się trochę wkurwiłem, bo nie dość że prawie 2 tygodnie czekałem na paczkę, to niektóre płyty nie były już w folii, a w dodatku ewidentnie używane i obmacane tłustymi paluchami :?

Tez juz raz tak mialem. Dzisiaj wyslalem zamowienie do Agonii i jak cos przyjdzie "zmacane" to wiecej od nich nic nie kupie
Właśnie rozpoczęli przerwę wakacyjną , więc trochę się naczekasz :wink:
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

25-08-2008, 15:29

No kurwa niech mi tego nie robia... Jak juz mam kase zeby wjebac w plyty to zawsze cos na drodze stoi :?
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-08-2008, 23:11

po dokladniejszych przesluchaniach stwierdzam ze plyta jest nudna w chuj. nagrywajac takie flaki mgla dalej powinna wydawac epki po 2 utwory max.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

26-08-2008, 23:53

zekke pisze:po dokladniejszych przesluchaniach stwierdzam ze plyta jest nudna w chuj. nagrywajac takie flaki mgla dalej powinna wydawac epki po 2 utwory max.
nic tylko się podpisać pod powyższą wypowiedzią.
Spodziewałem się po takich materiałach jak "Presence" czy "Mdłości" na prawdę czegoś fajnego, wbijającego w glebę i przede wszystkim czegoś co mnie mile zaskoczy, tym czasem dostaje materiał po którym
raz: czuję kurewski niedosyt
dwa: jestem zniesmaczony
trzy: żałuję, że ten materiał wyszedł.

wg mnie do "Mdłości" dużo brakuje tej płycie i mam wrażenie, że albo zostało to nagrane na siłę, albo nagranie płyty było zbyt dużym wyzwaniem.
Nie wiem czy się skuszę na zakup tej płyty, może tylko po to by uzupełnić dyskografię.
tak na marginesie, bardziej od "Grozy" podoba mi się nawet II demo z 2001 :) autentycznie, szkoda że jest bez wokali.
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
mietek_fog
zaczyna szaleć

27-08-2008, 01:14

Ihasan pisze:raz: czuję kurewski niedosyt
trzy: żałuję, że ten materiał wyszedł
mamy totalnie różne odczucia.dla mnie jest to na poziomie "Mdłości", a może nawet ciut wyżej? podoba mi się zwłaszcza taki swoisty trans jaki bije z tego materiału. splendoru dodaje też świetny ukłon w stronę klasyków (Burzum, Darkthrone, Satyricon).
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

27-08-2008, 07:36

Jedyny sensowny zarzut, jaki przychodzi mi do głowy po dokładnym obeznaniu z "Grozą" to zbyt mała liczba chwytliwych momentów. Ponadto niemal całkowity brak szybszych temp również daje się po jakimś czasie we znaki. "Further Down The Nest" było natomiast materiałem idealnym pod tym względem i jak dotąd stanowi dla mnie opus magnum tego projektu.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

27-08-2008, 08:59

Za cicho słuchacie i tyle. Mgłę trzeba trochę wysterować.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

27-08-2008, 10:13

mietek_fog pisze:
Ihasan pisze:raz: czuję kurewski niedosyt
trzy: żałuję, że ten materiał wyszedł
mamy totalnie różne odczucia.dla mnie jest to na poziomie "Mdłości",
Dla mnie to do poziomu "Mdłości" nawet nie ma szans by dorównać;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Cthulhu

27-08-2008, 11:03

To ze nie ma tylu chwytliwych momentów uważam za największy atut tego wydawnictwa. Wielokrotnie słuchając bm płyt spotykam się z tym, co zauważył też Nordra z Mord - większość z nich jest kurewnie wesoła, jakieś chujowe melodyjki, ect ect. Brakuje mi albumów zimnych, surowych (nie mówie tu o brzmieniu) z ciężkim, dusznym klimatem, z których "bije" zło. Dlatego też jestem zadowolony, że Groza nie jest tak chwytliwa jak pierwsza epka. Oczywiście nie ma też mowy o lepkiej, smolistej atmosferze, ale redukcja wesołych riffów bardzo mi odpowiada.
długopisyyyyyyyyyy

27-08-2008, 11:34

Hildr. A co sądzisz o przesłaniu black metalowym w ich tekstach? nie chodzi tylko o Mgłe, ale np. też o inne black metalowe grupy.
mietek_fog
zaczyna szaleć

01-09-2008, 20:02

właśnie tak zauważyłem, że M. zacytował w II fragment opowiadania Hemingwaya.
świetny smaczek.
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-09-2008, 20:08

jak dla mnie świetna płyta. jedyne (drobne) zarzuty, to zbyt wiele chwytliwych patentów i za dużo szybszych temp.
Awatar użytkownika
hcpig

01-09-2008, 20:10

?
Ja bym powiedział, że raczej jest ich zbyt mało w porównaniu z "Mdłości" czy "Further Down The Nest".
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ