MAYHEM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

Re: MAYHEM

09-07-2019, 09:05

What’s the sound going to be like? Is it in the same vein as Esoteric Warfare, the previous album?

Absolutely not. This is going to be more like De Mysteriis sound. Music-wise too. That album is a classic. The lyrics are going to be in Latin. Everything is going to be dark, pretty mystical and satanic.
(...)
How about the drumming on the new album?

It’s going to be all old school. Lots of De Mysteriis-inspired sounds and not triggering bass drums.
Chcę się mylić, ale wróżę gówno. Płyta będzie wpasowana w oczekiwania ludzi oczekujących od Mayhem tego, co już było, a nie czegoś kontrowersyjnego i wizjonerskiego, jak GDOW czy Ordo. Ten zespół zawsze szedł naprzód jak buldożer, przekraczał bezkompromisowo Rubikon i srał na oczekiwania starych fanów, nawet "Esoteric Warfare", które nie jest złą płytą, jest próbą pójścia dalej w jakimś kierunku, a nie krokiem wstecz w stronę poprzednich albumów.
Obym się kurwa mylił, ale ten wywiad mnie zaniepokoił w chuj i jeszcze bardziej.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

09-07-2019, 09:12

Za to mnie ucieszył, bo ostatni płyta to próba pokazania na siłe, że oni muszą ZAWSZE przekraczać rubikon. I wyszło to co wyszło. Próba kopiowania stylu Blasphamera bez niego nie jest dobrym pomysłem. Dałoby sie zrobić z Esoteric Warfare fajny mini album, ale nie jest to dobra płyta.

Mayhem juz pokazało, że czasem lubi odpocząć i nagrać coś zachowawczego jak:

- wyśmienite Wolf's Lair Abyss
- średnia Chimera
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

09-07-2019, 09:14

No, to na Esoteric Warfare odpoczęli i teraz czas przekroczyć Rubikon ponownie :D

Ale fakt, u nich to taka sinusoida. Najpierw wizjonerstwo, potem odpoczynek i tak w koło.
and couldn't put myself
out
535

09-07-2019, 10:25

Ani chybi będą piosenki pana Koracza. Takie dla prawdziwych fanów czarnego kultowego kultu.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

09-07-2019, 10:45

Jestem rozczarowany trochę tą zapowiedzią. Kilka stron temu sam broniłem zespół, że co prawda z tym DMDS live chałturzą trochę, ale mimo to na płytach zawsze najwyższa jakość, zero kroków w tył i nie zanosi się, by coś miało się zmienić - wszakże po wspomnianym okresie "odpoczynku" wypadało, że teraz przekroczą...A może i przekroczą? Niemniej trochę sceptycznie jestem nastawiony do komentarzy muzyków, że jakiś album powraca wibracjami do xyz.

Materiały pomiędzy "wizjonerskimi" traktuje jako suplementy - czyli kontynuacja danej myśli, ale w nieco inny, bardziej przystępny i uporządkowany sposób. Generalnie jak pokazało WLA można zrobić świeżo-brzmiący album zgrabnie nawiązujący do poprzednika. Boję się tylko, by z nowym nie było tak, że inwencja skończy się na podebraniu starych riffów i odrestaurowaniu ich.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Stary Metal
w mackach Zła

09-07-2019, 12:22

Mayhem nie przekracza żadnych Rubikonów.
On je niszczy.
We're the metal generation
Cold blue steel runs on our veins
We're the metal generation
Don't fuck with us cos we're insane!
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

09-07-2019, 12:44

535 pisze:Ani chybi będą piosenki pana Koracza. Takie dla prawdziwych fanów czarnego kultowego kultu.
:)
Obrazek
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

09-07-2019, 12:48

Tak jak pisalem - nowa plyta to jest byc albo nie byc dla tej kapeli. Kiedyś mozna byloby oczekiwac, ze czegos slabszego od EW nie nagraja, ale teraz? Moze byc po prostu chujnia i gadanie o doszlifiwanej produkcji. Szkoda by bylo, aby ten ostatni pomnik z wielkiej 3 tak skonczyl.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

09-07-2019, 20:14

Only_True_Believers pisze: - średnia Chimera
Jaka !!? :)
Awatar użytkownika
bullet
zaczyna szaleć

09-07-2019, 20:31

Eee, nie ma sensu się spinać. Jak zapytany o muzykę Mortem powiedział:
I have no idea. I just only play the drums.
Z Mayhem pewnie jest podobnie, nagrywa blasty i tyle, a kawałki piszą gitarzyści z Attilą. Zresztą sprawia w tym wywiadzie wrażenie niekonkretnego mruka i w sumie to niczego ciekawego nie powiedział.
EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

09-07-2019, 21:35

Z tego co czytałem to w Mayhem jest akurat na odwrót, to Hellhammer zatwierdza kawałki. I to ponoć ze względu na niego pierwsze numery napisane na "Esoteric Warfare" trafiły do kosza. Ale ten wywiad rzeczywiście słaby.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

12-07-2019, 20:13

Ja słyszałem tę wersję co bullet- że Hellhammerowi to wszystko jedno co i gdzie zagra, dopóki finanse się zgadzają. A koordynatorem całości i za koncept odpowiada rzekomo Attila (oczywiście pracujący tylko na tym co dostarczy Teloch, bo sam nie komponuje). Być może jest to fake news. Ale właściwie nie ma znaczenia kto co tam robi, o ile wszystko się zgadza i finalnie jest na swoim miejscu. 20 sekund nowego Mayhem poniżej. I entuzjazm Necrobutchera - chyba, że tylko przed kamerą tak :) Generalnie nie ma czego oceniać, ale jedno jest pewno - na pewno ta zagrywka jest daleka od tego co robili na ostatnich dwóch albumach.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
tomaszm

12-07-2019, 20:21

Esoteric zresztą jak każde wydawnictwo Mayhem kocham bezgranicznie. Czekam jak pojebany na nową płytę- oni mnie jeszcze nigdy nie zawiedli. Winyle Ulver na ścianach nie dziwią- Jorn ma bardzo szerokie zainteresowania muzyczne.

[youtube][/youtube]

Tu jeszcze wrzucę ciekawy wywiad

[youtube][/youtube]
Janusz Kobus
rozkręca się

17-07-2019, 19:57

Kupilem sobie to nowe wydanie Wolfs Lair Abyss i szczerze polecam kazdemu, zwlaszcza tym niezdecydowanym. Brzmienie duzo lepsze od wersji z Back On Black, ktorej zreszta tez mi sie dobrze sluchalo.

Swietny pomysl z tymi bonusowymi utworami. Nigdy wczesniej tej Epki nie slyszalem. Choc normalnie to ja nie lubie wznowien z bonusami, w tym wypadku nie zamierzam marudzic.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

12-08-2019, 14:13

Obrazek

We are excited to announce that Mayhem will release our sixth studio album, entitled “Daemon” on October 25th.
The pre-order for all formats will start on August 30th – detailed info on all different formats will be made available soon!

“Daemon” isn’t a direct follow-up to “Esoteric Warfare”. Like all Mayhem albums of their time, “Daemon” is unto itself. The wolf solitary and singular. Indeed, “Daemon” also isn’t a new chapter in our storied career. Rather, it’s a new tome, authoritative yet wild in character. Composed and decomposed with the same lineup - Necrobutcher (bass), Hellhammer (drums), Attila (vocals), Teloch (guitars), and Ghul (guitars) - that handled “Esoteric Warfare” and performed “De Mysteriis Dom Sathanas” in its entirety over the last few years, “Daemon” isn’t a retrofit of classic songs like “Freezing Moon,” “Pagan Fears,” or “Buried by Time and Dust” either. That’s what the live album, “De Mysteriis Dom Sathanas Alive” (2016), was for. “Daemon” is change, an opportunity for the maw of hell to open wider.

Track list:
1. The Dying False King
2. Agenda Ignis
3. Bad Blood
4. Malum
5. Falsified And Hated
6. Aeon Daemonium
7. Worthless Abomination Destroyed
8. Daemon Spawn
9. Of Worms And Ruins
10. Invoke The Oath
Awatar użytkownika
TheDude

12-08-2019, 14:23

^ Pożyjem zobaczym co to będzie tym razem.
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

12-08-2019, 15:47

Anzhelmoo pisze:Obrazek

We are excited to announce that Mayhem will release our sixth studio album, entitled “Daemon” on October 25th.
The pre-order for all formats will start on August 30th – detailed info on all different formats will be made available soon!

“Daemon” isn’t a direct follow-up to “Esoteric Warfare”. Like all Mayhem albums of their time, “Daemon” is unto itself. The wolf solitary and singular. Indeed, “Daemon” also isn’t a new chapter in our storied career. Rather, it’s a new tome, authoritative yet wild in character. Composed and decomposed with the same lineup - Necrobutcher (bass), Hellhammer (drums), Attila (vocals), Teloch (guitars), and Ghul (guitars) - that handled “Esoteric Warfare” and performed “De Mysteriis Dom Sathanas” in its entirety over the last few years, “Daemon” isn’t a retrofit of classic songs like “Freezing Moon,” “Pagan Fears,” or “Buried by Time and Dust” either. That’s what the live album, “De Mysteriis Dom Sathanas Alive” (2016), was for. “Daemon” is change, an opportunity for the maw of hell to open wider.

Track list:
1. The Dying False King
2. Agenda Ignis
3. Bad Blood
4. Malum
5. Falsified And Hated
6. Aeon Daemonium
7. Worthless Abomination Destroyed
8. Daemon Spawn
9. Of Worms And Ruins
10. Invoke The Oath

Okladka i zapowiedz sa bardzo tanie, ale domyslam sie ze nie ma to wiele wspolnego z zawartoscia plyty. Co by nie mowic, kazdy nowy album (no, moze poza ostatnim) siał ferment - spodziwam sie tego samego.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

12-08-2019, 19:03

Ja wiem że okładki się nie słucha ale to jest żenujące. Wszystkie okładki mayhem to małe dzieła sztuki ale tutaj ta (mam nadzieję robocza) to powstała chyba na zajęciach równoległych do moich w 3 c
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

12-08-2019, 19:41

+1
Nie jest taka najgorsza, ale kurde, w porównaniu do poprzednich to jednak jest mocno odpustowa.
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

12-08-2019, 19:44

nic nowego, ludziom na starość gust się psuje
ODPOWIEDZ