ENSLAVED
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Re: ENSLAVED, czyli progresywne Wikingi z Haugesund
A co ja napisałem?
Udał Ci się ten żart. Kolejny od wczoraj. Podoba mi się to. Ostatnio znacznie się rozluźniłeś. Mniej spinki, więcej uśmiechu. Tak trzymaj, a wszystko będzie dobrze.flow pisze:Dobra płyta, znam od lat.
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Isengard > Enslaved
do reszty zastrzeżeń nie mam
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
po drugie co to za wyliczanka, jak w złotych latach norweskiego bm zaznaczasz rok `95 gdzie był największy wysyp płyt z tego miejsca a Enslaved niewiele wcześniej powstał bo w '91 tak jak zresztą Emperor czy masa innych zespołów, która w mniejszym lub większym stopniu przyczyniła się do rozwoju norweskiego bm.
Umówmy się, split Enslaved z Emperor to na tamten okres była niesamowita kosa, która wg mnie była o wiele lepszym materiałem niż debiut Immortal, to samo zresztą można powiedzieć o debiutanckim "Vikingligr Veldi". Oczywiście tu nie można też mówić o jakimkolwiek obiektywiźmie tylko o większym lub mniejszym sentymencie do danego albumu.
Umówmy się, split Enslaved z Emperor to na tamten okres była niesamowita kosa, która wg mnie była o wiele lepszym materiałem niż debiut Immortal, to samo zresztą można powiedzieć o debiutanckim "Vikingligr Veldi". Oczywiście tu nie można też mówić o jakimkolwiek obiektywiźmie tylko o większym lub mniejszym sentymencie do danego albumu.
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Ty lubisz Licho więc Twoje zdanie raczej tu średnio pasuje :)Bloodcult pisze:Isengard > Enslaved
- flow
- postuje jak opętany!
Co stoi na przeszkodzie abyś sam zapoznał się z tym albumem, polecam. Nic wybitnego ale trzyma poziom. Zaniechaj syficznego Enslaved, szkoda czasu.535 pisze:Udał Ci się ten żart. Kolejny od wczoraj. Podoba mi się to. Ostatnio znacznie się rozluźniłeś. Mniej spinki, więcej uśmiechu. Tak trzymaj, a wszystko będzie dobrze.flow pisze:Dobra płyta, znam od lat.
"byli lepsi" to termin bez sensu, bo ja napiszę, że wolę VV, czy Frost od debiutu Emperor, czy innego Satyricon więc dla mnie byli lepsi i przepychaj się ze mną przez tydzień. Ja mam lepszy temat. Coś w rodzaju podsumowania w stylu "Co nam zostało z tamtej Norwegii", czyli które zespoły coś tam jeszcze ciekawego dłubią, a które już zdechły. Przy tym będzie i tak spora zadyma.Drone pisze:Spójrzmy na to chłodnym okiem. 535, od kogo ENSLAVED w złotych latach black metalu, czyli powiedzmy do 1995 roku, byli lepsi? Proszę o konkretne nazwy.
- Drone
Borknagar - 1996, nie liczy sięIhasan pisze:A co ja napisałem?
Kampfar - 1997, nie liczy się
Dimmu Borgir - rzeczywiście słabsze, ale ich nie traktuję poważnie
Dodheimsgard - zdecydowanie lepszy
Urgehal - 1997, nie liczy się
Isengard - ten sam poziom
Gehenna - ten sam poziom
Troll - 1996, nie liczy się
Taake - 1999, nie liczy się
Arcturus - 1996, nie liczy się
Old Man's Child - 1996, nie liczy się
Helheim - ten sam poziom
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- flow
- postuje jak opętany!
To może Gorgoroth :)
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
ależ oczywiście masz przekłamania ostre, bo taki URGEHAL powstał w 1992 roku a debiut nagrał w `97 i tak przyczepił bym się do kilku jeszcze zespołów, ale zauważ że takie porównanie zespołów nie ma sensu, można porównać dany album, przykładowo debiuty Immortal zestawić z Enslaved, gdzie bezapelacyjnie wygrywa Enslaved. Natomiast wymienianie tu zespołów jest już abstrakcyjne, bo każdy miał lepsze i gorsze momenty w swojej dyskografii łącznie z Burzum ;)Drone pisze:Borknagar - 1996, nie liczy sięIhasan pisze:A co ja napisałem?
Kampfar - 1997, nie liczy się
Dimmu Borgir - rzeczywiście słabsze, ale ich nie traktuję poważnie
Dodheimsgard - zdecydowanie lepszy
Urgehal - 1997, nie liczy się
Isengard - ten sam poziom
Gehenna - ten sam poziom
Troll - 1996, nie liczy się
Taake - 1999, nie liczy się
Arcturus - 1996, nie liczy się
Old Man's Child - 1996, nie liczy się
Helheim - ten sam poziom
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
a kaczorem Donaldem na "Pentagram" ;)flow pisze:To może Gorgoroth :)
- Drone
Chodziło mi o porównanie wydanych dużych płyt, a nie jakichś demówek. Debiut IMMORTAL oczywiście o wiele lepszy. To w ogóle jedna z najlepszych płyt ze starej Norwegii, zaraz po DARK THRONE i MAYHEM.Ihasan pisze: ależ oczywiście masz przekłamania ostre, bo taki URGEHAL powstał w 1992 roku a debiut nagrał w `97 i tak przyczepił bym się do kilku jeszcze zespołów, ale zauważ że takie porównanie zespołów nie ma sensu, można porównać dany album, przykładowo debiuty Immortal zestawić z Enslaved, gdzie bezapelacyjnie wygrywa Enslaved. Natomiast wymienianie tu zespołów jest już abstrakcyjne, bo każdy miał lepsze i gorsze momenty w swojej dyskografii łącznie z Burzum ;)
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
kpl. się z tym nie zgodzę, wg mnie ENSLAVED miał zdecydowanie lepszy start od Immortal, który dopiero na "Pure Holocaust" pokazał się z zajebistej strony!Drone pisze: Chodziło mi o porównanie wydanych dużych płyt, a nie jakichś demówek. Debiut IMMORTAL oczywiście o wiele lepszy. To w ogóle jedna z najlepszych płyt ze starej Norwegii, zaraz po DARK THRONE i MAYHEM.
Na temat Darkthrone nie ma co dyskutować bo wraz z Burzum i Mayhem są poza zasięgiem.
... tylko się tak zastanawiam czemu ma to służyc generalnie sprawdzenie kto do `95 roku był gorszy od Enslaved bo średnio rozumiem?! Nie zmieni i tak to faktu, że w tym okresie byli już po demówce, zajebistym splicie z Emperor oraz dwóch doskonałych płytach, do których masa ludzi wraca po dziś dzień i dla niektórych to biblia norweskiego bm;
Wiele lepszy debiut IMMORTAL? Tak się nie da. Enslaved był po prostu inny. Zawsze się wyróżniał, zwykle na plus. Nie wiem po co rozróżnienie lepszy-gorszy, a już wiele lepszy? Pod jakim względem? Jedno jest pewne. Marketing wtedy mieli do dupy, potem próbowali dorobić coś na Wikingach, ale to nie szło tak dobrze jak zabawa nożem i zapałkami...
Można zamykać.Ihasan pisze: ... tylko się tak zastanawiam czemu ma to służyc generalnie sprawdzenie kto do `95 roku był gorszy od Enslaved bo średnio rozumiem?! Nie zmieni i tak to faktu, że w tym okresie byli już po demówce, zajebistym splicie z Emperor oraz dwóch doskonałych płytach, do których masa ludzi wraca po dziś dzień i dla niektórych to biblia norweskiego bm;
- Drone
Zamykajcie. W sumie nie ma się o co kłócić :)
- Skaut
tutaj niekwestionowanym liderem jest ULVER :D535 pisze:"byli lepsi" to termin bez sensu, bo ja napiszę, że wolę VV, czy Frost od debiutu Emperor, czy innego Satyricon więc dla mnie byli lepsi i przepychaj się ze mną przez tydzień. Ja mam lepszy temat. Coś w rodzaju podsumowania w stylu "Co nam zostało z tamtej Norwegii", czyli które zespoły coś tam jeszcze ciekawego dłubią, a które już zdechły. Przy tym będzie i tak spora zadyma.Drone pisze:Spójrzmy na to chłodnym okiem. 535, od kogo ENSLAVED w złotych latach black metalu, czyli powiedzmy do 1995 roku, byli lepsi? Proszę o konkretne nazwy.
Coś tam było! Człowiek!
-
- weteran forumowych bitew
Re:
To raczej zespół bohater, taki Noworosyjsk wśród zespołów.Skaut pisze:tutaj niekwestionowanym liderem jest ULVER :D535 pisze:"byli lepsi" to termin bez sensu, bo ja napiszę, że wolę VV, czy Frost od debiutu Emperor, czy innego Satyricon więc dla mnie byli lepsi i przepychaj się ze mną przez tydzień. Ja mam lepszy temat. Coś w rodzaju podsumowania w stylu "Co nam zostało z tamtej Norwegii", czyli które zespoły coś tam jeszcze ciekawego dłubią, a które już zdechły. Przy tym będzie i tak spora zadyma.Drone pisze:Spójrzmy na to chłodnym okiem. 535, od kogo ENSLAVED w złotych latach black metalu, czyli powiedzmy do 1995 roku, byli lepsi? Proszę o konkretne nazwy.
Grrrówno!
- hcpig
Do tych kapel Enslaved nie ma najmniejszego startu (chyba że chodzi o ich płyty wydane do '95 czyli Arcturus odpada bo początki ma słabe). Dwie pierwsze zresztą tym się różnią od E. że nagrywają (-ły) tylko wtedy kiedy miały coś do powiedzenia a nie w ścisłych biznesoplanawach wydawniczych, nie mają niepotrzebnych wydawnictw.Ihasan pisze:
Dodheimsgard, Isengard, Arcturus
Yare Yare Daze
To zwykłe pierdolenie jest. W jakim sensie "nie ma startu", dodatkowo "najmniejszego"? Bo wkurwiają Cię wokale na ich trzech ostatnich płytach? Przecież to są cztery różne podejścia do kwestii muzykowania. Wszystkie dobre. No i wszystkie, rzecz jasna bardzo lubię.hcpig pisze:Do tych kapel Enslaved nie ma najmniejszego startu....Ihasan pisze:
Dodheimsgard, Isengard, Arcturus