SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

Re: SATYRICON

08-09-2013, 22:26

wątpię , mózg mam wyjebany przez dragsy , to nieodwracalny proces
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

08-09-2013, 22:27

co to kurwa jest metamuzyka??!
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

08-09-2013, 22:28

Muzyka grana przez koksów.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

08-09-2013, 22:29

przez koksów na koksie
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

08-09-2013, 22:31

O takich:

Obrazek
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

08-09-2013, 22:33

kurwa taki dzieciak a już przez kokę wyłysiał
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

Re: Re:

08-09-2013, 22:33

Nerwowy pisze:Szczególnie w wypadku płyty, która jest w zasadzie podsumowaniem całej dotychczasowej działalności zespołu. Generalnie mamy tutaj prostotę i transowość znaną z trzech poprzednich albumów, dużo cytatów z RE jak również nawiązania do "leśnych" początków chociaż bardziej na zasadzie: fajne to było, ale teraz zagralibyśmy to tak.
No cóż, to nie świadczy najlepiej o ich obecnej formie zatem ;)
longinus696 pisze:
Kurt pisze:[Nadawanie jakiejkolwiek płycie przydomka "metamuzyki" jest nie tylko semantycznym nadużyciem tylko po prostu bzdurą.
???? Sorry kolego, ale w tym miejscu to Ty wypisujesz bzdury. Niby dlaczego jakaś płyta ma nie zawierać "metamuzyki"? Przecież to nic innego, jak muzyka rozprawiająca się z zagadnieniami muzycznymi, na przykład z formą danego gatunku - muzyka o muzyce. Znakomitą część płyt hip-hopowych można nazwać metamuzyką (bo znajdują się tam duże ilości odniesień do kondycji gatunku i poprzednich dokonań popełnionych w jego ramach) oraz niemal wszystkie płyty plądrofoniczne.
No tak, a malarz tworzący dzisiaj w stylu impresjonistycznym jest metamalarzem, jego obrazy to zatem metaobrazy, no bo przecież to nic innego jak forma rozprawienia się z zagadnieniami malarskimi, na przykład z ich formą - malarstwo o malarstwie.

Mówiąc inaczej, każda muzyka jest czymś inspirowana i w ten czy inny sposób do czegoś nawiązuje i tworzy różne odniesienia - jest zatem metamuzyką. Pytanie, czym w tym wszystkim jest ta nieszczęsna muzyka.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Lykantrop

08-09-2013, 22:35

To wychodziłoby, że od co najmniej 20 lat wszystko jest metamuzyką, bo tworzy się tylko wariacje na temat, a innowacji w postaci tworzenia nowych gatunków nie ma.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

08-09-2013, 22:37

Punk też jest metamuzyką, bo się rozprawił z formą rocka progresywnego... czego to się człowiek może dowiedzieć na forum.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

08-09-2013, 22:42

vicek pisze:przez koksów na koksie
Raczej na METAmfetaminie. W Phoenix śpiewa Heisenberg.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

08-09-2013, 22:46

Termin "metamuzyka" de facto istnieje, ale jest zarezerwowany dla procesów Hemi Sync, wymysłu Instytutu Monroe'a, w czasie których specjalnie preparowane podkłady muzyczne z dźwiękami na określonych częstotliwościach oddziałują na fale mózgowe, pomagają medytować, wzmagają koncentrację, a nawet sprzyjają osiąganiu innych stanów świadomości.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

08-09-2013, 22:51

czy oobe
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

08-09-2013, 22:52

i-doser :/
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

08-09-2013, 22:56

hcpig pisze: W czasach kryzysu stary dobry solidny i sprawdzony Satyricon to zielona wyspa w morzu gówna.
Te przymiotniki w odniesieniu do ostatniej płyty to zwykłe kłamstwo.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

08-09-2013, 23:07

Kurt pisze: No tak, a malarz tworzący dzisiaj w stylu impresjonistycznym jest metamalarzem, jego obrazy to zatem metaobrazy, no bo przecież to nic innego jak forma rozprawienia się z zagadnieniami malarskimi, na przykład z ich formą - malarstwo o malarstwie.
W ogóle nie kumasz. Wszystko zależy od tego, jakie będą te obrazy - w jaki sposób będą rozprawiały się z problemem impresjonizmu. Nie wystarczy namalować obrazu w stylu impresjonistycznym żeby stworzyć metamalarstwo. Musiałyby to być obrazy, które w wyraźny sposób analizują ten styl - opowiadają o impresjonizmie (już trafniej chyba nie da się tego określić).
Kurt pisze:Mówiąc inaczej, każda muzyka jest czymś inspirowana i w ten czy inny sposób do czegoś nawiązuje i tworzy różne odniesienia - jest zatem metamuzyką. Pytanie, czym w tym wszystkim jest ta nieszczęsna muzyka.
No oczywiście, że każda muzyka jest czymś inspirowana, a najczęściej inną muzyką. A mimo to nigdzie nie napisałem, że to wystarczy do stworzenia metamuzki, więc trochę nadinterpretujesz, albo raczej karykaturujesz moją wypowiedź.
Kurt pisze:Punk też jest metamuzyką, bo się rozprawił z formą rocka progresywnego... czego to się człowiek może dowiedzieć na forum.
Odpowiedź masz w pierwszym poście. Punk nie jest metamuzyką, tylko dlatego, że jego formuła stała w opozycji do rocka progresywnego. Punk nigdy nie miał ambicji analitycznych. Był "anty", ale nie był "o muzyce" (o żadnej chyba). No, chyba, że czegoś nie wiem.
Plastek pisze:Ohoho Floyd Hemoroid przemówił.
Jakoś niedorozwoju nie potrafiłeś odpowiedzieć na moje argumenty w temacie o DsO, więc teraz grzecznie zawrzyj zwieracz i nie dyskutuj.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

09-09-2013, 00:45

Pewnie, wszystko zależy od odpowiedniego "uzasadnienia" takiego dzieła. Może będzie miał trochę szczęścia i zostanie nowym klasykiem, który w taki przewrotny sposób zobrazował impresjonizm. Pomijając wszystko, kto ma decydować o tym, czy obraz jest "dobry"? Jednemu się z tym będzie kojarzył, drugiemu nie - kto ma rację? Pierwszy się będzie upierał, że to metaobraz, bo ma wszystkie wymagane elementy, a dla drugiego to będzie zwykła szmira. No chyba, że są jakieś obiektywne kryteria - tutaj jednak jestem spokojny, że takowych nie ma.

Co do punka, dlaczego odmawiasz takiej świadomej trawestacji formy prog-rockowej racji bycia metamuzyką? Mieli dość skomplikowanych form, chcieli grać prosto i dawali temu wyraz w swój własny sposób - aż doszli do ściany i powstało You Suffer. Nie wiem co pominąłem, jest nawiązanie do formy, jest jej analiza i wreszcie twórczy upust, który nawiązuje (na zasadzie kontrastu) do punktu wyjścia. Ba, jest nawet przy tym nowa jakość. Gdzie się pomyliłem?
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

09-09-2013, 02:10

Kingu pisze:
hcpig pisze: W czasach kryzysu stary dobry solidny i sprawdzony Satyricon to zielona wyspa w morzu gówna.
Te przymiotniki w odniesieniu do ostatniej płyty to zwykłe kłamstwo.
Nie zwykłe, a wierutne.
This is where everything goes backwards.
Awatar użytkownika
hcpig

09-09-2013, 06:31

A tam, właśnie po takich płytach jak s/t widać że Satyricon to prawdziwa marka, nie uwikłana w żaden chory układ wydawniczy, nagrywają kiedy chcą, czyli wtedy kiedy mają coś do powiedzenia, wystarczy dać im wolną rękę. Znowu dostarczyli coś nowego zachowując swój stary, unikalny vibe a wstecznorozwojowa konkurencja po raz n-ty została w tyle.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

09-09-2013, 07:58

longinus696 pisze: Jakoś niedorozwoju nie potrafiłeś odpowiedzieć na moje argumenty w temacie o DsO, więc teraz grzecznie zawrzyj zwieracz i nie dyskutuj.
Dlaczego mnie nie dziwi, że tak to sobie tłumaczysz zakompleksiony pędzlu? Zwyczajnie nie chce mi się rozmawiać z takim piczokiem, ale jeśli sprawi to, że twoje wątłe ego nieco napuchnie, to tak to sobie tłumacz chłopaczku.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

09-09-2013, 08:16

Darkthrone >Satyricon
ODPOWIEDZ