SYSTEM OF A DOWN

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

Re: SYSTEM OF A DOWN

22-07-2011, 20:01

Rambo8wTelewizji pisze:do mocno pogmatwanej, nowoczesnej jazdy
Rambo8wTelewizji pisze:naprawdę wybitna płyta w postaci "Toxicity"
wierzysz w to co piszesz?
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Rambo8wTelewizji
rozkręca się

22-07-2011, 20:27

Oczywiście, wszystko to się zgadza. Jest z tym jakiś problem? O.o
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-07-2011, 20:39

Rambo8wTelewizji pisze:na pewno natchnęli kilka bandów do mocno pogmatwanej, nowoczesnej jazdy
Naprawdę nie słyszałeś zespołów, które wcześniej grały mocno pogmatwaną, nowoczesną muzykę?
Rambo8wTelewizji pisze:Plus naprawdę wybitna płyta w postaci "Toxicity"
A co rozumiesz przez "wybitność", bo jeśli tylko to, że fajnie się słucha, to moim zdaniem nie wystarczy.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
byrgh
zahartowany metalizator

22-07-2011, 20:46

ostatnio takie bzdurzenie jest modne:

"ABC (21-07-2011 11:36)
a SOAD to jedno z najciekawszych zjawisk muzycznych na przełomie wieków i zdania nie zmienię"

i jestem pewien, ze za pare lat kazdy taki parsknie smiechem z tego, co wypisywal
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-07-2011, 20:58

Tyle, że do tego nie potrzeba "paru lat", bo już teraz widać, że to nic specjalnego.
Poza tym takie opinie, to kwestia świadomości słuchacza. Jeśli nie słyszał niczego ciekawszego, bo mało słucha, to dla niego SoaD rzeczywiście będzie "jednym z najciekawszych zjawisk muzycznych na przełomie wieków".

Rambo8wTelewizji
rozkręca się

22-07-2011, 21:03

Pozwólcie, że wytłumaczę, bo jak widzę nie jest to jasne tak jak mniemałem. Bo rozumiem, że nie jest to czepianie się "nowomodnego gówna" tylko autentyczne zainteresowanie co w tym wybitnego niezależnie od tego, że to znacznie inna niż klasyczna metalowa muzyka. Właściwie to proste. Każdy kawałek na tej płycie jest na miarę przeboju, ale nie tylko w skali MTV a w skali metalowego grania w ogóle. Trudno tego nie dostrzec, choć niektórzy być może nie dostrzegają. Płyta jest bardzo równa, nowatorska, proponuje właśnie "wybitne" czyli wybijające się wśród innych dzieł spojrzenie na nowoczesny metal. Nikt tak nie grał wcześniej i nikt tak nie grał potem. Dlatego uważam, że to wybitny album.
A co do tego, że wcześniej grano mocno pogmatwaną, nowoczesną muzykę - oczywiście, że tak, wcale nie napisałem, że jest inaczej. Miałem na myśli to, że być może System Of A Down też natchnął parę kapel do grania nowoczesnej muzyki. Być może, ale nie wymienię żadnej z takowych.
A teraz - dlaczego niby System Of A Down miałoby nie być jednym z ciekawszych tworów na przełomie wieków. To, że target zgoła inny już dyskredytuje tę grupę jako przełomową?

Jeszcze co do poprzedniego postu. To wcale nie jest kwestia tego, że nie słyszało się nic ciekawszego czy, że mało się słucha. No bez jaj. Przykładowo Voivod to wybitny zespół, ale przecież znamy kilka ciekawszych, prawda?
est
mistrz forumowej ceremonii

22-07-2011, 21:18

Toxicity to ich najsłabszy album. Nic wybitnego, ale lubię posłuchać.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

22-07-2011, 21:28

Przykładowo Voivod to wybitny zespół, ale przecież znamy kilka ciekawszych, prawda?
tak? no dajesz.
this is a land of wolves now
byrgh
zahartowany metalizator

22-07-2011, 21:30

nom, System ofa Down np.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-07-2011, 21:31

ale poza SOAD, Linkin Park i Limp Bizkit.
byrgh
zahartowany metalizator

22-07-2011, 21:36

longinus696 pisze:Tyle, że do tego nie potrzeba "paru lat", bo już teraz widać, że to nic specjalnego.
Poza tym takie opinie, to kwestia świadomości słuchacza. Jeśli nie słyszał niczego ciekawszego, bo mało słucha, to dla niego SoaD rzeczywiście będzie "jednym z najciekawszych zjawisk muzycznych na przełomie wieków".
Swiadomosc moze przychodzic z wiekiem, choc to zaden aksjomat jest. koles wyjatkowo wie, ze obiektywnie lepsze istnieje, uwaza sie za open-minded, poza tym sam siebie nazywa 'muzykiem', ale tu najwidoczniej wchodzi kwestia preferencji i jak juz ktos wsiaknie w gowno to trudno jest potem sie z niego wygrzebac. ewentualnie dziecieca przekora i uprzedzenia, to indywidualne przypadki, ale nie jestem pewien czym tak naprawde sie kieruja.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-07-2011, 21:40

ja z niecierpliwoscia czekam na te kilka zespolow ciekawszych niz voivod, chetnie bym poznal, bo szczerze mowiac nic ciekawszego w metalu nie dane bylo mi jeszcze slyszec.
byrgh
zahartowany metalizator

22-07-2011, 21:42

to Slayer juz nie jest najzajebistszy? do niedawna jeszcze byl
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-07-2011, 21:44

eee....a co ma piernik do wiatraka?
no pewnie, ze jest, razem z voivod i paroma innymi, no ale ja pytalem o te BARDZIEJ, zwlaszcza, ze z tamtego posta wynika, ze to takie calkiem oczywiste
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

22-07-2011, 22:01

fajny zespól, chociaż szczerze mówiąc ten ich opus magnum, czyli T kompletnie mi nie wchodzi - za to M/H i odrzuty z STA jak najbardziej
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Rambo8wTelewizji
rozkręca się

22-07-2011, 22:02

No w metalu ciężko znaleźć ciekawsze rzeczy, może z tym Voivod to za bardzo pojechane, raczej mogłem napisać, że osobiście znam mnie bardziej ciekawiące rzeczy i o dziwo nie są to ani Linkin Park ani Limb Bizkit ;/ W rzeczach nie będących metalem myślę, że stosunkowo łatwo byłoby podać te kilka kapel ciekawszych NAWET od Voivod. W metalu, no nie wiem, Virus, Electric Wizard, Deathspell Omega, Coroner... Slayer (hehe). Ale to przecież wszystko nie dość, że subiektywnie ciekawsze to jeszcze bardzo odległe od siebie nawzajem.
Ostatnio zmieniony 22-07-2011, 22:07 przez Rambo8wTelewizji, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

22-07-2011, 22:04

to sie zaraz zacznie hehe
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-07-2011, 22:21

Rambo8wTelewizji pisze: Każdy kawałek na tej płycie jest na miarę przeboju, ale nie tylko w skali MTV a w skali metalowego grania w ogóle.
Nie bardzo rozumiem co ma przebojowość wspólnego z wybitnością. Jest wiele przebojowych zespołów na świecie, które jednak nie zasługują na miano wybitnych. Można grać przebojowa muzykę, która będzie jednocześnie zwyczajną mainstreamową papką.
Rambo8wTelewizji pisze: Płyta jest bardzo równa, nowatorska, proponuje właśnie "wybitne" czyli wybijające się wśród innych dzieł spojrzenie na nowoczesny metal. Nikt tak nie grał wcześniej i nikt tak nie grał potem. Dlatego uważam, że to wybitny album.
"Wybitny" to raczej znaczy "mający szczególne, wyjątkowe walory" (w tym wypadku muzyczne). Ja tych walorów nie dostrzegam na tym albumie. Owszem SoaD mają wyśmienitego, charakterystycznego wokalistę - i to jest ich główna zasługa. Natomiast ich "styl" (o ile można to tak nazwać), to po prostu mieszanina hardcore'owej rytmiki z riffowaniem wyciągniętym z różnych rejonów ciężkiego grania (nawet niekoniecznie metalowego). Często Wszystko to utopione w melodyjnym, nieco dramatycznym sosie - dla lepszego trawienia. W ogóle nie dostrzegam w ich graniu (np. na "Toxicity") jakiejś wyjątkowej, zindywidualizowanej formuły muzycznej - gdyby nie głos Tankiana, to byłoby to szalenie przeciętne granie. Momentami to zwykła łupanka.
Rambo8wTelewizji pisze:A co do tego, że wcześniej grano mocno pogmatwaną, nowoczesną muzykę - oczywiście, że tak, wcale nie napisałem, że jest inaczej. Miałem na myśli to, że być może System Of A Down też natchnął parę kapel do grania nowoczesnej muzyki. Być może, ale nie wymienię żadnej z takowych.
Zacznijmy od tego, że muzyka SoaD nie jest "pogmatwana", bo co należałoby wtedy powiedzieć o muzie The Dillinger Escape Plan. A, że kogoś tam natchnęli do grania "nowoczesnej" muzyki, to akurat mały pikuś, bo przecież wiele zespołów przypisuje sobie tę zasługę, chociażby taki Korn natchnął znacznie więcej zespołów (i można je wymienić) a w dodatku miał ciekawszy i bardziej wyrazisty pomysł na styl.
Rambo8wTelewizji pisze:A teraz - dlaczego niby System Of A Down miałoby nie być jednym z ciekawszych tworów na przełomie wieków. To, że target zgoła inny już dyskredytuje tę grupę jako przełomową?
Tworów muzycznych W OGÓLE??? Niezależnie od gatunku? Czy może w metalowym graniu?
Rambo8wTelewizji pisze:Przykładowo Voivod to wybitny zespół, ale przecież znamy kilka ciekawszych, prawda?
Ja nie znam. Znam co najwyżej równie ciekawe.
Rambo8wTelewizji pisze:W rzeczach nie będących metalem myślę, że stosunkowo łatwo byłoby podać te kilka kapel ciekawszych NAWET od Voivod. W metalu, no nie wiem, Virus, Electric Wizard, Deathspell Omega, Coroner... Slayer (hehe). Ale to przecież wszystko nie dość, że subiektywnie ciekawsze to jeszcze bardzo odległe od siebie nawzajem.
LOL. Żaden z tych zespołów moim zdaniem nie jest ciekawszy od Voivod. Zresztą co to znaczy "ciekawszy"?

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-07-2011, 22:30

nie no szkoda slow w ogole :). slaby dowcip.
longinus pisze:gdyby nie głos Tankiana, to byłoby to szalenie przeciętne granie. Momentami to zwykła łupanka.
z tym nie moge sie zgodzic, instrumentalnie rowniez byli bardzo ciekawi. nic wybitnego, ale IMO mieli swoj styl, sporo niebanalnych riffow i ladnie zgrana sekcje. jak na pop-metal to rewelacja bym powiedzial :)
Awatar użytkownika
nicram

22-07-2011, 22:40

Pełna zgoda, sekcja w tym zespole to mega wypas.
all the monsters will break your heart
ODPOWIEDZ