METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"
vulture>
hmm, przeciez napisal ze nie wypowiada sie o ritual
no offence, ale masz tendencje do naginania rzeczywistosci pod swoja wersje;)
hmm, przeciez napisal ze nie wypowiada sie o ritual
no offence, ale masz tendencje do naginania rzeczywistosci pod swoja wersje;)
this is a land of wolves now
- KreatoR
- weteran forumowych bitew
Entombed i Sepultura poszły śladami Metalliki? Bzdura, zmienili styl ale nie w tym kierunku. Paradajsy, Moonspell i Edlund też raczej gdzie indziej, bo w gotyk/Depeche Mode.Wishman pisze:Kurwa, przecież po tym co zrobiła METALLIKA w 1991 roku, praktycznie wszystko się zmieniło... TIAMAT, PARADISE LOST, MOONSPELL, ENTOMBED, SEPULTURA i tony innych kapel. Nie mówię, że pod ich wpływem (tym bardziej ich muzyki), ale na 99% pod wpływem innego odbioru metalu wówczas.
Oczywiście masa kapel została przy "swoim" metalu, ale tak zawsze jest, że tylko część poszykuje, a pozostali grają swoje.
Sam zacząłem sam wyciągać kolejne tylko jak tu naraz je wszystkie posłuchać? :)[V] pisze:jedyną dobrą rzeczą jaką widze w tego typu tematach jest to,ze mozemy zdjąć z pólki kilka thrash metlalowych staroci ,napić sie czegos dobrego i posłuchac jak te kilka/kilkanaście zespołów rozwijało swoją karierę na przestrzeni lat.
Na tym Annihilatorku to dopiero są balladki! [V] byłby wniebowzięty, za to Riven rozczarowany ckliwością - choć to on coś pisał o muzyce na jesień he, he.Conflagrator pisze:Z tych mientkich traszy lubię też "Set the World on Fire".
-
- Riven
- Kontakt:
z thrashowych ballad lubie np. In My Darkest Hour, ale najbardziej: Seasons in the abyss i 213 ;))
- Duvelor
Tak, ale czy odważyliby się szarpnąć na ten krok bez sukcesu METALLIKI? Nie napisałem, że grają jak METALLIKA...KreatoR pisze:Entombed i Sepultura poszły śladami Metalliki? Bzdura, zmienili styl ale nie w tym kierunku. Paradajsy, Moonspell i Edlund też raczej gdzie indziej, bo w gotyk/Depeche Mode.Wishman pisze:Kurwa, przecież po tym co zrobiła METALLIKA w 1991 roku, praktycznie wszystko się zmieniło... TIAMAT, PARADISE LOST, MOONSPELL, ENTOMBED, SEPULTURA i tony innych kapel. Nie mówię, że pod ich wpływem (tym bardziej ich muzyki), ale na 99% pod wpływem innego odbioru metalu wówczas.
Oczywiście masa kapel została przy "swoim" metalu, ale tak zawsze jest, że tylko część poszykuje, a pozostali grają swoje.
Poza tym, to z dupy ta cała dyskusja. Kto pamięta 1991-1993? Której kapeli nie zależało by zagrać bardziej "komercyjnie"?
Nawet mocarze w death metalu zaczęli się wyłamywać... wspomniany ENTOMBED, CARCASS, coraz bardziej miałki UNLEASHED... nie pamiętacie???
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 01:05 przez Duvelor, łącznie zmieniany 3 razy.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
- Aron
- postuje jak opętany!
skoro przy bohaterach tematu jesteśmy...
ale ta płyta nigdy mi się nie za bardzo nie podobała....
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.
z forum fanów Metalliki
z forum fanów Metalliki
- Riven
- Kontakt:
ej no,ale przeciez ten numer:
jest naprawde WYBITNY
cholernie ciezkie, mroczne riffy, dobry tekst, cudowna jazzowa solowka skolnicka... ciary!
jest naprawde WYBITNY
cholernie ciezkie, mroczne riffy, dobry tekst, cudowna jazzowa solowka skolnicka... ciary!
- Duvelor
Według mnie świetny kawałek, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę "przyjaźń" z "Fade to Black" :)Aron pisze:
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 01:06 przez Duvelor, łącznie zmieniany 1 raz.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
- Duvelor
- KreatoR
Pamiętacie. Tu możnaby sprytnie postawić inne pytanie, na dodatek złożone: wszystkim było za ciasno we własnych ramach i chcieli zmian,każdy się wypalił i to Metallika była pierwsza czy wszyscy chcieli skoczyć na kasę?Wishman pisze:Tak, ale czy odważyliby się szarpnąć na ten krok bez sukcesu METALLIKI? Nie napisałem, że grają jak METALLIKA...
Poza tym, to z dupy ta cała dyskusja. Kto pamięta 1991-1993? Której kapeli nie zależało by zagrać bardziej "komercyjnie"?
Nawet mocarze w death metalu zaczęli się wyłamywać... wspomniany ENTOMBED, CARCASS, coraz bardziej miałki UNLEASHED... nie pamiętacie???
- night_goat
- zaczyna szaleć
Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
Hide behind your crosses
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Że Wam się chce ciągle to samo wałkować i ciągle na te marne prowokacje odpowiadać... nie rozumiem Was ;)
The madness and the damage done.
- KreatoR
Ja nie słucham ale w końcu go sobie kupiłem :) Jak Testamenty będą w promocji po 20zyli też uzupełnię, a co mi tam.night_goat pisze:Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
- Duvelor
Myślę, że nie chodziło o skok na kasę, a raczej o to, że "wszystkim było za ciasno we własnych ramach i chcieli zmian" i "każdy się wypalił" (poza tymi małymi wyjątkami, które nadal "jebały" swoje).KreatoR pisze:Pamiętacie. Tu możnaby sprytnie postawić inne pytanie, na dodatek złożone: wszystkim było za ciasno we własnych ramach i chcieli zmian,każdy się wypalił i to Metallika była pierwsza czy wszyscy chcieli skoczyć na kasę?Wishman pisze:Tak, ale czy odważyliby się szarpnąć na ten krok bez sukcesu METALLIKI? Nie napisałem, że grają jak METALLIKA...
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 01:14 przez Duvelor, łącznie zmieniany 1 raz.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
- Aron
- postuje jak opętany!
Kawałek zajebisty, tylko Souls Of Black nigdy mi nie podeszła, a to chyba jedna z bardziej osłuchanych przeze mnie płyt TestamentWishman pisze:Według mnie świetny kawałek, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę "przyjaźń" z "Fade to Black" :)Aron pisze:
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.
z forum fanów Metalliki
z forum fanów Metalliki
- Duvelor
Moim zdaniem, dobry album. Lubię go, czasem do niego wracam. Może więcej w tym sentymentu niż uwielbienia, ale to już coś. ;)
Ja mam te albumy od chwili wydania (ewentualny błąd statystyczny: +/- miesiąc). :)KreatoR pisze:Ja nie słucham ale w końcu go sobie kupiłem :) Jak Testamenty będą w promocji po 20zyli też uzupełnię, a co mi tam.night_goat pisze:Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
- KreatoR
nie mam nic lepszego do roboty teraz.Kurt pisze:Że Wam się chce ciągle to samo wałkować i ciągle na te marne prowokacje odpowiadać... nie rozumiem Was ;)
U mnie może nie od wydania ale też miało je się. Tylko swego czasu wystąpił rozbrat z płytami spowodowany finansami. Metki "chodziły" zazwyczaj +/- 50PLN, teraz są po +/- 30PLN (mówię o MM czy Saturnie, nie kupuję na allegro). Testamenty chodzą cały czas po około 30 zyli.Wishman pisze:Ja mam te albumy od chwili wydania (ewentualny błąd statystyczny: +/- miesiąc) :)KreatoR pisze:Ja nie słucham ale w końcu go sobie kupiłem :) Jak Testamenty będą w promocji po 20zyli też uzupełnię, a co mi tam.night_goat pisze:Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
Wiadomo, bardziej znany zespół jest droższy. Nie zawsze idzie to w parze z jakością ale w tym przypadku pasuje jak ulał - to tak żeby do tematu wrócić.
- Deathless King
Dla mnie ten numer to 50% wartosci czarnego albumu, uwielbiam.[V] pisze:to nie jest ckliwe.moze młodziencza zawadiacka macho postawa kaze ci sądzic ,ze tak jest,ale jestes w błędzie;DDDDD
leaders not followers
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Tytuły płyt, które widnieją w temacie mają jedną wspólną cechę. Nie wzbudzają we mnie , ani sentymentu, ani większych emocji.Drone pisze:[V] pisze:każda płyta METALLICA do Load jest lepsza od jakielkolwiek płyty Testament,Overkill,Accuser etc etc.To oczywista rzecz,nie podlegająca żadnej dyskusji dla kazdego kto słucha tej muzyki od co najmniej 20 lat.Młokosom możesz mącic w głowach,ale wiele nie zwojujesz,dobrze ci trocki napisal ,ze straciles kontakt z rzeczywistością;)
Inna sprawa, że zaczyna bawić mnie zapalczywość z jaką Kolega Drone próbuje wskazywać kolejnych "pogromców" M.
Jednocześnie nie mogę się zgodzić z zaklinaniem rzeczywistości i wywoływaniem wśród młodszych słuchaczy ciężkiego grania wrażenia, że 20 czy 25 lat temu WSZYSCY UWIELBIALI M.
Otóż nie Mili Państwo, nie każdy, nie wszyscy. Faktem niezaprzeczalnym jest to, że M. była bardzo popularna i zrobiła wielką karierę. Trzeba powiedzieć, że dalej jest popularna, choć grupa docelowa już dawno jest inna i nie ma w tym nic nagannego. Natomiast dziwi mnie, wiecznie pojawiający się argument, dotyczący wieku słuchacza (doświadczenie 20, czy 25 letnie) , który jest wypróbowanym narzędziem drugiej strony tej dyskusji - takim wyznacznikiem wielkości M. Dość skutecznym, bo któż wytrzyma napięcie, gdy padnie sakramentalne "a ile masz lat?"
Przypomina mi to sytuację , o której gdzieś pisałem , gdy po wydaniu czarnej płyty jeden z (mniejsza o ksywy) fanów M. obiecywał , że za każde niewłaściwe słowo pod adresem zespołu i ich nowego (wtedy) wydawnictwa będzie "w ryj".
Dlatego mając na uwadze "powagę" ogólnej dyskusji w temacie "METALLICA - fakty i mity, wady i zalety", ponawiam postulat o obowiązkowym ujawnianiu numerów pesel - szczepienia niekonieczne.
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 08:06 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.