METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"

01-11-2011, 00:49

vulture>
hmm, przeciez napisal ze nie wypowiada sie o ritual
no offence, ale masz tendencje do naginania rzeczywistosci pod swoja wersje;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 00:49

Wishman pisze:Kurwa, przecież po tym co zrobiła METALLIKA w 1991 roku, praktycznie wszystko się zmieniło... TIAMAT, PARADISE LOST, MOONSPELL, ENTOMBED, SEPULTURA i tony innych kapel. Nie mówię, że pod ich wpływem (tym bardziej ich muzyki), ale na 99% pod wpływem innego odbioru metalu wówczas.

Oczywiście masa kapel została przy "swoim" metalu, ale tak zawsze jest, że tylko część poszykuje, a pozostali grają swoje.
Entombed i Sepultura poszły śladami Metalliki? Bzdura, zmienili styl ale nie w tym kierunku. Paradajsy, Moonspell i Edlund też raczej gdzie indziej, bo w gotyk/Depeche Mode.
[V] pisze:jedyną dobrą rzeczą jaką widze w tego typu tematach jest to,ze mozemy zdjąć z pólki kilka thrash metlalowych staroci ,napić sie czegos dobrego i posłuchac jak te kilka/kilkanaście zespołów rozwijało swoją karierę na przestrzeni lat.
Sam zacząłem sam wyciągać kolejne tylko jak tu naraz je wszystkie posłuchać? :)
Conflagrator pisze:Z tych mientkich traszy lubię też "Set the World on Fire".
Na tym Annihilatorku to dopiero są balladki! [V] byłby wniebowzięty, za to Riven rozczarowany ckliwością - choć to on coś pisał o muzyce na jesień he, he.
aniola
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 00:50

oba do kotla
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-11-2011, 00:50

z thrashowych ballad lubie np. In My Darkest Hour, ale najbardziej: Seasons in the abyss i 213 ;))
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 00:58

KreatoR pisze:
Wishman pisze:Kurwa, przecież po tym co zrobiła METALLIKA w 1991 roku, praktycznie wszystko się zmieniło... TIAMAT, PARADISE LOST, MOONSPELL, ENTOMBED, SEPULTURA i tony innych kapel. Nie mówię, że pod ich wpływem (tym bardziej ich muzyki), ale na 99% pod wpływem innego odbioru metalu wówczas.

Oczywiście masa kapel została przy "swoim" metalu, ale tak zawsze jest, że tylko część poszykuje, a pozostali grają swoje.
Entombed i Sepultura poszły śladami Metalliki? Bzdura, zmienili styl ale nie w tym kierunku. Paradajsy, Moonspell i Edlund też raczej gdzie indziej, bo w gotyk/Depeche Mode.
Tak, ale czy odważyliby się szarpnąć na ten krok bez sukcesu METALLIKI? Nie napisałem, że grają jak METALLIKA...

Poza tym, to z dupy ta cała dyskusja. Kto pamięta 1991-1993? Której kapeli nie zależało by zagrać bardziej "komercyjnie"?
Nawet mocarze w death metalu zaczęli się wyłamywać... wspomniany ENTOMBED, CARCASS, coraz bardziej miałki UNLEASHED... nie pamiętacie???
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 01:05 przez Duvelor, łącznie zmieniany 3 razy.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

01-11-2011, 00:59

skoro przy bohaterach tematu jesteśmy...
ale ta płyta nigdy mi się nie za bardzo nie podobała....
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-11-2011, 01:03

ej no,ale przeciez ten numer:
jest naprawde WYBITNY

cholernie ciezkie, mroczne riffy, dobry tekst, cudowna jazzowa solowka skolnicka... ciary!
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 01:06

Aron pisze:

Według mnie świetny kawałek, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę "przyjaźń" z "Fade to Black" :)
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 01:06 przez Duvelor, łącznie zmieniany 1 raz.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

01-11-2011, 01:06

<ziew>
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 01:07

Dobranoc.

Zerknij tutaj:
http://tv.wp.pl
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 01:10

Wishman pisze:Tak, ale czy odważyliby się szarpnąć na ten krok bez sukcesu METALLIKI? Nie napisałem, że grają jak METALLIKA...
Poza tym, to z dupy ta cała dyskusja. Kto pamięta 1991-1993? Której kapeli nie zależało by zagrać bardziej "komercyjnie"?
Nawet mocarze w death metalu zaczęli się wyłamywać... wspomniany ENTOMBED, CARCASS, coraz bardziej miałki UNLEASHED... nie pamiętacie???
Pamiętacie. Tu możnaby sprytnie postawić inne pytanie, na dodatek złożone: wszystkim było za ciasno we własnych ramach i chcieli zmian,każdy się wypalił i to Metallika była pierwsza czy wszyscy chcieli skoczyć na kasę?
Awatar użytkownika
night_goat
zaczyna szaleć

01-11-2011, 01:10

Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
Hide behind your crosses
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

01-11-2011, 01:11

Że Wam się chce ciągle to samo wałkować i ciągle na te marne prowokacje odpowiadać... nie rozumiem Was ;)
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 01:12

night_goat pisze:Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
Ja nie słucham ale w końcu go sobie kupiłem :) Jak Testamenty będą w promocji po 20zyli też uzupełnię, a co mi tam.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 01:12

KreatoR pisze:
Wishman pisze:Tak, ale czy odważyliby się szarpnąć na ten krok bez sukcesu METALLIKI? Nie napisałem, że grają jak METALLIKA...
Pamiętacie. Tu możnaby sprytnie postawić inne pytanie, na dodatek złożone: wszystkim było za ciasno we własnych ramach i chcieli zmian,każdy się wypalił i to Metallika była pierwsza czy wszyscy chcieli skoczyć na kasę?
Myślę, że nie chodziło o skok na kasę, a raczej o to, że "wszystkim było za ciasno we własnych ramach i chcieli zmian" i "każdy się wypalił" (poza tymi małymi wyjątkami, które nadal "jebały" swoje).
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 01:14 przez Duvelor, łącznie zmieniany 1 raz.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

01-11-2011, 01:14

Wishman pisze:
Aron pisze:

Według mnie świetny kawałek, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę "przyjaźń" z "Fade to Black" :)
Kawałek zajebisty, tylko Souls Of Black nigdy mi nie podeszła, a to chyba jedna z bardziej osłuchanych przeze mnie płyt Testament
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 01:14

Moim zdaniem, dobry album. Lubię go, czasem do niego wracam. Może więcej w tym sentymentu niż uwielbienia, ale to już coś. ;)
KreatoR pisze:
night_goat pisze:Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
Ja nie słucham ale w końcu go sobie kupiłem :) Jak Testamenty będą w promocji po 20zyli też uzupełnię, a co mi tam.
Ja mam te albumy od chwili wydania (ewentualny błąd statystyczny: +/- miesiąc). :)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 01:29

Kurt pisze:Że Wam się chce ciągle to samo wałkować i ciągle na te marne prowokacje odpowiadać... nie rozumiem Was ;)
nie mam nic lepszego do roboty teraz.
Wishman pisze:
KreatoR pisze:
Ja mam te albumy od chwili wydania (ewentualny błąd statystyczny: +/- miesiąc) :)
U mnie może nie od wydania ale też miało je się. Tylko swego czasu wystąpił rozbrat z płytami spowodowany finansami. Metki "chodziły" zazwyczaj +/- 50PLN, teraz są po +/- 30PLN (mówię o MM czy Saturnie, nie kupuję na allegro). Testamenty chodzą cały czas po około 30 zyli.
Wiadomo, bardziej znany zespół jest droższy. Nie zawsze idzie to w parze z jakością ale w tym przypadku pasuje jak ulał - to tak żeby do tematu wrócić.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 02:05

[V] pisze:to nie jest ckliwe.moze młodziencza zawadiacka macho postawa kaze ci sądzic ,ze tak jest,ale jestes w błędzie;DDDDD

leaders not followers
Dla mnie ten numer to 50% wartosci czarnego albumu, uwielbiam.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
535

01-11-2011, 07:03

Drone pisze:
[V] pisze:każda płyta METALLICA do Load jest lepsza od jakielkolwiek płyty Testament,Overkill,Accuser etc etc.To oczywista rzecz,nie podlegająca żadnej dyskusji dla kazdego kto słucha tej muzyki od co najmniej 20 lat.Młokosom możesz mącic w głowach,ale wiele nie zwojujesz,dobrze ci trocki napisal ,ze straciles kontakt z rzeczywistością;)
Tytuły płyt, które widnieją w temacie mają jedną wspólną cechę. Nie wzbudzają we mnie , ani sentymentu, ani większych emocji.
Inna sprawa, że zaczyna bawić mnie zapalczywość z jaką Kolega Drone próbuje wskazywać kolejnych "pogromców" M.

Jednocześnie nie mogę się zgodzić z zaklinaniem rzeczywistości i wywoływaniem wśród młodszych słuchaczy ciężkiego grania wrażenia, że 20 czy 25 lat temu WSZYSCY UWIELBIALI M.

Otóż nie Mili Państwo, nie każdy, nie wszyscy. Faktem niezaprzeczalnym jest to, że M. była bardzo popularna i zrobiła wielką karierę. Trzeba powiedzieć, że dalej jest popularna, choć grupa docelowa już dawno jest inna i nie ma w tym nic nagannego. Natomiast dziwi mnie, wiecznie pojawiający się argument, dotyczący wieku słuchacza (doświadczenie 20, czy 25 letnie) , który jest wypróbowanym narzędziem drugiej strony tej dyskusji - takim wyznacznikiem wielkości M. Dość skutecznym, bo któż wytrzyma napięcie, gdy padnie sakramentalne "a ile masz lat?"

Przypomina mi to sytuację , o której gdzieś pisałem , gdy po wydaniu czarnej płyty jeden z (mniejsza o ksywy) fanów M. obiecywał , że za każde niewłaściwe słowo pod adresem zespołu i ich nowego (wtedy) wydawnictwa będzie "w ryj".

Dlatego mając na uwadze "powagę" ogólnej dyskusji w temacie "METALLICA - fakty i mity, wady i zalety", ponawiam postulat o obowiązkowym ujawnianiu numerów pesel - szczepienia niekonieczne.
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 08:06 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ