SATYRICON VS DARKTHRONE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

Kto jeszcze zaskoczy?

SATYRICON
21
23%
DARKTHRONE
72
77%

Liczba głosów: 93
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: SATYRICON VS DARKTHRONE

11-11-2011, 18:30

Headcrab pisze:Podobieństwo jest ale minimalne i robienie z tego zarzutu że Mayhem podjebał riff to drobna przesada.
1) nie zrobilem z tego zadnego zarzutu, wrecz przeciwnie, uwazam ze to zajebista sprawa
2) zadne minimalne podobienstwo, tylko identyczna pierwsza czesc riffu, potem ODROBINE inaczej zaaranzowane powerchordy

Riff jest na tyle charakterystyczny, ze moim zdaniem nie moze byc mowy o przypadku.
this is a land of wolves now
Maria Konopnicka

11-11-2011, 18:36

Zagłosowałem na Darkthrone. Wolę dwóch wesołych gości, którzy po pijaku odgrywają covery trzecioligowych kapel z lat 80-tych niż jednego gościa, który wygląda jak dziewczyna, a drugiego, który z brylantyną na włosach zgrywa gwiazdę rocka :)
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

11-11-2011, 18:43

Nerwowy pisze:Ja akurat dużo bardziej jestem ciekaw nowego materiału Darkthrone, ale już abstrahując od tego głos na nich, bo to po prostu dużo bardziej zasłużona, ważniejsza kapela ze zdecydowanie większym dorobkiem. Satyricon dla mnie to jedynie 3, w porywach 4 albumy w tej chwili.
Ostatnie albumy obydwu zespołów są warte przesłuchania, jednak nie sądzę żeby Darkthrone jeszcze wrócił do black metalowych korzeni i nagrał jakiś materiał w stylu tych pierwszych, czy zimnych, przesiąkniętych smrodem śmierci "Ravishing Grimness" i "Plaguewielder". Darkthrone miał ostatnio mały zawiech, dla mnie ta zmiana stylu od "The Cult Is Alive" przez "F.O.A.D.", "Dark Thrones and Black Flags" po skądinąd udany "Circle the Wagons" to było coś czego przez dłuższy czas nie mogłem przełknąć. Satyricon na dobrą sprawę przygodę z black metalem skończył na "Rebel Extravaganza", trzy kolejne strzały to jakaś mikstura ciężkiego metalu i blackowych elementów.
Co do zasług, w zupełności się zgadzam, DarkThrone jak sama nazwa mówi to królowie black metalu. AVE!
Ostatnio zmieniony 11-11-2011, 18:45 przez Pöstmörtem, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

11-11-2011, 18:44

Riven pisze:
Headcrab pisze:Podobieństwo jest ale minimalne i robienie z tego zarzutu że Mayhem podjebał riff to drobna przesada.
1) nie zrobilem z tego zadnego zarzutu, wrecz przeciwnie, uwazam ze to zajebista sprawa
2) zadne miniamlne podobienstwo, tylko identyczna pierwsza czesc riffu, potem ODROBINE inaczej zaaranzowane powerchordy

Riff jest na tyle charakterystyczny, ze moim zdaniem nie moze byc mowy o przypadku.
Ja mam wrażenie, że twoja spostrzegawczość wynika z sympatii do Voivod, i chcesz pokazać w ten sposób miłośnikom black metalu jaki Voivod jest super.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
nightspiryt

11-11-2011, 18:46

ale kolega PostWolfkhan nie pyta co jest lepsze tylko
Pöstmörtem pisze:który zespół jeszcze zaskoczy i nagra płytę która rzuci na kolana metalowy światek
no i czy ankiety nie miały być zakładane tylko przez weteranów?
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

11-11-2011, 18:49

Pöstmörtem pisze:Satyricon na dobrą sprawę przygodę z black metalem skończył na "Rebel Extravaganza", trzy kolejne strzały to jakaś mikstura ciężkiego metalu i blackowych elementów.
Akurat na tych trzech kolejnych strzałach jest więcej black metalu niż na pierwszych płytach ;) - szczególnie na N,D.
co do zasług, w zupełności się zgadzam, DarkThrone jak sama nazwa mówi to królowie black metalu. AVE!
AVE,
Pzdr.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

11-11-2011, 18:50

Maria Konopnicka pisze:gościa, który wygląda jak dziewczyna
Masz coś do długich batów?
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

11-11-2011, 18:52

Nerwowy pisze:Akurat na tych trzech kolejnych strzałach jest więcej black metalu niż na pierwszych płytach ;) - szczególnie na N,D.
Bez przesadyzmu. Oni od "Volcano" wjechali ostro w jakiś odłam mansonowsko-popowy

"Nemesis Divina" i poprzedniczki to dobry black z wpływami pagan, dla mnie wciąż fundament.
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

11-11-2011, 19:08

Riven, czy riff na początku utworu War and Pain ci czegoś nie przypomina?:)
http://www.youtube.com/watch?v=KSozmwCb ... re=related
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

11-11-2011, 19:14

A ja ponawiam pytanie, które zadałem Rivenowi w innym wątku, też dotyczące tego nieszczęsnego "podjebanego" riffu. Czy Euro słuchał Voivod ?
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

11-11-2011, 19:20

Kurt pisze:Czy Euro słuchał Voivod?
A kto nie zasluchiwał sie w VoiVod pod koniec lat 80.??
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
535

11-11-2011, 19:41

Ci co dawno przegrali życie, albo się jeszcze nie urodzili.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

11-11-2011, 19:47

Kurt pisze:A ja ponawiam pytanie, które zadałem Rivenowi w innym wątku, też dotyczące tego nieszczęsnego "podjebanego" riffu. Czy Euro słuchał Voivod?
http://www.myspace.com/mayhemtheearlyda ... /531189741
kakademona
weteran forumowych bitew

11-11-2011, 20:09

Oddaję głos na Darkthrone. Żaden band mnie tak chyba nie zaskoczył i żaden inny nie potrafi tak bardzo nasrać na black metal jak oni, więc jeszcze nie raz nas zaskoczą w tym przekraczaniu granic śmieszności. Wolę facetów z brylantyną choć grają ostatnio dicho.
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

11-11-2011, 20:15

EPIC.
kakademona
weteran forumowych bitew

11-11-2011, 20:29

Co to znaczy epic?
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

11-11-2011, 20:34

To znaczy, że nie wolno palić papierosów, bo wywołują choroby i stany paranoidalne, w szczególności strach i schizofrenię. Nie pal. Kolega z forum ostrzega.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

11-11-2011, 20:39

twoja_stara_trotzky pisze:
Kurt pisze:A ja ponawiam pytanie, które zadałem Rivenowi w innym wątku, też dotyczące tego nieszczęsnego "podjebanego" riffu. Czy Euro słuchał Voivod?
http://www.myspace.com/mayhemtheearlyda ... /531189741
Z tym Ultravox to niektorym wycial niezlego wala. :D
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-11-2011, 22:30

Headcrab pisze:
Riven pisze:
2) zadne minimalne podobienstwo, tylko identyczna pierwsza czesc riffu, potem ODROBINE inaczej zaaranzowane powerchordy

Ja mam wrażenie że twoja spostrzegawczość wynika z sympatii do Voivod, i chcesz pokazać w ten sposób miłośnikom black metalu jaki Voivod jest super.
Voivod JEST super, jak ktos tego nie slyszy to jest gluchy - wiec to nie byla moja intencja. Moim zdaniem podobienstwo jest uderzajace - zreszta kazdy moze sobie sprawdzic takze skonczmy ten jalowy temat. :)
Nie rozumiem dlaczego to ma byc "nieszczesny" riff, po raz 3 (i ostatni) pisze, ze nie widze w tym absolutnie nic zlego, uwazam nawet, ze takie cytaty sa czyms bardzo ciekawym (vide Darkthrone na Total Death cytujacy Celtic Frost - tam juz w 100%). A jak ktos podwaza wplyw Voivod na ekstremalny metal - bo ten riff to przeciez tylko egzemplifikacja tego faktu - no to ma jakis problem z glowa. ;P
Co do tego czy Euro sluchal Voivod to zdaje sie ze odpowiedzi udzielono wyzej. ;)
Ostatnio zmieniony 11-11-2011, 22:35 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
nicram

11-11-2011, 22:54

Maria Konopnicka pisze:Zagłosowałem na Darkthrone. Wolę dwóch wesołych gości, którzy po pijaku odgrywają covery trzecioligowych kapel z lat 80-tych niż jednego gościa, który wygląda jak dziewczyna, a drugiego, który z brylantyną na włosach zgrywa gwiazdę rocka :)
Ja też bardziej lubię wesołych gości, ale muzykę to już jednak lepszą grają dziewczyna + brylantyna. :-) Zagłosowałem na Satyricon.
all the monsters will break your heart
ODPOWIEDZ