ASPHYX VS. ENTOMBED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

Death...the Brutal Way VS. Serpent Saints - The Ten Amendments

ASPHYX - Death...the Brutal Way
50
60%
ENTOMBED - Serpent Saints - The Ten Amendments
34
40%

Liczba głosów: 84
est
mistrz forumowej ceremonii

Re: ASPHYX VS. ENTOMBED

16-12-2011, 21:20

Asphyx ma swój czas, a Entombed renomę;)

Głos na Śmierć brutalnej drodze.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-12-2011, 21:21

Deathless King pisze:Koncertowo nie porównuję, płytowo 1:0 dla Entombed.
Oczywista, oczywistość. Zresztą ostatni Entombed to zdecydowanie moja ulubiona pozycja w ich dyskografii. A "Love Song for Lucifer" tekstowo i muzycznie niszczy wszystkich pozerów! ;-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:22

nicram pisze:A "Love Song for Lucifer " tekstowo i muzycznie niszczy wszystkich pozerów! ;-)
Dokładnie. Przezajebisty kawałek!
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
Maria Konopnicka

16-12-2011, 21:23

Zdziwiony jestem, że wynik sondy póki co jest tak wyrównany. Miałem wrażenie, że wszyscy, którzy początkowo bezkrytycznie zachwycili się ostatnim Entombed z czasem zrozumieli, że jest to płyta nierówna i co najwyżej poprawna - rzetelne rzemiosło bez iskry bożej. Miałem też wrażenie, że Ci, którzy ostatni Asphyx uznali za krążek co najwyżej poprawny z czasem dojrzeli do tego by dostrzec jego wyjątkowość, unikalność, miażdżącą i bezkompromisową siłę przekazu. Okazuje się jednak, że musi upłynąć trochę więcej czasu. Założę tę sondę ponownie za 10 lat. :)
nicram pisze:Maria, ale to wiemy z pierwszego posta. :-D Cały czas to powtarzasz, tak jak byś sam nie do końca wierzył, że tak naprawdę jest! ;-)
... i będę powtarzał tak długo, aż przyznacie mi rację. Choćby dla świętego spokoju, chociaż po to żebym już przestał pisać wciąż to samo. :)
Awatar użytkownika
nicram

16-12-2011, 21:26

Maria Konopnicka pisze:Zdziwiony jestem, że wynik sondy póki co jest tak wyrównany. Miałem wrażenie, że wszyscy, którzy początkowo bezkrytycznie zachwycili się ostatnim Entombed z czasem zrozumieli, że jest to płyta nierówna i co najwyżej poprawna - rzetelne rzemiosło bez iskry bożej.
I wszystko jasne - Maria, nie szukaj w muzyce Entombed iskry bożej, bo tam jest coś znacznie potężniejszego - czarne, jak smoła i lepkie nasienie Wesołego Diabła! :-)
Ostatnio zmieniony 16-12-2011, 21:27 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:27

Maria Konopnicka pisze:Miałem wrażenie, że wszyscy, którzy początkowo bezkrytycznie zachwycili się ostatnim Entombed z czasem zrozumieli, że jest to płyta nierówna i co najwyżej poprawna - rzetelne rzemiosło bez iskry bożej.
Jakie brednie...
Ta płyta to jedna z najlepszych pozycji w ostatnich kilku latach. Trzeba naprawdę nie lubić ENTOMBED, żeby tego nie zauważyć...
Maria Konopnicka

16-12-2011, 21:27

nicram pisze:Oczywista, oczywistość. Zresztą ostatni Entombed to zdecydowanie moja ulubiona pozycja w ich dyskografii. A "Love Song for Lucifer" tekstowo i muzycznie niszczy wszystkich pozerów! ;-)
Czy dobrze rozumiem? Ostatni Entombed >>>>> Pierwszy Entombed?
Kto chciał mi dać Złote Wary 2011? :))
Awatar użytkownika
nicram

16-12-2011, 21:28

Czytaj ze zrozumieniem - ulubiona, przecież nie znaczy, że najlepsza? Prawda?
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

16-12-2011, 21:32

Maria Konopnicka pisze:Miałem wrażenie, że wszyscy, którzy początkowo bezkrytycznie zachwycili się ostatnim Entombed z czasem zrozumieli, że jest to płyta nierówna i co najwyżej poprawna - rzetelne rzemiosło bez iskry bożej.
Prawda niestety, teraz mam problem z wysłuchaniem tego krążka bez ziewania.
Yare Yare Daze
Maria Konopnicka

16-12-2011, 21:35

nicram pisze:I wszystko jasne - Maria, nie szukaj w muzyce Entombed iskry bożej, bo tam jest coś znacznie potężniejszego - czarne, jak smoła i lepkie nasienie Wesołego Diabła! :-)
Ja naprawdę lubię ostatni Entombed - to fajna płyta i jakby mi ją dziś pogryzł pies to jutro bym sobie ją odkupił. Tyle, że przy tak monumentalnym, rewelacyjnym krążku jaki nagrał Asphyx ten album po prostu nie istnieje. Entombed ostatni raz widziałem na żywo chyba ze dwa czy trzy lata temu i było fajnie, nie czułem się rozczarowany. Asphyx widziałem dwa razy i po prostu mnie zabili. Nie było fajnie, było doskonale. Widziałem w życiu setki koncertów, a te dwa w wykonaniu Asphyx były jednymi z najlepszych.
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:36

Jester weź się prześpij i wróć jutro. Na dziś już chyba starczy.
Maria Konopnicka

16-12-2011, 21:38

H-K44 pisze:Jakie brednie...
Ta płyta to jedna z najlepszych pozycji w ostatnich kilku latach. Trzeba naprawdę nie lubić ENTOMBED, żeby tego nie zauważyć...
Jedna z najlepszych pozycji w ostatnich kilku latach? Co proszę? W samym death metalu nie łapie się nawet do pierwszej dwudziestki...
nicram pisze:Czytaj ze zrozumieniem - ulubiona, przecież nie znaczy, że najlepsza? Prawda?
Ja najbardziej lubię te płyty, które są dla mnie najlepsze. Ty najbardziej lubisz te, które są dla Ciebie najsłabsze? :)
hcpig pisze:Prawda niestety, teraz mam problem z wysłuchaniem tego krążka bez ziewania.
Ja może nie ziewam, ale po przesłuchaniu na pewno nie mam ochoty włączyć jej ponownie...
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

16-12-2011, 21:42

Maria, powiedz no, co Ty za dziwne wybiegi stosujesz? Ankieta dotyczy płyt, czy występów na żywo? Przecież to skrajnie różne sytuacje, których nie da się porównać.
Maria Konopnicka pisze:
nicram pisze:Czytaj ze zrozumieniem - ulubiona, przecież nie znaczy, że najlepsza? Prawda?
Ja najbardziej lubię te płyty, które są dla mnie najlepsze. Ty najbardziej lubisz te, które są dla Ciebie najsłabsze? :)
He he... a nie rozumiesz, że ktoś może dostrzegać wyższą wartość muzyczną jednej płyty, a lubić inną, widząc jednocześnie jej mankamenty?
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BadBlood
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:44

Entombed to lepszy zespół, ale Asphyx na żywca faktycznie miażdży cojones. Oba bandy widziałem po kilka razy, koncertowo głos na Van Drutena i spółkę.
Heeeeeey!!! Hooooooo!!! We're Satan's People!!!!!
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

16-12-2011, 21:45

Jesli chodzi o wystepy na zywo to ankiety sa niepotrzebne, bo i tak wiadomo kto rzadzi i gra tylko w swojej lidze. :]
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:46

Maria Konopnicka pisze:
Jedna z najlepszych pozycji w ostatnich kilku latach? No proszę? W samym death metalu nie łapie się nawet do pierwszej dwudziestki ...
Chyba wszech czasów.
Awatar użytkownika
nicram

16-12-2011, 21:47

Maria Konopnicka pisze:
Oj to takie proste: zdajesz sobie sprawę, że dana płyta jest najlepsza, wywarła wpływ na rozwój gatunku, ale z całkowicie subiektywnych przyczyn wracasz częściej do innej, której wady znasz, ale wydaje ci się ona bardziej swojska, wyluzowana, czy której atmosfera jest dla ciebie bardziej naturalna.
Maria Konopnicka pisze:
Jedna z najlepszych pozycji w ostatnich kilku latach? No proszę? W samym death metalu nie łapie się nawet do pierwszej dwudziestki ...
Czy mógłbyś zatem wymienić 20 płyt death metalowych lepszych od ostatniego Entombed wydanych w latach 2006-2011? Proszę... :-D
Awatar użytkownika
BadBlood
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:49

Mol pisze:Jesli chodzi o wystepy na zywo to ankiety sa niepotrzebne, bo i tak wiadomo kto rzadzi i gra tylko w swojej lidze. :]
Od czasu jak usłyszałem na żywo Obliteration uznaję, że Suffo ma godnego konkurenta. :) Inna sprawa, że Obliteration dopiero raz słyszałem, więc nie wiem na ile są powtarzalni.
Heeeeeey!!! Hooooooo!!! We're Satan's People!!!!!
Awatar użytkownika
nicram

16-12-2011, 21:52

longinus696 pisze:Maria, powiedz no, co Ty za dziwne wybiegi stosujesz? Ankieta dotyczy płyt, czy występów na żywo? Przecież to skrajnie różne sytuacje, których nie da się porównać.
O właśnie! :-)
longinus696 pisze:
Maria Konopnicka pisze:
He he... a nie rozumiesz, że ktoś może dostrzegać wyższą wartość muzyczną jednej płyty, a lubić inną, widząc jednocześnie jej mankamenty?
I jeszcze raz - o właśnie! :-D
Maria Konopnicka

16-12-2011, 21:53

longinus696 pisze:Maria, powiedz no, co Ty za dziwne wybiegi stosujesz? Ankieta dotyczy płyt, czy występów na żywo? Przecież to skrajnie różne sytuacje, których nie da się porównać.
Ankieta dotyczy aktualnej kondycji tych dwóch zespołów, na którą składa się zarówno poziom ich ostatnich płyt jak i to w jaki sposób prezentują się w ostatnich latach na koncertach.
ODPOWIEDZ