Nie wiedziałem, że Neurosis gra black metal ;EZenek pisze:Słyszałem jeden numer zarówno Thaw i Obscure Sphinx, brzmi to jak jakieś klony Neurosis, brakuje tu własnej tożsamości.
OBSCURE SPHINX
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Re: OBSCURE SPHINX
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Zenek
- weteran forumowych bitew
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
Mierne, wielkie halo o nic.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
sam klip - 100% artystowska warszafka. zero tresci, wyswiechtane "kontrowersyjne" motywy i smutny klimat. zaorac.Nerwowy pisze:E tam - dobry numer. Tak jak cała płyta jest trochę nużąca to ten kawałek broni się naprawdę ok. Klip faktycznie przekombinowany - może według autorów jest w tym jakiś zamysł, ale to taka bezładna zbieranina losowych, pseudo - ambitnych motywów.
porownywanie tego do neurosis jakkolwiek w jakims sensie zasadne, to zwyczajnie nie przystoi.
this is a land of wolves now
- Lykantrop
No kurde, nawet najsłabszy ubiegłoroczny Neurosis to przy tym Obscure Świnx nieosiągalne wyżyny, a jakieś porównania, że to objawienie na miarę Kobong wywołują tylko świst opadających rąk. Jeszcze ten polaczano cebulowo buraczany wokal laski dopełnia dzieła całości. Niemniej na pewno jest to idealna kapela do supportowania obecnego Behemoth, ten sam target i odbiorcy.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Riven
- Kontakt:
No pewnie z tytułu tego supportu wynika w dużej mierze hype
- Nerwowy
Stop. Ostatni Neurosis jest akurat bardzo, ale to bardzo dobry. Kto słyszał te numery na żywo ten potwierdzi, także pozdro dla kumatych ;). To raz.Lykantrop pisze:No kurde, nawet najsłabszy ubiegłoroczny Neurosis [...]
Ale czy ktoś tutaj w ogóle oprócz eksperta Zenka porównywał tą kapelę do mistrzów z Neurosis ? Do Kobonga też nie kojarzę chociaż tutaj akurat nawiązania są faktycznie całkiem wyraźne.to przy tym Obscure Świnx nieosiągalne wyżyny, a jakieś porównania, że to objawienie na miarę Kobong wywołują tylko świst opadających rąk.
Wokal mógłby być lepszy to fakt, ale tak to już jest z wszelkimi okołometalowymi kapelami, że wystarczy dać mikrofon dziewczynie a jak jeszcze nie jest brzydka to fani są zachwyceni. Z tym targetem akurat bym nie przesadzał, bo akurat tego typu wynalazki często są wygwizdywane przez niecierpliwych fanów, spragnionych przekraczania koncertowego rubikonu przez Nergala i kolegów. W tym roku spotkało to Thaw, poprzednio Blindead i to do tych bandów jest dużo bliżej OS.Jeszcze ten polaczano cebulowo buraczany wokal laski dopełnia dzieła całości. Niemniej na pewno jest to idealna kapela do supportowania obecnego Behemoth, ten sam target i odbiorcy.
Tak jak mówię - to jest całkiem przyzwoite granie chociaż trochę rozwleczone i przeintelektualizowane. Dobrze, że mieli okazję zaprezentować się przed szerszą publicznością w dobrych warunkach dzięki temu, że Behemoth zabrał ich w trasę. Pod tym względem zespół Nergala robi dobrę robotę. Sam bym z chęcią zobaczył jak faktycznie OS wypada na żywo, bo jeszcze jakoś się nie złożyło.
-
- w mackach Zła
Potwierdzam. Nowe numery niszczą na zywo tak samo jak klasyki.Nerwowy pisze:Stop. Ostatni Neurosis jest akurat bardzo, ale to bardzo dobry. Kto słyszał te numery na żywo ten potwierdzi, także pozdro dla kumatych ;). To raz.
Sam Obskurny sfinks to nic nadzwyczajnego, ale całkem przyzwoite granie. A gorzeje tu na nich hejt jakby byli jakąś Vesanią, UnSun czy innym nomen omen Hate :D
- flow
- postuje jak opętany!
Ale stary poczciwy Hate to kawał dobrego metalu więc o co kaman ;)
- vicek
proponuje hajp na inny zespół , niemetalowy ... po cholerę podniećac się gównem jak to coś
- TheDude
Popieram przedmówcę :) Stary HATE to zajebista muza, a nowy album to też petarda.flow pisze:Ale stary poczciwy Hate to kawał dobrego metalu więc o co kaman ;)
- antek_cryst
- postuje jak opętany!
ja mam lepsze pytanie: skoro zespół jest gówniany to po co się uzewnętrzniać w temacie temu zespołowi poświęconemu?vicek pisze:proponuje hajp na inny zespół , niemetalowy ... po cholerę podniećac się gównem jak to coś
Opinie budowane na podstawie jednego kawałka, czy klipu to dla mnie dyskwalifikacja w jakiejkolwiek dyskusji.
Dla mnie "zadziwiający" jest fakt, że z wielu internetowych recenzji, które czytałem, żadna nie dała albumowi poniżej 8/10. Ale rozumiem, że to banda głupków bez doktoratu z krautrocka i ross bay cultu.
Gadanie, że Thaw był wygwizdywany... nie wiem gdzie. W stodole nie słyszałem ani jednego gwizdu, za to oklaski po koncercie - to i owszem. To samo było po secie sfinxów - duże owacje plus skandowanie imienia wokalistki (to akurat dziecinada, ale pokazuje, że nie są ludziom obojętni)
Więcej tu widzę hejtowania niż hajpowania, ale taki to już urok majsterfula. Nie lubię - więc się wypowiem.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
- vicek
bo tak, bo tak reagują chujowo ludzie.Ale spoko ja jestem koleżeński .
-
- postuje jak opętany!
oj tam oj tam, jak teledysk czy tam próbki nie zachęcają to po co wałkować płytę? nie ma co się męczyć, gówno to to nie jest ale przeciętne(oczywiście imo) i nie mam zamiaru słuchać reszty skoro to co usłyszałem nie porwało ;)
zawsze można napisać ładnie jak ja ale znacznie szybciej wklepać: gówno 2/10 ;)
zawsze można napisać ładnie jak ja ale znacznie szybciej wklepać: gówno 2/10 ;)
- vicek
mają sto razy lepsze brzmienie gitar niż vicek ... ale to ja już wole rivers ow nihil ... te samo brzmienie nowoczesne gitary .. ale lepiej podane jednak ...a tu wokal strasznie nie zachęca ...
- Najprzewielebniejszy
Bardzo lubie Obscure Sphinx, mam obie płyty. Lubię weterynarzy. Czy jestem w mniejszosci?
WINYLE na sprzedaż viewtopic.php?f=25&t=18597&p=1845769#p1845769
- Riven
- Kontakt:
- Nerwowy
Vicek, a The Cult albo New Model Army znasz ? :DDDvicek pisze:proponuje hajp na inny zespół , niemetalowy ... po cholerę podniećac się gównem jak to coś
- Riven
- Kontakt:
Patrzac na reakcje na 16HP, przeczuwam kisiel (wiem , bo mialem dokladnie tak samo).
- antek_cryst
- postuje jak opętany!
Z tym klipem sfinxów jest mały problem - otóż nie wiedzieć czemu, jako kawałek promujący płytę został wybrany utwór najsłabszy i wg mnie kompletnie nie reprezentatywny dla całego albumu. Siłą sfinxów jest nie pierdolnięcie, ale długie rozbudowane suity. Lunar caustic to wg mnie próba "rozpoczęcia z przytupem"; próba zupełnie niepotrzebna, bo głównym atutem tego albumu jest nie przytup a klimat.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.