HELLVETO
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Tymothy
- postuje jak opętany!
[quote][i]Wysłane przez Momos[/i]
Co sądzisz o naprzykład takich kapelkach jak Catamenia czy Dimmu Borgir???... [/quote]
no nie wiem czy Catamenia to akurat dobry pzyklad muzyki rozwojowj, dla mnie sa raczej wtórni i przewidywalni, klepiac w zasadzie prze caly album tak samo
Co sądzisz o naprzykład takich kapelkach jak Catamenia czy Dimmu Borgir???... [/quote]
no nie wiem czy Catamenia to akurat dobry pzyklad muzyki rozwojowj, dla mnie sa raczej wtórni i przewidywalni, klepiac w zasadzie prze caly album tak samo
Hello darkness, my old friend
- Tymothy
- postuje jak opętany!
[quote][i]Wysłane przez Momos[/i]
I tu się nie zgodzę ... Uważam że trzymają się swojego stylu a mimo wszystko każdy kawałek ma w sobie coś innego... tak się składa że trochę pogrywam i próbowałem poobcykiwać kilka partii gitarowych wcale nie było łatwo... [/quote]
niestety stopien skomplikowania partii gitarowych w muzyce to nie wszystko... taka Catamenia: wywijaja na gitarach i coz z tego skoro riff nie ma sily, jest slodki i generalnie taki jakis wyjalowiony, ich muzyka jest taka ze jednym uchem wpada a drugim wylatuje... oczywiscie wszystko kwestia gustu
I tu się nie zgodzę ... Uważam że trzymają się swojego stylu a mimo wszystko każdy kawałek ma w sobie coś innego... tak się składa że trochę pogrywam i próbowałem poobcykiwać kilka partii gitarowych wcale nie było łatwo... [/quote]
niestety stopien skomplikowania partii gitarowych w muzyce to nie wszystko... taka Catamenia: wywijaja na gitarach i coz z tego skoro riff nie ma sily, jest slodki i generalnie taki jakis wyjalowiony, ich muzyka jest taka ze jednym uchem wpada a drugim wylatuje... oczywiscie wszystko kwestia gustu
Hello darkness, my old friend
- Duban
- weteran forumowych bitew
zaraz jeszcze posluchamy o ostatniej płcyie Necrophagist pewnie, która byłaby fajna gdyby nie pół miliona powodów. Sama technika to nie wszystko. A Catamenia wywija, wywija i nic tak naprawdę z tego nie wychodzi.
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
- Left-Hand-Path
- postuje jak opętany!
- Edinazzu
[quote][i]Wysłane przez Duban[/i]
zaraz jeszcze posluchamy o ostatniej płcyie Necrophagist pewnie, która byłaby fajna gdyby nie pół miliona powodów. Sama technika to nie wszystko. A Catamenia wywija, wywija i nic tak naprawdę z tego nie wychodzi. [/quote]
nie wymieniaj "pół miliona powodów". Wystarczy , że wymienisz z 5. Ciekaw jestem. Jak dla mnie "Epitaph " to jeden z lepszych albumów ostatnich lat w kategorii "Śmierć Metal".
zaraz jeszcze posluchamy o ostatniej płcyie Necrophagist pewnie, która byłaby fajna gdyby nie pół miliona powodów. Sama technika to nie wszystko. A Catamenia wywija, wywija i nic tak naprawdę z tego nie wychodzi. [/quote]
nie wymieniaj "pół miliona powodów". Wystarczy , że wymienisz z 5. Ciekaw jestem. Jak dla mnie "Epitaph " to jeden z lepszych albumów ostatnich lat w kategorii "Śmierć Metal".
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
- Duban
Płaskei brzmienie gitar, powtarzalne riffy, powtarzalna melodyka, niefajnie zrobiona perkusja i czasem nie do końca dobry wokal. Jest 5? A tak, żeby było już totalnie śmiesznie, to 'Epitaph'... mi się podoba
Choc do poprzedniego ich albumu nie ma startu.
edit: cytat z Prokofieva był w przypadku tej płyty strzałem w dziesiątkę.

edit: cytat z Prokofieva był w przypadku tej płyty strzałem w dziesiątkę.
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
- Ulfr
- zaczyna szaleć
[quote][i]Wysłane przez Duban[/i]
Płaskei brzmienie gitar, powtarzalne riffy, powtarzalna melodyka, niefajnie zrobiona perkusja i czasem nie do końca dobry wokal. Jest 5? A tak, żeby było już totalnie śmiesznie, to 'Epitaph'... mi się podoba
Choc do poprzedniego ich albumu nie ma startu.
edit: cytat z Prokofieva był w przypadku tej płyty strzałem w dziesiątkę. [/quote]
Dorzucilbym totalnie zjebana produkcje (choc to o perkusji to tez produkcja chyba), powodujaca ze solowki brzmia strasznie "sterylnie" i przywodza mi na mysl Children of Bodom. A plyta jak plyta, jakies 5,5/10, podczas gdy "Onset..." ma u mnie solidna 8.

edit: cytat z Prokofieva był w przypadku tej płyty strzałem w dziesiątkę. [/quote]
Dorzucilbym totalnie zjebana produkcje (choc to o perkusji to tez produkcja chyba), powodujaca ze solowki brzmia strasznie "sterylnie" i przywodza mi na mysl Children of Bodom. A plyta jak plyta, jakies 5,5/10, podczas gdy "Onset..." ma u mnie solidna 8.
VIVA MEGALOMANIA
- Duban
Aż tak surowy w ocenie bym nie był, ale generalnie się zgadzam. Z jednejs trony jest to album przekombinowany, a z drugiej (produkacja) niedopracowany. Ciągle mi się podoba, ale po 2-3 przesłuchaniach zacząłem dostrzegać jego wyraźne wady. Trochę za szybko, jak na klasowy (przynajmniej na wcześniejszej płycie) zespół.
- boroowa
Słyszałem coś tam kiedyś. Bieda z nędzą, z szyszkami, mchem i Daźbogiem w tle.
Jesli chodzi o słowiańskie inspiracje zdecydowanie wolę Kajka i Kokosza. Lelum Polelum.
Jesli chodzi o słowiańskie inspiracje zdecydowanie wolę Kajka i Kokosza. Lelum Polelum.
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: HELLVETO
Dziś (po 6 latach) ma ich już 14 :)knaar pisze:Zespół (jednoosobowy) ma na swoim koncie już 4 płyty
Próbowałem słuchać tych Kurpii, ale nie dałem rady.
Yare Yare Daze
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
zajawka z nowego albumu
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Podobały mi się bardzo "Kry". Duże rozczarowanie przeżyłem za to przy zupełnie nijakiej "Wiara, Nadzieja..., Potepienie", ale kupiłem sobie wreszcie "Damnateris" i szczęka mi opadła. Zdecydowanie najbardziej różnorodny i dopracowany materiał. Dużo lasu. Nie takiego norweskiego, ale polskiego, jesiennego. Zapachu jesieni - stęchłych liści, rześkiego poranka, grzybów wszelakich i borowiny...Bardzo dobra płyta. Muzyka jedyna w swoim rodzaju. Poza ostatnimi trzema płytami nie znam pozostałych. Zatem, czy ktoś poleciłby mi inne ich wydawnictwa?
all the monsters will break your heart
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Oprócz Wiara, Nadzieja... i Damnaretis mam wszystkie pełne albumy, czyli wychodzi że 13 :) Nie słuchałem tego już kilka lat, bo mam te płyty w innym mieszkaniu. Z tego co pamiętam najbardziej podobała mi się In Arms of Kurpian Phantom, za to że jest chyba najszybszą i najbardziej surową płytą Hellveto, pozostającą jednak w charakterystycznym stylu. Kolejny oryginalny polski zespół ze swoim stylem, rozpoznawalny po kilku sekundach. Muszę sobie dokupić te 2 ostatnie płyty.
p.s. Kilka tygodni temu nazwa Hellveto została zmieniona na Neoheresy.
p.s. Kilka tygodni temu nazwa Hellveto została zmieniona na Neoheresy.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Dzięki za rekomendację, tylko jest problem. Czy tę płytę (In Arms of Kurpian Phantom) da się gdzieś kupić?
W "Damnateris" powinieneś się bezwzględnie zaopatrzyć. Już trzeci dzień jej nie wyjmuję z odtwarzacza. Naprawdę świetny album. Słychać, że bardzo dopracowany, jak przystało na łabędzi śpiew.
W "Damnateris" powinieneś się bezwzględnie zaopatrzyć. Już trzeci dzień jej nie wyjmuję z odtwarzacza. Naprawdę świetny album. Słychać, że bardzo dopracowany, jak przystało na łabędzi śpiew.
all the monsters will break your heart