ISIS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

16-12-2006, 12:21

Słuchałem ostatniej płyty i podchodzi mi takie granie. Nieco połamane, transowe, nie wchodzi jako całość za pierwszym razem.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

19-03-2009, 13:56

Obrazek

no i całkiem fajną płytkę nam panowie wysmażyli. Zdecydowanie lepszą od poprzedniej, momentami dorównuje Oceanic I Panopticon. Mniej tutaj Tool'a, więcej psychodelii i "symfonicznych" smaczków. Szkoda, że płytka rozkręca się dopiero gdzieś w połowie trwania, ale później już jest tylko lepiej, z najlepszym na płycie "Threshold of Transformation". Podsumowując - nic odkrywczego, ale zdecydowanie powyżej przeciętnej. Będę do tego wracał.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

Re: ISIS

24-03-2009, 16:05

Pelna zgoda z mojej strony. Nie spodziewalem sie plyty wybitnej stad tez pewnie moja ocena. Pokim co po pierwszym przesluchaniu jest bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

30-03-2009, 20:58

Nie mogę się przekonać jakoś do tej płyty najnowszej... :roll:

Oceanic i Mosquito Control musiałem przesłuchiwać i wsłuchiwać się, by jakoś łyknąć - czułem, że coś się w tym kryje, choć niezbyt smakowało na pierwszy ruch widelca. In Absence... w porządku. Panopticon jest wg mnie ich opus magnum - Przemyślana i dojrzała. Proporcjonalnie wymieszana. In Fiction rzuca mnie na kolana i powoduje trans jak mało jaka muzyka. Ale ta najnowsza płytka jakaś strasznie wtórna. :?

I nie pomaga wsłuchiwanie się jak w przypadku pierwszych wspomnianych. Wtórne to wciąż. Niezdecydowane. Kręcące się w kółko nie dla transu (Panopticon) ale z powodu zagubienia i nijakości. Nie opuszcza mnie wrażenie, że niedopracowali tego albumu należycie a w przypadku grania takich długich kompozycji grozi wspomniane niechlujstwo zwyczajną nudą. Trzy ostatnie (zwłaszcza A stone...) ratują nieco tę płytkę, choć nie zmienia to faktu, że do zgonu było blisko. Aż bałem się, że może nie mam nastroju na długaśne avant-post-atmosfery i zapuściłem sobie Anteny do Nieba GY!BE - zasłuchałem się, chociaż numery znane mi i dłuższe+bardziej ascetyczne. Więc jednak ISIS mnie zdradziła, bjacz niewdzięczna! :lol:

Powtórzę za klasykiem: Panowie z ISIS ze swą muzyką - nie idźcie tą drogą!
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

11-08-2009, 14:29

Drone pisze:Odłożyłem nowe ISIS na półkę po 2 przesłuchaniach, odleżało swoje i teraz gra bez przerwy. Fantastyczna płyta, jedna z najlepszych w tym roku.

W zeszłym byłaby w czołówce, w tym już nie co nie znaczy, że jest zła.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

11-08-2009, 14:53

a mogę z 50? ;)
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

11-08-2009, 15:10

Drone pisze:Odłożyłem nowe ISIS na półkę po 2 przesłuchaniach, odleżało swoje i teraz gra bez przerwy. Fantastyczna płyta, jedna z najlepszych w tym roku.
Yep, fantastyczna to dobre słowo. Szczególnie monumentalna końcówka. Cudowne granie.
Swoją drogą to jest to u mnie drugi po Rome album w tym roku z największą ilością przesłuchań. Po prostu płynie. Aż sobie zaraz na plaży zapuszczę ;)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

11-08-2009, 15:11

Drone pisze:
Nerwowy pisze:

W zeszłym byłaby w czołówce, w tym już nie co nie znaczy, że jest zła.
Proszę wymienić 10 lepszych płyt w tym roku ;)
Sunn O))), Rome, Funeral Mist, Mastodon, Current 93, Katharsis, Cobalt, Asphyx, Buried Inside, Oranssi Pazuzu

Prosz.

Zupełnie bez napinki, a jakby sobie przypomnieć co nieco to i drugie tyle będzie.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

11-08-2009, 18:26

Poza tym ten zespół ma wprost niesamowite brzmienie gitar na czystym kanale. To samo na Panopticon. Metaliczne, z lekkim pogłosem, nieco odhumanizowane - uwielbiam.

Trzeba w końcu jakieś ich CD pokupować...

I jeszcze co do tej końcówki; taki Threshold of Transformation ma w sobie absolutnie wszystko co powinien mieć zamykacz albumu. Po prostu czuć, że coś co się zaczęło kilkadziesiąt minut temu ma logiczne i pasujące zakończenie. Nie mam takiego wrażenia w przypadku ostatniego C93, gdzie początek jest absolutnie miażdżący, a końcówkę z miałkimi recytacjmi Sashy G. uważam za niepasującą, nudną i generalnie jestem na nie.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

11-08-2009, 19:00

Drone pisze: Rome - ten sam poziom
No to pogadali. Akurat tegoroczne Rome to o 2 klasy lepszy album.
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Nie mam takiego wrażenia w przypadku ostatniego C93, gdzie początek jest absolutnie miażdżący, a końcówkę z miałkimi recytacjmi Sashy G. uważam za niepasującą, nudną i generalnie jestem na nie.
Nie lubisz Sashy G. ? :mrgreen:

Ale fakt, że to zakończenie C93 trochę nie teges jest.
Awatar użytkownika
Skaut

12-08-2009, 16:25

Drone pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Szczególnie monumentalna końcówka.
Tak :!:
Tak :!:

i nie wiem co macie do Sashy, według mnie zakończenie C93 jest bardzo dobre, na myśl od razu przychodzi "Soft Black Stars". Ale fakt faktem, że ISIS poradził sobie lepiej ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

21-08-2009, 19:28

Mi najbardziej sie podoba Panopticon, pozniejsze nagrania juz jakos mniej... I brzmienie nie do konca to, i za duzo Toola troszke.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

21-08-2009, 19:31

Deathless King pisze:Mi najbardziej sie podoba Panopticon, pozniejsze nagrania juz jakos mniej... I brzmienie nie do konca to, i za duzo Toola troszke.
Panopticon i Oceanic, reszta gorsza, ale nie można powiedzieć żeby ta grupa jakieś gówno popełniła.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

21-08-2009, 19:32

Wiadomo ze nie, ale zadna ich plyta nie podniosla mi cisnienia tak jak Panopticon.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

21-08-2009, 20:35

Nerwowy pisze:
Deathless King pisze:Mi najbardziej sie podoba Panopticon, pozniejsze nagrania juz jakos mniej... I brzmienie nie do konca to, i za duzo Toola troszke.
Panopticon i Oceanic, reszta gorsza, ale nie można powiedzieć żeby ta grupa jakieś gówno popełniła.
Heh, najśmieszniejsze jest to, że słuchając Isis podświadomie nie śledzę kolejności kawałków, całość po prostu płynie, sączy się. Cudowna muzyka. W tym momencie non-stop leci przedostatnia płyta, która właściwie budziła u mnie mieszane uczucia. A w tym momencie? Piękna sprawa, 10/10, płyta roku, najlepszy nagrany album świata, etc ;) A co? W całym tym uporządkowanym świecie albumów, zespołów, i tak dalej raz można się oderwać od usystematyzowanego słuchania, świadomości tego iż są płyty lepsze i po prostu dać się ponieść. I niech sobie płynie.

Powtórzę tutaj jeszcze jedną rzecz o której gdzieś tam chyba kiedyś wspomniałem, Isis to jest dla mnie takie połączenie dwóch typów klimatu (i nie mówię tutaj o muzyce) - post-industrialny, post-kopalniany odhumanizowany świat spotyka zwiewny klimat niespiesznego podziwiania świata z wysokości 10000 m - okładka Panopticon jednak działa na wyobraźnię ;)

Obiecuję sobie w końcu, że do końca roku nabędę interesujące mnie płyty, bo zawsze mi coś innego wypada....
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

21-08-2009, 20:50

dzięki temu tematowi zwróciłem uwagę na ISIS i stwierdzam że Wavering Radiant to płyta zajebiście zajebista :)
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

21-08-2009, 20:51

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: Heh, najśmieszniejsze jest to, że słuchając Isis podświadomie nie śledzę kolejności kawałków, całość po prostu płynie, sączy się.
Mam dokładnie tak samo. Nawet zdarzało mi się słuchać ostatniej płyty z zamiarem skupienia się na poszczególnych utworach, ale szybko dałem sobie z tym spokój co zresztą wyszło tylko na dobre.
Awatar użytkownika
Skaut

21-10-2009, 13:49

Skaut pisze:no i całkiem fajną płytkę nam panowie wysmażyli. Zdecydowanie lepszą od poprzedniej, momentami dorównuje Oceanic I Panopticon. Mniej tutaj Tool'a, więcej psychodelii i "symfonicznych" smaczków. Szkoda, że płytka rozkręca się dopiero gdzieś w połowie trwania, ale później już jest tylko lepiej, z najlepszym na płycie "Threshold of Transformation". Podsumowując - nic odkrywczego, ale zdecydowanie powyżej przeciętnej. Będę do tego wracał.
nie całkiem fajną tylko zajebistą. Nie tylko lepszą od poprzedniej, ale najlepszą w dyskografii. Smaczków mnóstwo. Płyta rozkręca się od pierwszego, fantastycznego riffu, a później jest już wyśmienicie, z najlepszym na płycie "Threshold of Transformation". Podsumowując - odkrywcze, zdecydowanie powyżej bardzo dobrej. Będę do tego wracał. Amen
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

06-11-2009, 23:37

Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-12-2009, 22:56