MAUDLIN OF THE WELL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: MAUDLIN OF THE WELL

25-05-2009, 13:20

Triceratops pisze:Chetnie sie dowiem dlaczego..Gdzie tu paradoks czy jakas sprzecznosc widzisz? Neoprog od lat dziala na tej samej zasadzie i nikt nie nazwal tego oksymoronem. Czy slowo "prog" sugeruje ze cos jest juz retro? Bo mi sie nie wydaje.
no i słusznie ci się nie wydaję :lol:
prog żadną miarą nie sugeruje że coś jest już retro, wręcz przeciwnie, i to jest właśnie oksymoron.
stara nowość, czy tam nowy staroć, i nie wmówisz kolego nikomu że nie.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

25-05-2009, 13:30

Scaarph pisze:
Triceratops pisze:Chetnie sie dowiem dlaczego..Gdzie tu paradoks czy jakas sprzecznosc widzisz? Neoprog od lat dziala na tej samej zasadzie i nikt nie nazwal tego oksymoronem. Czy slowo "prog" sugeruje ze cos jest juz retro? Bo mi sie nie wydaje.
no i słusznie ci się nie wydaję :lol:
prog żadną miarą nie sugeruje że coś jest już retro, wręcz przeciwnie, i to jest właśnie oksymoron.
stara nowość, czy tam nowy staroć, i nie wmówisz kolego nikomu że nie.
Wez nieco rozjasnij, bo ni chuja z tego nie czaje. Prog nie sugeruje niczego i to jest oksymoron?, no byc moze moje myslenie abstrakcyjne jest w powijakach ale nie moge nic z tego co napisales pojac. Co ma do tego staroc czy nowosc? Tylko okreslenie, czy modern thrash i retro thrash to tez oksymorony? Czy moda retro to tez oksymoron? Oswiec mnie plizka :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-05-2009, 13:41

Triceratops pisze: Wez nieco rozjasnij, bo ni chuja z tego nie czaje. Prog nie sugeruje niczego i to jest oksymoron?, no byc moze moje myslenie abstrakcyjne jest w powijakach ale nie moge nic z tego co napisales pojac. Co ma do tego staroc czy nowosc? Tylko okreslenie, czy modern thrash i retro thrash to tez oksymorony? Czy moda retro to tez oksymoron? Oswiec mnie plizka :D
ja pierdolę, ty tak na serio? :D
Triceratops pisze:Czy slowo "prog" sugeruje ze cos jest juz retro?
odpowiedziałem, że nie, a ty głupka udajesz i twierdzisz, że ja sugeruję, że prog niczego nie sugeruje i to jest oksymoron :)

a twoje myślenie abstrakcyjne jest akurat aż za bardzo rozwinięte :wink:

Co ma do tego staroc czy nowosc? Nic, ja cały czas mówię o znaczeniu słów a nie muzyce. Co już podkreślałem.

Modern thrash i retro thrash to nie oksymorony - sprawdź w słowniku znaczenie tego słowa.

Nie widzę żadnego powodu dla którego "moda retro" to miałby być oksymoron - nie są to wyrazy przeciwstawne.

jeszcze raz, bo zamieszałeś na potęgę: określenie "retro prog" jest oksymoronem, ponieważ składają się na nie dwa słowa o przeciwstawnym znaczeniu. tyle.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Triceratops

25-05-2009, 13:53

Skaut_Kwatermaster pisze: jak masz jakieś fajne współczesne rekomendacje, to z chęcią liznę lepsze pozycje, tylko nie w stylu Gazpacho, bo trochę mnie takie granie usypia ;)
Gazpacho nie znaju, to jakies zarlo z portugalii? :D Co ciekawego wyczailem to w tym roku jak na razie niewiele , norweski Wobbler wydal nowa plyte choc ze starym stuffem niewydanym pt Afterglow, w chuj mellotronow, wokale pod Hammilla jak w Gargemel , z deka podobne do Anglaagard, francuski Syrinx wydal plyte Qualla, 4 kompzycje zero wokali w chuj krimsonow plus zeuhl, chory etc, dosc ponurawy klimat, no nie wiem jakie klimaty lubisz ale te wydaja mi sie interesujace.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

25-05-2009, 13:56

Scaarph pisze: określenie "retro prog" jest oksymoronem, ponieważ składają się na nie dwa słowa o przeciwstawnym znaczeniu. tyle.
No to wez mi jak chlopu na miedzy, takiemu prostemu chujowi z wasami i sloma w butach wytlumacz co jest przeciwstawnego w tych slowach. No ok retro rozumiem "wstecz" "powrot do przeszlosci " etc.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

25-05-2009, 14:27

Triceratops pisze: Gazpacho nie znaju, to jakies zarlo z portugalii? :D Co ciekawego wyczailem to w tym roku jak na razie niewiele , norweski Wobbler wydal nowa plyte choc ze starym stuffem niewydanym pt Afterglow, w chuj mellotronow, wokale pod Hammilla jak w Gargemel , z deka podobne do Anglaagard, francuski Syrinx wydal plyte Qualla, 4 kompzycje zero wokali w chuj krimsonow plus zeuhl, chory etc, dosc ponurawy klimat, no nie wiem jakie klimaty lubisz ale te wydaja mi sie interesujace.
hmm, jakby Tobie określić Gazpacho, abyś tego żarła na wstępienie wyrzygał? :D Zapewne mi się nie uda, ale to taki progresywny Radiohead (choć to w sumie krzywdzące dla Gazpacho jest), tyle, że po norwesku. Generalnie, jak ucho kiedyś Tobie zwiędnie i będziesz chciał smutów posłuchać, to możesz się tym zapchać ;)
Wobbler i Syrinx obadam. Wskazane bardziej typy pod Anekdoten, bądź Gargamel właśnie, bez żadnych masturbacji gitarowych spod znaku DT.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Triceratops

Re:

25-05-2009, 14:48

Skaut_Kwatermaster pisze:Zapewne mi się nie uda, ale to taki progresywny Radiohead
Ofpizdencje az sprawdze :shock:
No widze ze same zachwyty w naszej polskiej prasie internetowej.
Skaut_Kwatermaster pisze: Wobbler i Syrinx obadam. Wskazane bardziej typy pod Anekdoten, bądź Gargamel właśnie, bez żadnych masturbacji gitarowych spod znaku DT.
Wobbler jak najbardziej w te rejony, francuzy niekoniecznie ale nie ma na bank zadnej menstruacji spod znaku DDT.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: Re:

25-05-2009, 15:08

Triceratops pisze:
Skaut_Kwatermaster pisze:Zapewne mi się nie uda, ale to taki progresywny Radiohead
Nie słuchaj, nie jesteś ukrytym emo przecież :) Albo posłuchaj, masz uszy i coś pomiędzy nimi. Jednak nie, nie słuchaj, znawca dobrej muzyki napisał jak jest z tą płytą :lol:
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Skaut

25-05-2009, 15:08

a znaszli to?

Obrazek

Morte Macabre - "Symphonic Holocaust

płytka tworzona przez gości z Anekdoten (i Landberk, którego nie znam). Właściwie okładka jak i sam tytuł płyty doskonale określa muzykę. Pamiętam, że kiedyś zekke chciał coś z klimatów dark noir/jazz. Co prawda jazzu tutaj jak na lekarstwo, ale mniemam, że te progresywne podjazdy też mogłyby mu się spodobać. Zresztą, nie tylko jemu. Wyśmienite wariacje nt, motywów przewodnich z horrorów. Nad całością unosi się oniryczna, lękliwa atmosfera. Wszystko utrzymane raczej w wolnych tempach - doskonałe na noc.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

25-05-2009, 15:20

4m pisze:
Triceratops pisze:
Nie słuchaj, nie jesteś ukrytym emo przecież :) Albo posłuchaj, masz uszy i coś pomiędzy nimi. Jednak nie, nie słuchaj, znawca dobrej muzyki napisał jak jest z tą płytą :lol:
z jaką płytą? :shock: Znów coś przekręcasz.
Nie chce mi się już tracić czasu na kopanie się z koniem, który typuje ostatnie Amon Amarth i Opeth jako płytę roku 2008
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

25-05-2009, 15:24

Skaut_Kwatermaster pisze: z jaką płytą? :shock: Znów coś przekręcasz.
Gazpacho, zapomniałeś już? :D
Skaut_Kwatermaster pisze:Nie chce mi się już tracić czasu na kopanie się z koniem, który typuje ostatnie Amon Amarth i Opeth jako płytę roku 2008
Ku chwale metalu! :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Triceratops

Re:

25-05-2009, 15:33

Skaut_Kwatermaster pisze:płytka tworzona przez gości z Anekdoten (i Landberk, którego nie znam).
Aktualnie wyglada to tak ze kolesi z Landberk nie ma juz a sa z Dungen i Paatos (czyli 2 z Landberk), przynajmniej na koncertach ,jakie daja od poczatku roku no i plyta moze bedzie jak im sie zechce bo takie glosy chodza. Landberk nie znac nie wypada, wszak to jeden z 4 zespolow grajacych retroprog ze szwecji, ktore zna nawet trocki (pozostale to wlasnie Morte Macabre, Anekdoten i Anglanard :mrgreen: )
Indian Summer znac trza a nawet wypada :mrgreen:
Skaut_Kwatermaster pisze: Właściwie okładka jak i sam tytuł płyty doskonale określa muzykę. Pamiętam, że kiedyś zekke chciał coś z klimatów dark noir/jazz. Co prawda jazzu tutaj jak na lekarstwo, ale mniemam, że te progresywne podjazdy też mogłyby mu się spodobać. Zresztą, nie tylko jemu. Wyśmienite wariacje nt, motywów przewodnich z horrorów. Nad całością unosi się oniryczna, lękliwa atmosfera. Wszystko utrzymane raczej w wolnych tempach - doskonałe na noc.
No jazzu tu na lekarstwo ale melotronow tony co jest dobre, podobny klimat ze wzgledu na melotrony maja produkcje francuskiej superekipy NeBeLNeST tyle ze tam jest to porgranicze fusion/jazz/zeuhl a jezeli chodzi o piosenkowa, przystepniejsza strone to nieco tego klimatu tyle ze nie tak bardzo noir ma ostatnia plyta belgijskiego Hypnos69 - Eclectic Measure
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-05-2009, 23:50

Triceratops pisze:
Scaarph pisze: określenie "retro prog" jest oksymoronem, ponieważ składają się na nie dwa słowa o przeciwstawnym znaczeniu. tyle.
No to wez mi jak chlopu na miedzy, takiemu prostemu chujowi z wasami i sloma w butach wytlumacz co jest przeciwstawnego w tych slowach. No ok retro rozumiem "wstecz" "powrot do przeszlosci " etc.
a prog, czyli progres, za słownikiem wyrazów obcych pwn rozwój czegoś, posuwanie się naprzód; postęp
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

26-05-2009, 07:20

Scaarph pisze:
Triceratops pisze:
a prog, czyli progres, za słownikiem wyrazów obcych pwn rozwój czegoś, posuwanie się naprzód; postęp
Sumując masz "powrót do przyszłości", sytuacja identyczna jak w filmie, to żaden oksymoron, zero sprzeczności :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Triceratops

26-05-2009, 08:24

Scaarph pisze:
Triceratops pisze:
No coz, zatem chyba wypada cie nieco uswiadomic ze przeciwienstwem wyrazenia progres jest regres, czyli cofanie sie, uwstecznianie sie a przeciwienstwem znaczenia, slowa "retro" ktore oznacza nawiazywanie do przeszlosci, taki powrot do przeszlosci ( w ksiazce czy filmie retrospekcja to cofniecie sie czasie aby poznac wydarzenia, ktore zaszly przed obecna akcja) , jego przeciwiesntwem sa odmiany slowa "future" ktore mowi o nawiazywaniu do przyszlosci np moda future, futurystyka etc
Komprene wu??
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

26-05-2009, 11:19

ta, ja to wszystko wiem, naprawdę. nawet w poprzednim moim poście było zdanie, żeby nie wyjeżdżać mi z takimi, ale czemuś skasowałem :) no, ale jak to mówią: whatever you say.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Triceratops

26-05-2009, 11:40

Niezly oksymoron z ciebie, wiesz co innego a piszesz co innego.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

26-05-2009, 12:11

bo taki już ze mnie oksymoron jest
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Triceratops