OVERKILL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: OVERKILL

05-10-2010, 12:22

Twoja sklonnosc do szalonych eksperymentow mnie zdumiewa panie doktorze, ale mysle, ze czasami warto sie samemu polozyc pod mikroskop.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

05-10-2010, 12:25

triceps, ty chyba to pakowanie to odpuściłeś, jak ty się pod mikroskopem mieścisz ;)
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-10-2010, 12:28

To byla przenosnia panie redaktorze :) Ale w tym wypadku chodzi o mozg :D
woodpecker from space
Maria Konopnicka

25-01-2011, 22:38

Znakomity jest ten ostatni Overkill! Dla mnie płyta roku 2010 w kategorii THRASH METAL. Exodus, Death Angel, Heathen też nagrali dobre płyty, ale to właśnie Overkill wywarł na mnie największe wrażenie.

Dziś w pracy w ramach pisaniny recenzji słuchałem sobie sporo "obiecujących" młodych kapel thrasowych, wróciłem do domu - włączyłem Overkill - i czuję się jakbym z deskorolki przesiał się po Porsche.
Problemem tych wszystkich retro-thrashowych kapel jest to, że koncentrują się głównie na riffach (niezbyt oryginalnych zresztą), zupełnie nie zaprzątając sobie głowy konstrukcją całego utworu. Słucha się tego, nóżką tupie, głową kiwa, ale nic z tego nie wynika. Overkill też nie gra niczego nowego - nagrał krążek klasyczny, ale taki na którym każdy utwór tętni własnym życiem, jest przemyślany i oferuje dużo więcej niż łatwo wpadający w ucho riff (podobnie można powiedzieć np o ostatnim Exodus). Chyba dlatego różnica pomiędzy tymi starymi kapelami thrashowymi, a młodą gwardią jest tak ogromna.
Po fali sentymentu jaki wywołały kapele w rodzaju Bonded By Blood, Merciless Death, Fuel By Fire i wiele, wiele innych, których nazw szybko zapomniałem nadeszła chwila prawdy. Dziś jak próbuję słuchać - zdawało mi się przezajebistego Fuel By Fire to cholernie biedne mi się to wydaje. Tego nowego-starego thrashu po prostu nie da się słuchać jak człowiek wychował się na Overkill, Exodus, Slayerze. To co nagrywają te młode kapele można by nazwać wyrobem thrashopodobnym... Jedynym plusem tego zjawiska jest fakt, że stare kapele zachęcone większym zainteresowaniem tego podgatunku muzyki powracały do wyśmienitej formy i znów brzmią, świeżo i ekscytująco.
Nie napiszę tego, ale gdyby ktoś tu napisał, że Ironbound jest najlepszą płytą w dyskografii Overkill na pewno nie rzuciłbym się do gorącej polemiki :)
Maria Konopnicka

25-01-2011, 23:56

Drone pisze:Jedna z niewielu płyt z zeszłego roku, co do której nie mam żadnych wątpliwości. To jest pierdolnięcie, pewność siebie i arogancja, a nie jakieś retro-thrashowe gówna. Marian, widziałeś teledysk do "Bring Me The Night"? Tak powinien wyglądać dobry teledysk metalowy. Ni mniej, ni więcej.
Pewność siebie i arogancja! Trafnie to ująłeś. A jak zajebiście Bobby zaciąga w niektórych momentach - jadowicie i arogancko właśnie. On wie, że te retro-thrasowe kapele to mogą im co najwyżej kartony na pokrowce od gitar nosić :)

dopiero teraz zobaczyłem - prosta, sprawdzona formuła i wyszło nie tylko bez obciachu, ale i charyzmą większą niż przyrodzenie walenia :) Nie dalej jak wczoraj krytykowałem Satyricon za podobny teledysk. Podobny, ale jednak inny. Overkill wydają mi się po prostu naturalni - dla nich grać thrash to jak dla słońca świecić, dla konia zarżeć, a dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej przegrać mecz! To coś naturalnego, co samo wychodzi. Oni po prostu z tym się urodzili! Mają talent, a do tego z każdą płytą coraz większe doświadczenie. To właśnie dzięki połączeniu komórki talentowej z doświadczeniową doszło do poczęcia Ironbound.
Czekam z niecierpliwością na ich marcowy koncert w Warszawie. Czuję, że będzie miazga! Czuję, że Destruction wypadną przy nich bardzo blado, bo ostatnio jak ich widziałem nie błyszczeli, a ich najnowsza płyta (której premiera już tuż-tuż) raczej trzęsienia ziemi nie zapowiada
est

26-01-2011, 00:07

Trzeba nadrobić zaległości i posłuchać w końcu tej płyty
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

26-01-2011, 00:41

Ja tam na ich ostatniej płycie 'arogancji i pewności siebie' nie słyszę.Przecież to raczej typowy Overkill ze sporą dawką heavy metalu. Ja wiem, pewnie jestm niesprawiedliwy, ale ten zespół z płyt słabo mnie przekonuje. Zupełnie inną parę kaloszy stanowią koncerty. Tam trudno, w thrash'owym światku, o konkurencję dla nich... Oczywiście poza Slayer...
Maria Konopnicka

26-01-2011, 10:22

jesteś niesprawiedliwy ;)
Maria Konopnicka

04-02-2011, 22:00

Aghhrrr! Kocham tę płytę! Cóż za żywioł, cóż za energia! Żadnego pitolenia, niepotrzebnych solówek i ślizgania się po gryfie! Chłopaki są w życiowej formie, grają tak jakby mieli po 20 lat! W tej muzyce jest tyle rebelii, buntu i wściekłości i witalności, że poza Slayer nie widzę na współczesnej thrashowej scenie konkurencji dla Overkill. Słuchajcie tej płyty i piszcie o niej! Nie warto tracić w życiu czasu na gównianą muzykę!
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

04-02-2011, 22:05

IRONMIL pisze:poza Slayer nie widzę na współczesnej thrashowej scenie konkurencji dla Overkill
moze konkurencja to nie jest, ale Onslaught ich idealnie uzupełnia, druga płyta po powrocie i drugi raz idealnie
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Maria Konopnicka

04-02-2011, 22:18

Onslaught przesłuchałem na razie kilka razy z komputera, na głośniczkach wielkości moszny pasikonika, a i tak już wiem, że masz rację! Chyba właśnie przez to, że ostatnio codziennie katuję ten Overkill, celowo wstrzymuję się z zakupem ostatniego Onslaught. Przyjemności trzeba dawkować - tym bardziej, że w 2011 zapewne nic lepszego już nas w thrashu nie spotka.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

04-02-2011, 22:34

IRONMIL pisze: Onslaught przesłuchałem na razie kilka razy z komputera, na głośniczkach wielkości moszny pasikonika
a nie warto kupic sobie słuchawki do kompa...
IRONMIL pisze:tym bardziej, że w 2011 zapewne nic lepszego już nas w thrashu nie spotka.
no ja licze, ze nowy Mortal Sin wyjdzie jesienia i utrzyma poziom ostatniej, czyli bedzie bardzo dobrze, w porywach do fantastycznie
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Maria Konopnicka

04-02-2011, 22:40

Adrian696 pisze:a nie warto kupic sobie słuchawki do kompa...
Słuchałem w pracy, a tam nie zawsze mogę się tak zupełni odciąć słuchawkami od rzeczywistości :)
Adrian696 pisze:no ja licze, ze nowy Mortal Sin wyjdzie jesienia i utrzyma poziom ostatniej, czyli bedzie bardzo dobrze, w porywach do fantastycznie
Jest jakaś szansa - po cichu też liczę na nowy Exumer, bo na koncercie rozłożyli mnie na łopatki...
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

05-02-2011, 10:51

IRONMIL pisze:jest jakaś szansa - po cichu też liczę na nowy Exumer, bo na koncercie rozłożyli mnie na łopatki...
Dokładnie, przy czym szansa jest spora. Basista na koncercie w Chorzowie powiedział, że szykują już coś na wiosnę tego roku.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Heretyk

05-02-2011, 12:35

IRONMIL pisze:Aghhrrr! Kocham tę płytę! Cóż za żywioł, cóż za energia! Żadnego pitolenia, niepotrzebnych solówek i ślizgania się po gryfie! Chłopaki są w życiowej formie, grają tak jakby mieli po 20 lat! W tej muzyce jest tyle rebelii, buntu i wściekłości i witalności, że poza Slayer nie widzę na współczesnej thrashowej scenie konkurencji dla Overkill. Słuchajcie tej płyty i piszcie o niej! Nie warto tracić w życiu czasu na gównianą muzykę!
no ale co tu jeszcze dodać ? :) ta płyta jest fantastyczna, kto ma wiedzieć - ten przecież wie. Exodus, Slayer i Overkill, tak wygląda teraz podium jeśli chodzi o thrash metal.
Maria Konopnicka

05-02-2011, 13:12

Heretyk pisze: Exodus, Slayer i Overkill, tak wygląda teraz podium jeśli chodzi o thrash metal.
jeśli podawałeś nazwy, tak jak stoją na podium od lewej do prawej, a nie w kolejności miejsc, to się zgadzam w 100 proc. :)
Awatar użytkownika
Skaut

05-02-2011, 13:22

Heretyk pisze: Exodus, Slayer i Overkill, tak wygląda teraz podium jeśli chodzi o thrash metal.
smutne jest to, że nikt z "młodych gniewnych" nawet nie próbuje się do tego poziomu zbliżyć.
Coś tam było! Człowiek!
Maria Konopnicka

Re:

05-02-2011, 13:57

Niestety, przepaść jest ogromna - mimo, że narzekam na ten nowy thrash to od czasu do czasu kupuję płyty nowych kapel, niestety ostatnie albumy Slayer, Overkill czy Exodus sprawiają, że coraz bardziej zaczynam sobie zdawać sprawę z bezsensu poszukiwania czegoś wartościowego w płytach nagrywanych przez młode kapele.
Chyba w innych podgatunkach metalu nie ma takiej przepaść pomiędzy nowymi, a starymi kapelami. W black metalu np. często nowe kapele zawstydzają te stare. Ze starych to bodaj tylko Mayhem i Marduk bronią honoru. Thrash to widocznie muzyka, której młode pokolenie nie bardzo czuje. Katany, naszywki i białe adidasy nie są wcale sekretem tej muzy - nie wystarczy Repka na okładce i garść rifów podpierdolonych Slayerowi czy Kreatorowi.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

05-02-2011, 14:05

Nie chcę się wtrącać, bo na thrash metalu znam się raczej słabo ;), ale zapominacie panowie o Aura Noir której to dokonania spokojnie kasują ostatnie albumy wymienionych tutaj kapel (tak, nawet Slayera chociaż tutaj różnica jest mniejsza). W sumie to by nawet potwierdzało tezę o młodym pokoleniu, bo jakby nie patrzeć AN to też są już weterani tyle, że trochę innej sceny.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Maria Konopnicka

05-02-2011, 14:10

Nerwowy pisze:Nie chcę się wtrącać, bo na thrash metalu znam się raczej słabo ;), ale zapominacie panowie o Aura Noir której to dokonania spokojnie kasują ostatnie albumy wymienionych tutaj kapel (tak, nawet Slayera chociaż tutaj różnica jest mniejsza). W sumie to by nawet potwierdzało tezę o młodym pokoleniu, bo jakby nie patrzeć AN to też są już weterani tyle, że trochę innej sceny.
Nie zgadzam się z Tobą, że na thrashu znasz się słabo. :)
ODPOWIEDZ