AMORPHIS
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: AMORPHIS
-
Ostatnio zmieniony 31-08-2013, 10:31 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Yare Yare Daze
- Drone
"Tuonela" to bardzo dobra płyta, dla mnie najlepsza, jaką nagrali obok debiutu. "Am Universum" nie mogę zdzierżyć, ale ciągle trzymam na półce, późniejszych nawet nie słuchałem. Coś straciłem?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
Nie,tylko debiut i Tuonela,reszta sie nie liczy,szczególnie plyty po Am Universum to koszmarne gówno.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
-
- weteran forumowych bitew
A "Tales..."? Przecież to świetny materiał i bardzo charakterystyczny, powiedziałbym nawet oryginalny. :)
Grrrówno!
-
Nie broni się po latach, naiwne to i pretensjonalne takie, podobnie jak "Elegy". Można posłuchać z sentymentu. ;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
taki tego urok. do "Commando" też nie wracam ze względu na psychologiczną głębię i nietuzinkowe postacie :)
-
Naiwne - możliwe. Pretensjonalne - dlaczego?[V] pisze:Nie broni się po latach, naiwne to i pretensjonalne takie, podobnie jak "Elegy". Można posłuchać z sentymentu. ;)
Do "Elegy" nie mam ochoty wracać choć kiedyś zasłuchiwałem się okrutnie, ale nie oplułbym tej płyty teraz. Amorphis mimo bardzo dużej ilości melodii potrafił je składać na tyle zgrabnie, że podczas słuchania nie mam mdłości, nie czuję się też zażenowany. Myślę, że to jednak rzeczy zrobione z większym smakiem i "szlachetnością" niż sporo innych, równie znanych, kapel (zwłaszcza z Finlandii). No chyba, że ktoś ogólnie gardzi takim graniem, to w ogóle nie ma o czym gadać. ;)
Grrrówno!
deathmetalowe gitary wygrywające quasi-folkowe melodyjki do niskiego growlu zawsze będą pretensjonalne, ale to nie oznacza, że nie może to być zajebiste :)
-
-
kwestia osobistych preferencji,mi te lawiny i lodospady melodii nie robia,na Tuonela znalezli zloty srodek i tam jest wszystko fajnie zbalansowane ,jest tam taki fajny rock n rolowy pazur i zaciecie.
-
Tuonela to ta z żołędziami?
- Drone
O, to to, pięknie jest ta płyta stonowana. W zasadzie mogłoby tylko nie być tego growlu w środku płyty, ale jakoś specjalnie też nie przeszkadza.[V] pisze:kwestia osobistych preferencji,mi te lawiny i lodospady melodii nie robia,na Tuonela znalezli zloty srodek i tam jest wszystko fajnie zbalansowane ,jest tam taki fajny rock n rolowy pazur i zaciecie.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
- zaczyna szaleć
"Tales From the Tousend Lakes", "Elegy", "Eclipse". Najlepsze 3 płyty Amorphis moim zdaniem.
- empir
- zahartowany metalizator
Tuonela zajebista. Potem imho spadek. Na szczęście po zmianie wokalisty znów płyty zyskały. Fajne melodyjki i dobry growl.hcpig pisze:Odwidziała mi się chujowatość 'Tuoneli' (z 10 lat jej nie słyszałem) - ale hity! Ale 'Am Unviersum' już obsysa więc nie brnę dalej w ich dyko.
Posłuchaj i oceń sam. Tragedii nigdy nie było choć Am Universum i Far from the Sun to spadek formy.Drone pisze:"Tuonela" to bardzo dobra płyta, dla mnie najlepsza, jaką nagrali obok debiutu. "Am Universum" nie mogę zdzierżyć, ale ciągle trzymam na półce, późniejszych nawet nie słuchałem. Coś straciłem?
Potem warto posłuchać zwłaszcza Eclipse i Silent Waters.
-
Faktycznie, "Silent Waters" zapamiętałem jako przebłysk czegoś lepszego. Następny album był za to totalnie niesłuchalny.
Grrrówno!
- Oki
z ostatnich rzeczy to tylko "Eclipse" dobre bardzo, reszta, łączne z najnowszym, co najwyżej przyzwoite
- Morbid Marcin
Re: Odp: AMORPHIS
Nowy album jest bardzo dobry, mnie sie zapetlil na kilkadziesiat przesluchan. Mnostwo hiciorow, przebojowe jak diabili i choc momentami jest cukierkowato, to ja generalnie kupuje nowe (choc juz kilkuletnie) wcielenie tej kapeli, mimo ze maja wahania. Poprzddnia byla slabawa, a teraz jest znow bdb. Nuff said.
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
- Oki
przyznam, że jest całkiem niezła, ale nie ma takich hitów jak pierwsza z Jutsenem no i nie ma już tego efektu zaskoczenia i radykalnego odświeżenie formuły, chociaż trochę lekkich zmian słychać i za to brawo
- Morbid Marcin
Wszystko kwestia ilosci przesluchan. Moim skromnym zdaniem to jest hit na hicie.
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
- COFFIN
Ja to dopiero jestem do tyłu, bo nawet nie wiem, czy ten kolo dalej 'śpiewa' z nimi, ale lubię:Morbid Marcin pisze: ja generalnie kupuje nowe (choc juz kilkuletnie) wcielenie tej kapeli
'Come the Blessed Madness'