ONDSKAPT

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

Re: ONDSKAPT

01-11-2008, 22:19

longinus696 pisze:Bo czymże jest dzisiaj debiut Mayhem? Płytą która się nie zestarzała pod względem muzycznym, ale w poszukiwaniu diabelskiej strony ludzkiej egzystencji zabrnięto już dalej.
Zabrnięto dalej, ale chyba bardziej w kwestii formy niż treści.
So_It_Is_Done pisze: Fajnie, wiem że tutaj wypociny pokroju Craft są lubiane. Tylko porównaj sobie tą słabiznę ze starym, albo nawet nowszym Darkthrone i zauważysz dlaczego tak piszę.
Sęk w tym, że w przypadku tego rodzaju porównań, Craft wypada bardzo dobrze, jako jedna z nielicznych młodych kapel. Do tego zazwyczaj w ciągu kilku sekund udaje im się osiągnąć to, o czym mogły jedynie pomarzyć kapelki pokroju Vlad Tepes. Szczerze mówiąc mam wrażenie, że nie przesłuchałeś żadnej ich płyty w całości.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

01-11-2008, 22:22

So_It_Is_Done pisze:Jak lubisz merch Satyricon to noś z dumą, gratuluję.
:shock: jedną z cech idiotów jest to, że nie wiedzą kiedy się z nich kpi
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

01-11-2008, 22:26

Porównujesz VT do Craft a to zupełnie inny BM. Craft przynudzają, mało w tym emocji i grają oklepane patenty. Piszesz, że w kilku sekundach osiągają pewien klimat, może i racja, ale po kilku minutach słychać, że dalej z tym nic nie robią, ciągle klepią te same motywy, jak na siłe. VT wypracowali swój styl, nie do podrobienia, szaleńczy i wampiryczny. Craft taki postnuklearny jakby, ale ogólnie jebią emo.
Ostatnio zmieniony 01-11-2008, 22:30 przez So_It_Is_Done, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

01-11-2008, 22:27

boroowa pisze:
So_It_Is_Done pisze:Jak lubisz merch Satyricon to noś z dumą, gratuluję.
:shock: jedną z cech idiotów jest to, że nie wiedzą kiedy się z nich kpi
Sam siebie określiłeś;)
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

01-11-2008, 22:31

Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć w tym temacie...:P Ja pierdolę....Pomijając debilne wypowiedzi - dobrze, że zmienili tytuł, tamten mnie wkurwiał ;)
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-11-2008, 22:37

COFFIN pisze:dobrze, że zmienili tytuł, tamten mnie wkurwiał ;)
IMO tamten był dużo lepszy. Albo inaczej - tamten był dobry, ten jest skrajnie chujowy.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
COFFIN

01-11-2008, 22:39

Może patrzę przez pryzmat dwóch poprzednich, dlatego poprzedni lekko mi nie pasił ;) Chociaż brzmiał dosyć nieźle :)
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

01-11-2008, 22:42

So_It_Is_Done pisze:Porównujesz VT do Craft a to zupełnie inny BM. Craft przynudzają, mało w tym emocji i grają oklepane patenty. Piszesz, że w kilku sekundach osiągają pewien klimat, może i racja, ale po kilku minutach słychać, że dalej z tym nic nie robią, ciągle klepią te same motywy, jak na siłe. VT wypracowali swój styl, nie do podrobienia, szaleńczy i wampiryczny. Craft taki postnuklearny jakby, ale ogólnie jebią emo.
Ja słyszę tam dużo emocji. Osiągają pewien klimat i utrzymują go, między innymi przez powtarzalność motywów. Porównuje Vlad Tepes i Craft, bo cel ich muzyki jest chyba podobny? Tyle, że o ile Vlad Tepes bardzo się stara i niewiele z tego(w moim odczuciu) wychodzi, o tyle Craft po prostu to robi. Takie określenia jak "wampiryczny" i "postnuklearny" są moim zdaniem wyjątkowo niefortunne. Nie wiem też, jak Craft może "jebać emo", skoro "mało w tym emocji"?
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

01-11-2008, 22:51

So_It_Is_Done pisze: Chciałbym poznać album, który uważasz za równie dobry albo i lepszy od DMDS.
Całą trylogię Darkthrone uważam za równie dobrą albo i lepszą od DMDS. No, ale to przecież truizm.
Z nowych rzeczy (nie wiem, czy lepsze od DMDS, czy nie, bo trudno przebić jej historyczną wartość) to najczęściej konserwuję trupy przy:
Ad Hominem - CoH
Anaal Nathrakh - TCN / WFRDFTSTMWRAIHS
Antaeus - C.Y.F.A.W.S. / DPE / BL
Armagedda - OTB
Black Funeral - A-I-D / O / WoW
Black Lodge - L:S / S
Blut Aus Nord - TWWTG
Clandestine Blaze - DoF
Craft - TSR / TP / FTU
DeathSpell Omega - SMRC / K / split / F-IMiIE
Diabolicum - TDBR
Funeral Mist - S / D
Frost - CA / TTG
Katharsis - VVVVE
Kriegsmaschine - ASOD
Leviathan - MCAAL
Malign - DF
Mgła - P / M / FTTN
Nortt - L
Ofermod - MTA
Ondskapt - DSMD / DE
Shining IV - TEC / V - H
Silencer - D,PM
Urgehal - A / TTFTD / D / G
Watain - RDC / CL / SttD
Zavorash - ZVRS / NASD

To jest mój wzór BM i te płyty katuję regularnie, oczywiście oprócz bezwzględnych klasyków z I poł. lat 90. i ich współczesnych płyt.
Ostatnio zmieniony 02-11-2008, 00:35 przez longinus696, łącznie zmieniany 2 razy.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

01-11-2008, 23:04

ultravox pisze:
So_It_Is_Done pisze:Porównujesz VT do Craft a to zupełnie inny BM. Craft przynudzają, mało w tym emocji i grają oklepane patenty. Piszesz, że w kilku sekundach osiągają pewien klimat, może i racja, ale po kilku minutach słychać, że dalej z tym nic nie robią, ciągle klepią te same motywy, jak na siłe. VT wypracowali swój styl, nie do podrobienia, szaleńczy i wampiryczny. Craft taki postnuklearny jakby, ale ogólnie jebią emo.
Ja słyszę tam dużo emocji. Osiągają pewien klimat i utrzymują go, między innymi przez powtarzalność motywów. Porównuje Vlad Tepes i Craft, bo cel ich muzyki jest chyba podobny? Tyle, że o ile Vlad Tepes bardzo się stara i niewiele z tego(w moim odczuciu) wychodzi, o tyle Craft po prostu to robi. Takie określenia jak "wampiryczny" i "postnuklearny" są moim zdaniem wyjątkowo niefortunne. Nie wiem też, jak Craft może "jebać emo", skoro "mało w tym emocji"?
Brzmienie Craft przywodzi na myśl klimaty ala Mad Max utwory takie jak Reaktor 4 czy ich hity z myspace. Ich płyty rozpoczynają się od porządnego kopa, ale z każdym utworem poziom się obniża (na myspace też wrzucili początkowe kawałki, bo późniejsze nie prezentują sobą wysokiego poziomu). Poza tym z płyty na płytę coraz gorzej. Fuck the Universe zahacza już o rock n rollowe wesołe przytupanki i zwiastuje koniec tej kapelki. VT natomiast zaprzestali działalnośći w odpowiednim momencie, widocznie nic lepszego już by nie nagrali, za co ogromny plus. Ich muzyka też jest skoczna, ale folkowa a nie rock n rollowa, od razu kojarzy się z atmosferą z kultowych płyt w BM, ale mimo to jest to atmosfera inna niż na klasykach. Jebie od tego nienawiść i średniowiecze. Typki z Craft natomiast gadają sobie grubymi głosami do blackowego podkładu ZZ Top i nic z tego nie wynika. Taki przeciętniak.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

Re:

01-11-2008, 23:08

longinus696 pisze:
Całą trylogię Darkthrone uważam za równie dobrą albo i lepszą od DMDS. No, ale to przecież truizm.
Widzisz, nasze zdania różnią się nawet co do samej wielkiej trójki Darkthrone. Nie wliczam w nią Transylvanian Hunger, która jest dla mnie niezłą, ale wkurwiającą płytą. Jest zbyt prostacka, łatwa w odbiorze i modna, można posłuchać kilka razy i już się zna na pamięć. Co do wymienionych nie będę dyskutować, bo 90% z tego co wymieniłeś, moim zdaniem to gówno i nie potrzebne żadne tłumaczenia. Wystarczy włączyć jakiś stary materiał, a zaraz po nim któryś z tej listy, od razu słychać różnicę.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

Re: Re:

01-11-2008, 23:12

Drone pisze:Nieśmiało zapytam o ostatni LEVIATHAN?
Wszyscy z kutasami w dłoniach przy ostatnim, a zanim on wyszedł to o Leviathan sie nie pisało, albo jebało na twórczość Wresta. Poprzednie albumy są lepsze od nowego.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

01-11-2008, 23:20

So_It_Is_Done pisze:Widzisz, nasze zdania różnią się nawet co do samej wielkiej trójki Darkthrone. Nie wliczam w nią Transylvanian Hunger, która jest dla mnie niezłą, ale wkurwiającą płytą. Jest zbyt prostacka, łatwa w odbiorze i modna, można posłuchać kilka razy i już się zna na pamięć.
Jak chcesz problemów z zapamiętaniem muzyki, to włącz se Cynic. Kurde... ta płyta to trans, absolutny przykład pełnej i właściwej formy black metalu. Bez ozdobników, bez zbędnego pitolenia, surowizna i zgnilizna. Mówiłeś, że słuchasz tego co obrzydliwe i pozbawione ludycznych wątków. Jak dotąd wszystko temu przeczy. Dawaj tę listę obrzydliwych płyt, albo pomyślę, że sobie kpiny urządzasz.
So_It_Is_Done pisze:Co do wymienionych nie będę dyskutować, bo 90% z tego co wymieniłeś, moim zdaniem to gówno i nie potrzebne żadne tłumaczenia. Wystarczy włączyć jakiś stary materiał, a zaraz po nim któryś z tej listy, od razu słychać różnicę.
Poważnie? Pewnie nawet nie znasz tych płyt, albo znasz po 2 kawałki, bo zwyczajnie zaprzeczasz faktom.

Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

01-11-2008, 23:25

So_It_Is_Done pisze:Fuck the Universe zahacza już o rock n rollowe wesołe przytupanki i zwiastuje koniec tej kapelki. VT natomiast zaprzestali działalnośći w odpowiednim momencie, widocznie nic lepszego już by nie nagrali, za co ogromny plus. Ich muzyka też jest skoczna, ale folkowa a nie rock n rollowa, od razu kojarzy się z atmosferą z kultowych płyt w BM, ale mimo to jest to atmosfera inna niż na klasykach. Jebie od tego nienawiść i średniowiecze. Typki z Craft natomiast gadają sobie grubymi głosami do blackowego podkładu ZZ Top i nic z tego nie wynika. Taki przeciętniak.
AAAahahhahahahhahahhaha !!!!!
BM TO JEST ROCK'N'ROLL i to jest w nim najlepsze. A folk-BM to GEJOSTWO !

Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

01-11-2008, 23:33

Drone pisze: Zanim zacząłeś słuchać BM, to ja płyty LEVIATHAN, XASTHUR, VON czy TWILIGHT znałem na pamięć, więc nie wyskakuj z takimi tekstami. Poza tym oczywiście ostatni LEVIATHAN jest najlepszy i jest najlepszą płytą z USBM wydaną do tej pory.
Zabawny jesteś, ale jak chcesz to będę mówił ci 'Panie Doktorze'.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

01-11-2008, 23:42

So_It_Is_Done pisze:Wszyscy z kutasami w dłoniach przy ostatnim, a zanim on wyszedł to o Leviathan sie nie pisało, albo jebało na twórczość Wresta. Poprzednie albumy są lepsze od nowego.
Poprzednie albumy to niesłuchalna chujnia. Podobnie jak większość Xasthurów. Muzyczna impotencja, z której strony by na to nie spojrzeć. Jeśli to jest Twoja wizja BM, to dziękuję. Te płyty to brudnopis upośledzonego nastolatka z czaszkami zrobionymi ołówkiem. Zaorać. EOT

Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

02-11-2008, 00:09

ultravox pisze:
Sęk w tym, że w przypadku tego rodzaju porównań, Craft wypada bardzo dobrze, jako jedna z nielicznych młodych kapel.

Dla ciebie bardzo dobrze, ja słucham tego może raz na pół roku jak mi coś odbije.
ultravox pisze: Szczerze mówiąc mam wrażenie, że nie przesłuchałeś żadnej ich płyty w całości.
Masz dobre wrażenie, w całości znam jedynie Katharsis, Leviathan, Diabolicum, Shining IV, Silencer. Inaczej nie da rady bo jak słysze nakładające się wokale w Antaeus w tej chwili i jego jebane sylabizowanie w każdym kawałku, to mam dosć. NIe mówie, że płyta zła, ale ma kilka takich przypałowych momentów że głowa mała.
Awatar użytkownika
hcpig

02-11-2008, 07:51

Drone pisze: Ondskapt - DSMD / DE - mam mieszane uczucia
No ROTFL, jakie niby??? Zwłaszcza jeśli chodzi o debiut.
Yare Yare Daze
vulture

02-11-2008, 08:03

Mieszane uczucia to ja mam przy OFERMOD.lubię Mysterion tes anomias..ale w miarę słuchania łapię się na tym że wszystko na tej plycie zaczyna mi przypominać MAYHEM :lol: okładka,tytuł,ale najbardziej niektóre riffy jakby żywcem wyjęte z..Wolf;s Lair Abyss.
Poza tym nowa płyta to gówno.
Awatar użytkownika
hcpig

02-11-2008, 08:51

Przesadzasz z tym porównaniem trochę, ale co do wniosków to się zgodzę - przereklamowany band, choć wciąż dobry oczywiście.
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ