PEWEX vol. 3 - SATYRICON vs CELTIC FROST

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

Re: PEWEX vol. 3 - SATYRICON vs CELTIC FROST

23-07-2009, 08:13

pojebało Was z tymi pewexami?
świetna pogoda jest - wypad nad jezioro czy w góry a nie siedzieć przed monitorami.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

23-07-2009, 08:18

Morph pisze:Nie wiem co chcecie od brzmienia Nerona, najlepsze co im wyszło.
Na tej plycie? Poza Wolfpack - chyba rzeczywiscie racja. Najbardziej rozkurwiajace sa momenty, w ktorych gra tylko bas i leciutka gitara na cleanie. Zreszta oni zawsze mieli tego typu wkrety na najwyzszym poziomie - vide Volcano - Suffering the tyrants (o ile mnie pamiec nie myli).
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

23-07-2009, 10:53

Morph pisze:
Nerwowy pisze:Przeca ostatni album Satyricon jest gorszy od N,D praktycznie pod każdym względem.
Obrazek
Kiedy on ma 100% racji. TAON niestety na tle N,D jest "lekkim" rozczarowaniem.

Tak jak przewidywalem - Celtic Frost ma miażdżącą przewagę. Ja jednak uważam, choć, jak pisałem, dwa krążki to dla mnie 10/10, że jednak Satyricon dokładnie na tym albumie odrodził black metal na nowo - ani jeden zespół nie zbliżył się do tego poziomu (DsO to już zupełnie inna parafia, więc bez takich argumentów mnie tutaj). To jest 100% surowości gatunku, a jego prostota jest na "Now, diabolical" atutem i to, że aktualnie można znaleźć większą ilość epigonow, nie przemawia wcale na jego niekorzyść - patrz Slayer - "Reign in Blood" ;)
Kilka osób wymienia tutaj Rebel Extravaganza - oczywiście, że to najlepsze dzieło jakie Satyricon wypuścił, ale skoro już peweksujemy, to także trzymajmy się jakichś norm. Celowo porównałem albumy z tego samego roku, jako dobrą bazę startową do dyskusji o przełamywaniu barier i przyszłych inspiracjach młodych kapel.
Coś tam było! Człowiek!
Heretyk

23-07-2009, 12:39

Celtic Frost wygrywa, bo nie ma słabych numerów na tej płycie, a na Now Diabolical, która i tak jest płytą wręcz zajebistą, kilka by się znalazło. No, może nie słabych, ale troszeczkę zaniżających poziom
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-07-2009, 15:37

Drone pisze:
Maria Konopnicka pisze:Satyricon kolejną płytę dla nastoletnich metalowczyków, którzy myślą, że ta muzyka ma jeszcze coś wspólnego z black metalem.
Który to już raz przestrzeliłeś sobie głowę na wylot? :lol:
:)

No i popatrz Maria, ten "Now, Diabolical" potrafią również docenić o wiele starsi ludzie niż nastolatki;
Spoglądając zresztą na ten temat i Twoją wypowiedź, od razu mi się przypomniały początki na tym forum, gdzie z Trotzkim byliśmy "karceni" za wypowiadane superlatywy na temat właśnie ND. :wink:
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

23-07-2009, 15:37

Nic ascetycznego w Monotheist nie słyszę
bo jestes gluchy
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Skaut

23-07-2009, 15:41

Drone pisze:
Maria Konopnicka pisze:Satyricon kolejną płytę dla nastoletnich metalowczyków, którzy myślą, że ta muzyka ma jeszcze coś wspólnego z black metalem.
Który to już raz przestrzeliłeś sobie głowę na wylot? :lol:
mi się już nawet z koniem nie chce kopać :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

23-07-2009, 15:45

Maria Konopnicka pisze:
Skaut pisze:Pozwolę sobie podchwycić temat i cofnąć się o 3 lata, kiedy to Celtic Frost powrócił z "Monotheist", a Satyricon nagrał "Now, Diabolical".
W tym samym roku Luca Turilli nagrał płytę "The Infinite Wonders of Creation"
i... :roll:
Maria Konopnicka pisze:
Skaut pisze: Obie płyty brzmią ascetycznie (wiem jak to brzmi w kontekście "Monotheist", ale tak to odbieram), ale dzięki doskonałemu brzmieniu świetnie wpasowały się w obecny wiek.
Nic ascetycznego w Monotheist nie słyszę
Riven pisze: bo jestes gluchy
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

23-07-2009, 16:02

Maria Konopnicka pisze: Pamiętam jak wymieniałem wówczas DsO jako jeden z wizjonerskich zespołów black metalowych, a Trotzky twierdził, że to druga liga :)
jak ktoś znajdzie ten cytat to stawiam piwo :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
DCI Hunt

23-07-2009, 16:05

Marian, czemuś Ty się tak czepił tego 'N.D.? Kupujesz jakieś gówna typu Evol, a czepiasz się całkiem niezłej płyty.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-07-2009, 16:05

Maria Konopnicka pisze:
Ihasan pisze:no i popatrz Maria, ten "Now, Diabolical" potrafią również docenić o wiele starsi ludzie niż nastolatki;
Czasami tak bywa, że człowiek jest już dorosły a umysł ma 3-letniego dziecka :)
i czytam to zdanie napisane przez człowieka, dla którego "The Age of Nero" to płytka, o wiele ciekawsza niż wspominany ND :)
Jak dla mnie to cholerny plastik pod norweskie radio, w którym w audycji przy herbacie puszczają jako przerywnik.
... no ale o gustach się niby nie gustuje, zastanawia mnie tylko fakt, jakie kryterium musi spełniać płytka by była przez Ciebie uznana jako płytka dla "nastoletnich metalowczyków"? :)
Maria Konopnicka pisze:To chyba jakieś inne forum było. Ja pamiętam jak wszyscy się spuszczali nad ND - twierdząc jaka to genialna płyta wyznaczająca drogę rozwoju dla black metalu, a mnie "karcono" i obśmiewano, że chciałbym aby Satyricon zatrzymał się w iglastym lesie z napisem "Nemesis Divina".
... z tym, że Ty rzeczywiście byłeś wtedy pamiętam bardziej za tym, by Satyricon kontynuował to co było, na ND ... - ale dobra, bo odchodzimy od meritum tego tematu;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

23-07-2009, 16:33

no to za dużo nie podkoloryzował :D mówiąc jezykiem sportowym - złapał Trocaka na wykroku :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

Re:

24-07-2009, 19:41

Morph pisze:Celowo porównałem albumy z tego samego roku, jako dobrą bazę startową do dyskusji o przełamywaniu barier i przyszłych inspiracjach młodych kapel.
dopiero teraz zalapalem czemu te plyty wogole sa porownane. monotheist oczywiscie miazdzy konkurenta
niech to miejsce niebawem zniknie
est

Re: Re:

24-07-2009, 19:57

pr0metheus pisze:
Morph pisze:Celowo porównałem albumy z tego samego roku, jako dobrą bazę startową do dyskusji o przełamywaniu barier i przyszłych inspiracjach młodych kapel.
dopiero teraz zalapalem czemu te plyty wogole sa porownane. monotheist oczywiscie miazdzy konkurenta
No, rok wydania je łączy, ale to przełamywanie barier w odniesieniu do Satyricon jakieś dziwne mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

Re: Re:

24-07-2009, 20:46

pr0metheus pisze:
Proszę mi nie wciskać nie moich tekstów. :evil:
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

24-07-2009, 23:49

o sorry,rzeczywiscie,skaut to napisal :)
niech to miejsce niebawem zniknie
wolf

25-07-2009, 00:29

Nigdy nie przepadalem za Satyricon (najpierw jakies black metalowe mialczenie ,potem stylistyka ideanie pasujaca dla emo w fioletowych gumach) ,CF nagral plyte moze nie zjawiskowa jak dla mnie ale na tyle oryginalna zeby jednym pierdem zmiesc nudy z ND
Arisowicz
w mackach Zła

26-07-2009, 13:08

Ja uważam, że Monotheist JEST płytą zjawiskową - nigdy nie przypusczałem, że płyta powrotna może okazać się lepsza niż klasyki CF (razem z najlepszą płytą metalową lat 80. ) i przede wszystkim, nie spodziewałem się tak cholernie oryginalnej płyty, którą imo ciężko zaszufladkować.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

26-07-2009, 13:30

Głos na Monotheist. Jednak całość bardziej treściwa, monolityczna, barwna.

I podobnie jak ktoś powyżej już to ujął, nie zgodzę się, że jest to album ascetyczny. To znaczy są momenty ultrasurowe, na przykład otwieracz, ale patrząc na to co się dzieje dalej, w takim Umierającym Bogu, czy też w Synagodze - przecież to są istne wulkany dźwięków. Wystarczy się dokładnie wsłuchać na słuchawkach w tło w tym pierwszym wymienionym utworze (intro). Cuda na kiju.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

10-11-2011, 13:55

Skaut pisze:Pozwolę sobie podchwycić temat i cofnąć się o 3 lata, kiedy to Celtic Frost powrócił z "Monotheist", a Satyricon nagrał "Now, Diabolical". Dlaczego takie porównanie?
Obie płyty brzmią ascetycznie (wiem jak to brzmi w kontekście "Monotheist", ale tak to odbieram), ale dzięki doskonałemu brzmieniu świetnie wpasowały się w obecny wiek. Obie czerpią z najlepszych wzorcow wypracowanych na poprzednich krążkach, tworząc tym razem zwarte monolity. Zarówno nad "Monotheist" jak i nad "Now, diabolical" unosi się transowa, pochłaniająca atmosfera, przy czym Tom stawia na ciężar i walce, z kolei Satyr postanowił przybrać swoje dzieło w szaty rock 'n' rolla, ściśle trzymając się przy tym blackmetalowej konwencji. Do tego dochodzi czytelna perkusja, która w jednym i drugim przypadku jest swoistą "kropką nad i", spajającą oba albumy.
No więc moi drodzy, kto jest zwycięzcą w tym pojedynku (choć z gory wynik będzie pewnie przesądzony ;) )? Czy wizjonerstwo Toma będzie wyznacznikiem na przyszłe lata (ktore już dało się we znaki 1349 - "Revelations of the Black Flame "), czy może jednak Satyr ze swoją muzyką stanie się inspiracją dla młodych zespołów (nowe IXXI i Ruins)?
Ja jednak promil wyżej stawiam "Now, Diabolical".
Celtic Frost ok, tylko nie to nowe oblicze. Ani "Monotheist", ani Triptykon mnie nie powaliły. Głos na Satyricon.
ODPOWIEDZ