To dobre :DMorph pisze: tylko zawodzenia autystycznego portugalskiego cygana.
CORPUS CHRISTII
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
Re: CORPUS CHRISTII
'Come the Blessed Madness'
Słucham sobie trzeciego, losowo wybranego numeru i wszystko się zgadza. To już kopiści z Flagellant mają w sobie dużo więcej zła i iskry bożej.Morph pisze:Nie zamierzam, ta płyta zdradza wszystkie swoje zady i walety zanim jeszcze się skończy. Jest prosta jak stylisko kilofa, skurwysyństwa to ona na oczy nie widziała (no może poza tekstami w materiałach promocyjnych wytwórni ;)).
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Nie. Craft bliżej do Darkthrone niż do dobrego, religijnego black metalu. Prędzej umieściłbym ich w jednym worku z Orcustus.
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Chodziło tu o bezpłciowe kopiowanie. Ile można słuchać tych prostackich patencików? Zero jakiejkolwiek orygianlnosci.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Ale Hell Darkness grają tak specjalnie, jest to coś ala cover band jak dzisiejszy Darkthrone. Przecież to oczywiste. Poza tym poda mi się ich ewidentna żuleria a Craft śmierdzi pozką.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- ultravox
- zahartowany metalizator
Craft to nie prostactwo, tylko niesamowite wręcz wyczucie tematu. W prosty sposób udaje im się osiągnąć to, czego inni nie potrafią nawet przy pomocy najbardziej nawet wymyślnych środków. Jak dla mnie jest to jedyny zespół nawiązujący do twórczości Darkthrone, który oferuje coś na poziomie zbliżonym do oryginału. Poza tym, mimo zbliżonej formy, treść (tu mam na myśli pewne emocje, które odbieram za jej pośrednictwem) tej muzyki jest nieco inna - zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że dość unikalna w skali całego gatunku. Po prostu na płytach Craft jest pewien pierwiastek, którego nie znajdziesz w twórczości Darkthrone, a przy tym pod względem samych kompozycji i ich wykonania jest to rzecz niemalże wzorcowa.So_It_Is_Done pisze:Chodziło tu o bezpłciowe kopiowanie. Ile można słuchać tych prostackich patencików? Zero jakiejkolwiek orygianlnosci.
- Skaut
KATHARSIS panie kolego. ;)ultravox pisze:Craft to nie prostactwo, tylko niesamowite wręcz wyczucie tematu. W prosty sposób udaje im się osiągnąć to, czego inni nie potrafią nawet przy pomocy najbardziej nawet wymyślnych środków. Jak dla mnie jest to jedyny zespół nawiązujący do twórczości Darkthrone, który oferuje coś na poziomie zbliżonym do oryginału.So_It_Is_Done pisze:Chodziło tu o bezpłciowe kopiowanie. Ile można słuchać tych prostackich patencików? Zero jakiejkolwiek orygianlnosci.
Coś tam było! Człowiek!
- Lykantrop
Religijny Black Metal sięgnął dna w momencie, kiedy powstała kapela o nazwie Ave Maria.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- ultravox
Oni w sumie trochę rozbudowali tę formę na "VVorld VVithoud End", stylistycznie wyszli poza obszar penetrowany wcześniej przez Darkthrone. Ale jeśli masz na myśli "Forth Reich" to mogę się zgodzić, to podobny przypadek co Craft (choć jednocześnie zupełnie inny).Skaut pisze:KATHARSIS panie kolego. ;)
To jest właśnie TEN fenomen - feeling. 20 lat minęło, powstało setki zespołów, a tylko nieliczni potrafili choćby zbliżyć się do atmosfery starych płyt Darkthrone, trójki Ulver itd. A przecież nie trzeba być wybitnym instrumentalistą żeby to zagrać/nagrać. :)ultravox pisze:Craft to nie prostactwo, tylko niesamowite wręcz wyczucie tematu. W prosty sposób udaje im się osiągnąć to, czego inni nie potrafią nawet przy pomocy najbardziej nawet wymyślnych środków.
- Skaut
Krótko mówiąc, dwa odległe bieguny (no, może nie aż tak odległe) tej samej prostej. ;)ultravox pisze:Oni w sumie trochę rozbudowali tę formę na "VVorld VVithoud End", stylistycznie wyszli poza obszar penetrowany wcześniej przez Darkthrone. Ale jeśli masz na myśli "Forth Reich" to mogę się zgodzić, to podobny przypadek co Craft (choć jednocześnie zupełnie inny).Skaut pisze:KATHARSIS panie kolego. ;)
Coś tam było! Człowiek!
- Rydel
- rozkręca się
Flagellant jest całkiem dobry, mimo tego, iż nie wyróżnia się praktycznie niczym na tle takich kapel jak DsO, Watain czy Funeral Mist. "Religijna" odmiana blacku nadal pozostaje moją ulubioną odmianą i nie zanosi się na zmianę tego stanu rzeczy. Jak wspomniano w temacie o Dismie, nie samymi klasykami/legendami człowiek żyje.
Kenosis, O theory of great peril!
Rob GOD of any attribute and fill the shattering universe
with the pestilent scent of putrefaction and the glorious cloud of death,
for steadfast, at any cost, He must be.
Last.fm
Rob GOD of any attribute and fill the shattering universe
with the pestilent scent of putrefaction and the glorious cloud of death,
for steadfast, at any cost, He must be.
Last.fm
Właśnie dziwię się, że nie słyszysz. :) Ja nie słyszę tu za grosz fanatyzmu, pasji - po prostu sprawnie zrobiony album wg. podręcznika religijnego blackmetalowego rzemieślnika. Niby wszystko jest na swoim miejscu, ale słucham tego zupełnie bez emocji.Drone pisze:Ja nie słyszę niczego w CC z tego, co Mors wypisał, kierowany zapewne uprzedzeniami, mściwością i małostkową złośliwością ;)
- Tymothy
- postuje jak opętany!
Piszesz o tym co nagraliście z IW na split z KSM?Conflagrator pisze:Swoją drogą to męczy mnie już ten poprawny, religijny black metal. Wszystko takie programowe, wyważone, zrobione wg. instrukcji jak być dobrym, religijnym zespołem.
Hello darkness, my old friend
Nie. Tam jest kilka riffów, które mogą kojarzyć się z takim graniem (choć osobiście kojarzą mi się bardziej z Thorns/Mayhem, zreszta taki był zamysł). Cała reszta to w sumie typowe infernalowe napierdalanie, które z religijnym graniem wiele wspólnego nie ma. Zresztą są to jedne z moich ulubionych kawałków IW :)
-
najwiekszym problemem nowego Corpusu jest to, ze jest plyta nieoryginalna, nieprzelomowa ale jest zajebistym rzemioslem, przy ktorym trzeba nieco posiedziec i to wszystkich najbardziej boli + uprzedzenia paru userow, ktore latwo wyluskac ;)
edit:
i oczywiscie wokale rewelacyjne, nie wiem czy nie posune sie za daleko mowiac, ze czuc glebsza glebie niz na Wormwood :)
edit:
i oczywiscie wokale rewelacyjne, nie wiem czy nie posune sie za daleko mowiac, ze czuc glebsza glebie niz na Wormwood :)
Ostatnio zmieniony 26-08-2011, 22:06 przez byrgh, łącznie zmieniany 1 raz.
Wokale są ok, ale jako całość jest tylko poprawne. Nie mam zamiaru się napinać krzycząc, że gówno, kopiarstwo itd. Po prostu jakoś mnie to nie rusza specjalnie. Glorior Belli na dwóch pierwszych płytach bardziej mi się podobał. Ascension też bardzo "poprawny", ale podoba mi się dużo bardziej. Nawet sobie kupiłem ;)