ASPHYX VS. ENTOMBED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

Death...the Brutal Way VS. Serpent Saints - The Ten Amendments

ASPHYX - Death...the Brutal Way
50
60%
ENTOMBED - Serpent Saints - The Ten Amendments
34
40%

Liczba głosów: 84
Mort
rasowy masterfulowicz

Re: ASPHYX VS. ENTOMBED

21-12-2011, 08:38

longinus696 pisze:Po drugie: chyba nie chcesz powiedzieć, że pierwsze płyty Kreator mają takie znaczenie dla thrashu jakie miały pierwsze płyty Entombed dla death metalu? Zastanów się dobrze nad tym.
Nie, ale trzy pierwsze plyty Kreator mialy prawdopodobnie wieksze znaczenie dla death metalu niz trzy pierwsze plyty Entombed. ;)
Mistrz pisze:Jeśli chodzi o ENTOMBED - gdybym nie zajrzał na to forum, to bym chyba nie domyślił się, że można ten zespół uważać za genialny. "Left Hand Path" to bardzo dobry album (do którego zresztą mam wielki sentyment), ale formalnie nie ma tam niczego nowatorskiego, jedyne czym zasłynęli to charakterystyczne, basowe brzmienie, które później było kopiowane przez setki kapel. Riffy, kompozycje, wokal - to jest po prostu death metal. Całkiem fajny, ale przed i po LHP były lepsze death metalowe albumy.
LOL. Chyba nie bardzo wiesz, jak wysoko cenione były demówki NIHILIST i pierwsze 2 Entombety. To był nowy świat, oczywiście stworzony na bazie Possessed i Autopsy, ale w zupełnie innych kolorach i odcieniach. Najlepszym dowodem na to, jest fakt, że do dziś, bez przerwy, powstają jakieś klony i mutacje takiego grania.
LHP mozna opisac jako ugrzeczniony Autopsy z SS z pieknymi solowkami i ciezkim, zbasowanym brzmieniem. Nie twierdze, ze to zle, bardzo lubie te plyte!
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

21-12-2011, 08:54

Ugrzeczniony? No litości, jedno melodyjne solo i już grzeczni...
this is a land of wolves now
Mort
rasowy masterfulowicz

21-12-2011, 09:02

Solowki tez maja w tym swoj udzial ale dla mnie to plus tej plyty. Solowka i gitary w tle z tytulowego, przez ostatnie 2 dni nie moga mi wyjsc z glowy. Wczoraj podawalem sobie Mitochondrion dla zmiany tego stanu ale sie nie udalo rano znowu to slyszalem.

edit:
Masz racje Riven zapedzilem sie nieco.
Ostatnio zmieniony 21-12-2011, 09:18 przez Mort, łącznie zmieniany 1 raz.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

21-12-2011, 09:15

longinus696 pisze:Po drugie: chyba nie chcesz powiedzieć, że pierwsze płyty Kreator mają takie znaczenie dla thrashu jakie miały pierwsze płyty Entombed dla death metalu? Zastanów się dobrze nad tym.
Dziwne porównanie. Kreator to nie Slayer, ale swoje (duże) znaczenie dla thrashu miał. Dla metalu jako takiego też miał spore, moim zdaniem nawet większe niż Entombed (z całym szacunkiem do moich ukochanych Szwedów). Taką samą argumentacją można też zasugerować, że "Seven Churches" to płyta o mniejszym znaczeniu niż "Left Hand Path", bo w thrashu Possessed nie grali pierwszych skrzypiec. A tymczasem ta płyta to jeden z najlepszych albumów thrash/death/black metalowych, podobnie jak "Endless Pain" czy "Plasure to Kill", bez których zarówno death jak i black black metal brzmiałby dziś pewnie nieco inaczej. Pomijając jednak rozkminy typu "kto był ważniejszy", niewiele jest moim zdaniem płyt metalowych o mocy zbliżonej do "Pleasure to Kill". Dziwię się, że tego nie słyszysz.
longinus696 pisze:LOL. Chyba nie bardzo wiesz, jak wysoko cenione były demówki NIHILIST i pierwsze 2 Entombety. To był nowy świat, oczywiście stworzony na bazie Possessed i Autopsy, ale w zupełnie innych kolorach i odcieniach. Najlepszym dowodem na to, jest fakt, że do dziś, bez przerwy, powstają jakieś klony i mutacje takiego grania.
Ja myślę (bo piszę niestety z perspektywy kogoś, kto nie śledził tej muzyki w latach 80-tych), że ten świat był tworzony na bazie Venom, Slayer, Metallica, Exodus, HH/Celtic Frost, Possessed, Kreator, Sodom, Destruction, Bathory i całej masy innych, niekoniecznie metalowych kapel. I nie był to moim zdaniem nowy świat - rozwój i radykalizacja tej muzyki postępowały stopniowo, death metal nie pojawił się przecież z dnia na dzień, a w wielu przypadkach wytyczenie granicy pomiędzy tym gatunkiem, a thrashem jest bardzo trudne. Klony i mutacje szwedzkiego stylu powstają dzisiaj jak grzyby po deszczu, ale jeszcze kilka lat temu tego typu kapel było w najlepszym razie kilka, więc trudno moim zdaniem mówić o niesłabnącej popularności Entombed na przestrzeni lat. Ja jednak nie mierzę wartości muzyki jej popularnością, więc na tym wątku bym się nie skupiał. W każdym razie według mnie nie sposób tego wszystkiego zamknąć w dwóch - trzech nazwach i stwierdzić, że cała reszta nie miała znaczenia.
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

21-12-2011, 09:25

Mort pisze:LHP mozna opisac jako ugrzeczniony Autopsy z SS z pieknymi solowkami i ciezkim, zbasowanym brzmieniem. Nie twierdze, ze to zle, bardzo lubie te plyte!
Ugrzeczniony to on jest w porównaniu do demówek Nihilist. Tam brzmienie było totalnie brutalne i w sumie chyba lepsze. To wrażenie może potęgować dziwne, sztuczne brzmienie perkusji. Zresztą chyba Ekeroth napisał, że istnieje pierwszy, dużo brutalniejszy miks tej płyty. Tak jak klęczę przed szwedzkim dm to jednak brzmienie Sunlight sporo odbiera tej muzyce. Amerykańcy byli w tej materii wówczas mistrzami, bo i "The Rack" brzmi strasznie płasko i bez poweru.
Mort
rasowy masterfulowicz

21-12-2011, 09:30

Mi sie brzmienie LHP i The Rack bardzo, bardzo podoba. Cholernie ciężkie, takie jakie lubie.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

21-12-2011, 09:33

Mort pisze:Mi sie brzmienie LHP i The Rack bardzo, bardzo podoba. Cholernie ciężkie, takie jakie lubie.
+1
Awatar użytkownika
Triceratops

21-12-2011, 09:42

longinus696 pisze:LOL. Chyba nie bardzo wiesz, jak wysoko cenione były demówki NIHILIST i pierwsze 2 Entombety. To był nowy świat, oczywiście stworzony na bazie Possessed i Autopsy, ale w zupełnie innych kolorach i odcieniach
Zaraz....to znaczy co, chcesz powiedziec, ze Entombed stworzyli nowa jakosc bazujac na dokonaniach Possessed i Autopsy? Autopsy to w ogole jakis wplywowy zespol byl?
woodpecker from space
535

21-12-2011, 09:50

Śmiesz wątpić?!!! a PREMATURE AUTOPSY to co to jest jak nie hołd dla Reiferta?
Awatar użytkownika
Triceratops

21-12-2011, 10:04

Alesz skond...ja tylko ino tak pytalem. Wszak Cannibal Corpse tez mieli hold na debiucie, Edible Autopsy.
woodpecker from space
535

21-12-2011, 10:10

O to to właśnie chciałem dodać.

Wracając do Nihilist tytuł kolejnego DYMA tj. Only Shreds Remain - pomiędzy wierszami wskazuje idoli dzielnych Szwedów. Choć na tej dymówce oddają hołd także twórcom Luck Of The Corpse.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-12-2011, 10:17

A Postmortem na Reign In Blood? Toz to inne okreslenie autopsji.
woodpecker from space
535

21-12-2011, 10:25

No akurat Postmortem to mi się ostatnio inaczej kojarzy, ale mniejsza z tym.
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

21-12-2011, 10:28

Ha ha ha. :-) Good one!
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
Maria Konopnicka

21-12-2011, 11:15

Tak właśnie chcę powiedzieć - Kreator miał znaczenie dla thrashu podobne, jeśli nie większe jak Entombed dla death metalu. Zresztą teraz znów mamy modę na retro-thrash i retro-death i jak słucham sobie młodych kapel, to co w drugiej thrashowej słyszę Kreator i co w drugiej deathowej wczesny Entombed.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

21-12-2011, 11:21

Dlatego prawie wszystko takie nudne. :)
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Maria Konopnicka

21-12-2011, 11:28

Gore_Obsessed pisze:Dlatego prawie wszystko takie nudne. :)
to akurat niestety prawda :)

Nie mam pojęcia co Longinus chce udowodnić, bo przecież nikt tu ważnej roli Entombed nie deprecjonuje. Ba, rzekłbym, że moje porównanie do Kreator jest wręcz nobilitujące. A, że ktoś ceni100 razy bardziej Entombed niż Kreator to jego prywatna sprawa - tego akurat ta dyskusja nie dotyczy.
Ostatnio zmieniony 21-12-2011, 11:35 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

21-12-2011, 11:32

Jak się nie umie szukać...
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

21-12-2011, 11:35

Jak komuś nie zależy, bo ma płyt do słuchania aż nadto...
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

21-12-2011, 11:38

Gore_Obsessed pisze:Jak komuś nie zależy, bo ma płyt do słuchania aż nadto...
Jeśli komuś nie zależy, jego rzecz. Ale to nie usprawiedliwia zdania typu:
Gore_Obsessed pisze:Dlatego prawie wszystko takie nudne. :)
ODPOWIEDZ