IMMORTAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: IMMORTAL

03-07-2024, 14:12

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-07-2024, 13:53
trup pisze:
03-07-2024, 13:37
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-07-2024, 10:12
Dziwne rzeczy mowisz, moim zdaniem "Sons of Northern Darkness" nie przypominala zadnej poprzedniej, byla o wiele bardziej latwo przyswajalna, z dobrym brzemieniem i bardziej melodyjna niz cokolwiek wczesniej, taki Manowar black metalu.
Nie no wszędzie słyszysz Manowar :D
"Sons..." mocno nawiązuje do "At The Heart of Winter". To słychać na kilometr.
No slysze, bo Immortal to zawsze byl taki troche Manowar black metalu. Te zdjecia, okladki, przeciez nie widziec na "Sons of Northern Darkness" wlasnie takiej wariacji na temat Manowar jest ciezko. Do tego ten patos, epopeje w rodzaju "Beyond the North Waves" (tak, Bathory tu tez gra role, ale nie tylko). Nie uwazam, by akurat na tej plycie chodzilo o "At the hear of winter", bo na ATHOW te melodie sa inne, szybsze, mniej groove, wiecej takiej czystej melodyki niz black metalu, podczas gdy na SOND to sa kawalki z takim wlasnie heavy metalowym zacieciem, jak tytulowy. Ostatecznie argumentem jest tez to, ze nie przypadkiem Manowar pojechal wlasnie z Immortal na trase swego czasu.
Wiesz co... chyba się nie znam na Immortal ;-)
Włączę sobie "Diabolical Fullmoon Mysticism". A potem "Zagładę Ziemniaków".
Może mi się przyśni ten słynny Manowar ;-)
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

03-07-2024, 14:37

trup pisze:
03-07-2024, 14:12

Wiesz co... chyba się nie znam na Immortal ;-)
Włączę sobie "Diabolical Fullmoon Mysticism". A potem "Zagładę Ziemniaków".
Może mi się przyśni ten słynny Manowar ;-)
Nie wszystko jest takie proste, ale nawet jak wlaczysz "Diabolical Fullmoon Mysticism" i posluchasz zamykacza, to jest linia przez Bathory wlasnie do Manowar. Ta bardziej epicka strona Bathory ma duzo wspolnego z Manowar - czasem nawet zerzniety wprost riff - "Each Dawn I Die". Immortal z kolei od samego poczatku posuwali sie w inspiracjach od wczesniejszego do pozniejszego Bathory, wiec i dawka wplywow Manowar sie zwiekszala. Tak to widze.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

03-07-2024, 15:24

Ale pierdzielicie o wpływach w Immortal :)
W latach 90-tych jeszcze mogło się spierać oto, że coś zrzyna z tego czy z owego, ale dzisiaj???? Gdzie wszystko jest wtórne i wszystko już było????
Z takim podejściem do muzyki, to Wy chyba nie macie żadnej przyjemności ze słuchania dobrej muzy :jezyk:
Ja tam bardzo lubię Immortal aż do "Damned in black", a późniejsze płyty po prostu lubię. Mam ich całą dyskografię. I nie wytykam tej kapeli, że jest kalką samego siebie. Po prostu to jest fajna i przyjemna w odsłuchu muza, która sprawia mi radość. Nawet ich późniejsze dokonania.
Moje podejście do muzyki sprawia mi radość, gdy odkrywam jakieś fajne współczesne kapele, pomimo tego, że są wtórne. I cieszy mnie to, gdy widzę, że współczesna młodzież nawiązuje do mojej młodości. To jest po prostu fajne. Metal cały czas żyje.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-07-2024, 15:48

tomekw48 pisze:
W latach 90-tych jeszcze mogło się spierać oto, że coś zrzyna z tego czy z owego, ale dzisiaj???? Gdzie wszystko jest wtórne i wszystko już było????
Z takim podejściem do muzyki, to Wy chyba nie macie żadnej przyjemności ze słuchania dobrej muzy :jezyk:
Ja tam bardzo lubię Immortal aż do "Damned in black", a późniejsze płyty po prostu lubię. Mam ich całą dyskografię. I nie wytykam tej kapeli, że jest kalką samego siebie. Po prostu to jest fajna i przyjemna w odsłuchu muza, która sprawia mi radość. Nawet ich późniejsze dokonania.
Moje podejście do muzyki sprawia mi radość, gdy odkrywam jakieś fajne współczesne kapele, pomimo tego, że są wtórne. I cieszy mnie to, gdy widzę, że współczesna młodzież nawiązuje do mojej młodości. To jest po prostu fajne. Metal cały czas żyje.
To jak z kobieta, mozesz tylko patrzec na cycki i sie nimi cieszyc, oczywiscie, ale mozesz tez zainteresowac sie troche jej osobowoscia i historia, od tego nie znika radosc z cyckow, wrecz przeciwnie, jest bardziej kompletna w twoich oczach. Natomiast jesli wolisz same cycki, to nie ma problemu, dla kazdego cos milego.
Awatar użytkownika
trup

03-07-2024, 15:55

Ja tam przestałem już lubić Immortal odkąd dowiedziałem, się że kopiują Manowar. Czasem lepiej nie znać historii jaką przeszły cycki :D
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-07-2024, 15:59

trup pisze:
Ja tam przestałem już lubić Immortal odkąd dowiedziałem, się że kopiują Manowar.
Obawiam sie, ze jestes pierwszym, ktory to mowi - ja tylko powiedzialem, ze wplywy sa widoczne i podparlem to argumentami.
Awatar użytkownika
trup

03-07-2024, 16:31

Nie lubię Manowar. :-)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-07-2024, 16:55

Wielu ludzi nie lubi
Awatar użytkownika
Bohdan
weteran forumowych bitew

03-07-2024, 18:36

Nie lubię wielu ludzi.
Awatar użytkownika
Hellion
w mackach Zła

03-07-2024, 19:10

Ja tam od czasu do czasu lubię zarzucić sobie Hail to England i Sign Of The Hammer🙂

A odnośnie bohaterów tematu, to kupiłem sobie w zeszłym tygodniu na Amazonie za 26 zł War against all i jestem co najmniej zadowolony. Mam jeszcze na półce SotND i ATHOW i ten fakt też bardzo mnie cieszy.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

03-07-2024, 20:09

tomekw48 pisze:
Mam ich całą dyskografię. I nie wytykam tej kapeli, że jest kalką samego siebie. Po prostu to jest fajna i przyjemna w odsłuchu muza, która sprawia mi radość. Nawet ich późniejsze dokonania.
Są to bardzo mądre słowa i ochoczo się pod nimi podpisuję.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
KKK
postuje jak opętany!

04-07-2024, 15:59

Jaki Manowar Black Metalu, litości.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

04-07-2024, 16:09

O, zapomnialem jeszcze o tym, ze tak samo, jak Manowar sklepuje tytuly i teksty z generatora tych samych 30 slow, tak Immortal robi to samo, tylko o sniegu i mrozie. Tytuly z kazdej plyty pasowalyby do kazdej innej plyty. Hmm, w sumie nigdy wczesniej nie zauwazylem tego tytulu "Into Battle Ride", brzmi dziwnie znajomo. Widze wiecej takich, ktore moglyby byc tak samo tytulami Immortal jak i Manowar: Thunders of Darkness, Wargod, Norden on Fire, Wrath from Above, Triumph - klasyczne, heavymetalowe tytuly. To wszystko z pozniejszego okresu, ale np. na ATHOW nie ma nic podobnego, to bardzo melancholijna, smutna i na swoj sposob refleksyjna plyta. To oczywiscie tylko dodatek, a nie trzon tego wszystkiego, ale ciekawy :-)
tabaluga
zaczyna szaleć

04-07-2024, 18:47

ten nowy immortal wiadomo nic oryginalnego ale lepsze to niż solowe wysrywy crabbatha.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

04-07-2024, 19:09

nowa cd leży na amazonie za 25 zł, Kupiłem, jak się nie spodoba to będzie do samochodu.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
trup

05-07-2024, 09:41

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-07-2024, 15:59
trup pisze:
Ja tam przestałem już lubić Immortal odkąd dowiedziałem, się że kopiują Manowar.
Obawiam sie, ze jestes pierwszym, ktory to mowi - ja tylko powiedzialem, ze wplywy sa widoczne i podparlem to argumentami.
Nie wiem kto jest pierwszy ale to w reakcji na Twoje manowarosłyszalstwo i manowarowidztwo (nie, że to zarzut - bardziej spostrzeżenie) tak napisałem.
Zdjęcia na okładkach - ManOwaR worship. Czy to znaczy, że Darkthrone też?
"Each down I Die"... Necromantia też grała ten cover i co muzycznie z tego wynika?

apropĄ - zajebisty film. Cagney mistrz. Aż sobie odświeżę.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

05-07-2024, 10:06

trup pisze:

Nie wiem kto jest pierwszy ale to w reakcji na Twoje manowarosłyszalstwo i manowarowidztwo (nie, że to zarzut - bardziej spostrzeżenie) tak napisałem.
"Each down I Die"... Necromantia też grała ten cover i co muzycznie z tego wynika?

Darkthrone? A Darkthrone maja jakas okladke, gdzie wszyscy razem stoja z bronia? Serio nie wiem, o ktorej okladce nawet mowa.

A z Necromantii wynika to, ze w jakims stopniu inspirowali sie Manowar i chcieli to wyrazic przez cover - tak to przynajmniej zazwyczaj wyglada.

Swoja droga, nie mam problemu, jak ktos sie ze mna nie zgadza - dla mnie to oczywiste, bo lubie rozkminiac takie ciekawostki, ale jak ktos woli nie albo sie nie zgadza, to luzy rajtuzy :)
Awatar użytkownika
trup

05-07-2024, 10:24

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
05-07-2024, 10:06
trup pisze:

Darkthrone? A Darkthrone maja jakas okladke, gdzie wszyscy razem stoja z bronia? Serio nie wiem, o ktorej okladce nawet mowa.

A z Necromantii wynika to, ze w jakims stopniu inspirowali sie Manowar i chcieli to wyrazic przez cover - tak to przynajmniej zazwyczaj wyglada.

Swoja droga, nie mam problemu, jak ktos sie ze mna nie zgadza - dla mnie to oczywiste, bo lubie rozkminiac takie ciekawostki, ale jak ktos woli nie albo sie nie zgadza, to luzy rajtuzy :)
Mortiis też inspirował się Manowar bo cały skład hordu jest na okładce z bronią w ręku.

Obrazek

Przesadzasz z tymi wpływami Manowar. Tak uważam. Tylko tyle i aż tyle.
olgims
weteran forumowych bitew

05-07-2024, 10:31

bathory to była fundamentalna inspiracja dla immortal. Manowar się pojawia, ale pojawia się też Slayer Black Sabbath czy possessed.
Demonaz:
I had the name IMMORTAL and a vision. I then met Abbath and we started from there. I never felt we were a part of any scene, even if we had close contact with other black metal bands from Norway. I listened to bands like CELTIC FROST, VENOM and BATHORY – they were the ones that inspired me to make dark and cold music. Our first vinyl release was a 7″ inch in 1991, and then our first IMMORTAL album Diabolical Fullmoon Mysticism followed in 1992.

My very first inspiration to start IMMORTAL came from the environment I grew up in. The cold winter, the dark woods near my home, the great mountains and glaciers. I wanted something unique to bind the lyrics and music together so I created Blashyrkh, meaning “The realm of all darkness and cold”.
I dalej
Bands like POSSESSED, SLAYER and MANOWAR also influenced us back then, but the one and only Quorthon of BATHORY will forever be the true riff master and legend for me. The very first inevitable albums along with Under the Sign of the Black Mark and Blood Fire Death meant a lot to me in terms of inspiration back then and still does.
Więc ten manowar jako inspiracja tak na samym szarym końcu. Upieranie się, że to była jakaś wielka inspiracja dla immortal to jak twierdzenie, że dungeon synth to muzyka a nie tylko intra kawałków, które nie istnieja.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

05-07-2024, 10:32

Spoko, tutaj akurat wplywy prawdopodobnie sa o krok wczesniej (to odnosnie Mortiisa) - chodzi o sword & sorcery. Swoja droga, maska Mortiisa jest bezposrednio inspirowana goblinem z filmu "Legend". Mysle, ze akurat te wplywy S&S to cos, co nie bylo eksplorowane mocno pod katem black metalu, ale wlasnie te zespoly typu Emperor, Dark Funeral czy Setherial, nie mowiac juz o Summoning, czyli ogolnie wszystkie, ktore pozowaly ze sredniowieczna bronia, lubowaly sie w fantasy. Kwestia pogadania z nimi (niektorzy przyznaja sie bez bicia).
ODPOWIEDZ