Kto i jakie? Proszę o zdjęcia i konkrety, wtedy będę mógł się odnieść. Tylko bez DISCHARGE i AMEBIX proszę, bo to oczywizm.[V] pisze:no co ty doktore? zobacz jakie t shirty nosili thrash metalowcy w latach 80tych;)Drone pisze:Metal nie był kontynuacją punk rocka czy punka, tylko wyrósł w ostrej kontrze względem niego.
DARKTHRONE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: DARKTHRONE
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-

przecież każde dziecko wie o tym jak punk wpłynął na metal.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Drone
Punk nie wpłynął na metal, tylko pojawienie się metalu było efektem wyczerpania się potencjału punka. Metal wypłynął z punka. Początkowo widziano to jako sprzeciw, czy wręcz antytezę punka, dziś wolimy mówić o tym, co łączy te rzeczy.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
LOL
co za absurdy piszesz kolo :)
co za absurdy piszesz kolo :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
- zaczyna szaleć
Kurwa, jakie rozkminy :)
-
wydaje mi się,że taka róznica była bardziej zarysowana gdy punk eksplodował i komunikował w prosty sposób fakt,że teraz brud,przemoc i wściekłość rządzą w muzyce i te wszystkie progresywne. przeintelektualizowane zespoły mogą wypierdalać;)
Nie dostrzegam natomiast takich antagonizmów między punkiem i metalem,metal popchał ten wózek dalej,karmił się wkurwieniem punkowych załóg.
Nie dostrzegam natomiast takich antagonizmów między punkiem i metalem,metal popchał ten wózek dalej,karmił się wkurwieniem punkowych załóg.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy przykładowo Discharge nie miało wpływu na powstanie metalu? Albo inaczej, czy Slayer grałby to co grał, gdyby nie punk?
The madness and the damage done.
- Drone
Karmił się - to oczywiste. Ale dostrzegł, że punkowa agitka to nie jest ani metoda, ani pełną odpowiedź Pojawiły się pytania o konstrukcję świata jako taką. Od społecznej perspektywy punka nastąpiło przesunięcie w stronę pytań o rolę jednostki. Stąd tak silne w metalu nurty religijne, eskapistyczne itp. itd.[V] pisze:wydaje mi się,że taka róznica była bardziej zarysowana gdy punk eksplodował i komunikował w prosty sposób fakt,że teraz brud,przemoc i wściekłość rządzą w muzyce i te wszystkie progresywne. przeintelektualizowane zespoły mogą wypierdalać;)
Ostatnio zmieniony 26-03-2013, 17:00 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
-
musze sie napić:)
- Drone
DISCHARGE już był kapelą, która dostrzegła, że rozwiązanie problemu nie leży w ustroju, w likwidacji kapitalizmu, imperializmu itd. Dlatego też był tak znaczący dla metalu.Kurt pisze:Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy przykładowo Discharge nie miało wpływu na powstanie metalu? Albo inaczej, czy Slayer grałby to co grał, gdyby nie punk?
-
wpływ sceny punkowej jest przepotężny.wystarczy przejrzeć archiwa i poczytac wywiady z ludźmi którzy tworzyli wówczas tą scene[troche dziwi mnie fakt,że przerabiamy takie oczywistości]Kurt pisze:Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy przykładowo Discharge nie miało wpływu na powstanie metalu? Albo inaczej, czy Slayer grałby to co grał, gdyby nie punk?
- Drone
Chodzi mi o jedną, jedyną rzecz: gdyby punk wystarczał, to nie powstałby metal. Jako odrębny, wręcz przeciwstawny nurt.
-
ja to widzę jako kolejny etap ,rozdział w historii muzyki ekstremalnej,nowe wypiera stare,naturalna kolej rzeczy.Drone pisze:Chodzi mi o jedną, jedyną rzecz: gdyby punk wystarczał, to nie powstałby metal. Jako odrębny, wręcz przeciwstawny nurt.
- Drone
No tak, ale zobacz - metalu jakoś nic nie wyparło do tej pory, a punka tak.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
zanim napisze ze piszesz straszne bzdury - to jednak dopytam - taki Black Sabbath powstał i nagrywał kanony metalu zanim powstał punk - wiec gdzie te daty graniczne??Drone pisze:Chodzi mi o jedną, jedyną rzecz: gdyby punk wystarczał, to nie powstałby metal. Jako odrębny, wręcz przeciwstawny nurt.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
zależy w jakich kategoriach to rozpatrywać.szał popularności minął,przeminał trend,ale z pewnością w podziemiu sporo sie dzieje [jak zawsze] Jestem pewien że Fenriz od ręki by rzucil z 80 nazw;)Drone pisze:No tak, ale zobacz - metalu jakoś nic nie wyparło do tej pory, a punka tak.
- Drone
To oczywiste. Mi bardziej chodzi o to, że z jednej strony - eksplozja metalu nastąpiła wtedy, gdy punk się kończył, z drugiej - że metal miał trochę inne zainteresowania niż punk, a z trzeciej - że są i antagonizmy, i punkty styczne, a stąd też dwa jednak odmienne gatunki, a nie kolejne odmiany punka.[V] pisze:zależy w jakich kategoriach to rozpatrywać.szał popularności minął,przeminał trend,ale z pewnością w podziemiu sporo sie dzieje [jak zawsze] Jestem pewien że Fenriz od ręki by rzucil z 80 nazw;)Drone pisze:No tak, ale zobacz - metalu jakoś nic nie wyparło do tej pory, a punka tak.
-
To był z pewnością bardzo interesujący okres,bardzo mi się podoba ten synkretyzm gatunkowy,przenikanie sie wpływów,inspiracji.Buszując w sieci ,starych magazynach,możesz natrafić na zdjęcie wokalisty Tormentor w koszulce Too dark park,wywiad z Kraftwerk gdzie goście spuszczaja się nad The Stooges i Ramones,wywiad z Euro w którym zachwala Tangerine Dream etc etc.
A odnośnie punka i jemu podobnych,Fenriz w jednym z ostatnich wywiadów rzucil taka fajną myśl,że starzy wyjadacze wyłożyli młodzieży czarno na białym skąd przychodzą i jakie są ich korzenie (undisputed attitude czy np garage inc) ale spotkało się to z znikomym zainteresowaniem a nawet obojętnością. Starsze pokolenie fanów chyba bardziej docenia ten historyczny aspekt/ma większą wiedze w tym zakresie.
A odnośnie punka i jemu podobnych,Fenriz w jednym z ostatnich wywiadów rzucil taka fajną myśl,że starzy wyjadacze wyłożyli młodzieży czarno na białym skąd przychodzą i jakie są ich korzenie (undisputed attitude czy np garage inc) ale spotkało się to z znikomym zainteresowaniem a nawet obojętnością. Starsze pokolenie fanów chyba bardziej docenia ten historyczny aspekt/ma większą wiedze w tym zakresie.
Re:
Drobna poprawka. Większość to nie wszyscy.Skaut pisze:wszyscy nosili koszulki Metallicy ;][V] pisze:no co ty doktore? zobacz jakie t shirty nosili thrash metalowcy w latach 80tych;)Drone pisze:Metal nie był kontynuacją punk rocka czy punka, tylko wyrósł w ostrej kontrze względem niego.
Ideologicznie może i jest to kontra, choć ja osobiście pierdolę babranie się w ideologiach. Muzycznie, metal, a przynajmniej ten z lat osiemdziesiątych jest rozszerzeniem punk rocka. Czy to się komuś podoba, czy nie.Drone pisze:Z drugiej strony trzeba pamiętać, że KIEDYŚ było inaczej niż jest DZISIAJ. Dziś podkreślamy te punkty styczne, wspólne cechy, te same źródła itd. Ale tak kiedyś nie było. Metal nie był kontynuacją punk rocka czy punka, tylko wyrósł w ostrej kontrze względem niego. Względem wszystkiego w ogóle.
Były głosy, co zakrawa na kpinę, że wydanie tego albumu (Undisputed Attitude) to błąd ocierający się o "zdradę ideałów". Metal i Punk? Jak to?[V] pisze:A odnośnie punka i jemu podobnych,Fenriz w jednym z ostatnich wywiadów rzucil taka fajną myśl,że starzy wyjadacze wyłożyli młodzieży czarno na białym skąd przychodzą i jakie są ich korzenie (undisputed attitude czy np garage inc) ale spotkało się to z znikomym zainteresowaniem a nawet obojętnością. Starsze pokolenie fanów chyba bardziej docenia ten historyczny aspekt/ma większą wiedze w tym zakresie.
Muszę kiedyś usiąść i tego Punka posłuchać. Tyle słyszałem o tej kapeli, ale nigdy nie miałem okazji posłuchać. Trotzky! Od której płyty zacząć ? :)