DARKTHRONE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: DARKTHRONE

26-03-2013, 14:19

[V] pisze:
Drone pisze:Metal nie był kontynuacją punk rocka czy punka, tylko wyrósł w ostrej kontrze względem niego.
no co ty doktore? zobacz jakie t shirty nosili thrash metalowcy w latach 80tych;)
Kto i jakie? Proszę o zdjęcia i konkrety, wtedy będę mógł się odnieść. Tylko bez DISCHARGE i AMEBIX proszę, bo to oczywizm.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
[V]

26-03-2013, 14:51

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

przecież każde dziecko wie o tym jak punk wpłynął na metal.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Drone

26-03-2013, 15:01

Punk nie wpłynął na metal, tylko pojawienie się metalu było efektem wyczerpania się potencjału punka. Metal wypłynął z punka. Początkowo widziano to jako sprzeciw, czy wręcz antytezę punka, dziś wolimy mówić o tym, co łączy te rzeczy.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

26-03-2013, 15:06

LOL
co za absurdy piszesz kolo :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
raphi
zaczyna szaleć

26-03-2013, 15:08

Kurwa, jakie rozkminy :)
[V]

26-03-2013, 15:09

wydaje mi się,że taka róznica była bardziej zarysowana gdy punk eksplodował i komunikował w prosty sposób fakt,że teraz brud,przemoc i wściekłość rządzą w muzyce i te wszystkie progresywne. przeintelektualizowane zespoły mogą wypierdalać;)
Nie dostrzegam natomiast takich antagonizmów między punkiem i metalem,metal popchał ten wózek dalej,karmił się wkurwieniem punkowych załóg.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

26-03-2013, 15:13

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy przykładowo Discharge nie miało wpływu na powstanie metalu? Albo inaczej, czy Slayer grałby to co grał, gdyby nie punk?
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Drone

26-03-2013, 15:14

[V] pisze:wydaje mi się,że taka róznica była bardziej zarysowana gdy punk eksplodował i komunikował w prosty sposób fakt,że teraz brud,przemoc i wściekłość rządzą w muzyce i te wszystkie progresywne. przeintelektualizowane zespoły mogą wypierdalać;)
Nie dostrzegam natomiast takich antagonizmów między punkiem i metalem,metal popchał ten wózek dalej,karmił się wkurwieniem punkowych załóg.
Karmił się - to oczywiste. Ale dostrzegł, że punkowa agitka to nie jest ani metoda, ani pełną odpowiedź Pojawiły się pytania o konstrukcję świata jako taką. Od społecznej perspektywy punka nastąpiło przesunięcie w stronę pytań o rolę jednostki. Stąd tak silne w metalu nurty religijne, eskapistyczne itp. itd.
Ostatnio zmieniony 26-03-2013, 17:00 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
[V]

26-03-2013, 15:15

musze sie napić:)
Awatar użytkownika
Drone

26-03-2013, 15:15

Kurt pisze:Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy przykładowo Discharge nie miało wpływu na powstanie metalu? Albo inaczej, czy Slayer grałby to co grał, gdyby nie punk?
DISCHARGE już był kapelą, która dostrzegła, że rozwiązanie problemu nie leży w ustroju, w likwidacji kapitalizmu, imperializmu itd. Dlatego też był tak znaczący dla metalu.
[V]

26-03-2013, 15:17

Kurt pisze:Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy przykładowo Discharge nie miało wpływu na powstanie metalu? Albo inaczej, czy Slayer grałby to co grał, gdyby nie punk?
wpływ sceny punkowej jest przepotężny.wystarczy przejrzeć archiwa i poczytac wywiady z ludźmi którzy tworzyli wówczas tą scene[troche dziwi mnie fakt,że przerabiamy takie oczywistości]
Awatar użytkownika
Drone

26-03-2013, 15:19

Chodzi mi o jedną, jedyną rzecz: gdyby punk wystarczał, to nie powstałby metal. Jako odrębny, wręcz przeciwstawny nurt.
[V]

26-03-2013, 15:23

Drone pisze:Chodzi mi o jedną, jedyną rzecz: gdyby punk wystarczał, to nie powstałby metal. Jako odrębny, wręcz przeciwstawny nurt.
ja to widzę jako kolejny etap ,rozdział w historii muzyki ekstremalnej,nowe wypiera stare,naturalna kolej rzeczy.
Awatar użytkownika
Drone

26-03-2013, 15:26

No tak, ale zobacz - metalu jakoś nic nie wyparło do tej pory, a punka tak.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

26-03-2013, 15:27

Drone pisze:Chodzi mi o jedną, jedyną rzecz: gdyby punk wystarczał, to nie powstałby metal. Jako odrębny, wręcz przeciwstawny nurt.
zanim napisze ze piszesz straszne bzdury - to jednak dopytam - taki Black Sabbath powstał i nagrywał kanony metalu zanim powstał punk - wiec gdzie te daty graniczne??
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
[V]

26-03-2013, 15:29

Drone pisze:No tak, ale zobacz - metalu jakoś nic nie wyparło do tej pory, a punka tak.
zależy w jakich kategoriach to rozpatrywać.szał popularności minął,przeminał trend,ale z pewnością w podziemiu sporo sie dzieje [jak zawsze] Jestem pewien że Fenriz od ręki by rzucil z 80 nazw;)
Awatar użytkownika
Drone

26-03-2013, 15:35

[V] pisze:
Drone pisze:No tak, ale zobacz - metalu jakoś nic nie wyparło do tej pory, a punka tak.
zależy w jakich kategoriach to rozpatrywać.szał popularności minął,przeminał trend,ale z pewnością w podziemiu sporo sie dzieje [jak zawsze] Jestem pewien że Fenriz od ręki by rzucil z 80 nazw;)
To oczywiste. Mi bardziej chodzi o to, że z jednej strony - eksplozja metalu nastąpiła wtedy, gdy punk się kończył, z drugiej - że metal miał trochę inne zainteresowania niż punk, a z trzeciej - że są i antagonizmy, i punkty styczne, a stąd też dwa jednak odmienne gatunki, a nie kolejne odmiany punka.
[V]

26-03-2013, 15:48

To był z pewnością bardzo interesujący okres,bardzo mi się podoba ten synkretyzm gatunkowy,przenikanie sie wpływów,inspiracji.Buszując w sieci ,starych magazynach,możesz natrafić na zdjęcie wokalisty Tormentor w koszulce Too dark park,wywiad z Kraftwerk gdzie goście spuszczaja się nad The Stooges i Ramones,wywiad z Euro w którym zachwala Tangerine Dream etc etc.

A odnośnie punka i jemu podobnych,Fenriz w jednym z ostatnich wywiadów rzucil taka fajną myśl,że starzy wyjadacze wyłożyli młodzieży czarno na białym skąd przychodzą i jakie są ich korzenie (undisputed attitude czy np garage inc) ale spotkało się to z znikomym zainteresowaniem a nawet obojętnością. Starsze pokolenie fanów chyba bardziej docenia ten historyczny aspekt/ma większą wiedze w tym zakresie.
535

Re:

26-03-2013, 17:16

Skaut pisze:
[V] pisze:
Drone pisze:Metal nie był kontynuacją punk rocka czy punka, tylko wyrósł w ostrej kontrze względem niego.
no co ty doktore? zobacz jakie t shirty nosili thrash metalowcy w latach 80tych;)
wszyscy nosili koszulki Metallicy ;]
Drobna poprawka. Większość to nie wszyscy.
Drone pisze:Z drugiej strony trzeba pamiętać, że KIEDYŚ było inaczej niż jest DZISIAJ. Dziś podkreślamy te punkty styczne, wspólne cechy, te same źródła itd. Ale tak kiedyś nie było. Metal nie był kontynuacją punk rocka czy punka, tylko wyrósł w ostrej kontrze względem niego. Względem wszystkiego w ogóle.
Ideologicznie może i jest to kontra, choć ja osobiście pierdolę babranie się w ideologiach. Muzycznie, metal, a przynajmniej ten z lat osiemdziesiątych jest rozszerzeniem punk rocka. Czy to się komuś podoba, czy nie.
[V] pisze:A odnośnie punka i jemu podobnych,Fenriz w jednym z ostatnich wywiadów rzucil taka fajną myśl,że starzy wyjadacze wyłożyli młodzieży czarno na białym skąd przychodzą i jakie są ich korzenie (undisputed attitude czy np garage inc) ale spotkało się to z znikomym zainteresowaniem a nawet obojętnością. Starsze pokolenie fanów chyba bardziej docenia ten historyczny aspekt/ma większą wiedze w tym zakresie.
Były głosy, co zakrawa na kpinę, że wydanie tego albumu (Undisputed Attitude) to błąd ocierający się o "zdradę ideałów". Metal i Punk? Jak to?
Maria Konopnicka

26-03-2013, 17:42

Muszę kiedyś usiąść i tego Punka posłuchać. Tyle słyszałem o tej kapeli, ale nigdy nie miałem okazji posłuchać. Trotzky! Od której płyty zacząć ? :)
ODPOWIEDZ