8 lat minęło od kiedy TESTAMENT zrobił zamęt

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re: 8 lat minęło od kiedy TESTAMENT zrobił zamęt

02-12-2014, 11:44

nie czaję tych Waszych pojedynków...
Na początku lat 90-tych metal był jak nigdy obecny w mainstreamie i największe thrashowe zespoły miały ambicje grania czegoś więcej niż tylko hałasu dla długowłosych trzęsiłbów. Dla zespołów naprawdę liczyły się ich pozycje na listach przebojów i to czy ich teledysk MTV pokazuje już w regularnym czasie czy tylko w Headbangers Ball. Mainstream niestety zrobił tylko małą dziurkę dla zespołów z metalowej półki i wytrych do niej, w odpowiednim czasie znalazła praktycznie tylko Metallica rozbijając można powiedzieć bank i zgarniając całą pulę chwały Największego Metalowego Zespołu W Historii (w ogólnej świadomości całej ówczesnej młodzieży) - takie kapele jak Megadeth, Anthrax, Testament z jednej strony i cały glam metal z drugiej mogły się tylko przyglądać jak 'koślawy' Lars z kolegami bawią się na samym szczycie - niedostępnym już dla nikogo bo po prostu nie było już tam miejsca dla nikogo innego. Za chwilę z resztą przyszła Nirvana i zaorała wszystko na amen :) No i wtedy właśnie na sukces "The Ritual" było nieco za późno - choć to całkiem fajny album. Na pewno jeden z najlepszych w dziedzinie 'rozmiękczonego metalu'. Nawet z resztą nie chodzi o to że przyszedł za późno. Moim zdaniem, nawet gdyby pojawił się w 1990 to wątpię, aby wywindował Testament tam, gdzie trafiła Meta po czarnym albumie. Pewnie - Testament (tak jak i wiecznie porównywany z nimi Megadeth) mają sprawniejszych instrumentalistów, mają równie dobrą produkcję i napisali świetne kawałki, ale to jednak nie ten poziom przebicia. Od Mety i jej nieco kwadratowego 'ciężkiego grania' biła wtedy jakaś taka szczera naiwność, która kupiła masę ludzi - a kurewsko pomocna w tym wszystkim była też produkcja, którą niejako narzucił im Bob Rock. Po skrajnie technicznym i wycelowanym praktycznie tylko w metalową publikę AJFA zrobili płytę, która była puszczana na szkolnych dyskotekach pomiędzy popowymi utworami i nikogo to specjalnie nie raziło, a dyskusje gówniarzy o wyższości metalu nad muzyką pop sprowadzały się do dyskusji o wyższości "Enter Sandman" nad "Like a virgin". Dziś każdy przeciętny fan nieco cięższego grania zanuci bez problemu prawie każdy numer z czarnego albumu, a mało kto pamięta choćby kilka tytułów z "The Ritual". I choćbyśmy nie wiem jak zaklinali rzeczywistość, wskazywali minusy czarnego albumu i śmiali się z Larsa to historii nie zmienimy - mainstreamowego tronu Metallice nikt nie odbierze. Możemy się tylko spierać o gusta i guściki co większego sensu nie ma. Ja dziś słucham częściej "The Ritual" (i jest to bardzo często bo pewnie ze trzy-cztery razy do roku) - czarny album włączam raz na 5 lat, ale nawet dla mnie samego nie jest to żadną wykładnią jakości tych płyt.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

02-12-2014, 11:58

Olo pisze:Za chwilę z resztą przyszła Nirvana i zaorała wszystko na amen :)
Masz nieprecyzyjne dane. Nevermnind jest 6 mln egzemplarzy za Blackiem.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

02-12-2014, 11:59

Olowi chodziło o zabicie przez grunge metalu jako zjawiska w mainstreamie a nie o samą Metę.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-12-2014, 12:01

byle jaki riff na black albumie kosi 99% The Ritual
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

02-12-2014, 12:13

hcpig pisze:Olowi chodziło o zabicie przez grunge metalu jako zjawiska w mainstreamie a nie o samą Metę.
Na moje ucho Black to jest heavy metal. Czy się mylę? A jeśli tak, to nie chodzi o zabicie metalu jako takiego, tylko zgrai niszowych wyrobników, którzy giną wychodząc poza prostacką, schematyczną łupankę. Bez potencjału do pisania przebojów, bez dobrych wokalistów. KEA można podrobić, ale z takimi hiciorami jak The Unforgiven czy Sad But True już gorzej. Tu trzeba wyczucia i artystycznej duszy. Mustaine jakoś dawał radę. Sepa też. Nawet Kanibale i Morbidzi, którzy wydawać by się mogło, powinni siedzieć wtedy w głębokim podziemiu. Jakość zawsze się broni, bez względu na gatunek.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

02-12-2014, 12:15

Te próby grania ballad w wykonaniu mustainea z jego chujowym wokalem praktycznie zawsze kończyły się tragicznie.
this is a land of wolves now
535

02-12-2014, 12:22

Muszę wkroczyć, bo widzę, że tu niezbędna jest korekta.
[V] pisze: Dla mnie zestawianie jakiejkolwiek płyty M z tym co V zrobili na płytach 1-7 jest mocno nierzeczywiste,absurdalne wręcz. To jest różnica klas, nie wiem jak można tego nie słyszeć.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

02-12-2014, 12:24

Riven pisze:Te próby grania ballad w wykonaniu mustainea z jego chujowym wokalem praktycznie zawsze kończyły się tragicznie.
Ale już Symphony i Train Of Consequences byle przybłęda zna. I nie ma co pieprzyć o komercji, bo to są na swój sposób genialne utwory. Przebojowość kompletnie poza zasięgiem ludzików pokroju Skolnicka czy Holta, nie mówiąc już o bandzie łysego.
Awatar użytkownika
hcpig

02-12-2014, 12:28

Kraft pisze:
hcpig pisze:Olowi chodziło o zabicie przez grunge metalu jako zjawiska w mainstreamie a nie o samą Metę.
Na moje ucho Black to jest heavy metal. Czy się mylę? A jeśli tak, to nie chodzi o zabicie metalu jako takiego, tylko zgrai niszowych wyrobników, którzy giną wychodząc poza prostacką, schematyczną łupankę. Bez potencjału do pisania przebojów, bez dobrych wokalistów. KEA można podrobić, ale z takimi hiciorami jak The Unforgiven czy Sad But True już gorzej. Tu trzeba wyczucia i artystycznej duszy. Mustaine jakoś dawał radę. Sepa też. Nawet Kanibale i Morbidzi, którzy wydawać by się mogło, powinni siedzieć wtedy w głębokim podziemiu. Jakość zawsze się broni, bez względu na gatunek.
A na moje ucho to jest soczysty hard rock a nie żaden heavy metal.

Unforgiven / NEM to akurat złe przykłady bo to ckliwe i tanie gówno, ale co do reszty kawałków zgodzę się, 'miąższ' Czarnego Albumu jest doskonały i niepodrabialny.

A poza prostacką, schematyczną łupanką (za którą ich starych nagrań nie uważam) z powodzeniem wyszli (i to 'swoją' drogą) m.in.

Exodus (FoH)
Nuclear Assault (SW)
Whiplash (CoO)
Testament (R)
Megadeth (CtE, R)
Xentrix (K)

... tyle że nie odnieśli takiego sukcesu jak Meta chociaż taki 'Kin' czy niektóre wałki Rudego pod względem przestępności przebijały o wiele s/t Mety.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Żułek

02-12-2014, 12:55

Riven pisze:Te próby grania ballad w wykonaniu mustainea z jego chujowym wokalem praktycznie zawsze kończyły się tragicznie.
no co ty gadasz ? przeciez w latach 90-tych miał bardzo dobry wokal (zwłaszcza na płytach)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

02-12-2014, 12:58

Nienawidzę ballad które megadeth robiło na modlę metallici. Gówno straszne.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Drone

02-12-2014, 15:50

Trzeba uporządkować te myśli. Przede wszystkim Black Album zyskał tak wielką popularność ze względu na to, że zaserwował muzykę bardzo prostą i bardzo łatwo przyswajalną przez mainstreamowego odbiorcę. Dwie, a w zasadzie trzy (licząc "Sad But True") ballady, popowy otwieracz i kilka hardrockowych wypełniaczy - oto klucz do tego sukcesu. Wszystkie im współczesne thrashowe załogi, które nagrały lżejsze płyty, poszły z jednej strony znacznie dalej od METALLIKI pod względem jakości kompozycji, a z drugiej nie rozmiękczyły swojej muzyki aż do takiego stopnia, ergo nie były zjadliwe dla ówczesnego tłumu słuchaczy. Pod względem przebojowości Czarny Album mógł konkurować np. z "Appetite For Destruction" czy z "Use Your Illusion", choć oczywiście oba te wydawnictwa GUNS'N'ROSES nokautują dokonania Larsa i spółki już w pierwszej rundzie.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
hcpig

02-12-2014, 17:39

Łohoho czyli:

1. Sad But True to ballada
2. Enter Sandman to pop
3. Takie perły jak My Friend of Misery czy The God That Failed to wypełniacze
4. G'n'R > Metallica

Mind Blown.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Drone

02-12-2014, 18:10

Wszystko się zgadza!
Awatar użytkownika
Żułek

02-12-2014, 18:26

Drone pisze:Wszystko się zgadza!
piłeś - nie pisz :P

[V]

02-12-2014, 18:30

forume schodzi na psy corazj bardziej.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Drone

02-12-2014, 18:33

Żułek pisze:
Drone pisze:Wszystko się zgadza!
piłeś - nie pisz :P
Wszystko na trzeźwo! Czarny album kupiłem na kasecie jak tylko wyszedł i byłem nim zafascynowany do tego stopnia, że zaraz nabyłem cd (które mam do dzisiaj). Ale lata mijają, człowiek zdobywa doświadczenie, kurz opadł i dlatego dziś, po 23 latach, mogę z całym spokojem oświadczyć, że nie jest to najlepsza płyta.
535

02-12-2014, 18:50

Drone pisze: Ale lata mijają, człowiek zdobywa doświadczenie, kurz opadł i dlatego dziś, po 23 latach, mogę z całym spokojem oświadczyć, że nie jest to najlepsza płyta.
Zaskoczeniem jest to, że potrzebowałeś na to niemal ćwierć wieku. Przyznaj się! Obściskiwałeś koleżanki przy Nothing Else Matters, dlatego nabyłeś ten tytuł.
Awatar użytkownika
Drone

02-12-2014, 19:09

Już po roku miałem tej płyty serdecznie dość i do dzisiaj się nic nie zmieniło. Co do koleżanek, to na moich licealnych imprezach królował LED ZEPPELIN i THE DOORS, a nie METALLICA :)
Heretyk

03-12-2014, 10:55

[V] pisze:forume schodzi na psy corazj bardziej.
doktorowi po prostu odpierdala ostatnio. prosiłem, żeby przestał pić, bo sądzę, że to może być przyczyna. ale chyba nie posłuchał
ODPOWIEDZ