MANOWAR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
BOLEK
weteran forumowych bitew

Re: MANOWAR

11-12-2015, 08:33

manieczki pisze:
BOLEK pisze:normalnie stary ciary na plecach
No to fakt, ze stary juz jestes BOLEK. Danusia chyba mlodsza, tzo?
danusia oj danusia kedyś to było winogronko jędrne a dziś jeno rodzynek się ostał.
ale co ja ci bedem gadał sam wiesz najlepiej
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-04-2016, 19:59

[youtube][/youtube]
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

29-05-2016, 10:22

Jeżeli są na tym forum jacyś Manowarriors to właśnie powinien im się zawalić świat :) http://www.cgm.pl/aktualnosci,44582,kon ... ,news.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Chociaż wziąwszy pod uwagę fakt że ta wiadomość krąży po serwisach od kilku dni i do tej pory nikt tego nie odnotował, to pewnie niewielu jest tu zwolenników olejków, skór, futer i białej broni :D
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

29-05-2016, 10:36

ja lubię starsze płyty i nawet byłem na koncercie, ale ze względu na to, że od wielu lat nagrywają jakieś chujstwa, w ogóle mnie ta informacja nie ruszyła :)
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

29-05-2016, 10:43

Heretyk pisze:ja lubię starsze płyty i nawet byłem na koncercie, ale ze względu na to, że od wielu lat nagrywają jakieś chujstwa, w ogóle mnie ta informacja nie ruszyła :)
Po mnie spłynęło jak woda po kisielu. Tylko przyczyna takiego stanu rzeczy jest inna. Mianowicie, ten zespół miał zawsze tak pocieszny, homo wizerunek, do tego w wywiadach pierdolili takie bzdury, że nigdy, przenigdy, nie przeszło mi przez myśl żeby zapoznać się z ich płytami. Jestem dowodem na to że określona forma promocji może czasami wywrzeć skutek odwrotny do zamierzonego :)

Btw. Jako dziecko miałem na ścianie plakat z okładką Kings Of Metal. Kupując go myślałem że to Conan.
Heretyk

29-05-2016, 10:50

czyli postąpiłeś jak setki innych, a szkoda. warto się przełamać bo mają sporo fajnej muzy na koncie. oczywiście jeśli ktoś lubi heavy metal

a co do wizerunku, ustaliliśmy tu już kiedyś, że podchodząc w ten sposób, to należałoby wyjebać jakieś 90% naszych kolekcji z metalem, bo umówmy się - jak ci ludzi w większości wyglądają? : )
Awatar użytkownika
Drone

29-05-2016, 11:08

Postawmy sprawę jasno. Jeżeli ktoś poznał, a nie docenia "Hail To England" i "Sign Of The Hammer", to nie ma pojęcia o metalu w ogóle.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Heretyk

29-05-2016, 11:10

a jak nawet nie poznał, to co? ;)
Awatar użytkownika
Drone

29-05-2016, 11:16

Tu sprawa jest - pozornie - niejasna. To jak z pytaniem, co się stało z ludźmi, którzy zmarli przed nadejściem Chrystusa? Czy jego śmierć też ich zbawiła, skoro nie mogli w niego wierzyć? Ale uspokajam. Nie słuchając tych płyt w ogóle nie wyrządzili sobie jeszcze krzywdy duchowej, jak ci, którzy przesłuchali i odrzucili je, nie zrozumieli. Tym biada! Nie chciałbym być w ich skórze, gdy św. Piotr u wrót Złotej Bramy zapyta ich o "Blood Of My Enemies".
Heretyk

29-05-2016, 11:23

rozumiem :D

blood of my enemies to jedna z najlepszych piosenek jakie znam, swoją drogą
Awatar użytkownika
Drone

29-05-2016, 11:27

To oczywiste. Ten utwór to czysta magia. Łączy w sobie rozmach, epickość, prostotę i moc. Jest idealna.

Pamiętam zdumienie i niesmak, jak EDGE OF SANITY wzięło ten utwór na warsztat i zrobiło cover. Z całym szacunkiem dla Dana Swano, ale nie mogę tego słuchać, tak nie dorasta do oryginału.
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

29-05-2016, 11:28

przypomnijmy sobie jedno - ile razy KISS grał pożegnalna trasę?? A judas Priest ??- też im się kilka razy zdarzyło.... nic tak nie przyciąga fanów i nie nabija kabzy jak pożegnania i cały ten cyrk z tym związany

a co potem ?? - cudowna reaktywacja i ponowna pożegnalna trasa i tak w kółko... liczba zer na koncie musi się zgadzać.

a osobiście to lubię ten zespół, mam większość studyjnej dyskografii na półce, a na koncercie w katowickim Spodku świetnie się bawiłem, to jednak szat nie rozdzieram, poczekam na wielką reaktywację :D
Heretyk

29-05-2016, 11:35

Drone pisze:To oczywiste. Ten utwór to czysta magia. Łączy w sobie rozmach, epickość, prostotę i moc. Jest idealna.

Pamiętam zdumienie i niesmak, jak EDGE OF SANITY wzięło ten utwór na warsztat i zrobiło cover. Z całym szacunkiem dla Dana Swano, ale nie mogę tego słuchać, tak nie dorasta do oryginału.
to prawda
Stoigniew pisze:a co potem ?? - cudowna reaktywacja i ponowna pożegnalna trasa i tak w kółko... liczba zer na koncie musi się zgadzać.
to by było bardzo w stylu Manowar. DeMaio jest znakomitym biznesmenem, wystarczy popatrzeć na ceny i liczbę gadżetów, czy oficjalnych DVD zespołu :)
Awatar użytkownika
Drone

29-05-2016, 11:37

Też tak to widzę, będzie World Tour rozciągnięte na 5 lat, potem bardzo długi, półroczny urlop i bach! Jedziemy dalej :)
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

29-05-2016, 11:42

Heretyk pisze:
to by było bardzo w stylu Manowar. DeMaio jest znakomitym biznesmenem, wystarczy popatrzeć na ceny i liczbę gadżetów, czy oficjalnych DVD zespołu :)
sedno!
nie zdziwię się jak po obowiązkowym kolejnym DVD z pożegnalnej trasy, światło dzienne ujrzą jakieś "rzadkie, odnalezione w szufladzie" nagrania zespołu, będące tak naprawdę jakimiś słabymi odrzutami z rożnych sesji....
generalnie to mam przeczucie że wydawniczo zespół jeszcze będzie długo aktywny :)
a koncertowo ?? - zawsze się znajdzie jakiś powód żeby ogłosić wielką reaktywację... :D
byrgh
zahartowany metalizator

20-07-2016, 21:39

Obrazek

dla graczy od razu
Awatar użytkownika
uglak

20-07-2016, 23:20

chodzi raczej o:
https://en.wikipedia.org/wiki/Man-of-war" onclick="window.open(this.href);return false;
Guilty of being right
Karkasonne

23-01-2017, 11:37

Miałem ostatnio trochę przemyśleń dotyczących pochodzenia metalu w ogóle (może się tym podzielę na czasie), i przyszło mi do głowy, że epicki metal w ogóle wywodzi się od Manowar. Taaaak, wiem, są inne nazwy – Omen, Manilla Road – ale oni nie osiągnęli nawet kawałka sukcesu Samowarów. Wydawałoby się to ogólnie niegłupią tezą, ale wolałem ją sprawdzić, i oto słucham "Battle Hymns" – płyty, którą kiedyś słyszałem – na pewno tak było – ale ni chu chu nic z niej nie pamiętam. Zresztą nie kojarzę, by ktoś wymieniał ją wśród ich najlepszych płyt.

Odpaliłem i – kurde, dziwne, ale nie mogę zaprzeczyć temu, co słyszę – a potrafię rozpoznać AC/DC w "Death Tone". Drugie skojarzenie to Deep Purple, bo przecież "Fast Taker" to chyba "Highway Star" nagrane od tyłu dla niepoznaki. Co zaczyna potwierdzać moje wstępne założenie, że cała współczesna ciężka muzyka wywodzi się od Chucka Berry'ego, hahaha. Serio, ostatnio go słyszę wszędzie. Po głowie chodzi mi też Lynyrd Skynyrd, ale nie potrafię rozumiem przyszpilić tego, co czuje serce.

O, nadchodzą "Shell Shock" i "Manowar", pomyślałem – teraz pewnie będą jakieś prawdziwe hymny ku czci zakwasów i miecza z brzozy – a tu chuj, coś podobnego do Twisted Sister, no bez kitu.

"Dark Avenger" – w końcu coś ciekawego. Niby podobne motywy mogły się pojawić już u Sabbatów, ale po riffach, temacie i tempie słychać już wyraźnie, skąd się wzięło drugie oblicze Bathory (a tak naprawdę to to chciałem sprawdzić, słuchając Manowar). To już takie Manowar, jakie znam. Na koniec "Battle Hymns" – rany, teraz dopiero widzę, jak bardzo moje ukochane Battleroar rżnie z nich. Te zaśpiewy powtarzają niemal identycznie, tylko 30 lat później. Fantastyczny utwór.

Dotąd myślałem, że Manowar pojawiło się od razu w obecnej formie jak pajacyk z pudełka, a okazuje się, że oni też formowali się stopniowo i uciekali z okowów starych wpływów.
Awatar użytkownika

23-01-2017, 22:27

^up
zauważyłem, że osiągnąłeś poziom 3-ci poziom odkrywcy, a zostało Tobie jeszcze 7 wyższych :)
W przypadku "korzenności" jedynki Manowar idealnie sprawdza się zespół KISS (nie AC/DC jak podałeś) o reszcie specjalnie nie wspomnę aby nie pozbawiać Cię odkrywania pozostałych faktów, nawiązań, powiązać, dlaczego tak a nie inaczej.
Zresztą wśród tzw wielkich, czy to Manowar czy Deep Purple sporo udziału miały osoby trzecie ściśle współpracujące z zespołem jak realizatorzy dźwięku, kierownicy produkcji, wydawca. Spójrz jaka jest różnica między czwórką a piątką MANOWAR, zauważ skąd ona się wzięła. Niestety uzależnienie od cebuli mam wpływ na jakąkolwiek sztukę.
Dlatego proponuję prześledzić historię płyt zespołu MANILLA ROAD i jak się dobrze "wgryziesz" w temat to zobaczysz dlaczego łaka "Epic" do ich stylu nie pasuje. Tak samo dla mnie niepojęte jest idąc tym torem, że Metallica na dwójce nie gra epic metalu :)
Należy też przytoczyć historię zespołu ANVIL najbardziej niezmiennego zespołu, gości którzy nigdy się nie poddadzą.
До свидания Mother Fuckers
Awatar użytkownika
Skaut

24-01-2017, 00:12

żarliwość neofity ;]
Coś tam było! Człowiek!
ODPOWIEDZ