Kurcze nie chciałbym robić offtopu, ale kolega Drone porszył bardzo ciekawy temat. Parę uwag co do toku rozumowania szanownego kolegi :Drone pisze:Pi było tylko ludyczną egzemplifikacją szerszego problemu niezmienności stałych fizycznych
Przeczytaj np. to: http://www.newscientist.com/article/dn7 ... stant.html
- po pierwsze przytoczony artykuł opisuje bardzo po łebkach owe zagadnienie, ale z drugiej strony nie mam prawa się czepiać, bo to tylko opisowy artykuł popularnonaukowy, mający zapoznać przeciętnego czytelnika z problemem.
- po drugie, dużo ważniejsze, wyniki obserwacji, a raczej analizy, Newmana zostały opublikowane na przełomie 2004 i 2005 roku, czyli jak nietrudno zauważyć ponad pięć lat temu. Od tego czasu, z tego co mi wiadomo, nie nastąpiły znaczące zmiany w tej dziedzinie i większość, nazwijmy to, środowiska naukowego postrzega ową hipotezę o zmiennej wartości elementarnego czynnika alfa jako pewną ciekawostkę, jednak uwaga świata naukowego poszła obecnie w zupełnie inną stronę.
- w fizyce, tak jak i w innych dziedzinach ścisłych obowiązuje zasada paradygmatu. Obecnie przyjęty paradygmat uznaje stałe fizyczne za niezmienne w czasie wartości i dopóki nie zostanie on zastąpiony przez nowy paradygmat, co jak wiadomo wymaga odpowiednio dużej liczby kroków, to wszystkie takie dywagacje pozostają w sferze gdybań.
- pozwolę sobie na koniec się przyczepić jeszcze do samej liczby pi. Po pierwsze pi to stała matematyczna a nie fizyczna - niby żadna różnica ale jednak. Po drugie nie przepadam za tłumaczeniem pod tytułem "to był tylko przykład, żeby coś unaocznić". Kolega Drone sprawia wrażenie łebskiego gościa, więc tym bardziej kolega powinien dawać przykład prostym ludziom, produkując wyważone myśli. Liczba pi nie ulegnie zmianie, bo to stała matematyczna, niezależna od czynników fizycznych, o których wspomniano w podanym przez kolegę artykule. Proszę nie mieszać zmian w rozszerzalności wszechświata, wynikających z innych metod obserwacji niż badanie promieniowania artefaktycznego z stosunkiem wartości parametrów koła
Ale jak już mówiłem fajnie, że poruszyłeś tak ciekawy temat, choćby przypadkiem