GHOST - Swe

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
kenediusze
weteran forumowych bitew

Re: GHOST - Swe

18-07-2015, 14:55

Oba kawałki fajne, bardziej rockowe niż to u nich bywało. Szykuje się dobry ghostburger, bo nie czarujmy się, wielka sztuka to to nie jest.

W ogóle doszedłem do wniosku, że z całego GHOST najbardziej podoba mi się ta epka z coverem Rokyego Ericksona, który jest skądinąd bdb (i cover i Roky).
propsy dla Kinga, tego naprawdę nie da się kurwa słuchać. metalowcy w końcu mogą wyjść z cienia i nie wstydzić się, że najlepiej odreagowuje im się przy Abbie czy Goombay Dance Band z dodatkiem gitar i chóralnych zaśpiewów. kapela z gatunku tych, na które teraz jest wielki boom, a za 10 lat każdy będzie zachodził w głowę na chuj mu to było.
Cóż, bycie fanem metalu to niejako z definicji umiłowanie srogiej wiochy, więc nie widzę problemu :D Popularność GHOST w tych środowiskach doskonale to uwidacznia.
A że za 10 lat pewnie nikt ich nie będzie pamiętał to inna sprawa, chociaż, z drugiej strony, nie byłbym tego tak do końca pewien.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 15:03

kenediusze pisze:Oba kawałki fajne, bardziej rockowo-metalowe niż zazwyczaj. Szykuje się fajny ghostburger, bo nie czarujmy się, wielka sztuka to to nie jest.
Ciekawe jest to, że nawet timbre głosu ten nowy Papa Emeritus III ma niemal identyczny, co poprzedni. Jak widać casting przeprowadzony był rzetelnie ;) .
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

18-07-2015, 15:17

Przecież to ten sam człowiek, lol.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

18-07-2015, 15:18

kenediusze pisze:
propsy dla Kinga, tego naprawdę nie da się kurwa słuchać. metalowcy w końcu mogą wyjść z cienia i nie wstydzić się, że najlepiej odreagowuje im się przy Abbie czy Goombay Dance Band z dodatkiem gitar i chóralnych zaśpiewów. kapela z gatunku tych, na które teraz jest wielki boom, a za 10 lat każdy będzie zachodził w głowę na chuj mu to było.
Cóż, bycie fanem metalu to niejako z definicji umiłowanie srogiej wiochy, więc nie widzę problemu :D Popularność GHOST w tych środowiskach doskonale to uwidacznia.
A że za 10 lat pewnie nikt ich nie będzie pamiętał to inna sprawa, chociaż, z drugiej strony, nie byłbym tego tak do końca pewien.
Akurat dwójka to żadna wiocha tylko doskonale napisany i zagrany materiał tylko trzeba słuchać co oni tam naprawdę grają zamiast skupiać się jedynie na słodkich melodiach (swoją drogą bdb) i podniosłych refrenach.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 15:25

Deathhammer66 pisze:Przecież to ten sam człowiek, lol.
A no widzisz. Zwróciłem uwagę na meritum (głos), a dałem się jak dzieciak nabrać na ten cały marketingowy bełkot :) . Ech, człowiek się całe życie uczy...
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Lobas
zaczyna szaleć

18-07-2015, 15:27

Intro do dwójki uwielbiam, utwór "Year zero" też niczego sobie. Poza tym trudno znaleźć w ich dyskografii coś co przypadnie mi do gustu, może to przez wokale dzięki którym wszystko jest takie... mdłe?
Chelsea Bus Company
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 15:46

Infestissumam to bardzo fajnie wymyślony album, z tą całą stylizacją na lata 70. Bez wątpienia dobór brzmień z charakterystycznymi klawiszami automatycznie przenoszą w tamtą muzyczną epoką, ale nie tylko, bo generalnie produkcja autorstwa nie byle kogo, bo bardzo wziętego ostatnio producenta Nicka Raskulinecza, to zawodowa robota. Brzmienie jest mięciutkie i milutkie niczym satyna, nic więc dziwnego, że płyta pieści uszka także publiczności, która na co dzień raczej cięższych odmian muzyki nie słucha. Doceniam, chociaż Ghost to oczywiście nie jest estetyka, którą preferuję.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

18-07-2015, 16:00

Kurwaćukoglu pisze:Wcześniejszy udostępniony kawałek Cirice - pomimo ewidentnych slayerowych naleciałości - jednak lepszy.
Ogólnie jednak cały ten Ghost postrzegam jako wspartą solidną machiną marketingową muzyczną efemerydę, z solidnie rozpisanym biznesplanem ;) .
Efemerydą to bym nie powiedział i chyba tak nie do końca ten biznes. Są dobrze naoliwioną machiną, ale w skradaniu "serc i umysłów", i mają szeroko zakrojony plan, o czym mówią, mają koncept na ten zespół na kilka przyszłych albumów. GHOST to kiełkująca nowa religia ;-)
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 16:09

Ghost mogą stać się ofiarą własnego pomysłu na siebie (abstrahując już od tego, że jest to - póki co - koncepcja pod każdym względem spójna). Ileż można przebierać się czy to w katolicko-sakralne sutanny i mitry, czy - jak przy okazji nadchodzącej płyty - jakieś rytualno-masońskie fatałaszki? Co będzie wzięte "na tapetę" w następnej kolejności? No a najważniejsze, co z muzyką? Myślę, że na tym koniu daleko jednak nie zajadą. A przynajmniej do momentu, kiedy staną się swoją własną parodią.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

18-07-2015, 16:31

Zgoda co do tego, że dla tego typu zespołów istnieje ryzyko, że po prostu wyczerpie się założona formuła, że nie można długo ujechać na jednym pomyśle na siebie. Ale nie bądźmy złymi wieszczami i malkontentami, na razie muzyka nie zawodzi, więc nie ma co wyrokować. Tym bardziej, że, tak jak wcześniej napisałem, najprawdopodobniej tu nic nie jest kwestią przypadku i oni doskonale wiedzą jaki zrobią następny krok.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 16:35

DeadButDreaming pisze:Zgoda co do tego, że dla tego typu zespołów istnieje ryzyko, że po prostu wyczerpie się założona formuła, że nie można długo ujechać na jednym pomyśle na siebie. Ale nie bądźmy złymi wieszczami i malkontentami, na razie muzyka nie zawodzi, więc nie ma co wyrokować. Tym bardziej, że, tak jak wcześniej napisałem, najprawdopodobniej tu nic nie jest kwestią przypadku i oni doskonale wiedzą jaki zrobią następny krok.
Na całe szczęście muzyka nie jest dziedziną, w której wszystko funkcjonuje wedle ściśle założonego planu ;) .
Malkontentem nie jestem, raczej realistą przyglądającemu się temu wszystkiemu już dobrych kilka lat.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

18-07-2015, 16:41

Kurwaćukoglu pisze:
DeadButDreaming pisze:Zgoda co do tego, że dla tego typu zespołów istnieje ryzyko, że po prostu wyczerpie się założona formuła, że nie można długo ujechać na jednym pomyśle na siebie. Ale nie bądźmy złymi wieszczami i malkontentami, na razie muzyka nie zawodzi, więc nie ma co wyrokować. Tym bardziej, że, tak jak wcześniej napisałem, najprawdopodobniej tu nic nie jest kwestią przypadku i oni doskonale wiedzą jaki zrobią następny krok.
Na całe szczęście muzyka nie jest dziedziną, w której wszystko funkcjonuje wedle ściśle założonego planu ;) .
Malkontentem nie jestem, raczej realistą przyglądającemu się temu wszystkiemu już dobrych kilka lat.
Tak, ale w tym zdaniu miałem na myśli nie tylko to co będą nagrywać, ale też kwestie wizerunku, bo do niego też zgłaszałeś pytania.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 16:46

Rozumiem. Wizerunek rzeczywiście - tak jak zauważasz - można zaplanować w najdrobniejszych szczegółach, ale muzykę już nie (można oczywiście taką próbę uskuteczniać, ale jej efekty najczęściej dalekie są od zamierzonych).
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

18-07-2015, 19:56

Co zaprezentują na nowym albumie, to się okaże. Osobiście Infestissumam bardzo lubię i często wracam, z zajawką czekam na nowy materiał.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 19:58

DeadButDreaming pisze:Co zaprezentują na nowym albumie, to się okaże. Osobiście Infestissumam bardzo lubię i często wracam, z zajawką czekam na nowy materiał.
Opublikowali już dwa kawałki. Co o nich sadzisz? Dają Tobie nadzieję na lepszą płytę niż Infestissumam? A może wręcz przeciwnie?
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

18-07-2015, 20:03

[dubel]
Ostatnio zmieniony 18-07-2015, 20:05 przez DeadButDreaming, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

18-07-2015, 20:03

Nie posłuchałem nowych numerów, rzadko sprawdzam wypuszczane przed premierą pojedyncze kawałki, nie przepadam za tym. Czekam na całość.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

18-07-2015, 20:09

DeadButDreaming pisze:Nie posłuchałem nowych numerów, rzadko sprawdzam wypuszczane przed premierą pojedyncze kawałki, nie przepadam za tym. Czekam na całość.
W pełni Cię rozumiem. Mam podobnie w przypadku zespołów na których nowe płyty szczególnie czekam.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

27-07-2015, 18:55

Kolejny numer z nadchodzącej płyty.
Absolution;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Baha Kurwaćukoglu
ZłyPan

27-07-2015, 19:00

Robi mi. I brzmienie fajnie ciężkie. Oj, szykuje się dobry materiał...
ODPOWIEDZ