DARKTHRONE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- zahartowany metalizator
Re: DARKTHRONE
nie chce mi się sprawdzać, o co chodzi dokładnie, ale przecież A Blaze to black metal wyłącznie ze względu na brzmienie ;) ale już kiedyś o tym dyskutowaliśmy i chyba należymy do tych nielicznych, którzy tak uważają.535 pisze:Phi Ja twierdzę, że na ostatnim longu Autopsy są, nawiasem mówiąc te same związki.
- Deathhammer66
- w mackach Zła
Nie przesadzajmy. Where Cold Winds Blow - jak to nie jest black metal to nic nie jest :D
Cała płyta, koledzy mają po prostu omamy słuchowe. 535 od razu mówię że nie wchodzę w dyskusje, wiem że masz na nie więcej czasu i zaparcia do pisania któremu nie dałbym rady;)Deathhammer66 pisze:Nie przesadzajmy. Where Cold Winds Blow - jak to nie jest black metal to nic nie jest :D
Robię sobie teraz seanse: w ramach medytowania puszczam kolejne płyty Darkthrone. Po prostu leżę na łóżku i słuchając, nie robię nic innego (no dobra kota głaszczę). Przesłuchałem dysko Darkthrone kiedyś raz czy dwa, ale jakoś nigdy mnie nie zatrzymało. Teraz dopiero się wsłuchuję i słyszę, że całe świadome życie (zacząłem słuchać black metalu mając jakoś 14 lat) jarałem się zespołami grającymi jak Darkthrone, ale samym Darkthrone już nie. Ciekawe uczucie uczyć się na nowo kapeli, którą pewnie większość zna tu na pamięć, bo jest najbardziej podstawową z podstaw. Well, lepiej późno niż wcale.
-
mają, nie mają - nieistotne, nie chce mi się teraz szukać A Blaze, by mieć jakiś argument w ręku ;) tak tę płytę zawsze słyszałem, nawet jeśli na poziomie podświadomości, czy poziomie słuchowych mikrouszkodzeń ;) ale jak cofnę się do debiutu, na pewno skrobnę parę słów, czy to nadal aktualne wrażenie.
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Jak się słucha zespołów dyskografiami to potem wychodzą takie kwiatki.Karkasonne pisze:Przesłuchałem dysko Darkthrone kiedyś raz czy dwa, ale jakoś nigdy mnie nie zatrzymało.
BTW co sądzisz o Zornie ? :)
Yare Yare Daze
Wiesz, równie dobrze mógłbym zasugerować, że jesteś głuchy, ale przez grzeczność tego nie zrobię. Zresztą weź se poszukaj, sam Hania mówił na ten temat. Pierwszym "czystym" albumem black metalowym była trójka. Takie są fakty.Karkasonne pisze:Cała płyta, koledzy mają po prostu omamy słuchowe. 535 od razu mówię że nie wchodzę w dyskusje, wiem że masz na nie więcej czasu i zaparcia do pisania któremu nie dałbym rady;)Deathhammer66 pisze:Nie przesadzajmy. Where Cold Winds Blow - jak to nie jest black metal to nic nie jest :D
Zróbmy takie doświadczenie. Przesłuchaj sobie te dwa numery. Bez uprzedzeń. To tylko kilka minut. Będziesz miał ochotę, to coś napiszesz. Jeżeli nie, też się nie obrażę.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
edit
Oczywiście innych też zapraszam.
- mysticcum
- postuje jak opętany!
Myślałem, że to oczywiste. Pomijając brzmienie i otoczkę A Blaze... ma sto razy więcej wspólnego z debiutem (i Goatlord) niż z trójką.byrgh pisze:nie chce mi się sprawdzać, o co chodzi dokładnie, ale przecież A Blaze to black metal wyłącznie ze względu na brzmienie ;) ale już kiedyś o tym dyskutowaliśmy i chyba należymy do tych nielicznych, którzy tak uważają.535 pisze:Phi Ja twierdzę, że na ostatnim longu Autopsy są, nawiasem mówiąc te same związki.
Jednej płyty chyba posłuchałem, jestem lajkonikiem, pamiętam bardzo mgliście że brzmiało jakby ktoś władował orkiestrę do szafy i zrzucił ze schodów;)hcpig pisze: BTW co sądzisz o Zornie ? :)
A z tym że A Blaze jest bardziej podobne do Soulside Journey niż do Under the Funeral Moon - chyba faktycznie jestem głuchy zupełnie, bo słuchałem ich wszystkich w ostatnich dniach i nie słyszałem punktów wspólnych między 1 a 2, i w ogóle czuję się jakbyście jakąś zbiorową wkrętkę robili :D ale posłucham tych Autokotów
-
- zaczyna szaleć

The Wind Of 666 Black Hearts contains tracks which would go on to feature on the classic A Blaze in the Northern Sky and Under a Funeral Moon albums. The A Blaze... rehearsal tracks feature the line-up of Nocturno Culto, Fenriz, Zephyrous and Dag Nilsen, while the Under a Funeral Moon rehearsal tracks saw Darkthrone narrowed to a 3-piece act, with Nocturno moving to bass and Zephyrous handling all guitars.
The recordings are taken from the band's rehearsal venue in Vinterbro.
The Wind Of 666 Black Hearts is presented on double white 180g vinyl. Packaged in a gatefold cover, the release includes rare photos, lyrics, and liner notes from Fenriz.
Pre-order for 25th November release.
https://www.burningshed.com/store/peace ... /261/8039/

A collector's dream come true, Traditional Doom Cult contains two rare and unreleased tracks from Darkthrone's Fenriz under the Isengard banner, the iconic solo project of Darkthrone's Fenriz, which was active from the late 1980s to the mid-1990s.
Tracks include The Light - an early song recorded in 1989 - and The Fright from the early 1990s. Both tracks bring to mind the doom-laden grooves (draped in darkness!) present on Isengard's debut release, Vinterskugge.
The recordings were made at the legendary Necrohell studios with Fenriz responsible for all instruments and vocals.
Traditional Doom Cult contains liner notes from Fenriz explaining the background to the tracks.
7" vinyl release including inner sleeve.
Pre-order for 9th December release
https://www.burningshed.com/store/peac ... urn false;
Co nie zmienia faktu, że ostatnia jest zwrotem ku korzeniom i tylko głusi NIGDY tego nie usłyszą. Oł man.
- hcpig
Nikt nie kwestionuje obranego kierunku tylko raczej mocno średni poziom tego powrtotu... poza 'Burial Bliss' który co by nie mówić niszczy totalnie.
Yare Yare Daze
Może masz rację, ale już sam fakt zwrotu i zmiany kursu, powoduje, że gównem, może nazwać to tylko głuchy rozkapryszony dzieciak, który pozjadał wszystkie myszy i rozumy.
- ultravox
Naprawdę w złym guście jest to dojenie starej krowy. Najpierw demówki wydawane pod różnymi nazwami, potem jakieś książko-albumy, a teraz jakieś piwniczne piardy wydawane tak, jakby to było co najmniej "Darkness Descends". Ja wiem, że prawie cały metal tak teraz wygląda, ale mimo wszystko ręce opadają.mayhem pisze:
The Wind Of 666 Black Hearts contains tracks which would go on to feature on the classic A Blaze in the Northern Sky and Under a Funeral Moon albums. The A Blaze... rehearsal tracks feature the line-up of Nocturno Culto, Fenriz, Zephyrous and Dag Nilsen, while the Under a Funeral Moon rehearsal tracks saw Darkthrone narrowed to a 3-piece act, with Nocturno moving to bass and Zephyrous handling all guitars.
The recordings are taken from the band's rehearsal venue in Vinterbro.
The Wind Of 666 Black Hearts is presented on double white 180g vinyl. Packaged in a gatefold cover, the release includes rare photos, lyrics, and liner notes from Fenriz.
Pre-order for 25th November release.
https://www.burningshed.com/store/peace ... /261/8039/
A collector's dream come true, Traditional Doom Cult contains two rare and unreleased tracks from Darkthrone's Fenriz under the Isengard banner, the iconic solo project of Darkthrone's Fenriz, which was active from the late 1980s to the mid-1990s.
Tracks include The Light - an early song recorded in 1989 - and The Fright from the early 1990s. Both tracks bring to mind the doom-laden grooves (draped in darkness!) present on Isengard's debut release, Vinterskugge.
The recordings were made at the legendary Necrohell studios with Fenriz responsible for all instruments and vocals.
Traditional Doom Cult contains liner notes from Fenriz explaining the background to the tracks.
7" vinyl release including inner sleeve.
Pre-order for 9th December release
https://www.burningshed.com/store/peac ... urn false;
- brb
- postuje jak opętany!
E tam. Dla mnie fajna sprawa. Przymusu kupowania nie ma.
- ultravox
Jasne, że nie ma. Rozumiem też potrzebę zarabiania pieniędzy ;) Chodzi mi raczej o to, że jak na zespół, który zwykł pouczać wszystkich jak należy grać i postępować, taka postawa jest dość słaba.
Myślę, że w tym przypadku przynajmniej połowa inicjatywy to presja wytwórni. Peaceville pod tym względem nie bawi się w ceregiele i wyciska ile się da, a że panom przy okazji wpadnie kilka drobnych? Nie ma się co dziwić. Tak drogiego piwa, jeżeli to co w norweskich sklepach zwykle sprzedają, można w ogóle tak nazwać, nie widziałem tam jeszcze nigdy.
- hcpig
ultravox pisze:Jasne, że nie ma. Rozumiem też potrzebę zarabiania pieniędzy ;) Chodzi mi raczej o to, że jak na zespół, który zwykł pouczać wszystkich jak należy grać i postępować, taka postawa jest dość słaba.
Niestety raczej działalność tego zespołu ograniczać się juz bedzie głównie do odcinania kuponów. Trundo, i tak wypuścili fhuj genialnej muzy.
Yare Yare Daze
- moonfire
I tak długo wytrzymali. Piotrek z Mariuszem zaczęli odcinać kupony po drugiej płycie.
- brb
- postuje jak opętany!
Odcinanie kuponów i upadek totalny. Koniec końców :D