SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
535

Re: SATYRICON

10-04-2018, 14:19

No więc jednak. Teraz jeszcze Voivod i przynajmniej jedną sprawę mamy wyjaśnioną, a moźe nawet ktoś się czegoś dowie. Forum bawi, uczy, wychowuje
535

10-04-2018, 20:03

" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-04-2018, 06:10

535, ale już dajmy sobie spokój z wałkowaniem tego tematu. Pisałem koledze wilkowi, że pewnie ma więcej racji doszukując się Chopina i jak już pokazałem - parafraza jego kompozycji się pojawia. No chyba, że masz zamiar sobie dalej pogadać sam ze sobą bo sprawia Ci to radość, czujesz się dzięki temu ważniejszy lub lepszy. Jeżeli tak, to już nie przeszkadzam. Bywaj zdrów!
all the monsters will break your heart
535

11-04-2018, 06:23

Tylko, że pisałeś to w żartach, teraz zgrabnie próbując wybrnąć z całej sytuacji. Podobnie zresztą jak wilk, włażąc nieopatrznie na minę z Szopenem. Rozumiem, że nawet gdyby cały świat się zawalił to nie przyznasz się do tego, że słyszysz Kanadyjczyków w twórczości Satyricon. Twój upór jest zadziwiający. Dobrze. Kończmy sprawę Szopena, bo widzę, że chuj z tego będzie. Natomiast, gdy następnym razem pomyślisz, że zwariowałem, albo za długo pchałem piach w betoniarę na słońcu, może jednak chwilkę się zastanów. Poza tym nie wiem dlaczego mamy nie porozmawiać, nie rozebrać na części pierwsze? Wolisz obrzucać się wyzwiskami i insynuacjami? I tak do śmierci?

Miłego dnia wszystkim życzę.
[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-04-2018, 06:58

Oczywiście, że nie przyznam, że słyszę Voivod w Satyricon, bo go po prostu nie słyszę. Czemu mam robić coś wbrew sobie? Żeby wyszło na Twoje? Załóżmy zatem, że jestem głuchy i dajmy już spokój. Poza tym nie pisałem, że pchałeś piach w betoniarkę, tylko, że przebywałeś na słońcu. Bądźmy precyzyjni, to zniweluje wszelkie nieporozumienia. Nie, no możemy rozbierać na części pierwsze, ale jak już napisałem, nie ma to znaczenia, ani dla mnie ani dla zajebistości RE. I jeszcze raz - nie mam potrzeby obrzucać Cię wyzwiskami. Wzajemnie - miłego dnia.
all the monsters will break your heart
535

11-04-2018, 22:21

nicram pisze:Oczywiście, że nie przyznam, że słyszę Voivod w Satyricon, bo go po prostu nie słyszę. Czemu mam robić coś wbrew sobie? Żeby wyszło na Twoje? Załóżmy zatem, że jestem głuchy i dajmy już spokój.
Nie kurwa. Nie damy.

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

12-04-2018, 00:37

Po lekturze ostatnich stron tematu postanowiłem wnikliwiej przyjrzeć się twórczości VOIVOD i oto, wiedziony znakami pozostawionymi przez tutejszych specjalistów, dotarłem do zdumiewającej konkluzji. Otóż w muzyce VOIVOD w ogóle nie słychać żadnych wpływów VOIVOD! Tym samym niedorzeczne jest przypisywanie im wpływu na innych wykonawców czy doszukiwanie się elementów ich stylu w innych utworach, skoro sami siebie nie potrafili zainspirować i na siebie wpłynąć, skoro w samym VOIVOD nie ma ani grama VOIVOD!
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
535

12-04-2018, 06:49

To prawda. Voivod jest fenomenem, bo w ich twórczości nie słuchać ich samych. Zresztą to by się zgadzało, bo nagrywając tak różnorodne płyty, ewidentnie się miotali. Sami nie wiedzieli co chcieli grać. Tymczasem z innymi kapelami jest dużo łatwiej, bo przecież obcując z SATYRICON, wiadomo, że słyszymy SATYRICON, włączając BEHEMOTH jest to niewątpliwie BEHEMOTH, a z kolei wrzucając LADY PANK. co słyszymy? LADY PANK. Rzecz oczywista. Tu nie ma wątpliwości i miejsca na jakąkolwiek dyskusję. I to wszystko na forum muzycznym, a nie wędkarskim. Na forum, gdzie ludzie deklarują wieloletnią miłość do muzyki, posiadają kolekcje idące w setki, jeżeli nie tysiące płyt, wydają worki talarów na swoją pasję.
Awatar użytkownika
Medard

12-04-2018, 07:10

Ehm, profesores.

Uczniaki doszukują się jednak
pewnych cech wspólnych w grze Voivod:
styl gitarzysty (genialny) i wokalisty (nieciekawa maniera).

Satyricon zdecydowanie jest łatwiej rozpoznać wybierając losowe utwory,
mimo to nagrywa różnorodne płyty,
inaczej pewnie nie byłoby tej dyskusji.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

12-04-2018, 18:29

ANGEL RAT NAJBARDZIEJ NIEDOCENIONA PŁYTA WSZECH CZASÓW !!
Awatar użytkownika
Medard

12-04-2018, 18:40

vicek pisze:ANGEL RAT NAJBARDZIEJ NIEDOCENIONA PŁYTA WSZECH CZASÓW !!
Lubię, ale to tylko dobra płyta. Outer limit lepsza z tych dwóch lżejszych.

Phobos lepsza, ma ten mroczny, gęsty
klimat wprowadzony przez Neurosis.
Karkasonne

12-04-2018, 19:29

Drone pisze:Po lekturze ostatnich stron tematu postanowiłem wnikliwiej przyjrzeć się twórczości VOIVOD i oto, wiedziony znakami pozostawionymi przez tutejszych specjalistów, dotarłem do zdumiewającej konkluzji. Otóż w muzyce VOIVOD w ogóle nie słychać żadnych wpływów VOIVOD! Tym samym niedorzeczne jest przypisywanie im wpływu na innych wykonawców czy doszukiwanie się elementów ich stylu w innych utworach, skoro sami siebie nie potrafili zainspirować i na siebie wpłynąć, skoro w samym VOIVOD nie ma ani grama VOIVOD!
Ty jak coś powiesz
Awatar użytkownika
Medard

12-04-2018, 19:37

Karkasonne pisze:
Drone pisze:Po lekturze ostatnich stron tematu postanowiłem wnikliwiej przyjrzeć się twórczości VOIVOD i oto, wiedziony znakami pozostawionymi przez tutejszych specjalistów, dotarłem do zdumiewającej konkluzji. Otóż w muzyce VOIVOD w ogóle nie słychać żadnych wpływów VOIVOD! Tym samym niedorzeczne jest przypisywanie im wpływu na innych wykonawców czy doszukiwanie się elementów ich stylu w innych utworach, skoro sami siebie nie potrafili zainspirować i na siebie wpłynąć, skoro w samym VOIVOD nie ma ani grama VOIVOD!
Ty jak coś powiesz
Los profesores zapewne chodziło o to, że każda płyta jest trochę inna.
Ale jednak sam styl gry zawsze rozpoznawalny.
535

12-04-2018, 23:23

Medard pisze:
Lubię, ale to tylko dobra płyta. Outer limit lepsza z tych dwóch lżejszych.

Phobos lepsza, ma ten mroczny, gęsty
klimat wprowadzony przez Neurosis.

Neurosis, mówisz, a dlaczego nie Bauhaus?
Awatar użytkownika
Medard

12-04-2018, 23:59

535 pisze:Neurosis, mówisz, a dlaczego nie Bauhaus?

A może SOM? :)

Chyba zauważasz wyraźną różnicę między Phobos, a takim Angel Rat?

Napisałem o ciężkim i dusznym klimacie Phobos, który dosyć jednoznacznie może być kojarzony ze sludge/doom.
Ale tylko klimat, w żadnym razie stylistyka.
W Europie był wtedy doom, a w Stanach powstał sludge, a później post metal, więc nawiązanie do Neurosis jakoś samo się nasuwa.

Masz inne porównanie, podaj, chętnie obadam.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

13-04-2018, 06:37

Medard pisze:

Napisałem o ciężkim i dusznym klimacie Phobos, który dosyć jednoznacznie może być kojarzony ze sludge/doom.
W Europie był wtedy doom, a w Stanach powstał sludge, a później post metal, więc nawiązanie do Neurosis jakoś samo się nasuwa.

Nie wiem dlaczego pomijasz Negatron? Im więcej słucham tej płyty, tym bardziej nie mogę uwierzyć, że sam kiedyś jej nie doceniałem. Olbrzymi błąd. Te płyty, były rozwinięciem tego z czym mieliśmy do czynienia na Killing Technology plus wpływy bieżące. Muzycy Voivod w przeciwieństwie do bohaterów tematu , nie żyli w próżni. Co do Bauhaus to może trochę żart, a trochę nie. Ten zespół był podawany przez Kanadyjczyków jako inspiracja. Neurosis to niewątpliwie dobry trop. Tym bardziej, że panowie z tej kapeli nie ukrywali uwielbienia dla twórczości V (z wzajemnością). Jeszcze jedno. Myślisz, że niezauważenie różnicy między Angel Rat, a Phobos byłoby czymś zaskakującym? Biorąc pod uwagę bieg wydarzeń.
Awatar użytkownika
Medard

13-04-2018, 07:14

535 pisze:
Medard pisze:

Nie wiem dlaczego pomijasz Negatron? Im więcej słucham tej płyty, tym bardziej nie mogę uwierzyć, że sam kiedyś jej nie doceniałem. Olbrzymi błąd. Te płyty, były rozwinięciem tego z czym mieliśmy do czynienia na Killing Technology plus wpływy bieżące. Muzycy Voivod w przeciwieństwie do bohaterów tematu , nie żyli w próżni. Co do Bauhaus to może trochę żart, a trochę nie. Ten zespół był podawany przez Kanadyjczyków jako inspiracja. Neurosis to niewątpliwie dobry trop. Tym bardziej, że panowie z tej kapeli nie ukrywali uwielbienia dla twórczości V (z wzajemnością). Jeszcze jedno. Myślisz, że niezauważenie różnicy między Angel Rat, a Phobos byłoby czymś zaskakującym? Biorąc pod uwagę bieg wydarzeń.
Przypomnę sobie Negatron w przyszłym tygodniu, bo też nie doceniałem raczej i słabo pamiętam.
Awatar użytkownika
Medard

16-04-2018, 13:37

Fakt, Negatron poprzedza Phobos stylistycznie. Jeszcze ma dużo wcześniejszego Voivod, ale są już podobne klimaty do Phobos. Dobra płyta
i sam teraz nie wierzę, że ją trochę zapomniałem.
Będę jeszcze słuchać, dzisiaj tylko raz poszła.
Awatar użytkownika
Skaut

22-04-2018, 00:34

takie tam wymuskane, "ciepłe" ballady bez ikry.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

01-02-2019, 11:57

Today we proudly announce that we will be performing 'Rebel Extravaganza' in its entirety, in celebration of its 20th Anniversary at Tons Of Rock in Oslo, Norway. This is an exclusive and therefore the only show where we will be performing the entire record this year. Meanwhile, Satyricon is currently working on a major project that we expect to unveil in 2021. Details will follow in the spring. The summer festival run begins in Mexico City the first
Obrazek
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
ODPOWIEDZ