DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Re: DEATHSPELL OMEGA
jestem niewiernym Tomaszem.A powiedz mi,jak to sie ma do Fas? Struktury utworów dalej są tak geste i polamane?Co w takim razie z " przebojowością' ( złe słowo ale niech posłuży jak koło ratunkowe) o której ktoś tu wspominał mimochodem>?Jest bardziej "czytelnie" tak?Czy rzecz rozgrywa sie na poziomie melodii?
- 4m
- weteran forumowych bitew
Tak, jeżeli FAS mogła się wydawać pogmatwana to CTKatechon już nie powinno, choć jest to 22 minutowy kawałek. Jest fragment, który zalatuje tym całym emo-corem (Neurosis i pokrewne) czy nawet starą Anathemą (The Silent E.), przeważają tempa średnie (są szybkie i są doomowe). Nie jest to uproszczone granie, ale żelazna dyscyplina nie pozwala, aby skomplikowanie materiału w jakiś sposób przeszkodziło w odbiorze. Takie panowanie nad strukturą rzadko się zdarza w metalu.vulture pisze:jestem niewiernym Tomaszem.A powiedz mi,jak to sie ma do Fas? Struktury utworów dalej są tak geste i polamane?Co w takim razie z " przebojowością' ( złe słowo ale niech posłuży jak koło ratunkowe) o której ktoś tu wspominał mimochodem>?Jest bardziej "czytelnie" tak?Czy rzecz rozgrywa sie na poziomie melodii?
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- ultravox
- zahartowany metalizator
Nie wiem czy to dobrze, bo szczerze mówiąc liczyłem na to, że pójdą właśnie w kierunku większego "pogmatwania" i mniejszej ilości melodii. No ale zobaczymy, mam nadzieję, ze niedługo będę mógł tego posłuchać.4m pisze: Tak, jeżeli FAS mogła się wydawać pogmatwana to CTKatechon już nie powinno, choć jest to 22 minutowy kawałek.(...) Nie jest to uproszczone granie, ale żelazna dyscyplina nie pozwala, aby skomplikowanie materiału w jakiś sposób przeszkodziło w odbiorze. .
- grot
Panie, co pan...4m pisze: tym całym emo-corem (Neurosis i pokrewne)
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- 4m
Myślę, że to dobrze. Właściwie to nie mam co do tego żadnych wątpliwościultravox pisze:Nie wiem czy to dobrze, bo szczerze mówiąc liczyłem na to, że pójdą właśnie w kierunku większego "pogmatwania" i mniejszej ilości melodii. No ale zobaczymy, mam nadzieję, ze niedługo będę mógł tego posłuchać.

from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
a ja się nie zgodzę, bo IMO epka jest znacznie bardziej pogmatwana niż Fas - tam generalnie była budowa linearna - riffy pojawiały się i finito, tu pojawiają się, znikają i powracają, aby mutować. mutacja to w ogóle dobre słowo w kontekście tej epki (także tekst, okładka i inne tropy). same partie basu są tak wygięte, że o poprzednich płytach można zapomnieć. to samo tyczy się wokali, które są po prostu mistrzowskie - czasem Aspa na jedną linijkę tekstu przyjmuje określoną barwę głosu. Diabeł mieszka tu w szczególe. A wrażenie większej przyswajalności wiąże się z tym, że niemal zupełnie zniknęły wszelkie orkiestracja i sama muzyka, choć bardziej połamana i złożona, stała się też bardziej przejrzysta.
- Set
- postuje jak opętany!
Ksiega Ezekiela 25:17Triceratops pisze:Wrocilem wlasnie z zacisza w gorach, gdzie w starej szopie siedem dni poscilem i oczysczalem serce i umysl probujac pojac to co niepojete czyli studiujac teksty nowej epki, Utknalem na tym fragmencie, pomuszcie: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. Poznasz, że Ja jestem Panem, kiedy wywrę na tobie swoją zemstę!"...
NECRO SKINS SOCIETY
- AroHien
- rasowy masterfulowicz
Mi ta epka wchodzi znacznie lepiej niz Fas, choc paradoksalnie(ktos juz o tym wspomnial) jest bardziej pokrecona niz poprzedniczka.Wydaje sie, ze wplyw na to ma fakt mniejszj ilosci 'wyciszen' na rzecz konkretnego grania.Osobiscie draznia mnie nieco wokale w samej koncowce,ale to juz moj problem 

- twoja_stara_trotzky
te wokale podkreślają parodystyczny kontekst tego materiałuAroHien pisze:Mi ta epka wchodzi znacznie lepiej niz Fas, choc paradoksalnie(ktos juz o tym wspomnial) jest bardziej pokrecona niz poprzedniczka.Wydaje sie, ze wplyw na to ma fakt mniejszj ilosci 'wyciszen' na rzecz konkretnego grania.Osobiscie draznia mnie nieco wokale w samej koncowce,ale to juz moj problem

(tak to sobie przynajmniej tłumaczę hehehehehe)
- Scaarph
ty tak z pamięci?Set pisze:Ksiega Ezekiela 25:17Triceratops pisze:Wrocilem wlasnie z zacisza w gorach, gdzie w starej szopie siedem dni poscilem i oczysczalem serce i umysl probujac pojac to co niepojete czyli studiujac teksty nowej epki, Utknalem na tym fragmencie, pomuszcie: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. Poznasz, że Ja jestem Panem, kiedy wywrę na tobie swoją zemstę!"...

- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
nie bylo mnie w domu w ciagu dnia i niestety dostalem dzis tylko aviso. ale juz jutro leze plackiem przed nowym DSO. kurwa, nie przypominam sobie kiedy ostatnio tak oczekiwalem jakiejs plyty. ale bedzie miazga.
this is a land of wolves now
- Scaarph
ja sobie ją kupię dopiero po nowym roku i dopiero wtedy ją zjebięRiven pisze:nie bylo mnie w domu w ciagu dnia i niestety dostalem dzis tylko aviso. ale juz jutro leze plackiem przed nowym DSO. kurwa, nie przypominam sobie kiedy ostatnio tak oczekiwalem jakiejs plyty. ale bedzie miazga.

- hcpig
Śmieszna i żałosna jest ta podjarka, płaszczenie się przed płytą którą dopiero się usłyszy, tylko dlatego że już stosowne osoby powiedziały że tak trzeba. No ale trzeba mieć najpierw własny gust żeby to dostrzec. Ciekawe co będzie jak oficjalny pogląd dot. DsO zostanie odszczekany - nastąpi pewnie apostazja. Żenada.
Te epka jest zarazem bardziej pokręcona, jak i o dziwo władowano w nią więcej melodii. Zastanawiam się nad jej zwartościowaniem na tle "Diabolus Absconditus", bo ten właśnie materiał wydaje mi się czołowy w dyko tego projektu, do tego zresztą jest mu muzycznie najbliżej.
Te epka jest zarazem bardziej pokręcona, jak i o dziwo władowano w nią więcej melodii. Zastanawiam się nad jej zwartościowaniem na tle "Diabolus Absconditus", bo ten właśnie materiał wydaje mi się czołowy w dyko tego projektu, do tego zresztą jest mu muzycznie najbliżej.
Yare Yare Daze
Śmieszna i żałosna jest ta podjarka, płaszczenie się przed płytą którą dopiero się usłyszy, tylko dlatego że już stosowne osoby powiedziały że tak trzeba. No ale trzeba mieć najpierw własny gust żeby to dostrzec.. Żenada.
- ultravox
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
hahahahahhahah
jester znowu zaczyna uzewnetrzniac swoje kompleksy, a widze, ze vultrue mu wtoruje . przykre
btw, ciekawe co bys pisal w temacie o nowej plycie ulver. bo ja to samo co tutaj i nie widze w tym nic dziwnego.
jester znowu zaczyna uzewnetrzniac swoje kompleksy, a widze, ze vultrue mu wtoruje . przykre

btw, ciekawe co bys pisal w temacie o nowej plycie ulver. bo ja to samo co tutaj i nie widze w tym nic dziwnego.
this is a land of wolves now
- zekke
ulver to gowno ; )
- Gothmog
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
A ja jakoś DsO nie bardzo słyszałem... i szczerze mowiąc jakoś mi się specjalnie nie pali. Będzie okazja, to posłucham. Być mozę nawet faktycznie jest tak dobre jak mogło by wynikać po zbiorowym uniesieniu jakie ten projekt/zespół tu wywołuje... choć... (nie wiem, moze to wrodzona przekora) im więcej zachwytów i miodu wylewa sie tutaj na dokonania DsO tym mniej mam ochotę sam tego poszukać/poznac itp. Hmmm.. nie wiem z czego to wynika...
Tekst to tylko pretekst do podtekstu...
http://www.lastfm.pl/user/rybieudka - Last.fm
http://rybieudka.blogspot.com/ - RYBIEUDKA blog
http://www.lastfm.pl/user/rybieudka - Last.fm
http://rybieudka.blogspot.com/ - RYBIEUDKA blog
- Melepeta
- w mackach Zła
Dawno, dawno temu w ten sposób obrzydzono mi "Ceremony...." Samael , na szczęście dałem jej w ogóle szanse i po dzień dzisiejszy słucham z bananem na gębie.Gothmog pisze:A ja jakoś DsO nie bardzo słyszałem... i szczerze mowiąc jakoś mi się specjalnie nie pali. Będzie okazja, to posłucham. Być mozę nawet faktycznie jest tak dobre jak mogło by wynikać po zbiorowym uniesieniu jakie ten projekt/zespół tu wywołuje... choć... (nie wiem, moze to wrodzona przekora) im więcej zachwytów i miodu wylewa sie tutaj na dokonania DsO tym mniej mam ochotę sam tego poszukać/poznac itp. Hmmm.. nie wiem z czego to wynika...
Six o clock.
- ultravox
Też tak czasem mam, ale akurat w przypadku tego zespołu warto odpuścić z przekorąGothmog pisze:(...) im więcej zachwytów i miodu wylewa sie tutaj na dokonania DsO tym mniej mam ochotę sam tego poszukać/poznac itp. Hmmm.. nie wiem z czego to wynika...