CRADLE OF FILTH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- dzik
- zahartowany metalizator
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: CRADLE OF FILTH
No już kiedyś była na ten temat dyskusja, tak czy inaczej we wczesnym BM jest masa takich infantylnych motywów typu lykantropia, tolkientardyzm, Dungeons & Dragons itp. a nie tylko Kenoza, Osmoza, Skolioza i Pancerna Dywizja Nadruk.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑27-03-2025, 18:38Ancient, Muutilation, Black Funeral, Theatres des Vampires, Medieval Demon. Wampiry w black metalu były zawsze,
Yare Yare Daze
- Mass-Turbo
- w mackach Zła
"The Screaming of the Valkyries" będzie pierwszą nową płytą Cof jaką kupię od "Damnation and a Day", którą kupiłem w ciemno po premierze trochę z rozpędu, a która przyniosła mi więcej rozczarowań niż radości. Natomiast ta nowa jest dla mnie zaskakująco dobra. Taka właśnie powinna być następczyni zajebistej "Midian".
- Only_True_Believers
- zahartowany metalizator
szacun za odwagę i słuchanie muzyki dla siebie a nie dla innych. Dani filth nagrywał płyty gówniane i dobre. oby tak była dobra.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- Duvelor
- weteran forumowych bitew
Do tego szwedzki Abyssos:ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑27-03-2025, 18:38Ancient, Muutilation, Black Funeral, Theatres des Vampires, Medieval Demon. Wampiry w black metalu były zawsze, teraz nawet powiedziałbym, że przeżywają renesans. Taka tylko ogólna uwaga.
https://www.metal-archives.com/bands/Abyssos/1454
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
-
r o b e r t
Cradle Of Filth (UK) – The Principle Of Evil Made Flesh , mam na kasecie jeszcze .Soundterror pisze: ↑26-03-2025, 07:38O, Oryginal sin bym brał w sumie.mayhem pisze: ↑26-03-2025, 07:31https://darknessshallrise.de/?s=cradle+ ... 8404204e3d
Reedki jedynki, Vempire i Dusk original sin
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
We wczesnym black metalu, środkowym black metalu, późnym black metalu i współczesnym black metalu też. Może takinpo prostu jest ten black metal?hcpig pisze: ↑27-03-2025, 19:09No już kiedyś była na ten temat dyskusja, tak czy inaczej we wczesnym BM jest masa takich infantylnych motywów typu lykantropia, tolkientardyzm, Dungeons & Dragons itp. a nie tylko Kenoza, Osmoza, Skolioza i Pancerna Dywizja Nadruk.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑27-03-2025, 18:38Ancient, Muutilation, Black Funeral, Theatres des Vampires, Medieval Demon. Wampiry w black metalu były zawsze,
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- hcpig
Ale nie ma ich we Mgle, KSM, DsO, Malign, Ondskapt, Clandestine Blaze i innych poważnych zespołach w kominiarkach i kapturach.
Yare Yare Daze
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Rok 2005 dzwonił i o Ciebie pytał
-
Stary Metal
Kurde.
Tak zachwoloto te płyte, że se żem kupił.
Kiedyś słuchałem tego zespołu jak pojebany.
Potem muzycznie poszedł inną drogą niż moje muzyczne upodobania.
Inną sprawa,że widziałem kiedyś wielko gwiazdorskie zachowanie wokalisty, i to mnie dodatkowo zniechęciło.
Tak zachwoloto te płyte, że se żem kupił.
Kiedyś słuchałem tego zespołu jak pojebany.
Potem muzycznie poszedł inną drogą niż moje muzyczne upodobania.
Inną sprawa,że widziałem kiedyś wielko gwiazdorskie zachowanie wokalisty, i to mnie dodatkowo zniechęciło.
-
Stary Metal
Ale psia mać, przed chwilą dostałem maila, że dostawa do magazynu dotrze z opóźnieniem, więc przesłuchanie się opóźni.
- nicram
Szybko się w Mysticu ta nowa wyprzedała. Sam chciałem kliknąć CD a tutaj nie ma. 
all the monsters will break your heart
- Mass-Turbo
- w mackach Zła
jest na amazonie jakby co
- when_in_sodom
- postuje jak opętany!
- hcpig
Czy coś się zmieniło w narracji gatunkowej przez te 20 lat? Nie sądze.
Yare Yare Daze
- Rejwan
Pytanko do angloznawcy @ŚWIAT BEZ KOŃCA - czy faktycznie istnieje taki idiom jak gates of slumber?Fate adorn me
Do not mourn me
For I wait beyond the gates of slumber
In my Avalon
In our Avalon
Czy w tym kontekście można go odczytywać jako pewne miejsce w zaświatach albo stan zaraz przed kopnięciem w kalendarz (może nawet określenie momentu dokładnego znalezienia się w Rigor mortis), czy to raczej takie puszczanie oczka do wiadomego doom metalowego zespołu o tej nazwie? ostatnio zastanawia mnie skąd się ta etymologia wzięła bo to w sumie bardzo ładne określenie jest
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Musisz sprawdzic jakie zespoły BM z ostatnich 5 lat są najgoręcej dyskutowane - poza forum.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
To nie jest idiom, po prostu wyrażenie które im się spodobało oznaczające umieranie jak przypuszczam. Porównaj do:Rejwan pisze: ↑01-04-2025, 17:32Pytanko do angloznawcy @ŚWIAT BEZ KOŃCA - czy faktycznie istnieje taki idiom jak gates of slumber?Fate adorn me
Do not mourn me
For I wait beyond the gates of slumber
In my Avalon
In our Avalon
Czy w tym kontekście można go odczytywać jako pewne miejsce w zaświatach albo stan zaraz przed kopnięciem w kalendarz (może nawet określenie momentu dokładnego znalezienia się w Rigor mortis), czy to raczej takie puszczanie oczka do wiadomego doom metalowego zespołu o tej nazwie? ostatnio zastanawia mnie skąd się ta etymologia wzięła bo to w sumie bardzo ładne określenie jest![]()
"I blunder into the realms of slumber
I collide with the obscure
And see the last fraction of light go by"
Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
- hcpig
A co, forume to jakaś bańka odcięta od świata?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑01-04-2025, 18:08Musisz sprawdzic jakie zespoły BM z ostatnich 5 lat są najgoręcej dyskutowane - poza forum.
Yare Yare Daze
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Trochę tak, są tu głównie ludzie starszej daty lubiący black metal w starszym stylu. Prawie każdy ma tak, że jak już dojdzie do pewnego wieku, to kieruje się raczej w kierunku płyt i stylów, które już zna i lubi. Kilka razy się już zdziwiłem jak zespoły szeroko dyskutowane poza forume tutaj nie są nawet wspominane, np. Këkht Aräkh.