Klimaty - sonda

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

Najlepsiejsi klimaciorze?

Amorphis
0
Brak głosów
Anathema
2
7%
Gathering, The
2
7%
Katatonia
4
14%
Moonspell
1
4%
My Dying Bride
7
25%
Paradise Lost
6
21%
Sentenced
2
7%
Therion
1
4%
3rd and the Mortal, The
1
4%
Tiamat
2
7%

Liczba głosów: 28
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

Re: Klimaty - sonda

06-10-2011, 10:37

Ja również oddałem głos na PARADISE LOST. Za całą dyskografię.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Barbapapa
rozkręca się

06-10-2011, 10:56

Paradise Lost do One Second włącznie
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

06-10-2011, 11:47

Katatonia. głównie za wczesne płyty, ale nie tylko. Pozostałe zespoły mają po jednym albumie (albo w najlepszym przypadku dwa), które mnie w jakiś tam sposób przekonują
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

06-10-2011, 12:00

Oddałem głos na Anathema bo nagrali Pentecost III. Płyta która jest w moim Top 10 metalowych albumów wszech czasów. Wczesny Tiamat da się słuchać... tak samo jak demo Moonspell i pierwszy MDB. Katatonia zawsze mnie nudziła, za dużo wsi i melodii.
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 12:16

Głos na MDB, choć długo wahałem się czy nie na Katatonię. Potem w rankingu z dużych nazw Anathema i długo, długo nic.
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
Awatar użytkownika
night_goat
zaczyna szaleć

06-10-2011, 12:20

Katatonia, za Brave Murder Day i Rain Without End ;)))
Hide behind your crosses
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

Re: Re:

06-10-2011, 13:24

hcpig pisze:a taki np. Sadness (który kasuje praktycznie wszystkie te śmieszne zespoliki) ma za krótkie dysko i do tego nie istnieje w świadomości polskiego metalofca. :)
No panie, odebrałem to jako potwarz ;)
"Ames" to dla mnie płyta z jedna tylko wadą - jest zdecydowanie za krótka.

Longinus zaczepił tu o kwestię, która wydaje mi się bardzo istotna. Na początku lat 90, gdy gotyk ( wówczas to się jeszcze doom metalem nazywało) tworzyła "wielka czwórka" każdy z tej czwórki postawił na szali całą swoją popularność.
Anathema: Enigma - Eternity
Tiamat: Clouds - Wildhoney
PL: Shades - Icon
MDB: Swans - Angel
Z perspektywy czasu może to się wydawać żaden rewolt, ale jeszcze pamiętam, jakim szokiem był "Icon" (targowica! metalikę grają!) czy "Wildhoney" - to był kurwa cios! Po brudnych chmurach Johan poleciał we Floydów. Ileż było pierdolenia o "zdradach ideałów" i podziałów na starych/nowych fanów.
Pamiętajmy, że miało to miejsce prawie 20 lat temu, gatunek taki jak "metal gotycki" zdążył dopiero powstać. Panowie, którzy (umownie) stworzyli gatunek nagle wzięli i wywrócili go do góry nogami. To prawie tak, jak z ostatnim longiem Morbidów. ;)
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
PureHate
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 14:40

Żadnej z tych ekip nie lubię.
Awatar użytkownika
Wolfkhan
postuje jak opętany!

06-10-2011, 14:54

Sprawdź początki.
Awatar użytkownika
jaszyn
postuje jak opętany!

06-10-2011, 17:17

bez żadnych wątpliwości Paradise Lost, bo:
[V] pisze: czesc zespolów z tej listy w ogóle nie zlapala by za instrumenty gdyby nie wspomniany brytole.
HAL_9000
zaczyna szaleć

06-10-2011, 18:35

Maleficio pisze:Oddałem głos na Anathema bo nagrali Pentecost III. Płyta która jest w moim Top 10 metalowych albumów wszech czasów.
Kocham Cię.

Z tym, że jeżeli my tu o "klimaciarstwie", to w takim przypadku będzie to umierająca panna młoda, której to przynajmniej dwa pierwsze albumy są definicją połączenia smutku, melancholii i ciężaru w tym gatunku.

Głos jednak oczywiście na Anathemę. Wprawdzie to nie żadne tam "klimaciarstwo", ale za ten jeden w/w wymieniony mini album należy im się miejsce w metalowej izbie pamięci.
Amen.
Sarenka na mrozie nie może

Czeka na ciepły oddech

Leśniczy ją głaszcze po udzie

Niech się naje do syta
potfornicki
starszy świeżak

06-10-2011, 18:45

i tak A Sun That Never Sets klimatem kosi wszystkie zebrane tu bojsbendy razem wzięte
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Re:

06-10-2011, 18:56

antek_cryst pisze:Z perspektywy czasu może to się wydawać żaden rewolt, ale jeszcze pamiętam, jakim szokiem był "Icon" (targowica! metalikę grają!) czy "Wildhoney" - to był kurwa cios! Po brudnych chmurach Johan poleciał we Floydów. Ileż było pierdolenia o "zdradach ideałów" i podziałów na starych/nowych fanów.
Pamiętajmy, że miało to miejsce prawie 20 lat temu, gatunek taki jak "metal gotycki" zdążył dopiero powstać. Panowie, którzy (umownie) stworzyli gatunek nagle wzięli i wywrócili go do góry nogami. To prawie tak, jak z ostatnim longiem Morbidów. ;)
Dotknąłeś ważnej kwestii, ja wciąż doskonale pamiętam jak wyszło Wildhoney jakim była dla mnie szokiem, a słuchałem wtedy tylko death metalu. Ta płyta wywarła na mnie dość duży wpływ, bo pokazała, że poza wspomnianym deathem jest coś więcej. Otworzyła furtkę w mojej mózgownicy do szuflady "niemetal też jest fajny". :-) I choć dzisiaj nieco naruszył ją dziadek czas, to szacunek do niej mam. Podobnie było z "The Angel and the Dark River", "Pentecost III" i "Icon".
Ostatnio zmieniony 06-10-2011, 19:00 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

06-10-2011, 18:58

Paradise Lost chyba mialoby najblizej, ale boje sie dzis weryfikowac
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

06-10-2011, 18:59

nie bój się, nie lękaj się! :-D
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

06-10-2011, 19:03

Barbapapa pisze:Paradise Lost do One Second włącznie
Mam tak samo jak Ty...
Maria Konopnicka

06-10-2011, 19:09

longinus696 pisze:Nie chce mi się nawet tych głupot komentować.
Jakich głupot - przecież to są fakty.

Paradise Lost zbliżyli się stylistycznie do popu a la Depeche Mode, a gdy nie odnieśli sukcesu z każdym kolejnym albumem starają się zbliżyć do klimatów "Icon" czy "DT", My Dying Bride po odważniejszych i bardziej eksperymentalnych procentach powróciło z podkulonym ogonem na ścieżkę, którą dobrze już wydeptali w przeszłości. Tiamat po flircie z elektroniką i floydowskich klimatach powrócił do bardziej klasycznego gotycko-rockowego grania. Moonspell po rewolcie stylistycznej dokonanej za sprawą Sin/Pecado i The Butterfly Effect, powrócił do bardziej metalowego grania.
Katatonia jest konsekwentna w swych poszukiwaniach, ale to pewnie dlatego, że ich dokonania sprzed Discouraged Ones nie odnosiły tak dużego sukcesu komercyjnego jak płyty ich kolegów z wyżej wspomnianych kapel. Anathema to też trochę inny przypadek - choć ostatnie ich płyty mnie nie emocjonują, to przyznać muszę, że wciąż próbują poszerzać granice stylistyki, w której się poruszają.
Naprawdę sądzisz, że gdyby Paradise Lost sprzedał Host w nakładzie 5 mln egz. albo przynajmniej większym niż swoje poprzednie płyty to w 2009 roku powstałby płyta Faith Divides Us - Death Unites Us (nie mówiąc o wszystkich poprzednich) ? Gdyby piosenki z Sin/Pecado okupowały radiowe listy to Moonspell przypomniałby sobie o swych metalowych korzeniach?
Awatar użytkownika
night_goat
zaczyna szaleć

06-10-2011, 19:23

potfornicki pisze:i tak A Sun That Never Sets klimatem kosi wszystkie zebrane tu bojsbendy razem wzięte
Tak, ale ten album jest koszony przez The Eye of Every Storm.
Hide behind your crosses
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
Awatar użytkownika
plasterchrist
rozkręca się

06-10-2011, 19:24

Mój głos na My Dying Bride za wszystko do 34.788% włącznie. Późniejsze albumy już mi tak gładko nie wchodzą. Tiamat do Wildhoney, z dużym naciskiem na Clouds (opus magnum) i The Astral Sleep. Katatonie po For Funerals to Come jakoś olałem. Paradise Lost po Iconie zrobił się mdły i nijaki, Anathema do Judgement, a Moonspell zakończył twórczy żywot na Irreligious. Wychodzi na to, że mniej więcej od połowy/końca lat 90. te kapele nic powalającego nie nagrały. Chociaż całkiem możliwe, że to ja się postarzałem.
one pill makes you larger and one pill makes you small
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

06-10-2011, 19:49

Nigdy nie lubilem takiego grania, nigdy za tym nie szalałem i nie trawiłem, już będąc nastolatkiem wyczuwałem gówno i tandetę w takiej muzyce. Zresztą, o czym mówimy, jakie klimaty? Klimat to mają np. "Symphonies of Sickness" albo "The Return" a nie jakieś tam pitolenie dla wrażliwych metalowców :)

No dobra - znam "Angel and the Dark River" , przesłuchałem lata temu ze 2-3 razy i było ok, odłożyłem na półkę z zamiarem późniejszego lepszego zapoznania się, ale już do tego nigdy nie wróciłem, lol
Jeśli chodzi o TIAMAT to debiut jest fajny. Połowę dyskografii gdzieś mam na kasetach ale nigdy nie chciało mi się tego przesłuchać.
ODPOWIEDZ