METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

Re: METALLICA "Black Album" vs TESTAMENT "The Ritual"

01-11-2011, 08:00

metallica odniosła sukces, bo zawsze grała asekurancką, bezpieczną muzykę. bezpłciową w swoim przekazie. niekontrowersyjną. nie zmuszającą do jakiejkolwiek głębszej refleksji. no chyba że 14 letniego szczyla. w tym wieku i ja dałem się na to złapać. teraz widzę w ich twórczości wielką ziejącą pustkę.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 08:42

Wishman pisze:
KreatoR pisze:
Wishman pisze:Kurwa, przecież po tym co zrobiła METALLIKA w 1991 roku, praktycznie wszystko się zmieniło... TIAMAT, PARADISE LOST, MOONSPELL, ENTOMBED, SEPULTURA i tony innych kapel. Nie mówię, że pod ich wpływem (tym bardziej ich muzyki), ale na 99% pod wpływem innego odbioru metalu wówczas.

Oczywiście masa kapel została przy "swoim" metalu, ale tak zawsze jest, że tylko część poszykuje, a pozostali grają swoje.
Entombed i Sepultura poszły śladami Metalliki? Bzdura, zmienili styl ale nie w tym kierunku. Paradajsy, Moonspell i Edlund też raczej gdzie indziej, bo w gotyk/Depeche Mode.
Tak, ale czy odważyliby się szarpnąć na ten krok bez sukcesu METALLIKI? Nie napisałem, że grają jak METALLIKA...

Poza tym, to z dupy ta cała dyskusja. Kto pamięta 1991-1993? Której kapeli nie zależało by zagrać bardziej "komercyjnie"?
Nawet mocarze w death metalu zaczęli się wyłamywać... wspomniany ENTOMBED, CARCASS, coraz bardziej miałki UNLEASHED... nie pamiętacie???
zapomniałeś o Venom i Bathory
i Celtic Frost też
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 08:43

night_goat pisze:Pomijając zasługi, słucha ktoś Black Albumu jeszcze dzisiaj? Bo dla mnie ten album w zasadzie nie istnieje ;)))
ja słucham - rzadziej niż do 1995 ale wielokroć częściej niż w przedziale 1995-2005
nightspiryt

01-11-2011, 08:48

ja słuchałem rok temu, ale głównie po to, żeby sprawdzić jak brzmi wersja z dvd-a. wcześniej z kilka lat przerwy było
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 09:00

Drone pisze:Otóż to - a i wtedy też nie wszyscy uwielbiali METALLIKE, zaś czarny album w szczególności dał krytykom do ręki kolejny - i skuteczny - oręż. Miałem tę przyjemność kupić oba albumy po premierze - wtedy nie byłem aż tak krytycznie nastawiony do METALLIKI, trudno zresztą być mając niecałe 20 lat. Natomiast poza kilkoma szlagierami album ten wypełniony jest niemożebną ilością muzycznej waty i zawracania kijem Wisły. Denerwuje mnie dziś kanciasty prymitywizm tego albumu, zwłaszcza po wydaniu w miarę finezyjnej - jak na ogranicznone możliwości techniczne - "... And Justice For All".

TESTAMENT z kolei zawsze grał ciężkie, rwane, odłupywane z kamiennych bloków riffy, ale jednocześnie nie brakowało im ani instrumentalnego, ani kompozycyjnego kunsztu, którego apogeum znajdujemy na "The Ritual". Jest to dojrzała płyta, jak już słusznie zauważono, i co więcej - dojrzewa cały czas jak szlachetne wino. Elektryzująca, neonowa, lekko niedostępna i tajemnicza. Płyta nocnego nieba, deszczu i elektrycznych iskier.

Nie zgadzam się też z gadaniem, że METALLICA "odkryła" lżejsze granie w metalu i wprowadziła je na salony. Nie, raczej byli doskonałymi koniukturalistami, którzy wyczuli, co się święci - takie tendencje można było już obserwować od jakiegoś czasu.
Tak trujesz o tej finezji, że mam wrażenie, że w potencjalnym temacie "Black Sabbath vs Camel" nie miałbyś wątpliwości na kogo oddać głos. ;)))
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

01-11-2011, 09:07

generalnie to porownanie do Edisona wspomniane w ktoryms temacie pare dni temu wydaje mi sie zajebiscie adekwatne :)
this is a land of wolves now
535

01-11-2011, 09:14

Wishman pisze:
KreatoR pisze:
Aron pisze:Nie wiem co Drone napisał o black album, ale Ritual jest płytą o wiele dojrzalszą
Bez przesady. Z początkiem lat '90 za Metalliką poszedł nie tylko TestAmenT ale też Rudy na "Countdown to Extinction" - że wymienię tylko kilka oczywistych przykładów.
Kilka mniej oczywistych przykładów: SACRED REICH "Independent" i "Heal", XENTRIX "Kin", ANTHRAX "Sound of White Noise", EXODUS "Force of Habit", VOIVOD "Angel Rat" i "The Outer Limits", grubo później WHIPLASH "Sit, Stand, Kneel, Prey", itd. Nie oszukujmy się, dzięki Czarnej Płycie metal zyskał nowych barw.
Jesteś pewien tych przykładów? Czy nie jest to brawura? Czy VOIVOD swej ewolucji nie rozpoczął wcześniej? Dla mnie dwója!!!
Tak na marginesie - na co jeszcze miała wpływ Czarna Płyta? Spokojnie Panowie, bo Złote Wary zbiorą żniwo.
Mort
rasowy masterfulowicz

01-11-2011, 09:23

Drone pisze:TESTAMENT z kolei zawsze grał ciężkie, rwane, odłupywane z kamiennych bloków riffy, ale jednocześnie nie brakowało im ani instrumentalnego, ani kompozycyjnego kunsztu, którego apogeum znajdujemy na "The Ritual". Jest to dojrzała płyta, jak już słusznie zauważono, i co więcej - dojrzewa cały czas jak szlachetne wino. Elektryzująca, neonowa, lekko niedostępna i tajemnicza. Płyta nocnego nieba, deszczu i elektrycznych iskier.
Z pewnością nie są to (być może nie miały być) żadne argumenty za tym, że "The Ritual" jest płytą lepszą od "Metallica". Trzeba było napisać, że "The Ritual" podoba Ci się bardziej. :)
W nowym Metal Hammerze jest artykuł o Testament; "The Ritual" został wskazany jako jeden z trzech najgorszych albumów zespołu. Innym typem było uwielbiane przeze mnie "Demonic", ale piszę o tym w celach informacyjnych.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 09:26

535 pisze:Na co jeszcze miała wpływ Czarna Płyta? Spokojnie Panowie, bo Złote Wary zbiorą żniwo.
Ale oni już to powiedzieli. ;) Na to, że Metal zagościł w MTV i wszedł na salony. A co za tym nieuchronnie idzie, się spedalił, złagodniał, ugrzecznił etc.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
nicram

01-11-2011, 09:27

Mort pisze:W nowym Metal Hammerze jest artykuł o Testament; "The Ritual" został wskazany jako jeden z trzech najgorszych albumów zespołu. Innym typem było uwielbiane przeze mnie "Demonic", ale piszę o tym w celach informacyjnych.
Tylko nie wiem, czy artykuł w MH jest dobrym wyznacznikiem tego co dobre, a co nie. :-)
all the monsters will break your heart
Mort
rasowy masterfulowicz

01-11-2011, 09:30

Pewnie nie jest, na pewno nie pokrywa sie z moim gustem. Ale wyznacznikiem tego co dobre a co zle na pewno nie jest druzyna Drona :)
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 09:32 przez Mort, łącznie zmieniany 1 raz.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 09:31

535 pisze:Na marginesie. Na co jeszcze miała wpływ Czarna Płyta ? Spokojnie Panowie, bo Złote Wary zbiorą żniwo.
Na przykład na to, że Takt wypuścił ją nie ze standardową okładką w kwadraciku i podpisem na dole jak mieli w zwyczaju (MG robiło na odwrót:) tylko na całej przedniej wkładce było logo, wąż i 4 mordy oraz tracklista z boku ułożona tak jak na CD:
Obrazek
Kaseta też była inna niż wszystkie moje pozostałe, bo już nie z naklejką do wpisania wykonawcy, nie z tą na której był już nadruk i nie ze standardowym białym nadrukiem po obu stronach - tylko kolorowym. Sama kaseta była taka jakby matowa! Tak więc wyższa szkoła jazdy. Dzięki "Czarnemu Albumowi" najlepsza piracka firma w kraju przygotowywała się do zostania legalną HE, HE.

EDIT:
Testament z MG Records"
Obrazek
czyli "The Ritual" to RÓŻOWY ALBUM :D
Ostatnio zmieniony 01-11-2011, 11:07 przez KreatoR, łącznie zmieniany 2 razy.
535

01-11-2011, 09:38

Nie zgadzam się!! TAKT nie był najlepszą piracką firmą w kraju. Trzeba pomyśleć nad rozwiązaniem tej kwestii.
TAKT vs ... (tu wasze typy), proces selekcji wyłoni godnego przeciwnika.
Awatar użytkownika
nicram

01-11-2011, 09:39

Zdecydowanie była najlepsza - jakość nadruku i samego papieru biła na głowę strasznie gówniane MG!
535

01-11-2011, 09:43

Posmak prawdziwego kultu miał jedynie DECK, dawał wrażenie obcowania z owocem zakazanym - TYLKO DECK JEST TRUE.
Awatar użytkownika
nicram

01-11-2011, 09:45

Przyznam szczerze, że nigdy w życiu nie widziałem żadnego DECK...
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

01-11-2011, 10:12

Osobiscie wracam czesciej do The RItual. Black album powoduje u mnie odruch wymiotny, za duzo go sluchalem na poczatku swojej metalowej drogi. W ogole Metallica mi sie przejadla i nie pamietam kiedy juz sluchalem jakiejs ich plyty.
Awatar użytkownika
morbid
rasowy masterfulowicz

01-11-2011, 10:16

zdecydowanie TESTAMENT....
535

01-11-2011, 10:18

nicram pisze:Przyznam szczerze, że nigdy w życiu nie widziałem żadnego DECK...
Proszę bardzo. Papier fotograficzny, wszystko czarno-białe:

[IMG=http://img28.imageshack.us/img28/2329/003lb.th.jpg][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

01-11-2011, 10:18

i tak bez ankiety?
ja po prostu lubię obie te płyty. nie widzę specjalnie sensu w ich zestawianiu - owszem, płyty Testament by nie było, gdyby nie płyta Metalliki, która chyba jest obiektywnie ważniejsza, lepsza i w ogóle, ale ja po prostu mam ogromny sentyment do obu i obie stawiam na równi. jako świetne.
ODPOWIEDZ