THERION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Bambi
rasowy masterfulowicz

Re: Therion

14-11-2011, 23:32

Nie spodziewałem się, że ten temat pójdzie w tę stronę i będziemy dyskutowali o późniejszym obliczu theriona. :D:D:D

Ale ponawiam pytanie:

"Chciałbym więc ustalić jedną rzecz jeszcze - co z 4 płytą "Lepaca Kliffoth"? Kiedyś słuchałem i było ok (ale to było liceum), później próbowałem kawałkami - ale już stwierdziłem, że jest mocno chujowa. Jak to w końcu z nią jest? Warto poświęcić jej jakiś czas, czy już nie? Ma ktoś jakieś świeże w miarę wrażenie z tej płyty? :)"
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

15-11-2011, 00:37

Ostatnie płyty Therion to w sumie muzyka użytkowa. Nastrój pościelowo - sentymentalny, podkład pod dożynki. Tak sobie myślę, że z Rubikiem mogliby coś nagrać. Muszę się jednak przyznać, że miętki koleś jestem, bo może 2 razy w roku jakieś Theli albo Kabbalaha sobie zapuszczam. Jesienią najczęściej.
aryman
postuje jak opętany!

15-11-2011, 08:44

"Lepaca" to dość wyraźny sygnał, w którą stronę zamierzał iść ten zespół, to taki swoisty pomost pomiędzy wczesnym obliczem a tym, co wygenerowali na "Theli". Jeśli tak zdecydowanie wolisz ich pierwsze trzy płyty, to "Lepaca" raczej Cię nie zachwyci, bo jest mocno "przechylona" na stronę quasisymfoniczną.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Bambi
rasowy masterfulowicz

15-11-2011, 10:14

Bardzo dziękuję.
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

15-11-2011, 10:34

"Lepaca" to płyta dobra na niemieckie autostrady :)
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

15-11-2011, 11:03

"Beyond Sanctorum" mógłbym spokojnie ustawić w pierwszej dziesiątce moich ulubionych death-metalowych płyt. Nawet te wsiowe klawisze aż tak bardzo nie przeszkadzają...
... MOC

Debiut i poprzedzające Mini są masa OK, ale nie zmieściłyby się w pierwszej 50-tce. "Ho Drakon Ho Megas" pamiętam natomiast jako spore rozczarowanie.

Miałem jeszcze kiedyś "Theli" na CD, ostatnio pchnąłem na Allegro zastanawiając się co mi się w niej podobało. :)
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Edinazzu
weteran forumowych bitew

15-11-2011, 15:35

Bambi pisze:Ale ponawiam pytanie:

"Chciałbym więc ustalić jedną rzecz jeszcze - co z 4 płytą "Lepaca Kliffoth"? Kiedyś słuchałem i było ok (ale to było liceum), później próbowałem kawałkami - ale już stwierdziłem, że jest mocno chujowa. Jak to w końcu z nią jest? Warto poświęcić jej jakiś czas, czy już nie? Ma ktoś jakieś świeże w miarę wrażenie z tej płyty? :)"
Ja np. bardzo lubię. Płyta moim zdaniem jest tzw. płytą "przejściową" między DM Therion, a GM Therion. Jest mało zdecydowana stylistycznie. Brak tu elementów DM, a i operetkowe czy klasyczne elementy nie są tak rozbudowane (może nadęte) jak na późniejszych płytach. I być może dlatego ją tak lubię. ale być może także dlatego jest płytą trochę niedocenioną i pomijaną.
Jeżeli chodzi o całość to obok "Ho Drakos Ho Megas" jedna z moich ulubionych płyt "Bestii". Dwie pierwsze słyszałem, ale dawno temu. Po waszych wypowiedziach muszę im się chyba dokładniej przysłuchać. Co do okresu "po Theli" to najlepsze IMO to "Lemuria", "Secrets of the runes" i częściowo "Gothic Kabbalah".
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
Awatar użytkownika
KelThuz
postuje jak opętany!
Kontakt:

15-11-2011, 16:33

Trotzky na początku 2007 napisał, że Gothic Kabbalah jest najlepszą płytą T od czasów Beyond Sanctorum, i jest to oczywista prawda.
tam nic nie ma, są tylko halucynacje z niedożywienia i śmierć cieplna
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

15-11-2011, 18:09

boroowa pisze:"Beyond Sanctorum" mógłbym spokojnie ustawić w pierwszej dziesiątce moich ulubionych death-metalowych płyt.
Ja chyba też. Przynajmniej w 20.
Maria Konopnicka

15-11-2011, 19:13

boroowa pisze:"Beyond Sanctorum" mógłbym spokojnie ustawić w pierwszej dziesiątce moich ulubionych death-metalowych płyt.
Obrazek

aż sobie wrócę do tej płyty....
Ostatnio zmieniony 15-11-2011, 19:16 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-11-2011, 19:15

Dodam, że NAJLEPSZE Cannibal Corpse i Obituary by poza setką pierwszą były. :D
Maria Konopnicka

15-11-2011, 19:19

Wcale mi się nie dziwię - metalu to Ty nigdy specjalnie nie kumałeś. :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-11-2011, 19:22

luz Marian, już się przyzwyczaiłem do tego, że marudzisz, łapiesz się za głowę, piszczysz o herezjach, po czym - w odpowiednim czasie - przyznajesz mi rację skamląc o kolejne mądrości, które rozświetlają twój metalowy hełm :D
Maria Konopnicka

15-11-2011, 19:32

Zauważ, że dotąd przyznawałem Ci rację, że coś jest jednak dobre, a wydawało mi się kiepskie - nigdy jednak nie zgodziłem się z Tobą, że coś jest jednak kiepskie, a wydawało mi się dobre. :)
Nie potrafię zrozumieć jak można od 20 lat słuchać metalu i nie cenić wczesnego Obituary czy Cannibal Corpse. Kiedy po raz pierwszy usłyszałeś te kapele? Tu musi być jakiś błąd w edukacji, jakieś zaniedbanie, nieodrobione lekcje, ściąganie od kolegi...
Ostatnio zmieniony 15-11-2011, 19:34 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
byrgh
zahartowany metalizator

15-11-2011, 19:33

twoja_stara_trotzky pisze:luz Marian, już się przyzwyczaiłem do tego, że marudzisz, łapiesz się za głowę, piszczysz o herezjach, po czym - w odpowiednim czasie - przyznajesz mi rację skamląc o kolejne mądrości, które rozświetlają twój metalowy hełm :D
Trocki, szykuj sie na slawetne ILE MASZ LAT?????

edit: lohohoho, a jednak nie
Maria Konopnicka

15-11-2011, 19:35

Nie wtrącaj się jak dorośli rozmawiają. :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-11-2011, 19:35

Maria Konopnicka pisze:Nie potrafię zrozumieć jak można od 20 lat słuchać metalu i nie cenić wczesnego Obituary czy Cannibal Corpse. Kiedy po raz pierwszy usłyszałeś te kapele?
W epoce TAKTU i MG.
Obituary mnie nawet przez chwilę fascynowało... ale szybko mi przeszło. :D
Obie te kapelki są puste. Nie ma w ich muzyce żadnej treści. :D
byrgh
zahartowany metalizator

15-11-2011, 19:37

dorosli nie dorosli, ale wybacz Maria, od mentalnej strony to te twoje posty to bida z nyndzo ;)
Maria Konopnicka

15-11-2011, 19:39

To raczej wina Twojego postrzegania moich postów, a nie samych postów. :)
Maria Konopnicka

15-11-2011, 19:42

twoja_stara_trotzky pisze:Obituary mnie nawet przez chwilę fascynowało... ale szybko mi przeszło :D
obie te kapelki są puste. nie ma w ich muzyce żadnej treści :D
Mam zupełnie odmienne uczucia - Cannibal Corpse mnie wręcz zmasakrował - nigdy nie przypuszczałem, że można grać aż tak brutalnie i jednocześnie chwytliwie dopóki nie usłyszałem ich debiutu (a kasetę mg kupiłem będąc na wagarach pod koniec 7 klasy) - Obituary poznałem chwilę później, miałem ciarki na plecach jak po raz pierwszy usłyszałem ten wokal i te mocarne celticowskie riffy. Do dziś mam te ciarki jak sobie puszczam ich pierwsze albumy. A Deicide miało treść, czy też nie lubisz?
ODPOWIEDZ