WATAIN
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- postuje jak opętany!
Re: WATAIN
A czy nihilizm nie jest wartością, tak jak np. zero liczbą? Jak już się tak nie ograniczamy to róbmy to bez ograniczeń:)
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
uderzasz w bardzo ciekawy ton, mniej więcej podobny, jak filozoficzna, przeważnie budowana na chrześcijańskim podłożu, krytyka nihilizmuWhite Pharaoh pisze:A czy nihilizm nie jest wartością, tak jak np. zero liczbą? Jak już się tak nie ograniczamy to róbmy to bez ograniczeń:)

właśnie na tym to polega, aby nie wpisywać się w określony paradygmat, ale aby z niego wychodzić. polski język ma taką przypadłość, że mówimy, że nie wierzymy w nic. to właśnie powoduje, że nihilizm postrzegany jest jako brak wiary. w większości języków masz jednak charakterystyczne "wierzę w nic". więc wydawałoby się, że poniekąd masz rację, bo nihilizm jest przyjęciem nieobecności za fundament. tyle tylko, że zamieniając fundamenty pozostajesz w orbicie dokładnie tego samego paradygmatu. aby z niego wyjść, musisz zmieść z powierzchni ziemi sam fundament, zostawić tylko pustą przestrzeń do szybowania we wszystkich wymiarach. ładnie to wujek Fryderyk opisał odróżniając nihilizm bierny od czynnego. no i właśnie, idąc za twoim "liczbowym" przykładem. nihilizm powierzchowny to rzeczywiście utożsamienie się z liczbą zero. nihilizm głębszy to stwierdzenie, że każda liczba jest tylko funkcją programującego podmiotu. podmiotu, który oczywiście nie istnieje, a jedynie staje się

a tak trochę mniej poważnie, BEZ DEFINIOWANIA, opisując raczej moje własne projekcje. black metal to dla mnie nic innego, jak satanistyczna muzyka metalowa. przy założeniu, że Szatan to właśnie brak obecności. jestem chyba dość konsekwentny w tym, bo już w połowie lat 90 w różnych śmiesznych wywiadzikach pisałem, że np. Danzig jest dla mnie znacznie bardziej black metalowy niż większość zespołów, które wymachują banderą black metalu. nie am żadnych powodów, aby nie uznawać Watain za zespół black metalowy. są jawnie satanistyczni, do tego ich teksty, o których, co dość zabawne, nie było tu do tej pory ani słowa, są doskonałe i wykazują zrozumienie tematu w stopniu znacznym. dodatkowo, ZA MEGALOMANIĘ, dostają u mnie +3 na starcie.
- hcpig
Jak mogę odpowiedzieć tylko za siebie - to że akurat ten stawiam na czele wynika z tego, że nieco się zawiodłem wcześniejszymi - po prostu wybuchł straszny boom na WATAIN więc i oczekiwania miałem spore ale rozczarowałem się trochę bo mi w tym wszystkim czegoś brakowało, mimo że to bardzo dobre materiały były. Czemu więc STTD? Trójka po prostu z nich wszystkich IMHO jest najlepiej dopracowana formalnie, ot taki bardzo ładny szwedzki cukierek black metalowy, nie ma w tym zbyt wiele szaleństwa i pierdolnięcia, ale jest to rzemiosło z najwyższej półki. Nie postawię tego niestety obok płyt np. SHINING, ONDSKAPT czy DsO, ale też "braku ducha" tak całkiem im nie zarzucę jak to czyni gdzieś wyżej user White Pharaoh, bo synonim wypranego z powyższych cech szwedzkiego szwarc metalu mam zarezerwowany dla środkowego MARDUK (np. PDM czy LGDM) albo trzeciego DARK FUNERAL. Zresztą równo rok temu była już podobna dyskusja na ten temat.longinus696 pisze:Wyjaśni mi ktoś, co Wy w tym albumie widzicie?hcpig pisze:Najbardziej z tych 3 płyt WATAIN podobał mi się STTD,
Ostatnio zmieniony 03-04-2010, 09:34 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Yare Yare Daze
- Fetish_29
- świeżak
Posiadanie dzieci i słuchanie BM, to taka sama hipokryzja, jaka cechuje polskie społeczeństwo - niby większość, to katolicy, a uprawiają seks przedmałżeński, korzystają z antykoncepcji itd. Można byłoby powiedzieć, że bardzo zdroworozsądkowe podejście, ale jednak mocno nie szczere, i należałoby się faktycznie zastanowić, czy warto się nazywać katolikiem / i analogicznie - czy powinienem słuchać BM.
Należy zaznaczyć, że "hipokryzję w posiadaniu potomstwa", upatruję w utrzymywaniu bachora, dbanie o jego zdrowie, pozwalaniu mu na rozwój itp., bo można też wypluć progeniturę na świat, by je potem gwałcić, wykorzystywać, zabić lub po prostu zasilić tą planetę nową generacją patologii - co oczywiście byłoby bardzo mile widziane.
Druga sprawa tutaj poruszona, to nihilizm, który jest dobry dla muzyki punk, ale nie dla BM. Tu powinien być nacisk na szerzenie cierpienia, bólu, niesprawiedliwości i upokorzeń. Dla własnej satysfakcji lub jako upust czystej nienawiści do życia (z zarazą ludzką na czele). Ale ok, idąc twoim tokiem rozumowania tst, powinieneś olać to, czy w wyniku seksu, coś się wykluje.
A w temacie: nowa Ep'ka Watain mało mnie obchodzi.
Należy zaznaczyć, że "hipokryzję w posiadaniu potomstwa", upatruję w utrzymywaniu bachora, dbanie o jego zdrowie, pozwalaniu mu na rozwój itp., bo można też wypluć progeniturę na świat, by je potem gwałcić, wykorzystywać, zabić lub po prostu zasilić tą planetę nową generacją patologii - co oczywiście byłoby bardzo mile widziane.
Druga sprawa tutaj poruszona, to nihilizm, który jest dobry dla muzyki punk, ale nie dla BM. Tu powinien być nacisk na szerzenie cierpienia, bólu, niesprawiedliwości i upokorzeń. Dla własnej satysfakcji lub jako upust czystej nienawiści do życia (z zarazą ludzką na czele). Ale ok, idąc twoim tokiem rozumowania tst, powinieneś olać to, czy w wyniku seksu, coś się wykluje.
A w temacie: nowa Ep'ka Watain mało mnie obchodzi.
-
- postuje jak opętany!
Najśmieszniejsze jest to że zgadzam się z tobą w tym co napisałeś a równocześnie ni cholerę nie dostrzegam w Watain zaklęcia które potrafiłoby ukształtować rzeczywistość w taki sposób abym uznał ich za zespół tworzący muzykę black metal. Włączam takie "VVorldVVithoutEnd" i słyszę inkantację która kształtuje otaczająca mnie rzeczywistość w coś złego, wywołuje negatywne emocje. Włączam Watain i słyszę po prostu FAJNĄ muzykę.twoja_stara_trotzky pisze:uderzasz w bardzo ciekawy ton, mniej więcej podobny, jak filozoficzna, przeważnie budowana na chrześcijańskim podłożu, krytyka nihilizmuWhite Pharaoh pisze:A czy nihilizm nie jest wartością, tak jak np. zero liczbą? Jak już się tak nie ograniczamy to róbmy to bez ograniczeń:)![]()
właśnie na tym to polega, aby nie wpisywać się w określony paradygmat, ale aby z niego wychodzić. polski język ma taką przypadłość, że mówimy, że nie wierzymy w nic. to właśnie powoduje, że nihilizm postrzegany jest jako brak wiary. w większości języków masz jednak charakterystyczne "wierzę w nic". więc wydawałoby się, że poniekąd masz rację, bo nihilizm jest przyjęciem nieobecności za fundament. tyle tylko, że zamieniając fundamenty pozostajesz w orbicie dokładnie tego samego paradygmatu. aby z niego wyjść, musisz zmieść z powierzchni ziemi sam fundament, zostawić tylko pustą przestrzeń do szybowania we wszystkich wymiarach. ładnie to wujek Fryderyk opisał odróżniając nihilizm bierny od czynnego. no i właśnie, idąc za twoim "liczbowym" przykładem. nihilizm powierzchowny to rzeczywiście utożsamienie się z liczbą zero. nihilizm głębszy to stwierdzenie, że każda liczba jest tylko funkcją programującego podmiotu. podmiotu, który oczywiście nie istnieje, a jedynie staje się![]()
a tak trochę mniej poważnie, BEZ DEFINIOWANIA, opisując raczej moje własne projekcje. black metal to dla mnie nic innego, jak satanistyczna muzyka metalowa. przy założeniu, że Szatan to właśnie brak obecności. jestem chyba dość konsekwentny w tym, bo już w połowie lat 90 w różnych śmiesznych wywiadzikach pisałem, że np. Danzig jest dla mnie znacznie bardziej black metalowy niż większość zespołów, które wymachują banderą black metalu. nie am żadnych powodów, aby nie uznawać Watain za zespół black metalowy. są jawnie satanistyczni, do tego ich teksty, o których, co dość zabawne, nie było tu do tej pory ani słowa, są doskonałe i wykazują zrozumienie tematu w stopniu znacznym. dodatkowo, ZA MEGALOMANIĘ, dostają u mnie +3 na starcie.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Myslisz zbyt krotkofalowo i jak idiota, wedlug tego niby-myslenia nastepnego pokolenia blackmetalowcow by nie bylo, bo by nie doroslo umierajac zgwalcone i posiekane na oltarzu ku czci rogatego przez rodzicow .Fetish_29 pisze:Posiadanie dzieci i słuchanie BM, to taka sama hipokryzja, jaka cechuje polskie społeczeństwo - niby większość, to katolicy, a uprawiają seks przedmałżeński, korzystają z antykoncepcji itd. Można byłoby powiedzieć, że bardzo zdroworozsądkowe podejście, ale jednak mocno nie szczere, i należałoby się faktycznie zastanowić, czy warto się nazywać katolikiem / i analogicznie - czy powinienem słuchać BM.
woodpecker from space
- Husar
- weteran forumowych bitew
Ten kult zostanie doceniony dopiero jak Eric strzeli sobie w leb 

Live is Thrash! Thrash of the Dead!
- twoja_stara_trotzky
dokładnieHusar pisze:Ten kult zostanie doceniony dopiero jak Eric strzeli sobie w leb

najzabawniejsze jest to, że Watain jest znacznie bardziej undergroundowy niż Dissection, a dziś na Dissection nikt złego słowa nie powie. taki paradoks.
- Riven
- Kontakt:
hehe, no fajnie musi sie zyc bedac tak reaktywnym . jak katole cos zrobia to musisz robic odwrotnie, przejebane, ciekawe jak gosc jeTriceratops pisze:Myslisz zbyt krotkofalowo i jak idiota, wedlug tego niby-myslenia nastepnego pokolenia blackmetalowcow by nie bylo, bo by nie doroslo umierajac zgwalcone i posiekane na oltarzu ku czci rogatego przez rodzicow .Fetish_29 pisze:Posiadanie dzieci i słuchanie BM, to taka sama hipokryzja, jaka cechuje polskie społeczeństwo - niby większość, to katolicy, a uprawiają seks przedmałżeński, korzystają z antykoncepcji itd. Można byłoby powiedzieć, że bardzo zdroworozsądkowe podejście, ale jednak mocno nie szczere, i należałoby się faktycznie zastanowić, czy warto się nazywać katolikiem / i analogicznie - czy powinienem słuchać BM.

this is a land of wolves now
- twoja_stara_trotzky
jak odwrotnie, to zapewne dupą.
- Fetish_29
- świeżak
Pomijając już logikę twojej wypowiedzi (przecież nikt nie wyniósł BM z domu), to ogólnie zabrzmiało jakby ci się marzyło (albo komukolwiek) społeczeństwo black metalowców.Triceratops pisze:Myslisz zbyt krotkofalowo i jak idiota, wedlug tego niby-myslenia nastepnego pokolenia blackmetalowcow by nie bylo, bo by nie doroslo umierajac zgwalcone i posiekane na oltarzu ku czci rogatego przez rodzicow .
I nieważne czy dopuszczasz się patologii w imię rogatego, dla rozrywki czy z powodu guza na mózgu.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
pierwszy post i od razu wskakuje do TOP5 debilizmów na Masterfulu... gratuluje...Fetish_29 pisze:Posiadanie dzieci i słuchanie BM, to taka sama hipokryzja, jaka cechuje polskie społeczeństwo
29 odczytuje w tym przypadku jako IQ, bo raczej nie wiek....
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- Fetish_29
- świeżak
Problem w tym, że tą muzykę słuchają, jak i grają, w większości ludzie, którzy nie biorą na poważnie przekazu BM. To jest dopiero przejebane. Taka zabawa w udawanie złego, oczywiście do pewnych granic.Riven pisze:hehe, no fajnie musi sie zyc bedac tak reaktywnym . jak katole cos zrobia to musisz robic odwrotnie, przejebane, ciekawe jak gosc je
- Riven
- Kontakt:
jestem tylko ciekaw jakie patologie i akty transgresji ma na swoim koncie Fetish_29 

- Riven
- Kontakt:
skumales w ogole co ja napisalem w tym poscie, czy nic a nic?Fetish_29 pisze:Problem w tym, że tą muzykę słuchają, jak i grają, w większości ludzie, którzy nie biorą na poważnie przekazu BM. To jest dopiero przejebane. Taka zabawa w udawanie złego, oczywiście do pewnych granic.Riven pisze:hehe, no fajnie musi sie zyc bedac tak reaktywnym . jak katole cos zrobia to musisz robic odwrotnie, przejebane, ciekawe jak gosc je
- Adrian696
Siedzi dwóch murzynow:Riven pisze:ciekawe jak gosc je
- Co jesz??
- Banana.
- Ale dlaczego on taki ciemny??
- Bo go jem drugi raz

Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- Riven
- Kontakt:
generalnie to taki anty-katolicyzm jest jeszcze bardziej komiczny niz sam katolicyzm. a jak uprawia sie to pod sztandarami bm to juz w ogole smiech na sali. zreszta trotzky to dosc dobrze przedstawil pare postow wyzej.
do kosciola skurwysyny!
do kosciola skurwysyny!
- longinus696
Aaaaahhahahhahahhahahaaaaa !!!!!Fetish_29 pisze:Posiadanie dzieci i słuchanie BM, to taka sama hipokryzja, jaka cechuje polskie społeczeństwo - niby większość, to katolicy, a uprawiają seks przedmałżeński, korzystają z antykoncepcji itd. Można byłoby powiedzieć, że bardzo zdroworozsądkowe podejście, ale jednak mocno nie szczere, i należałoby się faktycznie zastanowić, czy warto się nazywać katolikiem / i analogicznie - czy powinienem słuchać BM.
Koleś nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Nie wiesz niczego o satanizmie, katolicyzmie, czy nawet biologii.
Zresztą, koledzy, to zapewne kolejna marna prowokacja, jakich było setki na tym forum, więc proponuję nie zwracać uwagi na te wynurzenia.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Fetish_29
- świeżak
Błyskotliwa ironia, która ni chuja nie nawiązuje do mojej wypowiedzi. Nie widzę powodu by się oglądać na kogoś w swoim postępowaniu, a już na pewno nie na zasadzie odwrotnego naśladownictwa. Nie wierzę w diabła, nie wiem skąd taki wniosek.Riven pisze:skumales w ogole co ja napisalem w tym poscie, czy nic a nic?
- Riven
- Kontakt: