GORGUTS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

Re: GORGUTS

01-02-2017, 07:52

Drone pisze:Ja też bardzo lubię dwójkę, jest lepsza i oryginalniejsza od jedynki. I faktycznie, te gęste riffy momentami przypominają trochę "Effigy..." czy "Human Waste", chociaż zawsze myślałem o tym jako zaczątku tego, co się działo potem na "Obscura".
Mam podobnie. Debiut to granie na fali Death (aczkolwiek już tam słychać zajawki nadchodzącej burzy), dwójeczka zagęszczona, bardziej techniczna i sugerująca nadchodzące zmiany, natomiast "Obscura" to już eksperyment i zarazem wytyczna nowej drogi, której do tej pory się trzymają (choć ostatnia EP-ka to kolejny krok w nieznane), a przy tym płyta, która zmieniła wiele w death metalu i nie tylko; jeden z najbardziej nowatorskich krążków w historii gatunku.
ultravox pisze:uważam "Colored Sands" za ich najlepszą płytę
Ja również, choć gdy słucham "Obscury", to się waham. ;) Niewiele powrotów na scenę ucieszyło mnie tak, jak powrót Gorguts.
gorguts pisze:Życzyłbym sobie, aby więcej kapel miało takie " poszukiwania niezakończone pełnym sukcesem". W mej ocenie płyta roku. Nie widzę niczego w tym wydawnictwie do czego mógłbym się przyczepić.
Płyta roku to może nie (może gdyby był pełniak?), ale z całą resztą się zgadzam. Mam nadzieję, że na kolejnej płycie będą kontynuowali "linię programową" z "Pleiades' Dust", bo to kapitalny materiał.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

01-02-2017, 11:26

Pacjent pisze:
Drone pisze:W zasadzie to na dwójce najwięcej jest SUFFOCATION, co nie zmienia faktu, że to świetny album.
tak.
Obrazek

Obrazek
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

01-02-2017, 11:44

a ja nie mogę się nadal jakoś ostatecznie przekonać do Colored Sands. kurwa, sam nie wiem czemu. to już chyba zawsze będzie płyta, którą bardziej cenię niż lubię, jeśli wiecie o co mi chodzi
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

01-02-2017, 12:20

Heretyk pisze:a ja nie mogę się nadal jakoś ostatecznie przekonać do Colored Sands. kurwa, sam nie wiem czemu. to już chyba zawsze będzie płyta, którą bardziej cenię niż lubię, jeśli wiecie o co mi chodzi
Być może czeka na swój moment. Ja tak swego czasu miałem z "Unholy Congregation of Hypocritical Ambivalence" Impetuous Ritual - za cholerę nie mogłem się przekonać do tej płyty, czegoś brakowało, aż którejś nocy...strzał!
Awatar użytkownika
Drone

01-02-2017, 12:29

Plagueis pisze:
Heretyk pisze:a ja nie mogę się nadal jakoś ostatecznie przekonać do Colored Sands. kurwa, sam nie wiem czemu. to już chyba zawsze będzie płyta, którą bardziej cenię niż lubię, jeśli wiecie o co mi chodzi
Być może czeka na swój moment. Ja tak swego czasu miałem z "Unholy Congregation of Hypocritical Ambivalence" Impetuous Ritual - za cholerę nie mogłem się przekonać do tej płyty, czegoś brakowało, aż którejś nocy...strzał!
Obie płyty IMPETUOUS RITUAL doskonałe! Ja się tak męczyłem z debiutem IGNIVOMOUS, coś mnie uwierało, coś drażniło w tej płycie, ale jednocześnie ciągnęło mnie do niej, aż wreszcie jakby mi zasłona spadła z uszu.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Heretyk

01-02-2017, 12:36

ano zdarza się, również miałem podobne przypadki. zobaczymy
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

01-02-2017, 17:30

Drone pisze: Ja się tak męczyłem z debiutem IGNIVOMOUS, coś mnie uwierało, coś drażniło w tej płycie, ale jednocześnie ciągnęło mnie do niej, aż wreszcie jakby mi zasłona spadła z uszu.
"Death Transmutation" to świetny krążek, ale chyba coś jest na rzeczy, że wszystkie te twory "post-Incantation" (bez obrazy dla kapeli i bez zarzutów o klonowanie - broń Szatanie!) tak mają i trzeba się w nie wgryzać do upadłego, aby wreszcie poczuć smak. Pamiętam, że też nie mogłem się przebić przez dwójkę Dead Congregation, ale tam powód był z goła inny - zbyt wielkie oczekiwania po kapitalnym debiucie. Dziś jej słucham z przyjemnością i nie wiem, o co chodziło. :)
Pelson
rasowy masterfulowicz

06-02-2017, 17:25

Mol pisze:
Pacjent pisze:
Drone pisze:W zasadzie to na dwójce najwięcej jest SUFFOCATION, co nie zmienia faktu, że to świetny album.
tak.
heh, to zabawne jak Luc, chyba we wkładce do Metal Mindowego wydania Erosion of Sanity, wspominał, że w tym czasie najbardziej inspirował się pewnymi technicznymi wygibasami z Niemiec, co to potem przerzucili się na gotyk...
InAGaddaDaVida
rozkręca się

06-02-2017, 21:02

Pelson pisze: heh, to zabawne jak Luc, chyba we wkładce do Metal Mindowego wydania Erosion of Sanity, wspominał, że w tym czasie najbardziej inspirował się pewnymi technicznymi wygibasami z Niemiec, co to potem przerzucili się na gotyk...
Czyli finalnie inspirowali się Watchtower
Pelson
rasowy masterfulowicz

06-02-2017, 21:29

InAGaddaDaVida pisze:
Pelson pisze: heh, to zabawne jak Luc, chyba we wkładce do Metal Mindowego wydania Erosion of Sanity, wspominał, że w tym czasie najbardziej inspirował się pewnymi technicznymi wygibasami z Niemiec, co to potem przerzucili się na gotyk...
Czyli finalnie inspirowali się Watchtower
Jesli tylko Watchtower jest z Niemiec to na pewno ;)
Awatar użytkownika
Drone

06-02-2017, 22:06

Trochę inaczej to było:

I got the chance to sing "Infecting The Crypts" with them (SUFFOCATION) and after they played a few songs from "Breeding The spawn", which they were in the process of writing. I was astonished by the amazing level of execution, their virtuosity and the complexity of their songwriting.

Having in my head and in my heart the evil presence of David Vincent, the weirdness of ATROCITY's riffing from "Longing For Death" and the new friendship with the SUFFOCATION guys, the seeds of "The Erosion of Sanity" were born.
InAGaddaDaVida
rozkręca się

06-02-2017, 22:41

Pelson pisze: Jesli tylko Watchtower jest z Niemiec to na pewno ;)
Nawiązywałem do inspiracji tych panów, z którymi się nie kryli zresztą zbytnio

Obrazek
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

07-02-2017, 08:58

Heh, pomyśleć, jakim kiedyś Atrocity był świetnym zespołem.
Pelson
rasowy masterfulowicz

07-02-2017, 13:31

InAGaddaDaVida pisze:
Pelson pisze: Jesli tylko Watchtower jest z Niemiec to na pewno ;)
Nawiązywałem do inspiracji tych panów, z którymi się nie kryli zresztą zbytnio

Obrazek
Pięknie mnie kolega zastrzelił, wklejając tę okładkę.
Aż tak na wyrywki jej nie pamiętam.
Plagueis pisze:Heh, pomyśleć, jakim kiedyś Atrocity był świetnym zespołem.
Do dwóch pierwszych płyt można stawiać ołtarzyk. Swoją drogą- zapomniany trochę band, a niesłusznie.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

07-02-2017, 14:15

Pelson pisze: Do dwóch pierwszych płyt można stawiać ołtarzyk.
Dokładnie. Żelazne klasyki.
Pelson pisze:Swoją drogą- zapomniany trochę band, a niesłusznie.
No wiesz, na scenie szeroko pojętej muzyki tanecznej, chyba wciąż mają rzesze fanów, zwłaszcza w Niemczech. ;)
Heretyk

07-02-2017, 15:42

chuj, posłuchałem sobie ostatnio późną nocą Colored Sands i ocena wzrosła o minimum jeden punkt. jednak potencjał jest niesamowity... zobaczymy co dalej
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

07-02-2017, 15:50

Heretyk pisze:posłuchałem sobie ostatnio późną nocą Colored Sands i ocena wzrosła o minimum jeden punkt
Nie mogło być inaczej. :)
Heretyk

07-02-2017, 15:54

pewnie tak, niemniej opinii mówiących o tym, że płyta jest lepsza od Obscury raczej nigdy nie pojmę. nie da się tyle wypić ;)
Awatar użytkownika
Drone

07-02-2017, 16:12

To oczywiste.
Awatar użytkownika
Sybir

07-02-2017, 16:51

Heretyk pisze:nie da się tyle wypić ;)
A to się trzeba czasami spotkać z bdb kolegami i zweryfikować ten pogląd :D Mówimy o tym, czy lepsza, czy bardziej się komuś podoba? Bo CC to przecież klasowa płyta, i chyba częściej do niej wracam, niż do Obscury. Nie twierdzę jednak, że przewyższa trójkę - ta nadal wywołuje wstrząs poznawczy, i jest już raczej nie do przeskoczenia.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
ODPOWIEDZ