AMEN.Wishman pisze:Lubisz Pan zgrywać mądralę, ale zgadzam się z tym co napisałeśtwoja_stara_trotzky pisze:Celtic Frost jest ponad tymi waszymi śmiesznymi szufladkami. w tym zespole praktycznie zaczyna się wszystko, co ekstremalne w metalu ostatnich 30 lat i twierdzenie, że CF to death, doom, thrash, black, industrial, awangarda metalu czy cokolwiek innego jest dla tego zespołu krzywdzące, bo on jest tym wszystkim na raz. i oczywiście jest bardziej black metalowy niż 99 proc. zespołów stricte black metalowych.
Do takich kapel zaliczyłbym też przywołane wcześniej Venom i Bathory. Nawet Black Sabbath.
Może za bardzo nie na temat, ale dodam, że także we wczesnych płytach Danzig widzę więcej DIABŁA niż w gównianych kapelach, które ukrywają marne umiejętności za marnym brzmieniem i farbami dwojakiego koloru.
BURZUM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Re: BURZUM
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Mr Trotzky ujął to bardzo ładnie. Wręcz zaskoczyłem się, jak zbieżne jest to z recenzją "Into the Pandemonium" którą mozolnie piszę do Encyklopedii. Mam nadzieję, że mnie nie ubiegnie
. T.G.Fischer aka Worrior jest świadom tego, że jest źródłem i inspiracją dla wielu. I że Celtic Frost i również wcześniej Hellhammer jest "bardziej black metalowy niż 99 proc. zespołów stricte black metalowych". W zasadzie poza "Cold Lake" można powiedzieć, że Celtic Frost nie ma potknięć. "Monotheist" przygniótł. Tryptikon zapowiada przemarsz czarnej ciężkiej piechoty, więc chyba "Tomek" złapał drugi oddech i odrodził się artystycznie (nie tylko na polu muzyki).
Teraz AMEN.

Teraz AMEN.

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Maleficio
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
A dla mnie Hellhammer/CF zawsze będzie bardziej punkowy niż black metalowy... nie mówię tu o całej imidzowej otoczce, tekstach, podbitych oczach. Na początku ich muza miała więcej brytyjskiego punk/crustu niż black metalu i chuj. Każdy widocznie inaczej odbiera ich muzę i pewnie zależy kto na czym się wychował. A powiedzenie, ze CF zainspirował wszystko co extrema w metalu to gruba przesada w stylu trociaka:P
przykład z Obituary to też dobry ale uważam, ze prawdziwy Celtic Frost to słychać najbardziej na Winter - Into Darkness:)
przykład z Obituary to też dobry ale uważam, ze prawdziwy Celtic Frost to słychać najbardziej na Winter - Into Darkness:)
- chaos
- w mackach Zła
właściwie CF poza ostatnim albumem to cienizna
zapytałem omio co to za wydanie belus z 11 kawałkami, dostałem odpowiedź:
"Witam, Wkradł się błąd, już poprawione."
zapytałem omio co to za wydanie belus z 11 kawałkami, dostałem odpowiedź:
"Witam, Wkradł się błąd, już poprawione."
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Matko boska przenajświętsza z z guadelupe ja pierdole...chaos pisze:właściwie CF poza ostatnim albumem to cienizna
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Riven
- Kontakt:
-
- zaczyna szaleć
Srogi towar ziomuś popala, ni ma chuja.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Niech może Kolega Chaos wyjasni o co chodzi, bo nie wierzę, że to było pisane z pełną powagą 

- Riven
- Kontakt:
- chaos
- w mackach Zła
cóż sam kiedyś podniecałem się CF i znam ich od niemal początku, niestety z perspektywy czasu patrząc nie mogę kurwa słuchać wcześniejszych płyt, a przestałem już oceniać przez sentyment, niestety
na koncercie jeszcze dało radę (w spodku) ale do odtwarzacza już nie włożę, wolę posłuchać czegoś innego
oczywiście nie dotyczy to jak wspomniałem Monotheist
na koncercie jeszcze dało radę (w spodku) ale do odtwarzacza już nie włożę, wolę posłuchać czegoś innego
oczywiście nie dotyczy to jak wspomniałem Monotheist

- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Wiesz co innego nie lubic, a co innego mówic, że to cienizna...
- trup
"Punkowo" grał Venom, Bathory, Master/Funeral Bitch, Mantas/Death (wczesny), Possessed (wczesny)... bez znaczenia. Bo popatrzmy na zestawienie zespołów, które na pewno grają Black Metal - NECROMANTIA, MORTUARY DRAPE / INFERNAL WAR / CHRIST AGONY / DEATHSPELL OMEGA / BLASPHEMY, UNPURE.... każdy gra inaczej a jednak łączy je, nazwijmy to tak, przesłanie.Maleficio pisze:A dla mnie Hellhammer/CF zawsze będzie bardziej punkowy niż black metalowy... nie mówię tu o całej imidzowej otoczce, tekstach, podbitych oczach. Na początku ich muza miała więcej brytyjskiego punk/crustu niż black metalu i chuj. Każdy widocznie inaczej odbiera ich muzę i pewnie zależy kto na czym się wychował. A powiedzenie, ze CF zainspirował wszystko co extrema w metalu to gruba przesada w stylu trociaka:P
Moim zdaniem nie można uznać (jest to wręcz niedopuszczalne) że black metal musi brzmieć tak: wysoko strojone gitary, wokale do wyboru: a'la Varg Vikernes, a'la Nocturno Culto, a'la Quorthon (pierwsze płyty), aranżacje to ultra blasty albo melancholijne transowe pasaże, ew. mszalne uniesienia, makijaże, pasy z kulami, kaptury, świece, ołtarze.... dalej mi się nie chce wymieniać. To jakiś stereotyp. Nie wiem czy chodzi Ci o to akurat, ale black metal nie narodził się w skandynawi. Nigdy się z tym nie zgodzę.
Wracając do Celtic Frost/Hellhammer. Pewnie Discharge się kłania a i parę innych rzeczy by się znalazło jako początkowa inspiracja muzyczna dla nich. Kwestia jednak tego na ile ktoś jest artystą że pierwotną inspirację do tworzenia przekuje na stworzenie własnego stylu. I to nie za wszelką cenę i chęć bycia oryginalnym, ale z wypływających z wnętrza pomysłów kompozytorskich.
Wydaje mi się Maleficio, że nie doceniasz wpływu Celtic Frost na muzykę metalową a zwłaszcza black metal.
Pierwsze dwa mini LP, dalej To Mega Therion, totalnie wyprzedzające swoje czasy "Into The Pandemonium" czy chociażby ostatni "Monotheist" to są dzieła, które odbiły się bądź odbijają w twórczości masy kapel. Zgodzisz się ze mną? Nawet nie chce mi się tych zespołów i hord wypisywać.
Oczywiście, że Trotzky trochę "wyolbrzymia" a ja mimo że nie popieram jego autorytarnych stwierdzeń w wielu tematach, bo się z nimi często nie zgadzam, ale tu chylę czoła, bo to jest właśnie to co ja sądzę o Celtic Frost.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
Z tym crustem punkiem to oczywiście racja, zwłaszcza w odniesieniu do Hallhammer. To do dzisiaj słychać. Myślę że obok Motorhead i zimnej fali była to najważniejsza grupa dla bardzo wielu zespołów crust punkowych.
Ostatnio zmieniony 24-02-2010, 23:13 przez Bonny, łącznie zmieniany 1 raz.
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
chaos pisze:właściwie CF poza ostatnim albumem to cienizna

- Kingu
- weteran forumowych bitew
Taaa... normalnie alfa i omega Metalu, z ich muzyki wynikło wszystko potem, wystarczyło to nagraćBonny pisze: gdyby w jakiejś katastrofie uległy zniszczeniu wszystkie dotychczasowe nagrania metalowe i około metalowe to na podstawie pierwszych mini i dwóch pierwszych krążków Celtic Frost dałoby się odtworzyć znakomitą większość tego, co nagrano później.

Deicide, Suffocation, czy wiele innych czerpały garściami z CF, no i to przecież słychać...

- twoja_stara_trotzky
takBonny pisze:Z tym crustem punkiem to oczywiście racja, zwłaszcza w odniesieniu do Hallhammer. To do dzisiaj słychać. Myślę że obok Motorhead i zimnej fali była to najważniejsza grupa dla bardzo wielu zespołów crust punkowych.
swoją drogą, w zeszłym roku kupiłem sobie dwa piękne archiwalia, czyli wydane po latach materiały Hellhammer i naszej Siekiery i uderzyła mnie wręcz pewna wspólna płaszczyzna, na której wszystko się tu poruszało.
- twoja_stara_trotzky
ironizujesz zupełnie bez podstawnie. zobacz, weź jakikolwiek gatunek ekstremalnego metalu:Kingu pisze:Taaa... normalnie alfa i omega Metalu, z ich muzyki wynikło wszystko potem, wystarczyło to nagraćBonny pisze: gdyby w jakiejś katastrofie uległy zniszczeniu wszystkie dotychczasowe nagrania metalowe i około metalowe to na podstawie pierwszych mini i dwóch pierwszych krążków Celtic Frost dałoby się odtworzyć znakomitą większość tego, co nagrano później.![]()
Deicide, Suffocation, czy wiele innych czerpały garściami z CF, no i to przecież słychać...
death metal? posłuchaj Death, całej sceny brytyjskiej, Asphyx, Gorefest, Entombed, Autopsy, Obituary, wczesny Therion, Vader - wszędzie Celtic Frost na kilogramy.
black metal? posłuchaj wczesnego Samael i, z drugiej strony, praktycznie całego Darkthrone... Celtic Frost na kilogramy.
grind core? całe wczesne Napalm Death to połączenie ekstremalnego h/c z muzyką Celtic Frost właśnie.
tzw. klimaty? tu KAŻDY darł równo z CF...
metal industrialny? Godflesh wystarczy posłuchać...
doom metal? patrz Winter, patrz Cathedral, patrz Electric Wizard...
nawet stoner metal czy sludge - weź High on Fire dla przykładu...
nawet kurwa cały tzw. groove metal - w Panterze czy późniejszej Sepulturze masz całą masę szwajcarskich patentów...
sorry, nie ma gatunku ekstremalnego metalu, na który by ten zespół nie miał wpływu ogromnego...
- twoja_stara_trotzky
no i posłuchaj też wielu kapel z rzeczonej sceny Crust / Punk - choćby takiego DOOM czy AMEBIX 

- Bonny
- rasowy masterfulowicz
A co Ty myślisz, że Deicide czy Suffocation to wzięły się z próżni? Nie chodzi mi o to, żeby drzewo genealogiczne całego metalu wyprowadzać od Adama i Ewy, ale o obiektywne powinowactwo tego co powstało pod szyldem Celtic Frost czy Hellhammer z ogromną częścią późniejszego metalu. W samym choćby death metalu, skoro go wywołałeś słychać to jak na dłoni, oczywiście jeśli weźmiesz pod uwagę rozpięty w czasie proces w jakim ta muzyka się rozwijała.Kingu pisze:Taaa... normalnie alfa i omega Metalu, z ich muzyki wynikło wszystko potem, wystarczyło to nagraćBonny pisze: gdyby w jakiejś katastrofie uległy zniszczeniu wszystkie dotychczasowe nagrania metalowe i około metalowe to na podstawie pierwszych mini i dwóch pierwszych krążków Celtic Frost dałoby się odtworzyć znakomitą większość tego, co nagrano później.![]()
Poza tym dobrze wiesz, że nie byłem nigdy maniakiem Celtic Frost, więc nie piszę tego, żeby forować swój ulubiony zespół. Tu chodzi jedynie o fakty, a nie sentymenty czy tym bardziej moje osobiste preferencje.
-
- zaczyna szaleć
Rozumiem że twierdzisz że to CF wpłynął na crust punk a nie odwrotnie? jeśli tak to pełna zgoda.Bonny pisze:Z tym crustem punkiem to oczywiście racja, zwłaszcza w odniesieniu do Hallhammer. To do dzisiaj słychać. Myślę że obok Motorhead i zimnej fali była to najważniejsza grupa dla bardzo wielu zespołów crust punkowych.