No to akurat true.Skaut pisze:Ale Prometeusz jest właśnie już praktycznie osobistą płytą Ihsahna, czyli taką pseudoartystyczną próbą udowodnienia, że metal może być SZTUKĄ, co później właśnie rozwija na swoich solowych albumach. Na "IX Equilibrium" tego jeszcze nie czuć praktycznie w ogóle. Tam masz energię, bm szaleństwo, bez patosu, bez ckliwych melodii, bez zbędnego kombinowania, z pięknym zapleczem w kierunku Bathory.
EMPEROR
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Re:
-
Re: Re:
Na tej płycie przewija się wiele z tego czego oni sami słuchali przez całe życie: Judas Priest , Mercyful Fate, Bathory. Nic bym nie zmienił na IX Equilibrium.Dla mnie to klasyk.Harlequin pisze:No to akurat true.Skaut pisze:Ale Prometeusz jest właśnie już praktycznie osobistą płytą Ihsahna, czyli taką pseudoartystyczną próbą udowodnienia, że metal może być SZTUKĄ, co później właśnie rozwija na swoich solowych albumach. Na "IX Equilibrium" tego jeszcze nie czuć praktycznie w ogóle. Tam masz energię, bm szaleństwo, bez patosu, bez ckliwych melodii, bez zbędnego kombinowania, z pięknym zapleczem w kierunku Bathory.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: EMPEROR
Aż se puściłem prometheus, nie słuchałem tej płyty x lat. Zobaczymy.
this is a land of wolves now
Tak se puściłem tego "IX Equilibrium", bo może to jakieś moje uprzedzenia czy coś i wydaje mi się, ze z Emperor to ja już będę miał jak Plastek z Furią. Gdzieś tam dopuszczam, że może się podobać, ale ogólnie przesłodzone, klawiszowe piedrololo na sterydach. No nie. Nie słyszę geniuszu kompozycyjnego Ihsahna, nie słyszę szaleństwa BM, słyszę melodyjki nieodległe od tego, co w tamtym czasie robiło CoF i tendencję do wwąchiwania się we własne pierdy. Bez patosu? Bez ckliwych melodii? Przecież właśnie tym ta płyta stoi.
- Skaut
no prośba, "Curse You All Men!" to ckliwa melodia? Jeden z najlepszych otwieraczy w dawnym BM.ZłyPan pisze:Tak se puściłem tego "IX Equilibrium", bo może to jakieś moje uprzedzenia czy coś i wydaje mi się, ze z Emperor to ja już będę miał jak Plastek z Furią. Gdzieś tam dopuszczam, że może się podobać, ale ogólnie przesłodzone, klawiszowe piedrololo na sterydach. No nie. Nie słyszę geniuszu kompozycyjnego Ihsahna, nie słyszę szaleństwa BM, słyszę melodyjki nieodległe od tego, co w tamtym czasie robiło CoF i tendencję do wwąchiwania się we własne pierdy. Bez patosu? Bez ckliwych melodii? Przecież właśnie tym ta płyta stoi.
Coś tam było! Człowiek!
Sentyment zdaje się przez ciebie przemawia. Gdzież mu tam do choćby "The Vortex Void of Inhumanity/I Am Thy Labirynth"? Albo choćby "Tied in Bronze Chains" z tego samego roku?Skaut pisze:no prośba, "Curse You All Men!" to ckliwa melodia? Jeden z najlepszych otwieraczy w dawnym BM.ZłyPan pisze:Tak se puściłem tego "IX Equilibrium", bo może to jakieś moje uprzedzenia czy coś i wydaje mi się, ze z Emperor to ja już będę miał jak Plastek z Furią. Gdzieś tam dopuszczam, że może się podobać, ale ogólnie przesłodzone, klawiszowe piedrololo na sterydach. No nie. Nie słyszę geniuszu kompozycyjnego Ihsahna, nie słyszę szaleństwa BM, słyszę melodyjki nieodległe od tego, co w tamtym czasie robiło CoF i tendencję do wwąchiwania się we własne pierdy. Bez patosu? Bez ckliwych melodii? Przecież właśnie tym ta płyta stoi.
- Skaut
No trochę z pewnością, ale będę jednak bronił tej płyty przed oskarżeniami o ckliwe melodie, bo ich tam naprawdę jak na lekarstwo.ZłyPan pisze:Sentyment zdaje się przez ciebie przemawia. Gdzież mu tam do choćby "The Vortex Void of Inhumanity/I Am Thy Labirynth"? Albo choćby "Tied in Bronze Chains" z tego samego roku?Skaut pisze:no prośba, "Curse You All Men!" to ckliwa melodia? Jeden z najlepszych otwieraczy w dawnym BM.ZłyPan pisze:Tak se puściłem tego "IX Equilibrium", bo może to jakieś moje uprzedzenia czy coś i wydaje mi się, ze z Emperor to ja już będę miał jak Plastek z Furią. Gdzieś tam dopuszczam, że może się podobać, ale ogólnie przesłodzone, klawiszowe piedrololo na sterydach. No nie. Nie słyszę geniuszu kompozycyjnego Ihsahna, nie słyszę szaleństwa BM, słyszę melodyjki nieodległe od tego, co w tamtym czasie robiło CoF i tendencję do wwąchiwania się we własne pierdy. Bez patosu? Bez ckliwych melodii? Przecież właśnie tym ta płyta stoi.
Coś tam było! Człowiek!
- Riven
- Kontakt:
Słucham prometheus 2 raz i jest całkiem spoko. Klawisze lepsze niż na ix
this is a land of wolves now
- Harlequin
W sumie to wolę se puscić "Cruelty And The Beast" zamiast jakiegokolwiek Emperora :)
- Riven
- Kontakt:
Lofoty to magiczne miejsce. Byłem dwa razy i chcę więcej.sveneld pisze:O to, to.535 pisze:
Jedynka i dwójka sprawdziły mi się znakomicie jako podkład do jazdy po norweskich zadupiach, więc nie są tak do końca bezużyteczne.
Ja zabrałem sobie jedynkę na nocną wędrówkę wybrzeżem pomiędzy Unstad i Eggum na Lofotach.
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
nie pisz na kacu!! :))Harlequin pisze:W sumie to wolę se puscić "Cruelty And The Beast" zamiast jakiegokolwiek Emperora :)
- Harlequin
Nie mam kaca własnie :) i to co napisałem to w sumie najszczersza prawda. Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.Ihasan pisze:nie pisz na kacu!! :))Harlequin pisze:W sumie to wolę se puscić "Cruelty And The Beast" zamiast jakiegokolwiek Emperora :)
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
i dobrze. kto nie uważa "twisted nails of faith" za najlepszy pop-blekmetalowy kawałek na świecie, ten gówno wie o popie i black metalu.Harlequin pisze: Nie mam kaca własnie :) i to co napisałem to w sumie najszczersza prawda. Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.
- Harlequin
Neee, zawsze mnie robiła przebojowość 'Cruelty Brought Thee Orchids"yossarian84 pisze:i dobrze. kto nie uważa "twisted nails of faith" za najlepszy pop-blekmetalowy kawałek na świecie, ten gówno wie o popie i black metalu.Harlequin pisze: Nie mam kaca własnie :) i to co napisałem to w sumie najszczersza prawda. Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
heheheyossarian84 pisze: i dobrze. kto nie uważa "twisted nails of faith" za najlepszy pop-blekmetalowy kawałek na świecie, ten gówno wie o popie i black metalu.
specjalista :D :D
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Ja sentyment to mam do lat `90tych norweskiej sceny bm, kredki co najwyżej to było ciekawe zjawisko w tym okresie, sentymentu do nich nie mam żadnego.Harlequin pisze: Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.
- sveneld
- zaczyna szaleć
W zeszłym roku planowałem wybrać się zimą popatrzeć na zorzę polarną. Będąc latem nawet wstępnie zaklepałem noclegi w Reine, ale ekipa nam się posypała i nic z tego nie wyszło.535 pisze:Lofoty to magiczne miejsce. Byłem dwa razy i chcę więcej.sveneld pisze:O to, to.535 pisze:
Jedynka i dwójka sprawdziły mi się znakomicie jako podkład do jazdy po norweskich zadupiach, więc nie są tak do końca bezużyteczne.
Ja zabrałem sobie jedynkę na nocną wędrówkę wybrzeżem pomiędzy Unstad i Eggum na Lofotach.
Ale muszę tam wrócić.
Only dead fish flows with the stream...
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
No dobra, ale rozmawiamy tu jednak o co najmniej dobrej płycie.[V] pisze:mam tak gdy pomyślę sobie o Limbonic Art;)83koper83 pisze:To nie obecność klawiszy jest tam problemem, tylko fakt, że walą te symfonie na kilometr komputerem, a nie taki chyba był zamysł.
Kerosene keeps me warm.
- flow
- postuje jak opętany!
Odpaliłem ostatnio koncert Emperor z Wacken. Jasno, rodzinnie, wokalista wyleniały w okularach. Co to za muza pytam ?
Na pewno nie dla pozerów jarających się modą obecną, fanów Morowe, Furii i innego przypadkowego metalu. Emperor po latach nadal gniecie i to srogo, takie info dla gimbów.
Na pewno nie dla pozerów jarających się modą obecną, fanów Morowe, Furii i innego przypadkowego metalu. Emperor po latach nadal gniecie i to srogo, takie info dla gimbów.