EMPEROR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

Re:

26-10-2014, 09:34

Skaut pisze:Ale Prometeusz jest właśnie już praktycznie osobistą płytą Ihsahna, czyli taką pseudoartystyczną próbą udowodnienia, że metal może być SZTUKĄ, co później właśnie rozwija na swoich solowych albumach. Na "IX Equilibrium" tego jeszcze nie czuć praktycznie w ogóle. Tam masz energię, bm szaleństwo, bez patosu, bez ckliwych melodii, bez zbędnego kombinowania, z pięknym zapleczem w kierunku Bathory.
No to akurat true.
[V]

Re: Re:

26-10-2014, 09:41

Harlequin pisze:
Skaut pisze:Ale Prometeusz jest właśnie już praktycznie osobistą płytą Ihsahna, czyli taką pseudoartystyczną próbą udowodnienia, że metal może być SZTUKĄ, co później właśnie rozwija na swoich solowych albumach. Na "IX Equilibrium" tego jeszcze nie czuć praktycznie w ogóle. Tam masz energię, bm szaleństwo, bez patosu, bez ckliwych melodii, bez zbędnego kombinowania, z pięknym zapleczem w kierunku Bathory.
No to akurat true.
Na tej płycie przewija się wiele z tego czego oni sami słuchali przez całe życie: Judas Priest , Mercyful Fate, Bathory. Nic bym nie zmienił na IX Equilibrium.Dla mnie to klasyk.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: EMPEROR

26-10-2014, 09:44

Aż se puściłem prometheus, nie słuchałem tej płyty x lat. Zobaczymy.
this is a land of wolves now
ZłyPan

26-10-2014, 10:29

Tak se puściłem tego "IX Equilibrium", bo może to jakieś moje uprzedzenia czy coś i wydaje mi się, ze z Emperor to ja już będę miał jak Plastek z Furią. Gdzieś tam dopuszczam, że może się podobać, ale ogólnie przesłodzone, klawiszowe piedrololo na sterydach. No nie. Nie słyszę geniuszu kompozycyjnego Ihsahna, nie słyszę szaleństwa BM, słyszę melodyjki nieodległe od tego, co w tamtym czasie robiło CoF i tendencję do wwąchiwania się we własne pierdy. Bez patosu? Bez ckliwych melodii? Przecież właśnie tym ta płyta stoi.
Awatar użytkownika
Skaut

26-10-2014, 10:33

ZłyPan pisze:Tak se puściłem tego "IX Equilibrium", bo może to jakieś moje uprzedzenia czy coś i wydaje mi się, ze z Emperor to ja już będę miał jak Plastek z Furią. Gdzieś tam dopuszczam, że może się podobać, ale ogólnie przesłodzone, klawiszowe piedrololo na sterydach. No nie. Nie słyszę geniuszu kompozycyjnego Ihsahna, nie słyszę szaleństwa BM, słyszę melodyjki nieodległe od tego, co w tamtym czasie robiło CoF i tendencję do wwąchiwania się we własne pierdy. Bez patosu? Bez ckliwych melodii? Przecież właśnie tym ta płyta stoi.
no prośba, "Curse You All Men!" to ckliwa melodia? Jeden z najlepszych otwieraczy w dawnym BM.
Coś tam było! Człowiek!
ZłyPan

26-10-2014, 10:40

Skaut pisze:
ZłyPan pisze:Tak se puściłem tego "IX Equilibrium", bo może to jakieś moje uprzedzenia czy coś i wydaje mi się, ze z Emperor to ja już będę miał jak Plastek z Furią. Gdzieś tam dopuszczam, że może się podobać, ale ogólnie przesłodzone, klawiszowe piedrololo na sterydach. No nie. Nie słyszę geniuszu kompozycyjnego Ihsahna, nie słyszę szaleństwa BM, słyszę melodyjki nieodległe od tego, co w tamtym czasie robiło CoF i tendencję do wwąchiwania się we własne pierdy. Bez patosu? Bez ckliwych melodii? Przecież właśnie tym ta płyta stoi.
no prośba, "Curse You All Men!" to ckliwa melodia? Jeden z najlepszych otwieraczy w dawnym BM.
Sentyment zdaje się przez ciebie przemawia. Gdzież mu tam do choćby "The Vortex Void of Inhumanity/I Am Thy Labirynth"? Albo choćby "Tied in Bronze Chains" z tego samego roku?
Awatar użytkownika
Skaut

26-10-2014, 10:54

ZłyPan pisze:
Skaut pisze:
Sentyment zdaje się przez ciebie przemawia. Gdzież mu tam do choćby "The Vortex Void of Inhumanity/I Am Thy Labirynth"? Albo choćby "Tied in Bronze Chains" z tego samego roku?
No trochę z pewnością, ale będę jednak bronił tej płyty przed oskarżeniami o ckliwe melodie, bo ich tam naprawdę jak na lekarstwo.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-10-2014, 10:56

Słucham prometheus 2 raz i jest całkiem spoko. Klawisze lepsze niż na ix
Awatar użytkownika
Harlequin

26-10-2014, 11:19

W sumie to wolę se puscić "Cruelty And The Beast" zamiast jakiegokolwiek Emperora :)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-10-2014, 11:22

Niezły coming out, props
535

26-10-2014, 12:34

sveneld pisze:
535 pisze:
Jedynka i dwójka sprawdziły mi się znakomicie jako podkład do jazdy po norweskich zadupiach, więc nie są tak do końca bezużyteczne.
O to, to.
Ja zabrałem sobie jedynkę na nocną wędrówkę wybrzeżem pomiędzy Unstad i Eggum na Lofotach.
Lofoty to magiczne miejsce. Byłem dwa razy i chcę więcej.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

26-10-2014, 13:53

Harlequin pisze:W sumie to wolę se puscić "Cruelty And The Beast" zamiast jakiegokolwiek Emperora :)
nie pisz na kacu!! :))
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Harlequin

26-10-2014, 13:55

Ihasan pisze:
Harlequin pisze:W sumie to wolę se puscić "Cruelty And The Beast" zamiast jakiegokolwiek Emperora :)
nie pisz na kacu!! :))
Nie mam kaca własnie :) i to co napisałem to w sumie najszczersza prawda. Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

26-10-2014, 14:02

Harlequin pisze: Nie mam kaca własnie :) i to co napisałem to w sumie najszczersza prawda. Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.
i dobrze. kto nie uważa "twisted nails of faith" za najlepszy pop-blekmetalowy kawałek na świecie, ten gówno wie o popie i black metalu.
Awatar użytkownika
Harlequin

26-10-2014, 14:03

yossarian84 pisze:
Harlequin pisze: Nie mam kaca własnie :) i to co napisałem to w sumie najszczersza prawda. Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.
i dobrze. kto nie uważa "twisted nails of faith" za najlepszy pop-blekmetalowy kawałek na świecie, ten gówno wie o popie i black metalu.
Neee, zawsze mnie robiła przebojowość 'Cruelty Brought Thee Orchids"
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

26-10-2014, 14:22

yossarian84 pisze: i dobrze. kto nie uważa "twisted nails of faith" za najlepszy pop-blekmetalowy kawałek na świecie, ten gówno wie o popie i black metalu.
hehehe
specjalista :D :D
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

26-10-2014, 14:24

Harlequin pisze: Jakoś do w/w album kredek mam bardzo duzy sentyment i do po prostu lubie.
Ja sentyment to mam do lat `90tych norweskiej sceny bm, kredki co najwyżej to było ciekawe zjawisko w tym okresie, sentymentu do nich nie mam żadnego.
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
sveneld
zaczyna szaleć

26-10-2014, 21:11

535 pisze:
sveneld pisze:
535 pisze:
Jedynka i dwójka sprawdziły mi się znakomicie jako podkład do jazdy po norweskich zadupiach, więc nie są tak do końca bezużyteczne.
O to, to.
Ja zabrałem sobie jedynkę na nocną wędrówkę wybrzeżem pomiędzy Unstad i Eggum na Lofotach.
Lofoty to magiczne miejsce. Byłem dwa razy i chcę więcej.
W zeszłym roku planowałem wybrać się zimą popatrzeć na zorzę polarną. Będąc latem nawet wstępnie zaklepałem noclegi w Reine, ale ekipa nam się posypała i nic z tego nie wyszło.
Ale muszę tam wrócić.
Only dead fish flows with the stream...
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

26-10-2014, 22:31

[V] pisze:
83koper83 pisze:To nie obecność klawiszy jest tam problemem, tylko fakt, że walą te symfonie na kilometr komputerem, a nie taki chyba był zamysł.
mam tak gdy pomyślę sobie o Limbonic Art;)
No dobra, ale rozmawiamy tu jednak o co najmniej dobrej płycie.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
flow
postuje jak opętany!

30-10-2014, 20:20

Odpaliłem ostatnio koncert Emperor z Wacken. Jasno, rodzinnie, wokalista wyleniały w okularach. Co to za muza pytam ?
Na pewno nie dla pozerów jarających się modą obecną, fanów Morowe, Furii i innego przypadkowego metalu. Emperor po latach nadal gniecie i to srogo, takie info dla gimbów.
ODPOWIEDZ